Čtvrtek 7. dubna 1932

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: Roudnický, dr Lukavský, Stivín, Špatný, Taub, Zierhut.

Zapisovatelé: inž. dr Toušek, de Witte.

193 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: min. předseda Udržal; ministři dr Beneš, dr Czech, dr Dérer, dr Meissner, Mlčoch, dr Šrámek, dr Trapl, dr Viškovský.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Mikyška.

Předseda Malypetr zahájil schůzi v 7 hod. 20 min. večer.

Sdělení předsednictva.

Omluvy a dovolené

ze 174. schůze platí též pro schůzi 175.

Dovolené dal předseda dále: na dnešní schůzi posl. Ježkovi, Babelovi, Baršovi, Čižinské, Dvořákovi, Hadkovi, Hodinové, Höhnelovi, Hrubému, Juranovi, Klimentovi, Kopeckému, Kuhnové, Kubačovi, Novotnému, Russovi, Śliwkovi, Steinerovi, dr Sternovi, Törökovi, Valló a Zápotockému; na dnešní, případně zítřejší schůzi posl. Lancovi - pro neodkladné zaměstnání.

Změny ve výborech.

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců čsl. strany nár.-socialistické posl. Richtera za posl. Slavíčka; klub poslanců živn.-obchodnické strany středostavovské posl. Pekárka za posl. Lišku.

Do výboru soc.-politického vyslal klub poslanců živn.-obchodnické strany středostavovské posl. Vávru za posl. Ostrého.

Došlé spisy.

Dotazy:

posl. inž. Kalliny ministru zemědělství o výslužném Marie Fischbachové, vdovy po lesníku Oto Fischbachovi, zemřelém v roce 1928 ze zestátněného revíru silberbašského, patřícího k jindřichovické správě státních statků (č. D 776-III),

posl. Koudelky ministru nár. obrany o poměrech lesních zřízenců na vojenské střelnici v Brdech (č. D 781-III).

Odpovědi vlády na dotazy posl. Kurťaka:

o náhradě škod, způsobených maďarským vojskem v obci Dubovém, při čemž byli po- škozeni potomci Fedora Rybara (č. D 690-III),

o náhradě za půdu, kterou erár, a to lesní ředitelství v Ťačovu na Podkarpatské Rusi, zabral obyvatelům obce Krásná a Brustury (č. D 691-III).

Přikázáno výborům.

Výboru brannému vládní návrh tisk 1682.

Výborům zemědělskému a rozpočtovému vládní návrh tisk 1683.

Výboru rozpočtovému vládní návrh tisk 1684.

*

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání 1. odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Olomouci v trest. věci posl. Hrubého (tisk 1519).

Zpravodajem je p. posl. Marek. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Marek: Slavná sněmovno! Kraj. soud v Olomouci žádá za souhlas s trest. stíháním posl. Hrubého pro zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky.

Podle hlášení četnictva v Prostějově jest posl. Hrubý v podezření, že dne 22. března 1931 konal bez povolení úřadů nějakou schůzi, na níž prý byly i rozdávány letáky a jmenovaný mluvil.

Poněvadž četnictvo samo sděluje, že proti posl. Hrubému se trest. řízení vůbec nekonalo, a jinak nezdá se záležitost býti takového rázu, aby nebyl větší zájem na vykonávání posl. mandátu posl. Hrubým, navrhuje imunitní výbor, aby posl. sněmovna posl. Hrubého v tomto případě nevydala.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto ke hlasování.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Hrubého.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Hrubého.

Tím vyřízen jest 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

2. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Plzni v trest. věci posl. Dvořáka (tisk 1520).

Zpravodajem je p. posl. Marek. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Marek: Slavná sněmovno! Krajský soud v Plzni žádá za souhlas s trestním stíháním posl. Dvořáka pro přečin proti bezpečnosti cti podle §§ 487, 488, 491 tr. zák. a §u 1 zák. č. 124/24 Sb. z. a n.

Několik soukromých žalobců z Plzně, zastoupených p. JUDr. M. Černým z Plzně, stíhá posl. Dvořáka pro uvedené přečiny na základě článku, který jmenovaný uveřejnil v časopise "Škodovák" v době voleb do závodního výboru "Škodovky", jehož kritikou cítí se soukromí žalobci jako členové volebního výboru dotčeni.

Poněvadž posl. Dvořák neurazil žalobců přímo, článek pak vyšel v době volebního boje, navrhuje imunitní výbor, aby posl. sněmovna posl. Dvořáka nevydala.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Dvořáka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Dvořáka.

Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

3. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v N. Jičíně v trest. věcí posl. dr Schollicha (tisk 1521).

Zpravodajem je p. posl. dr Mareš. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Mareš: Slavná sněmovno! Krajský soud v N. Jičíně žádá o vydání posl. dr Schollicha pro přečin proti bezpečnosti cti podle §§ 488, 491, 493 tr. zák. a §u 1 zák. č. 124/1924 Sb. z. a n., kterého se domněle dopustil tím, že v periodickém časopise "Deutsche Volkszeitung für das Kuhländchen", vycházejícím v N. Jičíně, uveřejnil článek v č. 142, ročníku 56, str. 3, jehož obsahem se na své cti cítil dotčen Ferdinand Ritz, tajemník německé křesť.-sociální lidové strany a městský radní v N. Jičíně.

Imunitní výbor jednal o této věci ve schůzi dne 10. prosince a usnesl se navrhnouti posl. sněmovně, aby jmenovaného poslance k trest. stíhání nevydala vzhledem k tomu, že skutková podstata shora uvedených přestupků není takového rázu, aby odůvodňovala přerušení poslanecké činnosti posl. dr SchoIlicha.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. dr Schollicha.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. dr Schollicha.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

4. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. trest. soudu v Praze v trest. věci posl. dr Nováka a dr Noska (tisk 1619).
Než dám slovo panu zpravodaji, jímž je p. posl. Suchý, sděluji, že byl podán návrh pp. posl. dr Noska a dr Nováka na vrácení této věci imunitnímu výboru k novému projednání.

Dávám slovo panu zpravodaji a žádám jej, aby se vyslovil o podaném návrhu.

Zpravodaj posl. dr Suchý: Slavná sněmovno! Kraj. soud v Plzni žádá za souhlas k trest. stíhání pp. posl. dr Noska a dr Nováka pro přestupek podle §u 25 a přečin podle §u 27 zákona č. 111 z r. 1927.

Imunitní výbor zabývaje se touto věcí došel k přesvědčení, že činy jmenovaným pánům poslancům za vinu kladené nejsou toho druhu, aby dáním souhlasu s trest. stíháním poslanecká imunita byla přerušena.

Jmenovaní páni poslanci žádají však ve smyslu §u 47 jedn. ř. posl. sněmovny, aby spisy byly vráceny imunitnímu výboru k novému projednávání, vytýkajíce, že v daném případě jde o trestné činy, které jsou stíhány na návrh soukromé obžaloby, a dožadují se, aby soukromý žalobce nebyl zbavován práva domáhati se tohoto svého nároku před nalézacím senátem, tím spíše, kdyby se ukázalo, že činy za vinu jim kladené odpovídají pravdě.

Domnívám se, že je v zájmu vyloučení jakékoliv pochybnosti neobjektivního postupu a rozhodování, zejména když jmenovaní páni poslanci sami na věc upozorňují a za své vydání žádají, aby na jejich návrh byl vzat zřetel, a doporučuji proto, aby návrhu jejich bylo vyhověno a spisy byly vráceny zpět imunitnímu výboru. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá, přistoupíme tedy ke hlasování.

Pan zpravodaj vyslovil souhlas s návrhem posl. dr Noska a dr Nováka na vrácení projednávané věci výboru imunitnímu k novému projednávání.

Nebude-li námitek, dám hlasovati nejprve o tomto návrhu, teprve kdyby byl zamítnut, dal bych hlasovati o návrhu zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s tím, aby záležitost posl. dr Nováka a dr Noska vrácena byla výboru imunitnímu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh jest přijat.

Tím jest vyřízen 4., poslední odstavec pořadu.

*

Sdělení předsednictva.

Návrhy podle §u 46, odst. 2 jedn. řádu.

Jednotlivě zamítnuty byly podané návrhy podle §u 46, odst. 2 jedn. řádu:

a) posl. Štětky, Babela, Tylla a soudr., aby se do dnešní schůze posl. sněmovny dostavil ministr železnic a podal zprávu, zda je ochoten zaříditi převzetí propuštěných zaměstnanců místní dráhy Slaný-Kačice do služeb československých státních drah;

b) posl. Štětky a soudr., aby se do schůze posl. sněmovny dne 7. dubna t. r. dostavil zástupce vlády a podal zprávu a vysvětlení o požadavcích obuvníků a příslušných odvětví, usnesených na celostátní schůzi Svazu obuvníků dne 10. ledna t. r. v Praze a odevzdaných vládě.

Dovolenou

dala sněmovna k návrhu předsedovu hlasováním posl. Roscherovi do 9. května 1932 pro cestu do ciziny.

Vyloučeno z těsnopisecké zprávy.

Předsednictvo se usneslo vyloučiti podle §u 9, lit. m) jedn. řádu ze zprávy těsnopisecké o 174. schůzi z řeči posl. Gottwalda projev hrubě urážlivý.

Podle usnesení předsednictva navrhl předseda, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 14. dubna 1932 ve 3 hodiny odpol. s

pořadem:

1. Rozprava o prohlášení ministra veř. prací učiněném ve 173. schůzi posl. sněmovny dne 30. března 1932.

2. Druhé čtení osnovy zákona, jímž se mění čl. XVI., odst. 1., písm. b) uváděcích ustanovení k zákonu ze dne 15. června 1927, č. 76 Sb. z. a n., o přímých daních (tisk 1675).

3. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projednání a udělení souhlasu dodatkový protokol ze dne 3. září 1931 k obchodní smlouvě uzavřené dne 16. února 1927 mezi republikou Československou a Švýcarskem, uvedený v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 24. září 1931, č. 149 Sb. z. a n. (tisk 1485).

4. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se předkládá Národnímu shromáždění k udělení souhlasu dodatkový protokol ze dne 23. září 1931 k obchodní úmluvě, sjednané mezi republikou Československou a Francií dne 2. července 1928, uvedený v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 25. září 1931, č. 148 Sb. z. a n. (tisk 1486).

5. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení dodatková dohoda k obchodní úmluvě mezi republikou Československou a Francií ze dne 2. července 1928, sjednaná dne 25. listopadu 1931 v Paříži a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 1. prosince 1931, č. 178 Sb. z. a n. (tisk 1581).

6. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení dodatková dohoda k obchodní

úmluvě mezi republikou Československou a Francií ze dne 2. července 1928, sjednaná dne 1. prosince 1931 v Paříži a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 9. ledna 1932, č. 6 Sb. z. a n. (tisk 1592).

7. Zpráva výboru rozpočtového o státním závěrečném účtu republiky Československé za rok 1930 (tisk 1400) spolu s účty státního melioračního fondu, státního bytového fondu a dávky z majetku (tisk 1681).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. trest. soudu v Praze v trest. věci posl. Gottwalda (tisk 1535).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Tišnově v trest. věci posl. Polacha (tisk 1553).

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. trest. soudu v Praze v trest. věci posl. Babela (tisk 1554).

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Mor. Ostravě v trest. věci posl. Śliwky (tisk 1555).

Tento návrh byl přijat a schůze skončena v 7 hod. 35 min. večer.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP