Zákonem z r. 1932, č. 86 Sb., bylo umožněno
majitelům ovocných zahrad zpracovat přebytečné
ovoce destilací ovocného kvasu v selských
pálenicích tak, že 25 hektolitrových
stupňů mohl vypálit majitel zdarma a ostatní
bylo zdaněno. Tato výhoda byla za okupace v českých
zemích zrušena, ale na Slovensku zůstala v
platnosti. Majitel ovocných stromů musí zaplatiti
na dani za každý hektolitrový stupeň
po slevě Kčs 97.-, takže s připočtením
ostatních výloh je režie na jeden hektolitrový
stupeň neúměrně vysoká.
Za tohoto stavu majitelé zahrad nemají nejmenší
chuti sbírat ovoce na kvas a tak spousta materiálu,
jenž by se dal vypálením na slivovici zužitkovat,
přijde nazmar. Nejlepším dokladem toho je letošní
úroda, kdy místo rozumné konservace shnilo
ovoce na zemi nebo se zkrmilo dobytkem. Oboje je hospodářsky
i národohospodářsky zcela neodpovědné.
Státní správě musí především
záležet na tom, aby se nám nic neztrácelo
z národohospodářských hodnot a také,
aby poplatník - v tomto případě pěstitel
ovoce - měl možnost svou poplatní sílu
zvýšit. To znamená, že musíme použít
všeho, co k zvýšení poplatní síly
přispívá. Pro majitele ovocných stromů
by to mělo byt samozřejmě ovoce. To znamená
v našem případě, že se slivovice
stane řádným obchodním artiklem a
že každý ovocnář zužitkuje
všechno i obchodně méněcenné
ovoce.
Podepsaní se proto táží pana ministra
financí:
Zda jest ochoten zaříditi, aby už letos bylo
možno zpracovávat ovocný kvas na líh
způsobem, který byl u nás zaveden zákonem
č. 86/1932?