Úterý 18. června 1935

(Po provedeném skrutiniu:)

Sděluji, že podle provedeného sčítání bylo odevzdáno celkem 145 hlasovacích lístků, z nichž na jméno dr František Soukup zní 96 a 49 lístků jest prázdných.

Je tudíž zvolen předsedou senátu pan sen. dr František Soukup. (Potlesk.)

Táži se pana sen. dr Soukupa, zdali volbu přijímá.

Sen. dr Soukup: Přijímám.

Předseda vlády Malypetr: Žádám pana tajemníka senátu, aby přečetl formuli slibu předsedy senátu, a nově zvoleného p. předsedu senátu žádám, aby vykonal do mých rukou slib. (Senátoři povstávají.)

Tajemník senátu dr Bartoušek (čte):

Slibuji, že budu zachovávati zákony a svůj úřad předsednický nestranně zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Sen. dr Soukup (podávaje předsedovi vlády ruku) Slibuji. (Senátoři usedají.)

Předseda vlády Malypetr: Žádám pana předsedu senátu, aby se ujal předsednictví. (Potlesk.)

Předseda dr Soukup (ujav se předsednictví - zvoní): Slavný senáte! Paní a pánové!

Prosím, abyste přijali mé vroucí díky za projev důvěry opětovnou volbou předsedou tohoto našeho zákonodárného sboru.

Jsem si plně vědom všeho toho, co s touto důvěrou na mne vkládáte práce, závazků a odpovědnosti. Budu je plniti, seč mé skrovné síly stačí, ve smyslu zákona i vaší svrchované vůle pro úspěch našich úkolů i pro čest senátu poctivě a oddaně, věrně i odhodlaně, jako doposud a jak to stejně činili i všichni moji předchůdcové.

Vaše upřímné přátelství i účinná spolupráce bude i nadále trvalým poutem radostné součinnosti mezi senátem a jeho předsednictvem a zůstane základem i zárukou užitečnosti i zdaru všeho našeho podnikání v zájmu našeho státu a všeho našeho obyvatelstva.

Zahajujeme nové, IV. období senátu Národního shromáždění. Vidíme, že ve složení senátu došlo k četným změnám osobním. Skoro celá polovina senátu byla vyměněna. Dovolte mi, abych vzpomenul všech těch, kdož se ať již z důvodů jakýchkoliv k další práci do našeho středu nevrátili. Jsme a zůstaneme jim vděčni za vše, co poctivě a obětavě vykonali pro stát a vrstvy obyvatelstva, jež v našem kruhu zastupovali. Řada let součinnosti na odpovědných zákonodárných místech republiky nás v přečetných případech spjala pouty upřímného přátelství, jež nám zůstane povždy trvalým a nezapomenutelným. Přejeme jim všem plného zdraví pro jejich další práce, k nimž je jejich další životní osudy povolají.

Vítám pak do našeho kruhu k nové práci všechny kolegy a kolegyně, kteří se znovu do senátu navrátili, a stejně upřímně pozdravuji také všechny ty, kdož dnes vstupují na půdu našeho senátu poprvé.

Můžete býti, kolegové a kolegyně, přesvědčeni, že v senátě Národního shromáždění naleznete atmosféru vzájemného respektu a obětavé práce, a poznáte, že senátu nikdy nešlo o vnější formy, nýbrž o samu věc, býti platným a užitečným orgánem celého našeho demokratického zřízení parlamentního a podílet se měrou vrchovatou na všech těch mimořádně obtížných i odpovědných úkonech naší legislativy i státní exekutivy, jaké dnešní doba na nás na všech kategoricky vyžaduje.

Pozdravuji také co nejupřímněji naši novou vládu, s níž chceme a budeme co nejloyálněji spolupracovati.

Jsou dvě věci, po nichž tato výjimečná doba přímo žíznivě volá: Je to práce a chléb v politice domácí, a je to mír v politice zahraniční. Tato bitva o práci a chléb je bitvou o nový lepší život. Kde je práce a chléb, tam je svoboda a síla, tam je kultura a věda, tam je vzdělání a mravnost, tam je horečné úsilí o nejvyšší ideály lidstva, o svobodu národů i svobody lidí, o vývoj k novým vyšším řádům sociální spravedlnosti a hospodářské demokracie.

Všechno naše úsilí je stejně obráceno k boji o zachování a upevnění míru. Jsme zásadními odpůrci všech válek a všeho vraždění člověka člověkem (Výborně!), protože je to návrat od lidskosti k barbarství. Stojíme poctivě a věrně za Společností národů jako novým orgánem mezinárodního práva, na ochranu míru i spravedlnosti a poctivé dohody mezi všemi kulturními národy světa. Nikomu z toho, co jeho jest, ničeho vzíti nechceme, ale z toho, co naším jest, si ničeho a nikdy vzíti nedáme. (Potlesk.) Tím jsme povinni své minulosti a všem svým generacím budoucím. Chceme jíti a půjdeme za tím, co jsme v této zasedací síni prohlásili při zpracování své ústavní listiny, že se chceme přičleniti do společnosti národů jako člen vzdělaný, mírumilovný, demokratický a pokrokový.

Je to však ještě jedna velká síla, jež proniká vším naším mozkem, vší naší duší, vší naší krví: je to Svoboda! Byl to velký slovenský básník Jan Kollár, jenž volal: “Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou!” Svoboda je jedním z nejvyšších statků národa a lidstva! Svoboda je cestou k demokracii! Demokracie je svobodou! Ve velké chvíli zahájení nového období našeho Národního shromáždění můžeme proto právem tlumočiti všechnu svou hrdost nad tím, že novými volbami nebylo dílo našich ústavních zřízení demokratických v ničem otřeseno, ale naopak opětovně ve všech svých základech jenom zpevněno a ztuženo, že pevně a neochvějně stojí stát, jehož svrchovanost mluví našimi ústy, že pevně a neochvějně stojí Československá republika, jež se zrodila z demokracie, demokracií vzkvétá a demokratickou, to jest svobodnou a spravedlivou ke všem svým členům zůstane, děj se co děj kolem nás, pro všechny doby budoucí.

A proto se v tomto okamžiku všechny naše city a všechny naše pozdravy obracejí k velkému zakladateli našeho státu a nesmrtelnému průkopníku svobody a demokracie, lidskosti a míru, k našemu drahému, předrahému pětaosmdesátiletému prvému presidentu republiky Tomáši Masarykovi (Hlučný potlesk. - Senátoři povstávají.), jemuž i sobě nepřejeme nic tak vroucně, jako ještě dlouhou řadu let života a společné práce s námi, aby se dočkal ještě dob klidnějších a šťastnějších a viděl, že velké dílo jeho života, bylo dobré a že došlo a dojde požehnání pro nás i budoucí. (Hlučný potlesk. - Senátoři usedají.)

Vážený senáte! Předsednictvo senátu došly přípisy předsedy vlády, a to ze dne 4. června 1935, č. j. 4288/909/35 S m. r., týkající se ustavení vlády, a ze dne 6. června 1935, č. j. 4384/1075 S-35 m. r.,, týkající se volby náměstka předsedy vlády.

Žádám pana tajemníka senátu, aby tyto přípisy přečetl.

Tajemník senátu dr Bartoušek (čte):

Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

Pan president republiky přijal rozhodnutím ze dne 28. května 1935 podanou demisi vlády, a pověřil mne a ostatní ministry vedením vládních věcí, pokud nová vláda nebude ustavena.

Dekretem ze dne 4. června 1935 zprostil pan president republiky odstupující vládu a její jednotlivé členy úřadu a jmenoval dekretem téhož data mě předsedou vlády a posl. dr Edvarda Beneše ministrem zahraničních věcí, posl. dr Jos. Černého ministrem vnitra, guvernéra Poštovní spořitelny dr Karla Trapla ministrem financí, univ. profesora dr Jana Krčmáře ministrem školství a nár. osvěty, posl. dr Ivana Dérera ministrem spravedlnosti, posl. Josefa V. Najmana ministrem průmyslu, obchodu a živností, posl. Rudolfa Bechyně ministrem železnic, posl. inž. Jana Dostálka ministrem veř. prací, posl. dr Milana Hodžu ministrem zemědělství, posl. Frant. Machníka ministrem nár. obrany; posl. inž. Jaromíra Nečase ministrem soc. péče, posl. dr Ludvíka Czecha ministrem veř. zdravotnictví a tělesné výchovy, posl. dr Emila Franke ministrem pošt a telegrafů, posl. dr Jana Šrámka ministrem pro sjednocení zákonů a organisace správy a posl. dr Františka Spinu ministrem.

Jmenovaní složili slib na ústavu do rukou presidenta republiky dne 4. června t. r.

O tom kladu si za čest presidium senátu vyrozuměti.

Předseda vlády: J. Malypetr v. r.

Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

Vláda republiky Československé zvolila ve své schůzi, konané dne 6. června 1935, podle ustanovení § 71 úst. listiny náměstkem předsedy vlády ministra železnic Rudolfa Bechyně.

Předseda vlády: J. Malypetr v. r.

Předseda: Vláda republiky se představila.

Přikročuji k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

3. Volba 6. místopředsedů a jejich sliby.

Byl mi podán návrh pp. sen. Donáta, Filipínského, dr Kloudy, Nováka (lid.), Thoře, dr Hellera a spol. Žádám p. tajemníka senátu, aby tento návrh přečetl.

Tajemník senátu dr Bartoušek: (čte):

Navrhujeme, aby za místopředsedy senátu zvoleni byli pp. sen. Donát, dr Hruban, Klofáč, dr Bas, dr Heller a dr Buday, a to zdvižením ruky.

Předseda (zvoní): Jsou námitky proti způsobu volby, aby totiž volba místopředsedů dála se zdvižením ruky? (Námitek nebylo.)

Nejsou námitky. Budeme tedy tak postupovati.

Přistoupíme ke hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem, jak byl právě přečten panem tajemníkem senátu, nechť zvedne laskavě ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh tento byl schválen a tím jsou pp. sen. Donát, dr Hruban, Klofáč, dr Bas, dr Heller a dr Buday zvoleni místopředsedy senátu N. S.

Táži se zvolených pánů senátorů, zdali tento úřad přijímají?

Pan kol. Donát?

Sen. Donát: Přijímám.

Předseda: Pan kol. dr.Hruban?

Sen. dr Hruban: Přijímám.

Předseda: Pan kol. Klofáč?

Sen. Klofáč: Přijímám.

Předseda: Pan kol. dr Bas?

Sen. dr Bas: Přijímám.

Předseda: Pan kol. dr Heller?

Sen. dr Heller (německy): Přijímám.

Předseda: Pan kol. dr Buday?

Sen. dr Buday: Prijímám.

Předseda: Žádám pana tajemníka senátu, aby přečetl předsednickou formuli slibu, a žádám, aby páni místopředsedové vykonali do mých rukou slib. (Senátoři povstávají.)

Tajemník senátu dr Bartoušek (čte):

Slibuji, že budu zachovávati zákony a svůj úřad předsednický nestranně zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Sľubujem, že budem zachovávať zákony a svoj úrad predsednícky nestranně zastávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Ich gelobe die Gesetze zu beobachten und mein Vorsitzendenamt nach meinem besten Wissen und Gewissen unparteiisch auszuüben.

Sen. Donát (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Sen. dr Hruban (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Sen. Klofáč (podávaje předsedovi ruku) Slibuji.

Sen. dr Bas (podávaje předsedovi ruku) Slibuji.

Sen. dr Heller (podávaje předsedovi ruku) Ich gelobe.

Sen. dr Buday (podávaje předsedovi ruku) Sľubujem.

Tím je vyřízen odst. 3 pořadu a přistoupíme nyní k odst. 4 pořadu, to jest:

4. Volba 6 zapisovatelů a 4 pořadatelů.

Nebude-li námitek, dám provésti volbu podle §u 62, odst. 2 jedn. řádu zdvižením ruky. (Námitky nebyly.)

Námitek není. Budeme tedy tak postupovati.

Žádám pana tajemníka senátu, aby přečetl kandidátní listiny, a pány senátory žádám, aby zdvižením ruky dali najevo, zdali s přečtenými kandidáty souhlasí.

Tajemník senátu dr Bartoušek (čte): Za zapisovatele navrhují se pp. sen. Sehnal, Kříž, Pichl, dr Karas, Pázmán, Kianička.

Za pořadatele navrhují se pp. sen. Novák(rep.) inž. Marušák, Janovský, H. Müller.

Předseda: Kdo souhlasí s přečtenou kandidátní listinou šesti zapisovatelů a čtyř pořadatelů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je návrh schválen a jsou zvoleni: za zapisovatele pp. sen. Sehnal, Kříž, Pichl, dr Karas, Pázmán a Kianička; za pořadatele pp.sen. Novák(rep.), inž Marušák, Janovský a H. Müller.

Táži se pp. zapisovatelů, zda volbu přijímají?

Pan kol. Sehnal?

Sen. Sehnal: Přijímám.

Předseda: Pan kol. Kříž?

Sen. Kříž: Přijímám.

Předseda: Pan kol. Pichl?

Sen. Pichl: Přijímám.

Předseda: Pan.kol. dr Karas?

Sen. dr Karas: Přijímám.

Předseda: Pan kol. Pázmán?

Sen. Pázmán: Prijímam.

Předseda: Pan kol. Kianička?

Sen. Kianička: Prijímam.

Předseda: Táži se nyní pp. pořadatelů, zda volbu přijímají?

Pan kol. Novák (rep.)?

Sen. Novák (rep.): Přijímám.

Předseda: Pan kol. inž. Marušák?

Sen. inž. Marušák: Přijímám.

Předseda: Pan kol. Janovský?

Sen. Janovský: Přijímám.

Předseda: Pan kol. H. Müller?

Sen. H. Müller (německy): Ano.

Předseda: Žádám tudíž pány zapisovatele a pořadatele, aby se ujali svých funkcí. (Děje se. - Předsednictví převzal místopředseda Donát.)

Místopředseda Donát (zvoní): Přistoupíme k projednání dalšího odstavce pořadu, jímž je:

5. Zpráva o činnosti Stálého výboru podle §u 54 úst. listiny.

Zpravodajem jest místopředseda tohoto výboru p. sen. dr Soukup, jemuž uděluji slovo.

Zpravodaj sen. dr Soukup: Vážený senáte!

O činnosti Stálého výboru, zvoleného v červnu 1934 v obou sněmovnách NSRČ a ustaveného ve schůzi dne 27. června 1934, podávám podle §u 54, odst. 14 úst. listiny tuto zprávu:

V mezidobí od rozpuštění obou sněmoven rozhodnutím presidenta republiky ze dne 17. dubna 1935 až do zahájení čtvrtého volebního období Národního shromáždění, které president republiky rozhodnutím ze dne 11. června 1935 svolal na den 18. června 1935, konal Stálý výbor celkem 4 schůze.

První schůze - označená jako 2., počítajíc po prvé, ustavující schůzi dne 27. června 1934 - konala se dne 29. dubna 1935. Byly v ní zpravodajům přiděleny tři vládní návrhy:

1. Vládní návrh, kterým se předkládá Stálému výboru N. S. ke schválení dohoda o vzájemné ochraně práv ze živnostenského vlastnictví mezi republikou Československou a Svazem sovětských socialistických republik, podepsaná v Praze dne 25. března 1935 a uvedená v prozatímní platnost dnem 15. dubna 1935 vládní vyhláškou ze dne 12. dubna 1935, č. 62 Sb. z. a n.,

2. Vládní návrh, kterým se předkládá Stálému výboru N. S. ke schválení obchodní a plavební smlouva mezi republikou Československou a Svazem sovětských socialistických republik, podepsaná v Praze dne 25. března 1935 a uvedená v prozatímní platnost dnem 15. dubna 1935 vládní vyhláškou ze dne 12. dubna 1935, č. 61 Sb. z. a n., a

3. Vládní návrh, kterým se předkládá Stálému výboru N. S. ke schválení čtvrtý dodatkový protokol k obchodní smlouvě mezi republikou Československou a Švýcarskem ze dne 16. února 1927, sjednaný v Praze dne 23. března 1935 a uvedený v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 12. dubna 1935, č. 60 Sb. z. a n.

V následující, 3. schůzi dne 11. května 1935 přijato schvalovací usnesení o prvé ze jmenovaných osnov, vztahující se na dohodu o vzájemné ochraně práv ze živnostenského vlastnictví mezi Československou republikou a Svazem sovětských socialistických republik.

Toto usnesení zní:

“Stálý výbor Národního shromáždění republiky Československé schvaluje dohodu o vzájemné ochraně práv ze živnostenského vlastnictví mezi republikou Československou a Svazem sovětských socialistických republik, podepsanou v Praze dne 25. března 1935 a uvedenou v prozatímní, platnost dnem 15. dubna 1935 vládní vyhláškou ze dne 12. dubna 1935, č. 62 Sb. z. a n:”

Ve 4. schůzi dne 24. května 1935 přidělen zpravodaji vládní návrh, kterým se předkládá Stálému výboru podle § 54 úst. list. k projevu souhlasu smlouva mezi republikou Československo a Německou říší o úpravě poměrů na železnicích přecházejících přes československo-německé hranice, podepsaná v Praze dne 25. července 1931.

Dále přijato schvalovací snesení o obchodní a plavební smlouvě mezi republikou Československou a Svazem sovětských socialistických republik a schválen čtvrtý dodatkový protokol k obchodní smlouvě mezi Československou republikou a Švýcarskem ze dne 16. února 1927.

Usnesení mají tato znění:

“Stálý výbor Národního shromáždění republiky Československé schvaluje obchodní a plavební smlouvu mezi republikou Československou a Svazem sovětských socialistických republik, podepsanou v Praze dne 25. března 1935 a uvedenou v prozatímní platnost dnem 15. dubna 1935 vládní vyhláškou ze dne 12. dubna 1935, č. 61 Sb. z. a n.”

“Stálý výbor N. S. R. Č. schvaluje čtvrtý dodatkový protokol k obchodní smlouvě mezi republikou Československou a Švýcarskem ze dne 16. února 1927, sjednaný v Praze dne 23. března 1935 a uvedený v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 12. dubna 1935, č. 60 Sb. z. a n. ”

Mimo to projednány 4 imunitní případy členů Stálého výboru.

V poslední, 5. schůzi dne 6. června 195 přijato schvalovací usnesení o smlouvě s Německem, jednající o úpravě poměrů na železnicích, přecházejících přes hranice československé, podepsané dne 25. července 1931.

Usnesení zní takto:

“Stálý výbor podle §u 54 ústavní listiny souhlasí se smlouvou mezi republikou Československou a Německou říší o úpravě poměrů na železnicích přecházejících přes československo-německé hranice, podepsanou v Praze dne 25. července 1931.”

Tuto zprávu místopředsedy Stálého výboru předkládám senátu N. S. podle ústavní povinnosti jako předmět jednání podle §u 18, č. 5 jednacího řádu senátu. Přehled činnosti Stálého výboru ukazuje, že výbor postupoval v mezích své kompetence, stanovené v odst. 8 §u 54 úst. listiny, která zahrnuje věci náležející do zákonodárné a správní působnosti Národního shromáždění.

Předkládám tedy tuto zprávu o činnosti Stálého výboru s návrhem, aby senát zprávu i činnost Stálého výboru schválil.

Místopředseda Donát (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen.

Prosím pány senátory, aby zaujali místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí s tím, aby zpráva i činnost Stálého výboru byly schváleny, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Zpráva i činnost Stálého výboru se schvaluje.

Byl mi podán dostatečně podporovaný návrh sen. Donáta a spol. stran počtu členů ve výborech rozpočtovém, iniciativním a imunitním a o zřízení dalších výborů.

Žádám, aby byl přečten.

Zástupce tajemníka senátu dr Trmal (čte):

Návrh sen. Donáta, Filipínského, dr Kloudy, Nováka (lid.), Thoře, dr Hellera a spol.:

Podepsaní navrhují, aby výbory, jež nutno podle jednacího řádu zvoliti, totiž výbor iniciativní, výbor rozpočtový a výbor imunitní, byly 20ti členné a aby dále zřízeny byly rovněž také 20ti členné tyto další výbory: branný, kulturní, národohospodářský, soc.-politický, techn.-dopravní, ústavně-právní, zahraniční a živn.-obchodní.

Místopředseda Donát (zvoní): Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh se přijímá.

Byly rozdány tisky:

1. Usnesení posl. sněmovny o vládním návrhu zákona (tisk 1865-II) o četnickém kázeňském a kárném právu, odnětí četnické hodnosti, přeložení do výslužby v řízení správním a o umísťování superarbitrovaných četnických gážistů mimo služební třídy (tisk 2189-II).

2. Usnesení posl. sněmovny k vládnímu návrhu zákona (tisk 1332-III), kterým se mění a doplňují zákony o zřizování a vydržování veřejných měšťanských škol, o docházce do nich a o jejich správě (tisk 2975-III).

3. Zpráva místopředsedy Stálého výboru podle §u 54 úst. listiny o činnosti tohoto výboru v době mezi III. a IV. volebním obdobím Národního shromáždění.

Předsednictvo senátu se usneslo podle §u 40 jedn. řádu, aby se příští schůze konala dnes v 17 hod. 15 min. s

pořadem:

1. Volba výboru iniciativního.

2. Volba výboru rozpočtového.

3. Volba výboru imunitního.

Konstatuji, že žádný návrh k tomu podán nebyl.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 16 hod. 22 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP