Pondělí 14. června 1948

Blahopřeji Vám srdečně jménem Národního shromáždění a prosím Vás, pane presidente, abyste se odebral se mnou, s úřadujícím náměstkem předsedy vlády, panem ministrem vnitra a určenými pány úředníky do místnosti k tomu určené, abyste podle starého zvyku písemně stvrdil slib, který jste nyní slavnostně složil před Národním shromážděním.

Republice a presidentovi sláva! (Shromáždění provolává "Sláva!" - Bouřlivý potlesk celého shromáždění.)

Odevzdávám další řízení schůze pí místopředsedkyni Hodinové-Spurné.

(President republiky Kl. Gottwald, provázen předsedou NS dr Johnem, úřadujícím náměstkem předsedy vlády Zápotockým a ministrem vnitra Noskem, dále kancléřem Smutným, šéfem protokolu velvyslancem dr Skalickým, vedoucím úředníkem předsednictva vlády inž. Reimanem a náměstkem gen. tajemníka NS dr Ramajzlem, odchází do t. zv. Staré sněmovny.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná (převzavší předsednictví): Prosím paní a pány poslance a všechny přítomné, aby setrvali stojíce na svých místech, než pan president stvrdí písemně slib a opustí Vladislavský sál.

Oznamuji, že poté se mohou všichni odebrati na III. hradní nádvoří, aby přihlíželi přehlídce čestné roty.

(Po chvíli se vrací president republiky Kl. Gottwald, stvrdiv písemně svůj presidentský slib, do zasedací síně. Přítomní, stále stojíce, ho pozdravují bouřlivým, neutuchajícím potleskem. - President republiky s celým svým doprovodem odchází ze zasedací síně.- Přítomní usedají.- Místopředsedkyně Hodinová-Spurná zvoní.)

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze Národního shromáždění konala ve čtvrtek dne 17. června v 10 hod.

s pořadem:

1. Prohlášení vlády.

2. Rozprava o prohlášení vlády.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 11 hod. 52 min.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP