II. volební období | 4. zasedání |
Již téměř 30 roků domáhají
se hostinští a jejich odborové organisace,
by byl zaveden průkaz způsobilosti v hostinství.
Též odborné organisace zaměstnanecké
domáhají se tohoto požadavku. Zavedení
tohoto průkazu vládním nařízením
připouštěl již 23 odst. 3. a 4. ž.
ř. v historických zemích platného.
Vydání vládního nařízení
narazilo na některé obtíže a tu objevila
se potřeba upraviti tuto otázku zákonem.
V roce 1925 podala ministerstvo obchodu svůj návrh
(tisk 5270) na zavedení průkazu způsobilosti
v hostinství.
Tento návrh byl předmětem jednání
v živnostenském výboru dne 13. a 15. července
1925, kde osnova zákona schválena, že nestala
se předmětem jednání v plénu
sněmovny, byly určité vlivy politické.
Po posledních volbách do obou zákonodárných
sborů snažily se ústřední organisace
hostinské v historických zemích, aby vládní
návrh o průkazu způsobilosti v hostinství
byl obnoven.
Konečně ministr obchodu dr Peroutka vydal
vládní návrh (tisk 422) po současném
návrhu posl. Petrovického a kolegů (tisk
420), aby pro živnost hostinskou a. výčepní
byl zaveden průkaz způsobilosti.
Již v době před vydáním vládního
návrhu o průkazu způsobilosti v hostinství
ministrem obchodu inž. Novákem jednaly ústřední
organisace hostinské se zástupci zájemných
ostatních kruhů živnostenských: obchodníků,
řezníků a uzenářů a
cukrářů o dohodu, jakým způsobem
by průkaz způsobilosti v hostinství byl upraven
ku vzájemné spokojenosti.
V každém průkazu způsobilosti, který
byl pro kteroukoliv živnost před tím zaveden,
muselo býti určité ohraničení
živnostensko-právní pro živnost, o jejímž
průkazu bylo jednáno. Tak muselo se státi
i při jednání o průkazu způsobilosti
v hostinství.
Kdo sledoval a sleduje celý postup tohoto jednání
mezi zájemnými živnostensko-obchodními
organisacemi musí přiznati, že hostinské
organisace ve svém ustupování šly na
krajní meze. Činily tak s hledisek čistě
nestranných a ohledu plných.
Organisace hostinské nedomáhají se průkazu
způsobilosti pro stávající příslušníky
hostinského stavu, nýbrž pro jeho dorost (učně
a pomocníky). Vedeny jsou morální zásadou,
aby učedníci i pomocníci, majíce průkaz
způsobilosti, měli určitý cíl
do budoucna, zajištění samostatné existence,
jež nynější volností získání
koncese hostinské je vždy mlhavou a nejistou. Zavedení
průkazu způsobilosti bude míti vliv na výchovu
a celý život hostinských a kuchařských
učedníků a pomocníků. Průkaz
způsobilosti pro živnost hostinskou a výčepní
zreformuje postupem času celou živnost hostinskou
ve všech jejích kategoriích. I po stránce
úředního dohledu na vedení živnosti
hostinské bude obrat k lepšímu.
Moderní doba vyžaduje zvýšené požadavky
také s ohledem na zájmy veřejného
zdravotnictví a cizineckého ruchu, jimž může
vyhověti takový uchazeč o koncesi hostinskou
a výčepnickou který veškeré potřeby
svého stavu zevrubně seznal delším vyučením
a zaměstnáním v živnosti, po případě
i návštěvou odborné školy živnostenské.
Samy hostinské pomocnické organisace akcentují
důvody sociální, aby vyučený
personál pomocnický mohl své uplatňovati
vydatnějším způsobem při nastupování
samostatné výdělečné činnosti.
V §u 1 předlohy vypočítávají
se kategorie živností hostinských a výčepnických,
pro něž má platiti průkaz způsobilosti
jednak se zřetelem k počtu obyvatelstva v dotyčných
obcích, jednak se zřetelem k podnikům, při
nichž počet obyvatelstva obce nepadá na váhu.
Bylo uvažováno, že by všeobecné zavedení
průkazu způsobilosti bez ohledu na počet
obyvatelstva, jak jednotlivé organisace hostinské
požadovaly, nebylo žádoucí se zřetelem
na malá místa venkovská, kdež živnost
tato provozuje se často jako vedlejší zaměstnání
zemědělců nebo obchodníků se
smíšeným zbožím, kterým
není třeba ukládati nějakou kvalifikaci.
Proto byla volena cifra 4.000 jako poměrům odpovídající.
Zkušenost s prováděním zákona
ukáže, bude-li potřeba tuto cifru zvýšiti
či snížiti.
Jestliže zavádí se v §u 1 průkaz
způsobilosti bez ohledu na počet obyvatelstva v
nádražních živnostech hostinských
a výčepnických, je to v povaze těchto
provozoven, aby byly vedeny jako státní restaurace
odborně. S tohoto hlediska stanovilo jíž před
časem samotné ministerstvo železnic řád
pro pronajímání nádražních
restaurací na prvém místě odborníkům,
ve druhém případě odborníkům-legionářům,
ve třetím případě odborníkům-invalidům
atd. Téže odbornosti vyžaduje vedení hotelů
turistických a živností hostinských
a výčepnických v místech lázeňských
a poutnických.
Tento paragraf stanoví formu průkazu způsobilosti
a pamatuje na absolventy odborných škol.
V §u 3 obsažen jest výpočet úlev
od průkazu způsobilosti a to v odstavci prvním,
bod 1. k umožnění přechodu živnostníků
hostinských a výčepnických z míst,
ve kterých pro nastoupení této živnosti
nebude požadován průkaz způsobilosti;
dále pamatováno jest na ty, kdož šestiletým.
zaměstnáním v živnosti hostinské,
pivovarské nebo hospodářství viničném
prokázali svou způsobilost ku nastoupení
živnosti hostinské a výčepní;
v bodu 2. poskytuje se úleva pro majitele obchodních
živností podle §u 31, odst. 5. živnostenského
řádu, kteří mají již vlastní
průkaz způsobilosti kupecké, by jim nastoupení
živnosti obmezené na výčep vína
při živnosti kupecké ztěžováno
nebylo. Podobně nepožaduje se v bodě 3. průkaz
způsobilosti od cukrářů, žádajících
obmezenou koncesi na podávání kakaa, čokolády
a čaje bez alkoholických přísad; v
bodu 4. osvobozuje se od průkazu způsobilosti uzenář-výrobce,
který žádá za koncesi obmezenou na podáváni
studených i teplých uzenářských
výrobků; v bodu 5. osvobozují se od průkazu
způsobilosti právnické osoby v místech
do 4.000 obyvatel v zájmu podpory života spolkového.
V místech o větším počtu obyvatelstva
musí však způsobilý náměstek
nebo pachtýř podati průkaz způsobilosti
podle tohoto zákona.
Odstavec 2. pamatuje na případy, kdy šestileté
zaměstnání v živnosti hostinské,
pivovarské nebo v hospodářství viničném
nebylo plně dokonáno před účinností
tohoto zákona. Aby tato doba nepřišla na zmar
a dotyčné osoby nemusely předložiti
průkaz způsobilosti, jak se dnem účinnosti
tohoto zákona zavádí, doplňuje se
nedostávající se doba zaměstnání
do účinnosti zákona na šest roků
zaměstnáním také po účinnosti
zákona.
Ustanovením § 4 pamatuje se na pensionáty a
lázeňské domy, kterým může
se prominouti průkaz pro podávání
pokrmů hostům v nich bydlícím, vázané
na koncesi, dále na ústavy, jako jsou kuchařské
školy a pod., provozuje-li se živnost hostinská
jako živnost vedlejší.
§em 5. pamatuje osnova zákona na případy,
ve kterých by šlo o zřízení nebo
převzetí význačných hotelových
podniků v zájmu povznesení ruchu turistického
a cizineckého takovými odborníky, kteří
sice nemají formálního průkazu způsobilosti
vyučením a delším zaměstnáním,
za to však svým rozhledem neb zkušenostmi a znalostmi,
zejména získanými pobytem v cizině,
podávají záruku odborného vedení
takovýchto význačných podniků.
V těch případech může ministerstva
průmyslu, obchodu a živností výjimečně
udíleti dispens od průkazu způsobilosti předlohou
zaváděného a účelnost tohoto
výjimečného opatření jest plně
odůvodněna okolností, že takových
význačných podniků se našemu
státu nedostává a nebylo by tudíž
účelno schopným jednotlivcům klásti
meze jejich podnikavosti.
§ 6 jedná o přeložení živnosti
hostinské a výčepnické ze Slovenska
a Podkarp. Rusi na ostatní území republiky;
tato otázka jest upravena již platným zákonem
č. 155/1925 Sb. z. a n., kterého se předloha
pro úplnost dovolává.
Tento zákon dle §u 8 nevztahuje se na území
Slovenska a Podkarp. Rusi, ježto tam není dosud vybudována
odborná organisace společenstevní, ani není
vytvořeno odborné školství pro živnost
hostinskou a výčepní. Jakmile však tyto
předpoklady budou splněny, bude jistě snahou
vlády zavésti průkaz způsobilosti
pro živnost hostinskou a výčepnickou i na tomto
území.
Zákon tento nebude vyžadovati finančních
nákladů se strany státu.
Pro nastoupení živnosti hostinské a výčepnické
zavádí se průkaz způsobilosti:
1: V obcích, čítajících
podle posledního sčítání lidu
4000 i více obyvatelů,
2. bez ohledu na počet obyvatelstva:
a) v nádražních živnostech hostinských
a výčepnických,
b) v turistických hotelích,
c) v živnostech hostinských a výčepnických
v místech lázeňských a poutnických.
(1) Průkaz způsobilosti budiž podán
listem výučným, vydaným příslušným
společenstvím po ukončení doby učební
(§ 14, odst. 4. živnostenského řádu)
v živnosti hostinské a výčepnické
uvedené v § 1 a dokladem a tříletém
zaměstnání pomocnickém v takové
živnosti, stvrzeným příslušným
společenstvem.
(2) Průkaz způsobilosti v předchozím
odstavci uvedený nahrazuje se vysvědčením
zaměstnavatele o šestiletém zaměstnání
při výrobě piva (§ 3, odstavec 1., bod
1. lit. c)) anebo vysvědčením zaměstnavatele
o šestiletém zaměstnání při
sklepním hospodářství viničném
jako sklepmistr (,§ 3, odst: 1., bod 1. lit. d)).
(3) Absolvování dvouleté odborné školy
pro živnost hostinskou a výčepnickou v Brně
nahrazuje dobu učební.
(4) Ministr průmyslu, obchodu a živností vyslechna
obchodní a živnostenské komory, zřízené
snad společenstevní jednoty a společenstva
ve shodě s ministry školství a národní
osvěty a zemědělství označí
úřední vyhláškou vyučovací
ústavy, jichž absolvování nahrazuje
dobu učební, po případě zkracuje.
dobu zaměstnání pomocnického, potřebného
pro průkaz způsobilosti.
(1) Od průkazu způsobilosti v předchozím
paragrafu uvedeného jest osvobozen:
1. kdo před účinností tohoto zákona:
a) nabyl koncese hostinské a výčepnické
anebo provozoval živnost hostinskou a výčepnickou
jako schválený náměstek nebo schválený
pachtýř,
b) byl zaměstnán nejméně šest
let v živnosti hostinské a výčepnické
jako. číšník, kuchař nebo sklepmistr,
c) byl zaměstnán nejméně šest
let při výrobě piva jako sládek, podstarší,
sklepmistr, spilečný; vařič, nadsladovník,
sladovnický,
d) byl zaměstnán nejméně šest
let při výrobě vína jako sklepmistr;
2. majitel obchodní živnosti podle § 38; odst.
5. živnostenského řádu, který
žádá, za koncesi obmezenou na výčep
vína v časové i místní spojitosti
s vlastní živností obchodní;
3. cukrář, který žádá
za koncesi obmezenou na podávání kakaa, čokolády
a čaje bez alkoholických přísad v
časové i místní spojitosti s vlastní
živností cukrářskou;
4. uzenář-výrobce, který žádá
za koncesi obmezenou na podávání studených
i teplých uzenářských výrobků
v časové i místní spojitosti s vlastní
živnosti uzenářskou.
5. právnické osoby, pokud jde o jejich náměstka
nebo pachtýře při provozování
živnosti hostinské a výčepnické
ve vlastních spolkových domech v místech
do 6000 obyvatelů podle posledního sčítání
lidu.
(2) Osobám, uvedeným v odstavci 1.; bod 1. lít,
b)-d), které v den účinností tohoto
zákona ještě nedokončily šestiletou
dobu zaměstnání tam požadovanou, započítává
se do tohoto šestiletí také doba ztrávená
v zaměstnání po účinnosti tohoto
zákona. Ustanovení toto platí také
tehdy, jestliže během tohoto šestiletí
přešly k některému z ostatních
zaměstnání, vytčených v lit.
b)-d).
(1) Průkaz způsobilostí vytčený
v § 2, odst. 1. může býti prominut při
provozováni živnosti hostinské v pensionátech
nebo domech v místech lázeňských,
je-li živnost hostinská, omezena na podávání
pokrmů v nich ubytovaným hostům a neslouží-li
tyto pensionáty nebo domy k veřejné a všeobecné
návštěvě.
(2) Rovněž může býti průkaz
způsobilosti prominut ústavům a podnikům,
které provozují živnost hostinskou a výčepnickou
v zájmu veřejném pouze jako činnost
vedlejší.
(3) O prominutí průkazu způsobilosti v případech
v předchozích odstavcích uvedených
rozhoduje živnostenský úřad I. stolice.
(1) Tomu, kdo chce zříditi nebo převzíti
význačný hotelový podnik (se všemi
nebo některými oprávněními
podle § 16, odst. 1.; lit. a)-g) živnostenského
řádu), jehož provozování má
význam pro povznesení ruchu turistického
a cizineckého, může býti prominut průkaz
způsobilosti předepsaný v § 2, odst.
1.; prokáže-li, že svým rozhledem neb
zkušenostmi a znalostmi podává záruku
odborného vedení takového podniku.
(2) O tomto prominutí průkazu způsobilosti
rozhoduje ministerstvo průmyslu, obchodu a živností.
O přeložení živnosti hostinské
a výčepní ze Slovenska a Podkarpatské
Rusi na ostatní území republiky platí
zákon ze dne 23.: června 1925, č: 155 Sb.
z. a n.; kterým se upravuje teritoriální
rozsah nabytých živnostenských oprávnění.
Ustanovení §u 23, odstavce 3. a 4. živnostenského
řádu se zrušují ostatní předpisy
živnostenského řádu zůstávají
nedotčeny pokud tento zákon nemá odchylných
ustanovení.
(1) Tento zákon nabývá účinnosti
dnem vyhlášení.
(2) Jeho platnost nevztahuje se na území Slovenska
a Podkarpatské Rusi.
(3) Provésti jej přísluší ministru
průmyslu, obchodu a živností ve shodě
s ministry vnitra, školství a národní
osvěty a zemědělství.