Středa 18. prosince 1929

2. Zpráva o činnosti Stálého výboru podle §u 54 úst. listiny (tisk 1). (Trvalé výkřiky poslanců čsl. strany nár. socialistické a posl. Gajdy. - Místopředseda Zierhut zvoní.)

Prosím o klid.

§ 54 úst. listiny předepisuje v odstavcích 14. a 15., že předseda Stálého výboru podá posl. sněmovně zprávu o činnosti Stálého výboru a že opatření, která obě sněmovny do dvou měsíců od sejití neschválí, pozbývají další platnosti.

Žádám tedy předsedu Stálého výboru, pana poslance a předsedu posl. sněmovny Malypetra, aby podal zprávu předepsanou ústavou.

Předseda Malypetr: Slavná sněmovno! Stálý výbor podle §u 54 úst. listiny, jak byl zvolen oběma sněmovnami v roce 1927 a ustavil se ve své 1. schůzi dne 26. října 1927, konal v období od skončení 8. zasedání druhého volebního období Národního shromáždění, které se stalo prohlášením presidenta republiky ze dne 22. září 1929, a od rozpuštění sněmoven, které se stalo dekretem presidenta republiky ze dne 25. září 1929, až do zahájení 1. zasedání III. volebního období Národního shromáždění, jež svoláno bylo rozhodnutím presidenta republiky ze dne 7. prosince 1929, celkem 9 schůzí. (Nepokoj.)

Místopředseda Zierhut (zvoní): Prosím o klid.

Předseda Malypetr (pokračuje): Ve 2. schůzi Stálého výboru dne 7. října 1929 byly předloženy a zpravodajům přiděleny tyto vládní návrhy neodkladných opatření:

1. opatření, kterým se doplňuje zákon ze dne 28. března 1928. č. 43 Sb. z. a n., o stavebním ruchu. (Hluk trvá.)

Místopředseda Zierhut (zvoní): Prosím o klid.

Předseda Malypetr (pokračuje):

2. opatření, kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 28. března 1928, 44 Sb. z. a n., o ochraně nájemníků,

3. opatření, kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 28. března 1928, č. 45 Sb. z. a n., o odkladu exekučního vyklizení místností, (Hluk. - Místopředseda Zierhut zvoní.)

4. opatření o státní pomoci při živelních pohromách v roce 1929,

5. opatření, kterým se prodlužuje platnost dovozních listů a rozšiřuje jejich použití, (Předsednictví převzal místopředseda dr. Lukavský.)

6. opatření o celních slevách pro dovoz strojů a přístrojů.

Ve 3. a 4. schůzi dne 10. a 11. října 1929 projednána a schválena byla opatření Stálého výboru:

1. kterým se doplňuje zákon ze dne 28. března 1928, č. 43 Sb. z. a n. o stavebním ruchu, (Hluk.)

Místopředseda dr Lukavský (zvoní): Prosím o klid.

Předseda Malypetr (pokračuje):

2. kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 28. března 1928, č. 44 Sb. z. a n., o ochraně nájemníků;.

3. kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 28. března 1928, č. 45 Sb. z. a n., o odkladu exekučního vyklizení místností.

Tato tři opatření byla vyhlášena ve Sbírce zákonů a nařízení z 11. října 1929, pod č. 155, 156 a 157.

Ve 4. schůzi dne 11. října 1929 schválena byla dále neodkladná opatření:

1. opatření o státní pomoci při živelních pohromách v roce 1929;

2. opatření, kterým se prodlužuje platnost dovozních listů a rozšiřuje jejich použití.

3. opatření o celních slevách pro dovoz strojů a přístrojů. (Tato opatření byla vy hlášena ve Sbírce zákonů a nařízení ze dne 11. října 1929 pod č. 158, 159 a 161.)

V 5. schůzi Stálého výboru dne 16. října 1929 schválena byla dohoda o úpravě obchodních styků mezi republikou Československou a Tureckou ze dne 19. září 1929.

V 6. schůzi dne 22. října 1929 projednáno a schváleno naléhavé opatření Stálého výboru o nemocenském ošetření důchodců podle zákona ze dne 21. února 1929, č. 26 Sb. z. a n. o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců ve vyšších službách, vyhlášené pod č. 162 Sb. z. a n., a zahájeno bylo projednávání osnovy opatření o konečné úpravě čsl. měny.

Osnova tato byla pak ještě projednávána v 7. schůzi Stálého výboru dne 6. listopadu 1929 a byla schválena v 8. schůzi dne 7. listopadu 1929.

Opatření toto vyhlášeno ve Sbírce zákonů a nařízení dne 7. listopadu 1929 pod č. 166. (Hluk. Výkřiky. - Místopředseda dr Lukavský zvoní.)

V téže schůzi bylo také projednáno a schváleno opatření o zatímním vedení státního hospodářství od 1. ledna do 28. února 1930 a vyhlášeno ve Sbírce zákonů a nařízení ze dne 7. listopadu 1929 pod č. 175.

9. schůze Stálého výboru byla konána dne 21. listopadu 1929 a byla v ní kromě sdělení došlých spisů věnována posmrtná vzpomínka zesnulému náhradníku Stálého výboru Karlu Andělovi, který zemřel dne 14. listopadu 1929. (Výkřiky.)

Místopředseda dr Lukavský (zvoní): Prosím p. posl. Vávru, aby zachoval klid.

Předseda Malypetr (pokračuje):

Podle § 54, odstavce 14 ústavní listiny předkládá se tato zpráva o činnosti Stálého výboru s doložením, že podle § 54, odst. 15 ústavní listiny opatření, kterých neschválí obě sněmovny do dvou měsíců od sejití se, pozbývají další platnosti. (Souhlas.)

Místopředseda dr Lukavský (zvoní): Zpráva o činnosti Stálého výboru byla také rozdána vytištěná jako tisk 1.

Ježto opatření Stálého výboru mají býti projednána sněmovnou, přikáži je příslušným výborům, a navrhnu lhůty k jejich projednání ve výborech, aby mohla býti dodržena nepřekročitelná lhůta dvou měsíců od sejití sněmovny, do kteréžto dvouměsíční lhůty má sněmovna o opatřeních rozhodnouti.

Prosím paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Budeme hlasovati.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Přikazuji:

Výborům soc.-politickému a rozpočtovému:

Opatření stálého výboru o stavebním ruchu příl. A k tisku 1.

Opatření Stálého výboru o ochraně nájemníků příl. B k tisku 1.

Opatření Stálého výboru o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců ve vyšších službách příl. H k tisku 1.

Výboru soc.politickému:

Opatření Stálého výboru o odkladu exekučního vyklizení místností příl. C k tisku 1.

Výborům zemědělskému a rozpočtovému:

Opatření Stálého výboru o státní pomoci při živelních pohromách v roce 1929 příl. D k tisku 1.

Opatření Stálého výboru o prodloužení platnosti dovozních listů příl. E k tisku 1. Výborům zahraničnímu a živnostenskému:

Opatření Stálého výboru o úpravě obchodních styků mezi republikou Československou a republikou Tureckou příl. G k tisku 1.

Výborům živnostenskému, rozpočtovému a zemědělskému:

Opatření Stálého výboru o celních slevách pro dovoz strojů a přístrojů příl. F k tisku 1.

Navrhuji, aby byly jmenovaným výborům k podání zprávy o těchto opatřeních uloženy lhůty do 11. ledna 1930.

Dále přikazuji:

Výboru rozpočtovému:

Opatření Stálého výboru o konečné úpravě československé měny příl. Ch k tisku 1.

Opatření Stálého výboru o vedení státního hospodářství příl. I k tisku 1.

Navrhuji, aby byly jmenovanému výboru k podání zprávy o těchto opatřeních uloženy lhůty do 14 dnů.

Kdo souhlasí s navrženými lhůtami, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůty jsou přijaty.

Tím je vyřízen druhý odstavec pořadu dnešní schůze.

Přerušuji projednávání dalšího pořadu.

Dám hlasovati o návrhu podaném podle §u 46, odst. 2. jedn. řádu.

Posl. Hrubý, Kuhnová, Kubač a soudr. podali podle §u 46, odst. 2 jedn. řádu návrh, aby se min. předseda a ministr soc. péče dostavili do schůze posl. sněmovny, v níž bude tento návrh schválen, a podali zprávu, jaké opatření chce vláda učiniti k řádnému podporování nezaměstnaných, zejména je-li ochotna ihned předložiti posl. sněmovně návrh zákona, kterým se zrušuje zákon ze dne 19. července, číslo 267 Sbírky zákonů a nařízení, o státním příspěvku k podporám nezaměstnaných, čili tak zvaný gentský systém, a kterým se současně místo něho zavádí podporování nezaměstnaných z prostředků státních.

Návrh opatřen jest předepsaným počtem podpisů, vyhovuje jednacímu řádu, a dám o něm rozhodnouti bez rozpravy prostým hlasováním.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Hrubého, Kuhnové, Kubače a soudr., aby se pan min. předseda a pan ministr soc. péče dostavili do schůze poslanecké sněmovny a podali žádanou zprávu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Před ukončením schůze učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené dal jsem: dodatečně na včerejší, jakož i na dnešní schůzi pp. posl. Gottwaldovi a Zápotockému - pro neodkladné záležitosti, na tento týden posl. Platzerovi z rodinných důvodů.

Od vlády došlo sdělení. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Předseda vlády sdělil přípisem ze dne 12. prosince 1929, č. j. 6792/1075 S-29 m. r.:

Vláda republiky Československé zvolila ve své schůzi konané dne 11. prosince 1929 podle ustanovení §u 71 úst. listiny náměstkem předsedy vlády pana ministra pro zásobování lidu Bechyně.

Místopředseda dr Lukavský: Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Do výboru zemědělského vyslal klub poslanců čsl. soc. dem. strany dělnické posl. Biňovce za posl. Srbu.

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců "Vereinigter Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Arbeits- und Wirtschaftsgemeinschaft" posl. Böllmanna za posl. Platzera.

Místopředseda dr Lukavský: Mezi schůzí byla tiskem rozdána zpráva.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1. Zpráva předsedy Stálého výboru podle §u 54 úst. listiny o činnosti tohoto výboru v době mezi II. a III. volebním obdobím Národního shromáždění.

Místopředseda dr Lukavský: Mezi schůzí byly tiskem rozdány přílohy k tisku 1.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

A. Opatření Stálého výboru NSRČ. podle §u 54 úst. listiny ze dne 11. října 1929, kterým se doplňuje zákon ze dne 28. března 1928, č. 43 Sb. z. a n. o stavebním ruchu.

B. Opatření Stálého výboru NSRČ. podle §u 54 úst. listiny ze dne 11. října 1929, kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 28. března 1928, č. 44 Sb. z. a n., o ochraně nájemníků.

C. Opatření Stálého výboru NSRČ. podle §u 54 úst. listiny ze dne 11. října 1929, kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 28. března 1928, č. 45 Sb. z. a n., o odkladu exekučního vyklizení místností.

D. Opatření Stálého výboru NSRČ. podle §u 54 úst. listiny ze dne 11. října 1929, o státní pomoci při živelních pohromách v roce 1929.

E. Opatření Stálého výboru NSRČ. podle §u 54 úst. listiny ze dne 11. října 1929, kterým se prodlužuje platnost dovozních listů a rozšiřuje jejich použití.

F. Opatření Stálého výboru NSRČ. podle §u 54 ústavní listiny ze dne 11. října 1929, kterým se prodlužuje platnost zákona ze dne 17. března 1925, č. 58 Sb. z. a n., ve znění zákona ze dne 13. července 1927, č. 113 Sb. z. a n., o celních slevách pro dovoz strojů a přístrojů.

G. Opatření Stálého výboru NSRČ. podle §u 54 ústavní listiny ze dne 16. října 1929 o dohodě o úpravě obchodních styků mezi republikou Československou a republikou Tureckou ze dne 19. září 1929.

H. Opatření Stálého výboru NSRČ. podle §u 54 úst. listiny ze dne 22. října 1929 o nemocenském ošetření důchodců podle zákona ze dne 21. února 1929, č. 26 Sb. z. a n. o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců ve vyšších službách.

Ch. Opatření Stálého výboru NSRČ. podle §u 54 ústavní listiny ze dne 7. listopadu 1929 o konečné úpravě československé měny.

I. Opatření Stálého výboru NSRČ. podle §u 54 ústavní listiny ze dne 7. listopadu 1929, o zatímním vedení státního hospodářství od 1. ledna do 28. února 1930.

Místopředseda dr Lukavský (zvoní): Pan posl. J. Svoboda ve své dnešní řeči užil slov obsahujících projevy hrubě urážlivé a ohrožující bezpečnost státu.

Předsednictvo se usneslo podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučiti projevy tyto z těsnopisecké zprávy.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra ve čtvrtek dne 19. prosince 1929 o 1/2 10. hod. dopol. s

pořadem:

Nevyřízené odstavce pořadu 4. schůze.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 7 hod. 26 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP