Středa 18. prosince 1929

A nyní bych chtěla říci na adresu všech stran, že zdraví národa vyžaduje předběžné péče, aby nebyl život lidský, život člověka v národě podlamován. Celá koalice a vláda nechť si dá do programu, že sport bude prohlášen za nezbytnou součást státního programu v budoucnosti.

Co se doposud se strany státu dělalo, bylo málo nebo nic, nebo neorganisované nebo zase diletantsky prováděné.

Národní stadion jest otázkou cti Tyršova sokolského národa, stejně jako tělovýchovný státní ústav, finanční a daňová úleva sportovním podnikům a dobré, skvělé státní ceny za vynikající sportovní a tělovýchovné výkony. Vláda se musí také již nyní zabývati chystaným velkolepým sokolským sletem, musí přijíti svou propagandou i finačními prostředky na pomoc. (Výkřiky komunistických poslanců.) Tomu vy vůbec nerozumíte! (Místopředseda Špatný zvoní.) Stejně také světový kongres ženských her musí se dočkati náležité státní podpory. (Výkřiky komunistických poslanců.) Milí přátelé! Takovou vzácnost, jako jste vy, jsme tu od r. 1920 ještě neměli. To vám přiznávám! 9 roků existuje komunistická strana v tomto státě a za celých 9 roků nemůžete jmenovati jedinou věc, kterou byste byli pro pracující vrstvy vybojovali. (Potlesk.) Kam vy šlápnete, sedm let tráva neroste. (Výkřiky komunistických poslanců. - Místopředseda Špatný zvoní.) U vás každých 14 dní měníte these, rozum, vedení a na konec zůstanete úplně bezhlaví, jak je to také na vás viděti. (Potlesk.)

Mnozí z nás četli sensační Remarquovo dílo "Na západní frontě klid." Mluví tam upřímný Němec o "obětované generaci" z doby světové války. My starší lidé, stojící ve veřejném životě, řekneme si: není tu jen ta obětovaná, na vždy ztracená generace, je tu generace zapomenutých a odstrčených, která v posledních letech vstupuje do veřejného života. Vyrůstala v prachu ulic, v ovzduší šalby, klamu, bídy, zoufalství a podvodu ve válce a utrpení po válce. Generace dorostla a chce žíti. Příroda si bude pomáhati sama, ale pomáhejme i my, veďme tuto generaci k sokolství, ke sportu, k přírodě, k četbě a ušlechtilosti, abychom se nemusili obávati, kdo po našich generacích vezme odpovědnost za život a osudy státu, národa a celé lidské společnosti. (Potlesk. - Výkřiky komunistických poslanců.) Vždyť i dělníci mají sport raději než plané žvanění komunistických dobrodruhů. Přinesme mladým porozumění, ochotu a pomoc a jistě se setkáme s dobrými výsledky.

Lituji velmi, že vládní prohlášení na 16 stranách stilisované se zabývalo poměrně málo potřebami velké většiny národa - nás žen. Je v tom kus politické ironie, že právě "Lidové listy", orgán koaliční strany, která při volbách chodila si nejraději mezi ženské voličky pro hlasy, posmívají se tomu, že i my, ženy československé, děláme si svůj program příští práce ve vládě a v koalici.

Mohu jménem, myslím, nejen našich poslankyň, nýbrž i sociálně-demokratických a snad by se ani národně demokratická poslankyně tomu nevzpírala - mohu tedy jménem všech koaličních poslankyň prohlásiti, že se nedáme žádným hloupým výsměchem odbýti, ale že budeme s celým úsilím vymáhati zejména zvýšenou ochranu žen-hospodyň, a žen v zapadlých, ztracených krajích, ke kterým nikdo nemluvívá a nikdo nepřichází, že budeme vymáhati zlepšení ochrany matky, dítěte, rodiny a ženy, že budeme energicky hájiti právo na práci ve službách soukromých, i u našeho státu, že budeme žádati spoluúčast při práci na našich zákonech, které se budou také dotýkati zejména nás žen, a že budeme my, poslankyně v tomto parlamentě, ochránkyněmi míru, svobody a zabezpečení existence všech, kdož tento stát uznávají za svůj domov. To je ta pravá láska k vlasti, republice a pravá demokracie! (Potlesk.)

Prohlašuji znovu, že jsem ve smyslu těchto požadavků našich žen československých s ministerským předsedou jednala, stejně jako se zástupci strany republikánské. Chci veřejně se sněmovní tribuny konstatovati, že ministerský předseda náš ženský program vítal jako podporu veřejného klidu, morálky a demokracie ve státě. (Potlesk.)

V nejbližších týdnech budeme se zabývati státním rozpočtem. Naši nejlepší odborníci snesou ke každé kapitole své zkušenosti, připomínky, event. i kritiku toho, co jako nedostatky se tu objevuje. Dnes mohu jménem národně socialistického klubu poslaneckého, jehož jménem mám čest mluviti, prohlásiti, že budeme hlasovati pro vládní prohlášení. Vládní program budou prováděti také naši poslanci a naši ministři, je to tedy logické, když zásadní rozdíl v praksi pod naší spoluprací se objeví, že se nikdy odpovědnosti nevyhneme, že se ku práci hlásíme a že si svůj program také vybojujeme. (Potlesk.)

Vytrpěly příliš mnoho lidové vrstvy za poslední léta, než aby nepochopily rozdíl mezi tím, co bylo a co bude za naší spoluúčasti. (Výborně!)

Jenom jedno přání mám, aby největší a nejtíživější bolesti těch základních pilířů našeho státu, našeho dělnictva, zemědělců, státních i soukromých zaměstnanců, živnostnictva i žen co možná brzy a kladně se řešily, abychom mohli radostně a spokojeně pozdraviti blížící se 7. březen 1930 jako veliký a trvalý svátek celé republiky. (Potlesk.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP