POSLANECKÁ SNĚMOVNA N.S.R.Č. 1926.
II. volební období. 3. zasedání.

751.

Návrh

poslanců R. Mlčocha, V. Hýbnera, Stenzla, Tichiho a druhů na doplnění zákona ze dne 19. prosince 1918, čís. 91 Sb. z. a n. (pracovní doba v živnosti pekařské).

Podepsaní navrhují:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti:

Zákon

ze dne...............,

jímž se doplňuje zákon ze dne 19. prosince 1918, čís. 91 Sb. z. a n., o 8hodinné době pracovní.

Národní shromáždění republiky Československé usneslo se na tomto zákoně:

Čl. I.

V § 8 zákona ze dne 19. prosince 1918, čís. 91 Sb. z. a n., vsunuje se nový odstavec tohoto znění:

4. Ustanovení odstavců 1.-3. se nevztahují na živnostenské pekárny chleba a pečiva; v těchto dovoluje se práce u válu již od 3. hodiny ranní.

Čl. II.

Zákon vstupuje v platnost dnem vyhlášení. Jeho provedením pověřuje se ministr sociální péče.

Důvodová zpráva.

Dle dosavadního ustanovení shora citovaného zákona smí býti začínáno v pekárnách s prací u válu teprve o 5. hodině ranní.

To však pekárnám nevyhovuje a nemůže vyhovovati, neboť ustanovení ono jeví se vzhledem k zvláštním podmínkám pekařského provozu naprosto neproveditelným.

Pekařství v naší republice má zcela jiné podmínky výrobní, nežli jest tomu v cizině. Kdežto v zahraničí vyrábí se ponejvíce jen chléb a pečivo velké, které se rozprodává krájené a následkem toho jest výroba jeho snadná a rychlá, v pekařství tuzemském vyrábí se mnoho druhů drobného pečiva, ponejvíce pleteného a vinutého, bez něhož se konsumentstvo obejíti nemůže a jehož výroba jest složitá a pracná, značně času vyžadující.

Hlavní konsum pečiva jest v časných hodinách ranních a neprodá-li pekař v té době své výrobky, neprodá jich pak z převážné části vůbec. Za dnešního ustanovení zákona jest naprosto nemožno, aby pekař tento ranní konsum pečiva, který počíná o 6. hodině ranní a také i dříve, včas zachytil. Těsta pozdním začínáním nejsou řádně vypracována a vykynutá a musí se mnohdy sázeti do pece pečivo nedostatečně vykynuté, jen aby ranní trh mohl býti aspoň částečně zbožím kryt. Následek toho jest, že pečivo nemůže býti tak bezvadné jakosti jako u normálně vykynutého a zpracovaného, čímž trpí nejen živnost pekařská, ale i konsument. Při pekařství nutno také bráti v úvahu poměry povětrnostní, které mají důležitý vliv na kynutí těsta a pečiva, teplotu pekárny i pece, což vše podmiňuje správnou výrobu. Smí-li pekař začíti s výrobou teprve o 5. hodině ranní a má-li býti s touto, jakož i s pečením, hotov již o 6. hodině ranní, kdy konsum pečiva začíná, jest tato doba pouhé jedné hodiny z důvodů technických i odborných vůbec nepostačitelná. Nestačí k tomu ani dvě, po případě ani tři hodiny, má-li býti vypovídající a v množství alespoň pro první chvíle postačitelném.

Vzhledem k tomu není naprosto možno, aby pekař dodržel zákon ze dne 19. prosince 1918, č. 91 Sb. z. a n., chce-li uhájiti existenci a pečivo rozprodati v době, kdy je konsumenti jeho, dělníci, zemědělci, úředníci, školní mládež a j. požadují. Důsledkem toho jsou množící se překročování shora cit. zákona se strany pekařů, kteří jsou však k tomu vedeni nezbytností a železnou nutností pro vlastní sebezáchranu. Tím také množí se jich stíhání úřady, zákon střežícími a veliké, v četných případech i několika tisíc Kč dosahující pokuty. Staly se již i případy, že bezúhonný dosud živnostník-pekař byl pro časnější počátek práce, nežli zákon dovoluje, trestán vězením a donucen trest nastoupiti. Často hrozeno i odnětím živnostenského oprávnění, což také v jistých případech uskutečněno. Toto pronásledování, pokutování, věznění a jiné trestání nelze nazvati jinak, nežli hromadným ničením existencí malých živnostníků a jich rodin.

Všechny ústřední organisace mistrů pekařských dožadovaly se již u ministerstva sociální péče změny shora citovaného zákona, ale nebylo jim vyhověno pro houževnatý odpor organisací zaměstnaneckých, které hájí dnešní ustanovení zákona. Při tom tento samy porušují a tím opět nutí živnostníky-pekaře by činili podobně, chtějí-li oproti jich konkurenční rozpínavosti obstáti a uchrániti se existenčního zničení.

V senátě podána byla v červnu t. r. interpelace (tisk č. 156/2), kde uvedena řada dělnických a družstevních pekáren, zákon shora citovaný systematicky porušujících.

Dnešní situace v pekařském oboru jeví se na základě stávající skutečnosti zcela neudržitelnou a vyžaduje nutné nápravy, které se může docíliti jedině navrhovanou změnou zákona ze dne 19. prosince 1918, č. 9 Sb. z. a n. Není na místě nazývati organisace pekařské, jež se této změny dožadují, reakcionáři, kteří touží snad po návratu předválečných poměrů v živnosti pekařské, t. j. po noční práci. Zde se nejedná o obnovení noční práce, nýbrž žádá pouze časnější počátek práce o 2 hodiny. O svůj nepřetržitý klid práce v době noční po 7 hodin dle ženevské konvence dělnictvo pekařské nepřijde, neboť uvolní-li se počátek práce ráno o třetí hodině, může býti zároveň přikázáno skončení práce večer nejdéle o 20. hodině.

Důvody zde uvedené jsou zajisté tak naléhavé, že návrh na změnu shora citovaného zákona plně podporují.

Z důvodů formálních budiž tento návrh přikázán výboru sociálně-politickému a živnostenskému k nejrychlejšímu projednání.

V Praze dne 18. listopadu 1926.

Mlčoch, Hýbner, Stenzl, Tichi, Anděl, Ostrý, Náprstek, Jiráček, Vávra, Kyncl, Pechman, Pekárek, A. J. Beneš, Horák, Zierhut, Platzer, Windirsch, Böhm, Honzl, Tůma, Chlebounová, inž. Černý, Beran.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP