Řezníci usilují o snížení
cen. Proto dožadují se toho, aby jim byl přidělován
na jatkách živý dobytek podle jejich živnostenských
oprávnění. Dosud docházelo ke zbytečnému
zdražení tím, že řezníci
mohli kupovati jen určité čtvrtě dobytčete
a vnitřnosti musili kupovati zvláště.
Bude-li však přiděleno řezníkovi
celé živé dobytče, které si může
dáti poraziti, sníží se tím režie
a možno přikročiti ke snížení
masa a uzenin. Využitím vnitřností (krev,
střeva, vnitřní sádlo atd.) mají
možnost provésti pružnější
organisaci výroby a rovněž tak mohou podstatně
snížiti ceny.
Nutno přihlédnouti také k tomu, že jejich
učni jsou v takovémto případě
opravdu školeni ve všech druzích práce,
neboť při přidělování
masa ve čtvrtích stávají se pouze
vysekávači a jejich neodborná kvalifikace
jako samostatných živnostníků může
podstatně ohroziti celý řeznický stav.
Proto podepsaní poslanci se táží pana
ministra výživy, zda je ochoten naříditi
přidělování živého dobytka
řezníkům přímo na jatkách
a tím podstatně přispěti ke snížení
ceny masa a uzenin?