Středa 6. března 1935

(Začátek schůze v 10 hod. 10 min. dopol.)

Přítomni:

Předseda dr Staněk.

Místopředsedové: Taub, Roudnický, Stivín, Špatný, Zierhut.

Zapisovatelé: Marek, Pik.

207 poslanců podle presenční listiny.

Členové vlády: předseda vlády Malypetr; ministři dr Beneš, Bradáč, dr Czech, dr Černý, dr Meissner, dr Šrámek, dr Trapl.

Předseda nejvyššího účetního kontrolního úřadu dr Horák.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Mikyška, dr Záděra.

Předseda (zvoní): Zahajuji 361. schůzi posl. sněmovny.

Sněmovna jest způsobilá jednati.

Slavná sněmovno! (Poslanci povstávají.)

V okamžiku mimořádně významném jsme se sešli k dnešní slavnostní schůzi.

President naší republiky Tomáš G. Masaryk dovršuje zítra dne 7. března osmdesátý pátý rok svého života. Tento fakt povznáší naše hlavy a naplňuje vděčností duše našeho lidu u nás doma i za hranicemi.

Jubileum presidentovo se nám zjevuje jako fakt významu dějinného, národního a státního, evropského i světového, u něhož jsme povinni se zastaviti.

Historické období pětaosmdesáti let života presidentova bude dlužno hodnotiti s obou jeho stran, objektivní i subjektivní, věcné i osobní.

Objektivně jest tato éra od presidentova narození až do doby dnešní obdobím největších převratů lidských dějin, hospodářských a politických, technických a sociálních.

Když se president narodil, byly u nás ještě zbytky selské roboty, na východě Evropy ještě lidské otroctví, a průmyslová výroba namnoze ještě rukodílná. Ale celá druhá polovina století devatenáctého jest už nabita vulkanickými silami revolučními. Úžasný vývoj strojové techniky vedl k převratům na poli hospodářském, vývoj vědy a školství k povznesení vzdělanostní úrovně lidu, probuzení a uvědomení národů k bojům o sjednocení, svobodu a samostatnost a k přípravě revolucí politických a sociálních. Světová válka se stala světovou revolucí. Zhroutily se nejmocnější staleté monarchie světové a s nimi tolik jich atributů starého feudálního absolutismu. Ve světové krisi hospodářské se propadají další života neschopné soustavy a tradice, a řady nejlepších lidí světa hledají všude nové lepší cesty života a organisace práce a společnosti, aby lidstvo na konec zvítězilo nade vším chaosem a rozvratem, nad nespravedlností a nevědomostí i nade vším násilím.

Toto objektivní dějství vývoje evropského nelze oddělovati od subjektivního hodnocení vývoje presidentova. Osobní život presidentův je dán konstelací všech těchto objektivních dat, z nichž evokoval své vědecké these a své intuice a inspirace politika a státníka.

Syn dělnické rodiny, v jehož duši se ještě vtiskly všechny útisky poroby, - universitní profesor, jenž mluvil k celým generacím akademické mládeže, duchovní a mravní učitel a organisátor národa, a když se naplnila doba, ve věku 65 let vůdce revoluce nejčestnější, jež od nikoho cizího nevzala krejcaru. Průkopník humanity, ale proti násilí války velitel armády, jedinečný vůdce legionářského bratrstva. První president státu, vybudovaného úžasnými silami všeho národa v dobách nejzoufalejších, z rozvratů, trosek a požárů válek ve střední Evropě - a nyní demokratický jeho spolubudovatel v dobách největšího hospodářského chaosu světových dějin - jaká je to gradace fakt v životním díle této osobnosti, jejíž sugestivní síla přesvědčení a víry vyzařuje dnes s výše svých pětaosmdesáti let do další budoucnosti.

Náš president se nám dnes jeví i ve všem svém významu evropském a světovém, ve své filosofické a politické universalitě. Jeho duch vědeckého badání prošel kulturou a literaturou ruskou i všemi kulturami ostatních národů slovanských - ale dávno zde nestanul; pronikl všemi největšími kulturami světovými; německou, italskou, francouzskou, anglickou, americkou. President přednášel na tolika universitách zahraničních, a na každé v jazyku jejím oficielním. Jeť on jediným ze státníků dnešního světa, jenž mluví nejen všemi jazyky slovanskými nýbrž i všemi jazyky světovými. Každý si dovede představit všechnu intensitu tohoto intelektu. Jeho spisy vlastní, jakož i spisy druhých o jeho životní práci naplňují dnes celé knihovny. Jeho vlastní bibliotéka je dnes rozsahu, že bude potřebí celého domu, aby byla zachována ve své kolektivitě jako jeden z největších pokladů národa.

Lze jistě pochopiti, že muž této vědecké kapacity a politické universality již na počátku války střízlivě a věcně odhadoval její konce, že mu revoluce nebyla žádným experimentálním dobrodružstvím, ale matematicky přesným odhadováním sil, jenž ještě v temnotách obecné nejistoty počal stanoviti a propagovati smysl a cíl války, aby k jejímu konci byl mezi těmi, kdož volali po zabezpečení tří největších statků lidstva: svobody, demokracie a míru.

Pan president republiky může být ubezpečen a ví sám nejlépe, že svoboda naše stojí pevně. Jsme připraveni. Od nikoho nic nechceme, ze svého nikomu nic nedáme. Své republikánské armádě poskytneme, čeho bude na obranu státu potřebovati. A za armádou a s armádou stojí všechno naše občanstvo. Náš stát byl a zůstává produktem staletého procesu historického a dnes ve své nynější konstelaci je evropskou nezbytností, jako spolehlivý most mezi západem a východem a záruka vývoje k demokracii, svobodě, míru a hospodářské obnově celé střední Evropy.

Náš president je velkým demokratickým učitelem a vůdcem, jemuž jest demokracie základním předpokladem všeho myšlení a práce, všeho životního programu a smyslu každého člověka, národa a všeho lidstva.

Toto jeho přesvědčení je synthesí jeho celoživotního badání vědeckého, poučením našich dějin a celou filosofií dějin světových. Svou demokracií jsme vstoupili ve středověku do dějin Evropy, svou demokracií jsme na úsvitu dějin věku nového povstali k novému životu, svou demokracií jsme dobyli své samostatnosti - v této naší vlastní demokracii, jak ji vidíme v tisíciletí vývoje našich dějin a jak ji aplikujeme v životě každodenním, je záruka svéráznosti, samostatnosti, ale i budoucnosti státu.

Demokracie není ovšem žádným slabošstvím, chaosem a zvůlí - demokracie je především také řádem a kázní, a diskuse o demokracii není a nikdy nebude s těmi, pro něž není demokracie ničím nežli nástrojem k jejímu zničení.

Jsme přesvědčeni, že pevně a bez úhony projdeme i dnešním těžkým obdobím nejrůznějších experimentů zahraničních. Je nás daleko mísiti se do poměrů druhých, jsme však odhodláni ochrániti každé chvíle svůj dům vlastní a šťastni, že jsme sami pro sebe našli cestu, po níž jdeme dobře, ve vědomí, že každá diktatura násilí jest a bude vždy jen na čas, ale demokracie svobody a lidskosti pro všechny že jest a bude a na konec zůstane vítěznou na věky.

Poměr presidentův k našemu Národnímu shromáždění byl vždy na výsost loyální a upřímný. President je rozhodný a přísný, jenž každého volá k práci a povinnosti, ale zároveň spravedlivý, jenž tolikráte upravil i nejtěžší konflikty stran a tolikráte znovu spojil lidi dobré vůle a lásky k republice.

Naše Národní shromáždění nemůže vysloviti presidentovi vyššího vděku nežli tím, že bude pokračovati na své dosavadní cestě. Řešiti věci republiky podle našich poměrů a potřeb vlastních, bez napodobení všech u nás nemožných příkladů cizích, opatřovati našemu lidu výdělek a chléb, pracovati k obnově výroby, naplňovati slova presidentova: "Mají-li lidé pracovat, nesmějí peníze zahálet!", brániti mír a všemi prostředky stát ochraňovati před násilnými převraty, o něž by u nás mohli usilovati jen zapřisáhlí odpůrcové národa a státu. Jsme nekonečně šťastni, že naše republika a naše demokracie prošla celým svým prvním údobím od svého počátku dodnes beze všech úhon, že u nás nebylo žádných hospodářských otřesů, sociálních katastrof a občanských válek, že náš celý parlamentně demokratický republikánský režim se plně osvědčil a tím i solidarita všech našich státotvorných stran v poznání že nad každým zájmem stranickým nebo třídním je vždy suverenní zájem národa a státu, jehož dobro je vždy nejvyšším zákonem Republiky.

Náš president je jistě jedním z nejslavnějších průkopníků míru a sbratření národů.

Známe všechnu jeho lásku k Ženevě, všechno jeho nekonečné úsilí a starosti o Společnost národů, o všechny pakty dohody pro zachování míru, o problémy odzbrojení a všechny osudy konference odzbrojovací, všechnu jeho lásku a naděje ve skvělou politickou a hospodářskou organisaci Malé dohody, všechnu upřímnou součinnost politickou a hospodářskou s Jugoslavií a Rumunskem pro upevnění míru a hospodářskou obnovu v Podunají a celé střední Evropě, a všechnu jeho víru, že doba dozrává i na tomto poli k neodvratnému postupnému budování a kodifikaci i nového práva mezinárodního, - soustavy organisovaného míru na základě všeobecného odzbrojení, zabezpečení států a rozhodčích soudů.

Slavná sněmovno! Jsem přesvědčen, že souhlasíte se mnou, abych se zítra dopoledne společně s předsedou senátu a předsedou vlády odebral k panu presidentovi republiky, abychom mu jménem obou sněmoven Národního shromáždění tlumočili tento náš společný projev:

"Pane presidente!

V dnešní den 7. března předstupujeme před Vás, abychom Vám co nejupřímněji blahopřáli k výročí Vašich pětaosmdesátých narozenin a tlumočili své nejvyšší štěstí nad tím, že Vás zastihujeme ve stavu tak vzácného znovu obnoveného a upevněného zdraví.

Přicházíme k Vám, pane presidente, v zastoupení obou sněmoven Národního shromáždění, a s námi je tu dnes všechen Váš vděčný národ, a všichni naši spoluobčané ve státě, jimž je republika stejně domovem jako nám.

Přicházíme, pane presidente, k Vám, abychom Vás ubezpečili, že ve vědomí nezměrné odpovědnosti pracujeme a budeme pracovati pilně a loyálně, aby věc Republiky nedoznala úhony. Konáme a učiníme ještě vše, čeho bude třeba, aby naše demokracie obstála všude vítězně, jako odkaz našich staletých dějin, a stejně i program Váš, pane presidente, program svobody, spravedlnosti i lidskosti.

Budeme i nadále v našem Národním shromáždění pracovati k soustředění všech poctivých, v pravdě demokratických a tvůrčích sil ve státě, abychom si navzájem rozuměli a věřili, aby tu nebylo pocitů útisku nebo ponížení, a vždy byli pohotovi řešiti to, co vývojem věcí k řešení dospělo, ve vědomí, co vše závisí od nás samých, od vší naší upřímné součinnosti, aby u nás bylo vše lépe.

Učiníme, pane presidente, stejně také v politice zahraniční vše, co bude v našich silách pro zachování míru, jenž je dnes největším předpokladem obnovy hospodářského života celého světa.

Republika Československá je, pane presidente, vrcholným úspěchem života Vašeho a všech Vašich bezpočetných věrných spolupracovníků doma jako za hranicemi, kteří pro ni přinášeli všechny oběti, jichž byli schopni. Republika je zárukou lepšího života všeho našeho obyvatelstva. Budeme, pane presidente, tuto Republiku vždy pečlivě opatrovati, a kdykoli by se objevila nutnost, také obhajovati všemi silami svého věrného a v historických dobách tisíckráte osvědčeného lidu.

Pane presidente, Vy víte, jak Vás máme všichni z duše rádi, jak jsme šťastni, že žijeme a pracujeme po Vašem boku, a jak nemáme vroucnějšího přání, nežli abyste nám zůstal právě nyní zachován na novou řadu let do lepší a šťastnější budoucnosti."

Slavná sněmovno! Vaše povstání a, jak doufám, i Váš souhlas je zmocněním, aby toto blahopřání bylo panu presidentovi tlumočeno. (Hlučný, dlouhotrvající potlesk. - Poslanci usedají.)

Děkuji Vám všem a sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala v úterý dne 12. března 1935 ve 3 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 2835) zákona, kterým se osvobozují věnování k založení a k rozmnožení základního jmění nadání "Ústav T. G. Masaryka", jakož i jiná věnování na oslavu 85. narozenin prvního presidenta republiky od daní, kolků a poplatků [podle §u 35 jedn. řádu].

2. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí s Úmluvou mezi republikou Československou a královstvím Maďarským o stanovení jednotné všeobecné doby hájení ryb a o podmínkách pro povolování nočního rybolovu v hraničních tocích československo-maďarských, podepsanou dne 8. června 1934 v Budapešti (tisk 2794).

3. Nevyřízené odstavce pořadu této schůze.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 10 hod. 28 min. dopol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP