Úterý 14. července 1931

Schůze zahájena v 19 hodin.

Přítomni:

Předseda: dr Soukup.

Místopředsedové: Donát, dr Heller, dr Hruban, Votruba.

Zapisovatelé: Johanis, Stržil,

106 senátorů podle presenční listiny.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr Šafařovič, jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

 

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Dovolenou dal jsem na tento týden sen. dr Řehákovi a na dnešní schůze sen. Hanckovi.

Podle usnesení iniciativního výboru ze dne 14. července 1931 přikázáno:

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Výborům národohospodářskému a rozpočtovému:

Tisk 533. Návrh sen. Spiese, Stöhra a soudr. na poskytnutí bezodkladné a vydatné podpory osobám, jež postiženy byly průtrží mračen dne 6. července t. r. v obcích Breitenbachu, Hirschenstandu a Nových Ham rech v okresu Nejdek-Horní Blatná.

Tisk 536. Návrh sen. Kavana a soudr. na poskytnutí mimořádné výpomoci drobným zemědělcům v Dolní Bečvě, politický okres Valaš. Meziříčí na Moravě, postiženým krupobitím.

Tisk 537. Návrh sen. Šabaty a spol. na poskytnutí státní pomoci malým a středním zemědělcům postiženým krupobitím a průtrží mračen v okrese novoměstském n. Met. a rychnovském n. Kněž.

Tisk 540. Návrh sen. Časného a soudr. na poskytnutí pomoci obyvatelstvu postiženému živelní katastrofou nad vysočinou Drahanskou.

Tisk 541. Návrh sen. Stržila, Chlebounové, Sehnala a spol. na poskytnutí pomoci postiženým živelními pohromami v okresech: Vysoké Mýto, Skuteč, Litomyšl a Kostelec n. Orl.

Tisk 544. Návrh sen. Šabaty a spol. na poskytnutí státní pomoci zemědělcům postiženým hrozným krupobitím v okrese Kostelec n./Orl.

Tisk 545. Návrh sen. dr Feierfeila a soudr. na poskytnutí mimořádné státní pomoci obci Breitenbachu v Rudohoří, jež postižena byla živelní pohromou.

Tisk 546. Návrh sen. Stöhra a soudr. na bezodkladnou a vydatnou pomoc osobám, jež postiženy byly dne 5. července t. r. nepohodou v okresu žateckém.

Z předsednictva přikázáno:

Výborům zahraničnímu, živnostensko-obchodnímu a rozpočtovému:

Tisk 549. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona (tisk 1242) o podpoře zahraničního obchodu (tisk 1346).

Výboru rozpočtovému:

Tisk 550. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu (tisk 1275) zákona, kterým se mění a doplňují ustanovení o soudních poplatcích (tisk 1339).

Předseda (zvoní): Navrhuji, aby bylo uloženo výborům, aby o shora uvedených usneseních poslanecké sněmovny č. t. 549 a 550 podaly zprávu ve lhůtě 24 hodin.

Kdo s návrhem mým souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh tento byl přijat.

Navrhuji nyní, aby se příští schůze konala ve středu dne 15. července 1931 o 15. hodině s tímto

pořadem jednání:

1. Zpráva ústavně-právního výboru o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 507) k vládnímu návrhu zákona o státním vězení. Tisk 534.

2. Zpráva I. výboru národohospodářského, II. výboru rozpočtového o usnesení poslanecké sněmovny (tisk 532) k vládnímu návrhu zákona o státní pomoci při živelních pohromách v roce 1931. Tisk 548.

3. Zpráva I. výboru národohospodářského, II. výboru rozpočtového o návrzích na poskytnutí státní podpory poškozeným živelními pohromami. Tisk 539.

4. Návrh, aby podle §u 55 jedn. řádu řízením zkráceným projednány byly osnovy zákonů:

a) o státním vězení, tisk 534;

b) o státní pomoci při živelních pohromách v roce 1931, tisk 548.

5. Druhé čtení zprávy I. výboru zahraničního, II. výboru národohospodářského o vládním návrhu (tisk 449), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní úmluva mezi Československem a Tureckem, podepsaná v Ankaře dne 17. ledna 1931. Tisk 523.

6. Druhé čtení zprávy I. výboru zahraničního, II. výboru národohospodářského o vládním návrhu (tisk 480), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dodatková úmluva k obchodní a plavební smlouvě ze dne 14. listopadu 1928, sjednaná mezi republikou československou a královstvím Jihoslavií v Praze dne 30. března 1931 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 1. června 1931, čís. 79 Sb. z. a n. Tisk 524.

7. Návrh, aby prodloužena byla lhůta daná §em 43 úst. list. poslanecké sněmovně ku projednání usnesení senátu o osnově zákona, kterým se mění §§ 82 a 54 živnost. řádu a §u 70 živnost. zákona pro území Slovenska a Podkarpatské Rusi. Tisk 2245-I.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

Konec schůze v 19 hod. 5 min.

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP