Středa 21. ledna 1948

Místopředseda Hladký: Žádám p. posl. Lesáka, aby přečetl svůj dotaz na ministra soc. péče ve věci rodinných přídavků a zápůjček pro novomanžely.

Posl. Lesák: Slavná sněmovno!

Činím tento dotaz podle § 65 jedn. řádu na p. ministra sociální péče:

Dne 17. června 1947 bylo ve schůzi vlády republiky Československé rozhodnuto, aby ministr soc. péče předložil osnovu zákona o poskytnutí rodinných přídavků osobám, na něž se nevztahují předpisy zákona č. 154/ 1945 Sb. o rodinných přídavcích některých osob pojištěných pro případ nemoci, ani předpisy o výchovném, platné pro veřejné zaměstnance. Současně měl p. ministr předložit osnovu zákona o zápůjčkách novomanželům.

Táži se p. ministra:

1. Zda vůbec budou uvedené osnovy zákonů předloženy,

2. kdy tak hodlá učinit.

Místopředseda Hladký: Dávám slovo k odpovědi na tento dotaz p. ministrovi soc. péče.

Ministr dr Nejedlý: Slavná sněmovno!

Již v prosinci 1946 jsem předložil vládě návrhy 17 vhodných opatření pro zvýšení populace. Zejména jsem tehdy navrhl, aby se zavedly rodinné přídavky i pro osoby samostatně hospodařící a aby stát poskytoval novomanželům sňatkové zápůjčky. Komise ministrů, kterou vláda dosadila ve schůzi dne 11. února 1947 k projednání těchto návrhů, se dohodla na 15 návrzích, které jsem pak předložil vládě, a vláda tyto návrhy dne 17. června 1947 schválila. Tímto usnesením mnou navrženým mně vláda uložila předložení dvou osnov, jež uvádí pan posl. Lesák ve svém dotazu a k nimž jsem dal sám podnět.

Obě tyto osnovy byly v mém resortu vypracovány. Dříve, než jsem začal osnovy projednávat, musil jsem zajistiti úhradu nákladů, kterých si jejich provedení vyžádá. V rozpočtu na rok 1947 jsem potřebnou úhradu neměl.

Abych však mohl pomoci těm nejpotřebnějším osobám samostatně hospodařícím, zejména drobným zemědělcům, domkářům, živnostníkům a pod. ještě v roce 1947, vydal jsem loňského roku zvláštní směrnice k provádění vlád. nařízení čís. 441/1941 Sb., jimiž jsem uložil okresním národním výborům, aby poskytovaly příspěvky početným rodinám podle tohoto nařízení též osobám samostatně hospodařícím, především drobným zemědělcům, domkářům, živnostníkům a pod. To bylo ovšem pouze prozatímní opatření, které nemůže postačiti. Vládní nařízení č. 441/1941 Sb. se totiž vztahuje pouze na české země, takže přídavky podle něho nelze vyplácet na Slovensku, a vztahuje se pouze na živitele početných rodin, jejichž měsíční příjem nepřesahuje 2.000 Kčs. Přídavky podle tohoto nařízení činí 100 Kčs měsíčně a vyplácejí se na třetí a každé další dítě.

Pro letošní rok se mi podařilo zajistiti v rozpočtu na tyto přídavky úhradu ve výši 155 milionů Kčs a pamatuji těž na to, aby se při hospodaření s rozpočtem uspořily v jiných položkách takové částky, abych mohl na tyto přídavky věnovat ještě dalších 50 milionů Kčs. Proto mohu přistoupiti k značnému zlepšení dosavadního stavu a navrhl jsem, aby vládní nařízení čís. 441/1941 Sb. se nahradilo novým zákonem, který bude platiti na celém území republiky.

Podle navrženého zákona budou rodinné přídavky vypláceny osobám, na něž se nevztahuje zákon čís. 154/1945 Sb. o rodinných přídavcích některých osob pojištěných pro případ nemoci, ani předpisy o výchovném, platné pro veřejné zaměstnance. Po jeho vydání bude se poskytovati drobným a středním živnostníkům, zemědělcům a jiným osobám samostatně hospodařícím na třetí a další dítě měsíční příspěvek v částce 150 Kčs. Pro rodiny s větším počtem dětí bude to znamenat vydatnou pomoc. Usiluji o to, aby tento zákon nabyl účinnosti dnem 1. dubna t. r. Zákon se předběžně projednává se súčastněnými resorty. Jakmile to dovolí hospodářské poměry, přistoupíme pak k rozšíření rodinných přídavků pro pojištěnce v plném rozsahu i na samostatně hospodařící.

Druhá osnova, totiž osnova zákona o poskytování zápůjček novomanželům k založení rodiny, jest již dohodnuta s ministerstvem financí. By!a také již zaslána ministerstvu zdravotnictví k zaujetí stanoviska a proto doufám, že bude lze ji koncem tohoto měsíce rozeslati do meziministerského připomínkového řízení. Tato osnova má s hlediska zvýšení populace veliký význam. Jejím uzákoněním bude mladým novomanželům umožněno, aby si založili svoji domácnost. Bude se jim poskytovati státní záruka za zápůjčky k zakoupení nábytku a domácího zařízení až do výše 36.000 Kčs. Při uzavření takové zápůjčky nebudou již museti mladí manželé sháněti ručitele, v záložně podpisovati směnky a žíti ve stálém strachu, že budou tyto směnky na nich vymáhány. Stát se za úrok a zaplacení těchto zápůjček zaručí. Při narození prvního dítěte budou manželé zproštěni úrokové povinnosti z těchto zápůjček, neboť tuto povinnost převezme za ně stát. Stát převezme za každé takovým manželům živě narozené dítě také povinnost k splacení jedné šestiny zápůjčky. To znamená, že budou-li míti takoví manželé na př. 3 děti, zaplatí za ně stát celou polovici částky, kterou si vypůjčili na zakoupení bytového zařízení.

Obě osnovy, na které se táže pan posl. Lesák, se tedy již projednávají, a já se vynasnažím urychliti jejich projednání tak, aby byly během příštího měsíce již předloženy vládě ke schválení.

Místopředseda Hladký: Děkuji panu ministrovi.

Žádám pana posl. Blaško, aby přečetl svůj dotaz na pana ministra sociální péče ve věci invalidních a pensijních důchodů pozůstalých po bývalých příslušnících maďarské armády - státních občanů československých národnosti slovenské.

Posl. Blaško: Slávna snemovňa!

Po okupácii južného Slovenska nútení boli Slováci vstúpiť do činnej a pozdejšie aj frontovej služby vojenskej ako aj do menšinových pracovných táborov vojenských.

Pozostalým po týchto Slovákoch doteraz nevybavili ich žiadosti o priznanie invalidného a penzijného dôchodku na Štátnom úrade pre vojenských poškodencov v Bratislave. Ide tu vo väčšine prípadov o opustené siroty a k tomu v krajoch vojnou zničených, ktoré sa ocitly v zúfalej biede.

Mám vedomie o tom, že cca 13.000 takýchto žiadostí Štátny úrad pre vojenských poškodencov v Bratislave postúpil Povereníctvu sociálnej starostlivosti v Bratislave k zásadnému rozhodnutiu podľa § 7 zák. č. 146/1946 Sb., keďže sa jedná o poškodencov z bývalej maďarskej armády.

Pýtam sa pána ministra sociálnej starostlivosti:

1. Či je pravda, že takýchto žiadostí má Povereníctvo sociálnej starostlivosti asi 13.000. Koľko ich bolo doteraz vybavených?

2. Prečo nie sú tieto žiadosti vybavené, keď na druhej strane Maďari od nás presídlení do Maďarska v podobných prípadoch do dňa presídlenia získali nárok na dôchodky invalidné a penzijné?

3. Ako je postarané o slovenské siroty?

4. Či je mu známe, ako hynú tí slovenskí invalidi, ktorí sa vrátili z vojny alebo z vojenských pracovných táborov a dnes nedostanú ani opatery, ani inej podpory?

5. Či mu je známe zúfalé položenie slovenských vdov, ktorých manželia - Slováci boli zaradení do maďarskej armády alebo do pracovných táborov vojenských, na bojisku padli alebo sú vôbec nezvestní a ktorým v častých prípadoch aj obytné domy boly zničené následkom vojnových udalostí?

Místopředseda Hladký: Dávám slovo k odpovědi na tento dotaz panu ministrovi sociální péče.

Ministr dr Nejedlý: Slavná sněmovno!

Žádostí pozůstalých po Slovácích, přinucených k nastoupení vojenské služby v Maďarsku, které se vyřizují podle § 7 zák. čís. 164/ 1946 Sb. o péči o vojenské a válečné poškozence a oběti války a fašistické persekuce, nedošel do pověřenectva sociální péče ani zdaleka tak velký počet, jaký je v dotaze udán, t. j. 13.000. Od vyhlášení řečeného zákona, t. j. od 9. srpna 1946, je totiž vedeno v evidenci u tohoto úřadu jen 9.465 spisů. Tyto spisy pak se týkají zaopatření válečných poškozenců všech druhů, nikoliv jen těch, kteří spadají pod výjimečné ustanovení § 7.

Dosud není vyřízeno 308 případů, o nichž má rozhodovati meziministerská komise podle § 7 citovaného zákona. Osoby, o něž tu jde, však nejsou povětšině bez pomoci. Valná většina jich dostává již nyní zálohu na zaopatřovací požitky. Jejich žádosti nejen budou brzy vyřízeny, ale v případech zákonným předpisům odpovídajících budou vyměřeny invalidům, sirotkům i vdovám zaopatřovací požitky podle zákona stejně, jako se stalo v případech již vyřízených. Některé žádosti nejsou dosud vyřízeny proto, že tyto výjimečné případy je nutno řešit s náležitou opatrností. Za poškození utrpěné ve službách nepřátelské armády nelze poskytovati odškodnění z československých státních prostředků než po řádném zjištění, že nejde o poškození, která zákon odškodňovati nezamýšlí a nedovoluje. Odklad rozhodnutí je zaviňován také tím, že žadatelé nepředložili potřebných dokladů, hlavně doklady o tom, že poškození utrpěli v maďarské armádě, a doklady o státním občanství. Též když žadatel uplatňuje nějakou vnitřní chorobu, o níž tvrdí, že pochází z vojenské služby, je třeba dalšího šetření ke zjištění, zdali nejde o chorobu, kterou trpěl již před nastoupením vojenské služby.

Je tedy zřejmo, že agenda pověřenectva sociální péče ve věcech spadajících pod § 7 zák. čís. 164/1946 Sb. není vyřizována s nepřípustným zpožděním.

Místopředseda Hladký: Děkuji panu ministrovi.

Přerušuji projednávání pořadu schůze.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala zítra ve čtvrtek dne 22. ledna 1948 o 11. hod.

s pořadem:

1. Nevyřízený odstavec dnešního pořadu.

2. Zpráva výborov živnostensko-obchodného a zahraničného o vládnom návrhu (tlač 824), ktorým sa predkladá ústavodarnému Národnému shromaždeniu republiky Československej k prejavu súhlasu obchodná a finančná dohoda medzi republikou Československou a republikou Argentínskou, podpísaná v Buenos Aires dňa 2. júla 1947 (tisk 889).

3. Zpráva výborů zemědělského, bezpečnostního a právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 869) o zevním označení přísežné stráže, určené k ochraně lesů, polního majetku, myslivosti a rybářství (tisk 921).

4. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Přešticích za souhlas k trest. stíhání posl. Paška (tisk 940).

5. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu trestního v Praze za souhlas k trest. stíhání posl. Horna (tisk 941).

6. Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. soudu trestního v Praze za souhlas k trest. stíhaniu posl. inž. dr Ješe (tisk 942).

7. Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. súdu v Hradci Královom za súhlas k trest. stíhaniu posl. Jána Novotného (tisk 943).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu trestního v Praze za souhlas k trest. stíhání posl. Václava Kopeckého (tisk 944)

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Bratislavě za souhlas k trest. stíhání posl. dr Lettricha (tisk 945).

10. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okr. súdu v Bečove nad Teplou za súhlas k trest. stíhaniu posl. Podzimka (tisk 946).

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Hradci Králové za souhlas k trest. stíhání posl. Jana Novotného (tisk 947).

12. Zpráva výborů průmyslového, rozpočtového a živnostensko-obchodního o vládním návrhu zákona (tisk 961), kterým se mění zákony o podpoře zahraničního obchodu (tisk 975).

13. Zpráva výboru právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 900) o výkonu trestů postihujících majetek, uložených trestními soudy (tisk 976).

14. Společná zpráva výborů právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 892), kterým se mění a doplňují některé předpisy o poplatcích soudních a za ověření podpisů (tisk 978).

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 12 hod. 28 minut.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP