Pátek 4. prosince 1936

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s touto resolucí souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce je zamítnuta.

Dvě resoluce posl. Ježka ke kap. 16. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. Ježka ke kap. 16.

a) Jelikož při provádění zákona o pojištění proti nezaměstnanosti působí značné obtíže rozlišování zaměstnanců sezonních a stálých, ukládá se vládě, aby se postarala o přesné vymezení těchto pojmů tak, aby při vyměřování podpor mohlo býti správně a objektivně zjištěno, zda uchazeč je dělník stálý či sezonní.

b) Vládě se ukládá učiniti opatření, aby státní stravovací akce byla prováděna ve všech okresech i obcích přísně podle stanovených směrnic a aby nebyly poskytovány mimořádné výhody pod vlivem intervencí různých činitelů.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s těmito dvěma resolucemi souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce jsou zamítnuty.

Deset resolucí posl. Procházky ke kap. 16. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. Procházky a Döllinga ke kap. 16:

a) Vláda se vybízí, aby neprodleně učinila opatření, aby byly zákonně upraveny pracovní poměry řidičů motorových vozidel, zejména v tom směru, že by jim byla zaručena 8 hodinová doba pracovní, pensijní pojištění u všech kategorií a že by byla zrušena ustanovení o pokutách, ukládaných administrativními orgány. Za škodu, zaviněnou zaměstnavatelem, nechť tento ručí trestně i civilně.

b) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, jímž se stanoví nová lhůta pro přihlášky válečných poškozenců k nabytí nároků na důchod a kterým se podstatně zlepšují nároky válečných poškozenců s nejnižšími důchody.

c) Vláda se vyzývá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, kterým by bylo rozšířeno úrazové pojištění na všechny závody a podniky, a to i zemědělské a lesní.

d) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona o ochraně dělnické mládeže, jímž by zejména byla pracovní doba mladistvých dělníků zkrácena na nejvýše 6 hodin denně a 36 hodin týdně, jímž by bylo zakázáno používati učňů k jiným pracím než k těm, na které byli najati, každému učni poskytnuta řádná 14denní placená dovolená v roce, zakázána jakákoliv noční a nedělní práce mládeže a podle něhož by zaměstnavatel byl povinen zaměstnati vyučence nejméně po dobu jednoho roku po vyučení.

e) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, jímž by byla prodloužena ochrana nájemníků prozatím do 31. prosince 1939, kterým by byli zabezpečeni nezaměstnaní proti výpovědím z bytů a exekučnímu vystěhování a kterým by ochrana nájemníků byla také rozšířena na nemajetné nájemníky v novostavbách.

f) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, jímž by pracovní doba zaměstnanců byla zkrácena na 40 hodin týdně a nejvýše 8 hodin ve 24 hodinách; v hornictví, hutnictví, při pracích zdraví škodlivých, zvláště namáhavých nebo nebezpečných a pro zaměstnance mladší 18 let nanejvýše 36 hodin týdně a 6 hodin denně, to vše s plným vyrovnáním mezd.

g) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, jímž by byla zrušena všechna ustanovení novelisace gentského systému z roku 1933, zhoršující nároky nezaměstnaných, kterým by státní příplatek k podporám v nezaměstnání byl zvýšen na úroveň podle zákona ze dne 5. června 1930 a jímž by odborovým organisacím byly hrazeny schodky, vzniklé v jejich fondech na podporu v nezaměstnání.

Dále se vládě ukládá, aby novelisovala směrnice o stravovací akci tak, aby se každému nezaměstnanému, nepobírajícímu podpory podle gentského systému, dostávalo nejméně 3 stravovacích lístků týdně a po jednom lístku týdně na každého člena rodiny nečinného výdělečně. Buďtež zrušena všechna ustanovení, vylučující celé kategorie nezaměstnaných z nároku na stravovací lístky.

h) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, jímž by byly zostřeny dosavadní předpisy proti zavírání závodů a hromadnému propouštění zaměstnanců a zejména vysloven zákaz zavírání závodů náležejících ke kartelům.

Vládě se ukládá, aby předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, jímž by byla zrušena všechna dosud platná ustanovení připouštějící okamžitou výpověď zaměstnanců, a nahrazena ustanovením, že nejkratší výpověď činí u dělníka 14 dní při zachování platnosti delších výpověďních lhůt ve všech případech, kde tyto jsou stanoveny zákonem nebo kolektivní smlouvou.

Buďtež rozšířena práva závodních výborů a rad, zejména v otázce spolurozhodování při přijímání a propouštění zaměstnanců, a budiž zakázáno propouštění členů závodních výborů a rad, jejich náhradníků, kandidátů do těchto sborů, členů volebních komisí, jakož i důvěrníků dělnictva, vyjímaje případy, kdy s propuštěním vyslovilo osazenstvo souhlas.

i) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, jímž by byla zrušena ustanovení novelisace sociálního pojištění z roku 1934, zhoršující nároky zaměstnanců, a kterým by tyto nároky byly zlepšeny zejména snížením věkové hranice na 55 let pro muže a 50 let pro ženy, zavedením bezpodmínečného důchodu vdovského, uznáním nepojištěné doby v plném rozsahu a zavedením bezplatné nemocenské péče pro nezaměstnané.

k) Vláda se vybízí, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, kterým by rodinám nezaměstnaných, starcům, chudým vdovám a nemajetným svobodným matkám byl zaručen příspěvek státu na nájemné, nemůže-li jejich domovská obec pro své finanční nesnáze přispěti sama.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s těmito deseti resolucemi souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce jsou zamítnuty.

Tři resoluce posl. Hodinové-Spurné ke kap. 17. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. Hodinové-Spurné a Machačové ke kap. 17:

a) Vládě se ukládá, aby neprodleně provedla tato opatření:

1. Zvýšení subvence zemským péčím o mládež na péči o matky a kojence.

2. Zřízení zubních ambulatorií na účet státu alespoň ve všech větších městech.

3. Očkovaní chudých dětí proti nakažlivým chorobám, na př. proti záškrtu, spále a jiným na účet státu.

4. Zřízení státního ústavu pro zmrzačelé a defektní děti a bezplatné ošetření dětí chudých rodičů.

5. Udělení zvláštní větší subvence Jedličkovu ústavu pro zmrzačelé děti.

6. Rozšíření prázdninové péče na všechny potřebné děti.

7. Odborné i sanatorní léčení všech dětí trpících tuberkulosou a jinými nemocemi z podvýživy na účet státu.

b) Budiž ze státních prostředků vybudován léčebný ústav, do něhož by byli přijímáni a kde by byli bezplatně léčeni ti, kdož po dlouhou dobu trpí reumatismem, ischiasem a dnou.

Státní lázně buďtež učiněny přístupné nemajetným osobám bezplatně nebo za přiměřený poplatek a nezaměstnaným zdarma.

Ošetřovatelský personál budiž ve všech nemocnicích, léčebných ústavech a ústavech pro choromyslné rozšířen.

Buďtež zřízeny veřejné bezplatné lázně na účet státu pro obyvatele, kteří v důsledku nezaměstnanosti nebo jiné nouze nemají ani prostředků na mýdlo a jiné hygienické potřeby.

Buďtež zřízeny kursy, kde by se ženám dostalo poučování o výchově dítěte, o první pomoci onemocnělým dětem.

Budiž rozšířena síť dětských jeslí a útulků pro děti v předškolním věku.

c) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, který by obsahoval tato ustanovení:

1. Každé matce, které se narodí dítě, která nepodléhá sociálnímu pojištění a jejíž rodina nemá větší příjem než 1.000 Kč, bude vyplacen dar republiky v částce 500 Kč na opatření nejnutnějších potřeb v šestinedělí.

2. Ve všech okresních městech a pokud možná i na jiných místech budou zřízeny bezplatné lékařské poradny pro ženy.

3. K léčení rakoviny bude ze státních prostředků pro všechny zemské, státní a okresní nemocnice opatřen léčivý prvek radium.

4. V případech, kdy ani matka ani její domovská obec nemá prostředků k zaplacení výloh za porod a ošetření, bude porodním asistentkám ze státních prostředků vyplácen příspěvek 150 Kč za jeden porod.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s těmito třemi resolucemi souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce jsou zamítnuty.

Čtyři resoluce posl. Klimenta ke kap. 19. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. Klimenta ke kap. 19:

a) Vláda se vybízí, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, kterým by platy okresních cestářů byly upraveny podle zákona o platech státních zaměstnanců.

b) Vláda se vybízí, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, kterým by nejvyšší platy spolu s vedlejšími požitky státních a veřejných zaměstnanců byly stanoveny obnosem 49.800 Kč a úspor tak docílených bylo použito ve prospěch zaměstnanců s nízkými platy.

c) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona o novelisaci zákona čís. 76/27 o přímých daních, podle něhož by byly zejména od důchodové daně a od všeobecné daně výdělkové osvobozeny všechny osoby, jejichž roční důchod nepřesahuje 12.000 Kč. Zvláštní daň výdělková činila by 15 % dani podrobeného ryzího výtěžku, daň činžovní činila by z vyměřovacího základu v Praze, Brně a Bratislavě 10 % a v ostatních místech 5 %; sazba daně pozemkové činila by 2 % daňového základu u velkostatků do 100 ha orné půdy nebo 150 ha půdy lesní, 7.5 % do 500 ha půdy orné a lesní, 10 % nad 500 ha orné nebo lesní půdy. Dále by podle tohoto zákona bylo zaručeno zveřejnění daňových dat, zejména u akciových společností.

Vládě se ukládá, aby předložila posl. sněmovně návrh zákona na oddlužení obcí, okresů a zemí.

Buďtež zastaveny všechny daňové exekuce, vedené proti osobám, jichž roční důchod nepřesahuje 16.000 Kč.

d) Vláda se vybízí, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, kterým by byly zrušeny všechny srážky s požitků státním a veřejným zaměstnancům, jichž roční příjem nepřesahuje 39.000 Kč.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s těmito čtyřmi resolucemi souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Čtyři resoluce posl. Klimenta jsou zamítnuty.

Resoluce posl. Kopřivy ke kap. 19. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. Kopřivy ke kap. 19:

Budiž povolen dovoz dostatečného počtu jatečného dobytka. Budiž zrušena kontingentace tuků.

Budiž snížena cena lihobenzinové směsi.

Buďtež rozprodány zásoby obilí mezi potřebné obyvatelstvo za levné ceny.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s touto resolucí souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce ta je zamítnuta.

Resoluce posl. dr. Domina ke skup. III C. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. dr. Domina a Kneborta ke skupině III C:

Vládě se ukládá, aby se vynasnažila částku přidělenou z výnosu pokut za přestupky živn. řádu Fondu živnostenských pokračovacích (učňovských) škol ze 3 mil. Kč z úspor zvýšiti nejméně na 7 mil. Kč, aby mohlo býti řádně vybudováno a řízeno živnostenské pokračovací školství obvodové a aby v návrhu státního rozpočtu na rok 1938 dotovala tento Fond plnou částkou výnosu těchto pokut ve smyslu zákona ze dne 1. července 1926, č. 141 Sb. z. a n., a vládního nařízení ze dne 26. ledna 1934.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s touto resolucí souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce ta je zamítnuta.

Hlasování o resolučních návrzích je skončeno.

Zbývá ještě hlasovati o prohlášení pana ministra financí, které učinil v 63. schůzi posl. sněmovny dne 16. října 1936 předkládaje státní rozpočet k sněmovnímu projednání.

Dám tedy hlasovati podle §u 65 jedn. řádu.

Kdo souhlasí, aby prohlášení pana ministra financí ze 63. schůze sněmovny bylo schváleno, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina.

Posl. sněmovna tedy schválila toto prohlášení pana ministra financí.

Tím jest pořad schůze vyřízen.

Sdělení předsednictva.

Dovolené

podle §u 2, odst. 4 jedn. řádu obdrželi na dnešní den posl. Gruber, Jobst, dr. Hodina, E. Köhler, inž. Schreiber, dr. Suchý, Stunda, Wollner.

Rozdaný tisk

mezi schůzí:

Publikace mezinárodní informační služby parlamentní "Z cizích parlamentů" č. 10 až 12, ročník XVII.

Stanovena lhůta výboru.

K návrhu místopředsedy Langra uloženo bylo výborům brannému a ústavně-právnímu, aby zprávu o vládním návrhu tisk 401 podaly do středy dne 9. prosince 1936 včetně.

Místopředseda Langr sdělil, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 10. prosince t. r. o 3. hodině odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru branného podle §u 35 jedn. řádu o vládním návrhu (tisk 684) zákona o změně správní působnosti vojenských útvarů.

2. Zpráva výborů soc.-politického, techn.-dopravního, ústavně-právního a branného podle §u 35 jedn. řádu o vládním návrhu (tisk 401) zákona o drahách (železniční zákon).

3. Zpráva výborů živn.-obchodného a zahraničného o vládnom návrhu (tisk 583), ktorým sa predkladá Národnému shromaždeniu k prejavu súhlasu dodatková dohoda k obchodnej úmluve medzi republikou Československou a kráľovstvom Maďarským zo dňa 14. júna 1935, podpísaná v Prahe dňa 15. júna 1936 a uvedená v prezatýmnu platnosť vládnou vyhláškou zo dňa 19. júna 1936, č. 162 Sb. z. a n. (tisk 659).

4. Zpráva výborů živn.-obchodního a zahraničního o vládním návrhu (tisk 604), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dodatková dohoda k dodatkové úmluvě mezi republikou Československou a královstvím Jugoslavií ze dne 30. března 1931 k československo-jihoslovanské obchodní a plavební smlouvě ze dne 14. listopadu 1928, sjednaná výměnou not ze dne 16. července 1936 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 24. července 1936, č. 234 Sb. z. a n. (tisk 660).

5. Zpráva výborů živn.-obchodního a zahraničního o vládním návrhu (tisk 606), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu prozatímní obchodní dohoda mezi republikou Československou a republikou Spojených Států Brazilských, sjednaná výměnou not v Rio de Janeiro dne 22. července 1936 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 30. července 1936, čís. 239 Sb. z. a n. (tisk 661).

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Mar. Lázních v trest. věci posl. dr. Köllnera (tisk 419).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu trest. v Praze v trest. věci posl. Stivína (tisk 453).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Bečově n. T. v trest. věci posl. Čuříka (tisk 459).

Schůze skončena v 5 hod. 32 min. odpol.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP