Čtvrtek 14. července 1949

Také vnitropoliticky byl náš vývoj nepochybně úspěšný, i když ho chceme záměrně posuzovat jenom s hlediska tak krátkého časového odstupu. Náš pracující lid měst i venkova především dobře plní svůj pětiletý plán. Před námi jsou žně, jež odstraní mnohé z našich zásobovacích nesnází. Socialistickou soutěží a údernictvím zvyšujeme svou pracovní morálku. Novou organisací distribuce lépe zajišťujeme krytí potřeb našeho obyvatelstva, ať trhem vázaným nebo volným. Naše měna je pevná a účetní závěrky naší státní pokladny nejen že odpovídají rozpočtu, ale jsou daleko příznivější. Dovedli jsme odrazit snahu, isolací i diskriminací znesnadnit naší průmyslovou výrobu, jak se o to některé státy pokoušely a pokoušejí. Prohlubujeme stále obchodní a hospodářské styky se Sovětským svazem a se státy lidové demokracie a také s těmi státy, které se nedomnívají, že mohou mezistátního obchodu používat jako prostředku nátlaku a biče. Náš zahraniční obchod je vyrovnaný a má stále stoupající tendenci, která se nutně úspěšně projeví zejména, když nebudeme nuceni čelit důsledkům neúrody.

Vnitřní i zahraniční reakce není s to nějak vážněji narušit tento náš vývoj; její pokusy narážejí nejen na odpor našeho lidu, ale jsou drceny v zárodcích naším systémem vnitřní bezpečnosti. Ani snahy po zneužití církve proti státu a lidu nemají a nebudou mít úspěch. Svoboda svědomí a vyznání je u nás nejen zajištěna ústavou, ale chráněna celou státní mocí. Je ovšem nepřípustné, aby této svobody bylo pod nejrůznějšími pláštíky zneužíváno kýmkoliv a z příkazu kohokoli proti našemu lidu a proti našemu státu.

Úkoly, které jsou před námi, jsou veliké a odpovědné. Jejich význam, a nejen pro náš stát, jasně vidíme z naivních, hrubých a trapných malinkých útočků světového reakčního tisku, bojícího se našich skutečných úspěchů. Tím více a tím nadšeněji budeme tyto naše úkoly plnit, protože právě jimi nejlépe přispíváme k zajištění míru, demokracie a svobody na celém světě a jejich splněním osvědčujeme svou solidaritu a bratrství s pracujícím a pokrokovým lidem celého světa.

Tato tvořivá přestavba našeho státu na cestě k socialismu se hluboce také odráží v naší práci. Národní shromáždění konalo od 10. června 1948 34 plenární schůze, které trvaly 119 hod. 35 min. Výbory měly 167 schůzí, předsednictvo Národního shromáždění 33 schůzí. Tiskem bylo rozdáno 161 vládních návrhů včetně mezinárodních smluv, 170 zpráv výborových, 4 iniciativní návrhy, 1 státní závěrečný účet na rok 1945 a oznámena byla 4 vládní nařízení. Projednáno bylo 135 vládních návrhů, 1 vládní návrh odvolán, 21 mezinárodních smluv ratifikováno, dále byly projednány 3 iniciativní návrhy, 1 státní závěrečný účet za rok 1945 a 4 vládní nařízení. Došlo 7 žádostí za vydání poslanců k trestnímu stíhání, z nichž 3 byly vyřízeny a 3 odvolány. V plénu sněmovny promluvilo 16 ministrů, referovalo 263 zpravodajů, řečníků bylo 193.

Tento výpočet čísel ani zdaleka nevystihuje vlastní práci našeho Národního shromáždění. Snad jen v připomínce je třeba se zmínit o schválení spojenecké smlouvy s Rumunskem a spojenecké smlouvy s Maďarskem a celé řady obchodních a mezinárodních smluv. Mimo zákony, které byly projednávány v těchto dnech, zasluhují pozornosti zvláště zákon na ochranu lidově demokratické republiky, zákon o národní bezpečnosti, zákon o krajském zřízení, o prvním pětiletém plánu, o organisaci peněžnictví, o hospodářském plánování, o jednotných zemědělských družstvech, o mechanizaci zemědělství, zákon o vnitřním obchodu, o ústřední radě družstev, zákon branný a na něj navazující ostatní zákony, týkající se naší branné moci, zákon o zlidovění soudnictví, o státním soudu, zákon o státní mzdové politice, o státním zdravotním ústavu, o zestátnění léčebných a zdravotních ústavů, zákon vydavatelský a řada zákonů finančních. Je to souhrn předpisů, který hluboce zasahuje do našeho lidově demokratického právního řádu a který umožňuje vědomý a záměrný jeho přechod k socialismu.

Ihned po svém ustavení zvolilo toto Národní shromáždění presidentem republiky Československé Klementa Gottwalda. Uvědomovali jsme si tehdy, že tato doba je pro nás velikým a slavným závazkem, a v tomto okamžiku si to znovu živě a radostně uvědomujeme. I my, zástupci českého a slovenského pracujícího lidu, my všichni poslanci lidově demokratické republiky Československé jdeme věrně a radostně s Klementem Gottwaldem k socialismu.

Děkuji vám, paní a pánové, za vaši dosavadní práci, děkuji také všem zaměstnancům Národního shromáždění i všem ostatním, kteří s námi spolupracují, zejména v klubech, a všem vám přeji dobrého zotavení během letního pracovního klidu v naší sněmovně. (Potlesk.)

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby příští schůze byla svolána písemně nebo telegraficky.

Příjemné prázdniny, bohatou žeň!

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 14 hod. 8 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP