Úterý 30. září 1947

(Začátek schůze v 14 hod. 25 min.)

Přítomni:

Předseda Jos. David.

Místopředsedové Hodinová-Spurná, Petr, dr Ševčík, Tymeš, Komzala.

Zapisovatelé dr Kokeš, dr Neuman.

Členové vlády: ministři Ďuriš, Majer; státní tajemník dr Clementis.

236 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS dr Madar; zástupci gen. tajemníka NS dr Záděra, dr Ramajzl.


Pořad

73. schůze ústavodárného Národního shromáždění republiky Československé,

svolané na úterý dne 30. září 1947 na 14. hod.

1. Společná rozprava o prohlášeních pana ministra výživy Václava Majera a pana ministra zemědělství Júlia Ďuriše podle § 62 jedn. řádu, učiněných v 68. schůzi dne 11. září 1947.

2. Zpráva výboru zahraničního o listu presidenta republiky (tisk 697), kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění k projevu souhlasu mírová smlouva s Italií (tisk 800).

3. Zpráva výboru zahraničního o listu presidenta republiky (tisk 698), kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění k projevu souhlasu mírová smlouva s Finskem (tisk 801).

4. Zpráva výboru zahraničního o listu presidenta republiky (tisk 699), kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění k projevu souhlasu mírová smlouva s Bulharskem (tisk 802).

5. Zpráva výboru zahraničního o listu presidenta republiky (tisk 700), kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění k projevu souhlasu mírová smlouva s Rumunskem (tisk 803).

6. Zpráva výboru zahraničného o liste prezidenta republiky (tlač 701), ktorým sa predkladá ústavodarnému Národnému shromaždeniu k prejavu súhlasu mierová smluva s Maďarskom (tlač 804).

Předseda (zvoní): Zahajuji 73. schůzi ústavodárného Národního shromáždění.

Dovolenou podle § 1, odst. 4 jedn. řádu dal jsem na dnešní schůzi posl. dr Štefánikovi, dr Zibrínovi, dr Novotnému, Desenskému, na tento týden posl. Jurovi, Krosnářovi, Novému, Zápotockému, pro schůze dne 30. 9., 1. a 2. 10. t. r. posl. dr Lettrichovi.

Posl. dr Chudoba předložil lékařské vysvědčení vzhledem k udělené mu zdravotní dovolené dne 11. 9. t. r.

Posl. Karel Kliment žádá o zdravotní dovolenou na dobu 3 týdnů. Lékařské vysvědčení předložil.

Navrhuji udělení této dovolené.

Kdo s tímto mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržená dovolená se uděluje.

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž je

1. Společná rozprava o prohlášeních pana ministra výživy Václava Majera a pana ministra zemědělství Júlia Ďuriše podle § 62 jedn. řádu, učiněných v 68. schůzi dne 11. září 1947 - pokračování.

Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Slovo k doslovu si vyžádal pan ministr výživy Václav Majer. Prosím, aby se ujal slova.

Ministr výživy Majer (uvítán potleskem): Slavná sněmovno, paní a pánové!

Děkuji především za slova uznání a stejně děkuji také za slova kritiky, jež byla v rozpravě o mé zprávě pronesena. Dovolte, abych pověděl, že si zvláště cením právě kritiky, neboť z toho můžeme posoudit, kde jsme to dělali dobře a kde máme určité nedostatky, anebo kde se staly dokonce chyby. Cením si toho tím spíše, že právě v možnosti kritiky a ve skutečnosti, že parlament tak může posoudit politiku vlády i jednotlivých ministrů, spočívá podle mého soudu v demokracii velká část odpovědného poslání demokraticky zvoleného parlamentu.

Jestliže jsme přesvědčeni, že demokracie je sice nejtěžší, ale také nejlepší forma vládnutí, tak nezbytnou součástí demokracie je právě právo věcné, důsledné a poctivé kritiky.

Tak jsem, paní a pánové, také rozpravu a všechno, co bylo řečeno k mé zprávě v parlamentě, přijal a tak odpovídám.

Velmi lituji, že nemohu na jednotlivé projevy, které byly v rozpravě učiněny, odpovědět podrobně a že se podrobně nemohu zabývat některými konkretními návrhy, doporučeními i výtkami. Soudím však, že bude možné, aby se problémy naší vyživovací situace a politiky podrobně ještě zabývaly příslušné sněmovní výbory, se kterými jsem ve stálém, a domnívám se, že mohu říci, dobrém styku.

Přesto však chci alespoň stručně k jednotlivým věcem, které zde v rozpravě byly řečeny, poznamenati toto:

Předmětem velmi živého zájmu celé československé veřejnosti a pochopitelně i předmětem rozpravy ve sněmovně jsou také otázky celkové naší organisace výkupu a distribuce, otázky, jak má být nově a demokraticky uspořádána distribuce po zrušení trhových svazů. Řekl jsem již několikrát veřejně, jak si novou úpravu výkupu a distribuce, pokud jde o potraviny, představujeme. Domnívám se však, že jsem povinen, pokud jde o zrušení trhových svazů a přípravu nové soustavy výkupní a distribuční organisace, říci při této příležitosti alespoň malou poznámku:

Osnova zákona o hospodaření s obilím a další osnovy zákonů o hospodaření s dobytkem a masem, brambory a zeleninou byly ministerstvem výživy vypracovány již na podzim roku 1946, a poněvadž úprava má být celostátní, byly již na jaře roku 1947 projednávány s příslušnými činiteli slovenskými. Na základě toho byla osnova zákona o hospodaření s obilím po předchozím souhlase předsednictva vlády dána do připomínkového řízení. Další dvě osnovy jsou projednávány ve smyslu usnesení vlády s ministerstvem pro sjednocení zákonů. V jedné ze svých posledních schůzí na základě mé zprávy zvolila vláda zvláštní komisi, která má navrhované osnovy předběžně projednat, a zároveň stanovila vláda lhůtu, do které mají být osnovy projednány tak, aby mohly být předloženy parlamentu.

V debatě byly také předneseny jisté pochybnosti a náměty, pokud jde o dovoz a vývoz potravin. Mohu při této příležitosti slavnou sněmovnu ujistit, že zejména dovoz potravin z ciziny je omezen se zřetelem na celkové potřeby našeho hospodářství skutečně jenom na nejnutnější a naprosto nezbytné množství potravin a základních surovin. Dovezeme hlavně chlebové obili, krmiva, olejnatá semena, sůl, rýži, kávu, čaj, některé luštěniny a také část zimní zeleniny a ovoce.

Otázky dovozu i vývozu potravin jsou velmi podrobně projednávány v příslušné komisi. Pokud jde o výkup chlebovin a krmiv a o stanovení a vyhlašování t. zv. kontingentů, považuji za nutné poznamenati, že stanovení dodávek je rovněž velmi bedlivě předem uváženo a projednáváno. Stanovení celostátních dodávek je provedeno na základě jednání ústřední komise, v níž vedle zástupců ministerstva výživy a povereníctva pro výživu jsou také zástupci ministerstva zemědělství a povereníctva poľnohospodárstva, Státního úřadu statistického, Státního úřadu plánovacího, Štátneho plánovacieho a štatistického úradu v Bratislave, zástupci zemských národních výborů, Jednotného svazu českých zemědělců v Praze a Jednotného sväzu slovenských roľníkov v Bratislave, Ústřední rady odborů a Slovenskej odborovej rady v Bratislave, Svazu pro hospodaření obilím a výsadní obilní společnosti v Praze i Obilnej spoločnosti pre Slovensko v Bratislave.

Podobně jsou složeny příslušné komise zemské, okresní i obecní. To tedy znamená, že dodávky jsou stanoveny a předpisovány po náležitém projednání se všemi příslušnými úřady a zájmovými organisacemi a že jsou předpisovány co možno spravedlivě.

Nyní jenom malou poznámku, pokud jde o zvýšenou nabídku dobytka následkem nedostatku krmiv. Již ve svém exposé jsem uvedl opatření, která tehdy byla připravována a jsou dnes na základě usnesení vlády prováděna, pokud jde o zdolání obtíží vzniklých zvýšenou nabídkou dobytka.

Byly vydány přesné pokyny o tom, jak má být dobytek pro jatečné účely vybírán, aby bylo zabráněno zejména vybíjení dobytka užitkového. Pokud bude zvýšená nabídka tak vysoká, že všechny dosavadní prostředky nebudou stačit k odčerpání nabídkové špičky, budou spotřebitelům a také samozásobitelům vydávány zvláštní mimořádné dávky masa, jak jsem již dříve oznámil. Také pokud jde o mimořádná opatření ve výkupu selat, byly již vydány příslušné předpisy.

V rozpravě byly předneseny také některé stížnosti na závady zásobování v krajích nově osídlených. Takové stížnosti skutečně jsou a již dříve jsme se snažili skutečné závady odstraňovat a také jsme některé odstranili. Této věci, to znamená plynulému zásobování našeho pohraničí, věnujeme skutečně mimořádnou pozornost. Také všechny konkretní případy, které byly v debatě uvedeny, jsem dal vyšetřit a učinil jsem opatření, aby byla provedena náprava. Chci však slavnou sněmovnu upozornit, že potíže v zásobování v nově osídlených krajích vyplývají do značné míry také z toho, že v těchto krajích nemáme dosud tak vybudovanou organisaci výkupu a distribuce, jako je tomu v ostatních částech republiky. Bude patrně nějakou dobu trvat, než se nám to podaří. Při tom podle mého soudu nemá být také zapomínáno, že před válkou mnohé dnes nově osídlené okresy byly, pokud jde o některé druhy potravin, naprosto soběstačné, a že dnes tomu tak zatím není. Ale znovu opakuji, že zásobování nově osídlených krajů věnujeme největší pozornost a že uděláme všechno, aby v zásobování nebyly žádné rozdíly.

Velmi jsem, paní a pánové, uvítal a velmi si cením toho, že v celé rozpravě velmi jasně bylo zdůrazněno, že v současné době musí být co nejrozhodněji postupováno proti černému trhu a že musíme udělat všechno, aby se nám nerozrostl. Vítám toto jednoznačné stanovisko celé sněmovny tím spíše, že v poslední době na základě některých nedoložených zpráv někteří spotřebitelé se snažili nakupovat na černém trhu více, než potřebují, a pokusili se o tvoření zbytečných zásob, často i pokud jde o zboží, kterého rozhodně nemáme a nebudeme mít nedostatek. To je věc velmi nesprávná a také nebezpečná, která, kdyby se nám rozrostla, mohla by způsobit potíže. Věřím, že se v boji proti tomuto nešvaru ministerstvo výživy a všechny příslušné úřady setkají s podporou všech poslanců a všeho československého lidu.

Nakonec, paní a pánové, chci znovu opakovat: Lituji, že jsem se nemohl v odpovědi zabývat podrobně všemi věcmi, které byly v rozpravě předneseny. Ujišťuji však slavnou sněmovnu, že jsem debatu podrobně sledoval a že, pokud to bylo možno, učinil jsem hned příslušná opatření. Některé otázky a náměty, které z rozpravy vyplynuly, budou patrně předmětem našich dalších společných úvah a já jsem přesvědčen, že se nám podaří společnou prací a vzájemnou důvěrou překonat všechny obtíže, které v důsledku sucha a neúrody máme a snad ještě budeme mít.

Řekl jsem ve své zprávě, že náš národní koláč bude letos následkem špatné úrody menší, ale že s ním musíme vystačit. Mohu znovu opakovat, že s ním vystačíme a že není důvodu k nějakým poplašným zprávám. Vystačíme s naším národním koláčem, budeme-li nadále hospodařit rozumně a opatrně. Věřím, že přes všechny potíže dnešní doby přejdeme i v naší výživě do lepších, jistějších časů. (Hlučný potlesk.)

Předseda (zvoní): Slovo k doslovu si vyžádal pan ministr zemědělství Ďuriš.

Minister Ďuriš (uvítaný potleskom): Slávna snemovňa!

Hlavným obsahom môjho výkladu ako aj rozpravy o mojom výklade boly opatrenia, ktoré musíme urobiť na pomoc našim roľníkom a na odstránenie následkov veľkého sucha. Je veľmi dobré, a treba vyzdvihnúť túto skutočnosť, že sme sa všetci sústredili predovšetkým na tento hlavný problém našich roľníkov a nášho národného hospodárstva.

Niektorí páni poslanci nadhodili v rozprave aj také problémy, ktoré nesúvisia priamo s opatreniami na odstránenie následkov sucha. Bude na prospech našim roľníkom, keď sa pokúsime nielen vzájomne si vyjasniť tieto problémy, ale keď sa o nich aj svorne dohodneme. Tak sme sa o tom dohodli včera aj v našom Národnom fronte. Budeme mať mnoho príležitosti, aby sme si pohovorili o týchto problémoch nášho poľnohospodárstva, a budem rád, keď mi bude daná možnosť porovnať starú a novú roľnícku politiku a výsledky oboch. Pokrok a riešenie problémov pracujúceho ľudu sa v dejinách vždy ťažko prebojovávaly. Tým viac však bude hlavnou starosťou novej roľníckej politiky aj v budúcnosť pomôcť našim malým a stredným roľníkom. (Potlesk.) Toto vytrvalé úsilie novej roľníckej politiky je podstatným obsahom našej ľudovej demokracie a nášho demokratického parlamentarizmu a preto som presvedčený, že v týchto zásadných otázkach sa vždy dohodneme.

V rozprave bolo v podstate jednotne uznané a schválené veľké úsilie našej vlády pomôcť našim roľníkom pri odstraňovaní veľkých škôd spôsobených suchom. Vo svojej zpráve som už uviedol, že tomu tak nebolo vždy v minulosti. Uviedol som však aj to, že ani dnes nie je tomu tak všade. V mnohých štátoch, kde je veľké sucho, nepomáha sa roľníkovi. Roľníkovi sa hovorí, že tu ide o súkromnopodnikateľské riziko, a preto si musí roľník hradiť škody sám. V iných štátoch, kde je práve dobrá úroda, zas ničia poľnohospodárske výrobky. Aj toto takzvané riešenie poznáme z minulosti. Môžeme byť preto všetci naozaj veľmi spokojní, že naša nová republika rieši ináč tieto ťažkosti štátu a starosti našich roľníkov a spotrebiteľov.

Chcel by som odpovedať len na dve námietky.

1. Konštatujem, že otázka zdanenia milionárov sa ešte stále prejednáva a preto som vo svojej zpráve netvrdil, že s týmto zdanením všetky strany súhlasia. Uviedol som to ako požiadavku Ministerstva zemedelstva.

2. Niektorí páni poslanci uvádzali, že v českých zemiach sa zasialo o 80 tisíc hektárov menej obilia. Ide o nedorozumenie, lebo do osevného plánu bolo zahrnuté aj 60.000 ha pôdy, ktorá už nemôže byť zahrnutá ako orná pôda. Z toho je 40.000 ha pôdy, ktorú prevzala vojenská správa. V českých zemiach sa preto osialo len o 40.000 ha menej, než predpisoval osevný plán. To činí 1,1 % z celkovej plánovanej ornej pôdy v českých zemiach. Ani v minulosti však nebolo možné vyhnúť sa takýmto výkyvom. Veď v minulých rokoch zostávalo len ležať úhorom 20.000 - 40.000 ha pôdy. Môžeme preto veľmi pozitívne hodnotiť splnenie osevného plánu v poľnohospodárstve. Je to krásny výsledok práce našich roľníkov v prvom roku plánovaného hospodárstva a v treťom roku po vojne. Preto môžeme veriť, že v budúcich rokoch sa tieto výsledky ešte zlepšia.

Teraz záverom: ako hlavný problém nám všetkým ostáva riešiť a vyriešiť ťažké problémy spôsobené suchom a zaistiť jesenné práce. Sústreďme sa všetci na túto hlavnú prácu a starosť našich roľníkov a nášho národného hospodárstva. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP