Naše země oplývají bohatstvím
úrody ovoce všeho druhu, jehož přebytky
bývají zpracovávány v marmelády,
jamy a v alkoholické nápoje, zatím co v jiných
rovněž pokročilých státech, jako
na příklad ve Švýcarsku, v Dánsku,
Holandsku, USA, je ovoce zpracováváno také
v hojné míře v alkoholuprosté ovocné
šťávy a nápoje, které umožňují
zásobování obyvatelstva všemi, pro zdraví
člověka nutnými a cennými biologickými
složkami potravy, které právě ovoce
v tak hojné míře obsahuje.
Téměř ve všech státech je výroba
i konsum ovocných bezalkoholických šťáv
a nápojů podporován také tím,
že ovocné bezalkoholické šťávy
a nápoje nejsou zatíženy žádnou
daní, aby takto bylo umožněno zejména
populačně nejsilnějším vrstvám
lidovým nakupovat ovocné alkoholuprosté ovocné
šťávy a nápoje pro děti v době,
kdy čerstvé ovoce na trhu není k dostání.
Všechny instituce, vedoucí boj proti zhoubné
vlně alkoholismu domáhají se zvětšené
výroby ovocných alkoholuprostých šťáv
za dostupnou cenu, aby se staly účinným prostředkem
ve snaze odnaučit zejména naši mládež
hasit žízeň alkoholickými nápoji.
V našem státě se dosud zpracovávání
ovoce v alkoholuprosté šťávy nevěnovala
žádaná pozornost, čehož dokladem
je zákon č. 30 z 19. února 1946 o nové
úpravě československého práva
v oboru nepřímých daní a státních
finančních monopolů, který v §
57 odst. b) určuje sazbu daně Kčs 1.20 z
jednoho litru tekutiny u nápojů z ovoce a bobulí,
pokud jejich obsah alkoholu nepřesahuje 15 objemových
procent. Podle odstavce 2, téhož paragrafu platí
se k této dani ještě 1 Kčs přirážky
ve prospěch státu, takže 1 litr tekutiny bez
obsahu alkoholu je zatížen 2.50 Kčs daně.
V rozpočtu na rok 1947 jest výnos daně z
vína, moštů a ovocných šťáv
preliminován v českých zemích částkou
96 milionů Kčs. Vyšlo se z plochy vinic a výtěžků
na 1 ha. Po srážce hroznů, zkonsumovaných
přímo spotřebiteli, po srážce
daně prostého vína pro vinaře (3 hl)
po srážce přípustných výtrat
a po srážce zkaženého vína, použitého
k výrobě lihu a octa, došlo se k množství
zdanitelného vína (§ 57 zákona č.
30 z roku 1946) obsaženého v těchto číslicích:
93.000 hl vína, což při sazbě 5 Kčs za 1 litr činí | 46 mil. Kčs, |
daň z vína a šťáv, dovezených z celní ciziny | 35 mil. Kčs, |
daň, připadající na ovocné šťávy, vyrobené v tuzemsku | 15 mil. Kčs. |
Částka 15 milionů Kčs preliminovaná
jako výnos daně ze samotných ovocných
šťáv je velmi nízká a jejím
zrušením nebyla by státnímu finančnímu
hospodářství způsobena žádná
ztráta, protože zvýšením daně
a poplatků z alkoholických nápojů
byl výnos daní vysoko překročen proti
předpokládaným výnosům daně
na rok 1947.
Ze šťáv vyrobených v tuzemsku jest přibližně
40-50 % použito k výrobě limonád. Dosud
bylo v zemích českých k výrobě
limonád používáno šťáv
umělých, připravených z tresti a ze
sacharinu. V poslední době byl sacharin nahrazen
cukrem. Na Slovensku jsou však limonády vyráběny
výlučně jen z ovocných šťáv
a z cukru, takže obyvatelstvu dostává se v
limonádách i hodnotných výživných
složek, obsažených v ovocných šťávách.
Podepsaní dožadovali se již v říjnu
1946 zvláštním dopisem adresovaným panu
ministru financí, aby bylo upuštěno v zájmu
úspěšného boje proti alkoholismu od
zdaňování alkoholuprostých ovocných
šťáv a nápojů. Dopisem pana ministra
financí čís. 640/46 kab. z 16. prosince 1946
bylo jim sděleno, že bylo vždy v intencích
ministerstva financí, aby též daňový
systém přispíval k ostřízlivění
národa. Bylo jim tímto dopisem sděleno, že
finanční správa studuje však i tuto
otázku a že její snahou bude, aby v příštím
daňovém systému zatížení
bezalkoholických ovocných šťáv
a nápojů bylo podstatně zmírněno
nebo i odstraněno.
Společnost pro racionální výživu,
jejíž ušlechtilé snahy v dosažení
a uplatnění všech zásad správné
výživy jsou známy, velmi naléhavě
dožaduje se zrušení daně z ovocných
šťáv a nápojů, aby vitaminy, které
v ovocných šťávách jsou zachovány,
dostaly se v hojné míře všemu obyvatelstvu.
Na nedávném, významném sjezdu institucí
vedoucích boj proti alkoholismu byl vznesen důrazný
požadavek, aby byla všemožně i zrušením
daně podporována výroba ovocných,
alkoholuprostých šťáv a zdůrazněno,
že pouhými zákazy není možno úspěšně
čeliti požívání alkoholu, nýbrž
že je třeba poskytnouti lidu všech vrstev jakostní
nápoje, které by byly skutečnou, ovšem
neporovnatelně hodnotnější náhradou
alkoholu.
Ústav ovocnářsko-vinařský v
Praze po řadu let propaguje tiskem, speciálními
kursy i přednáškami výrobu nekvašených
ovocných moštů a přírodních
ovocných šťáv, jichž požíváním
v nejširších lidových vrstvách
hodlá čeliti nebezpečné rozpínavosti
alkoholismu, jehož dosah zejména mezi mládeží
dostoupil nebezpečného stupně.
Státní zdravotní ústav obrátil
se také na zásobovací výbor ÚNS
s naléhavou žádostí, aby se tento domáhal
zrušení nepřímé daně z
ovocných, alkoholuprostých šťáv.
Jako představitel výzkumné složky zdravotnické
upozornil na neblahé důsledky lineárního
zdanění alkoholuprostých nápojů.
Ve svém podání praví: "Vedeme
boj proti alkoholismu a současně propagujeme v zájmu
dobré výživy, zvláště dětí,
konsum přírodních ovocných přípravků
a nápojů (t. zv. tekuté ovoce). Nemá-li
býti rozpor mezi zdravotním cílem a politikou
finanční, je třeba uvážiti, že
otázku zdanění alkoholuprostých nápojů
má význačnou stránku zdravotní
a že daňové zatížení je
nutno odstupňovat podle této hodnoty. Přírodní
ovocné šťávy představují
v rámci tendencí o zlepšení výživy
širokých vrstev složku, která získala
dosavadní propagací svoje místo jako uznaný
činitel (konsum ovocných šťáv,
dovezených z UNRRA byl ministerstvem výživy
i zdravotnictví v tomto smyslu řízen a širokou
veřejností také akceptován). Popularisace
konsumu přírodních šťáv
ovocných tvoří positivní složku
boje protialkoholového zvláště u mládeže.
Zatížení těchto nápojů
neúnosnou daní učiní zdravotní
propagaci těchto výrobků, zvláště
pro kruhy sociálně slabé, rodiny s četnými
dětmi neúnosné, čímž se
maří důležitý počin zdravotní
správy."
Uvážíme-li tedy velmi příznivé
biologické účinky ovocných šťáv
na vývoj lidského organismu, posoudíme-li
dalekosáhlý jejich význam v účinném
boji proti alkoholismu a oceníme-li též skutečně
cenný přínos pro pěstování
ovoce v našich zemích, můžeme se s plnou
odpovědností domnívat, že úbytek,
který státní pokladně vznikne oproštěním
ovocných alkoholuprostých nápojů od
daní a poplatků výše zmíněných,
bude plně nahrazen ve formě vyšších
hodnot, t. j. zlepšení národního zdraví,
odklonu od alkoholismu a posílení ovocnářské
a zahrádkářské produkce.
Z těchto důvodů táží se
podepsaní poslanci:
1. Je si vědom pan ministr financí významu
podpory národního zdraví, boje proti alkoholismu
i zlepšení podmínek pro podnikání
našeho ovocnářství zrušením
daně z ovocných alkoholuprostých šťáv
a nápojů?
2. Je pan ministr financí ochoten připraviti novelisaci
zákona č. 30 z r. 1946 změnou §§
56 a 57 v tom smyslu, že daň z alkoholuprostých
šťáv a nápojů bude zrušena?
3. Je ochoten pan ministr financí učiniti tak co
nejdříve, aby ještě podzimní
sklizeň ovoce mohla býti použita k hojnějšímu
zpracování v alkoholu prosté mošty,
ovocné šťávy a nápoje?