POSLANECKÁ SNĚMOVNA N. S. R. Č. 1926.

lI. volební období.
2. zasedání.

422.

Vládní návrh.

Zákon

ze dne.....................................................................1926,

kterým se zavádí průkaz způsobilosti pro živnost hostinskou a výčepnickou.

Národní shromáždění republiky Československé usneslo se na tomto zákoně:

§ 1.

Pro nastoupení živnosti hostinské a výčepnické zavádí se průkaz způsobilosti:

1. V obcích, čítajících podle posledního sčítání lidu 5000 i více obyvatelů,

2. bez ohledu na počet obyvatelstva:

a) v nádražních živnostech hostinských a výčepnických,

b) v turistických hotelích,

c) v živnostech hostinských a výčepnických v místech lázeňských a poutnických.

§ 2.

(1) Průkaz způsobilosti budiž podán listem výučným, vydaným příslušným společenstvem po ukončení doby učební (§ 14, odst. 4, živnostenského řádu) v živnosti hostinské a výčepnické a dokladem o tříletém zaměstnání pomocnickém v téže živnosti, stvrzeným příslušným společenstvem.

(2) Průkaz způsobilosti v předchozím odstavci uvedený nahrazuje se vysvědčením zaměstnavatele o šestiletém zaměstnání při výrobě piva (§ 3, odstavec 1., bod 1. lit. c)) anebo vysvědčením zaměstnavatele o šestiletém zaměstnání při sklepním hospodářství viničném jako sklepmistr (§ 3, odst. 1., bod i. lit. d)).

(3) Absolvování dvouleté odborné školy pro živnost hostinskou a výčepnickou v Brně nahrazuje dobu učební.

(4) Ministr průmyslu, obchodu a živností vyslechna obchodní a živnostenské komory, zřízené snad společenstevní jednoty a společenstva ve shodě s ministry školství a národní osvěty a zemědělství označí úřední vyhláškou vyučovací ústavy, jichž absolvování nahrazuje dobu učební, po případě zkracuje dobu zaměstnání pomocnického, potřebného pro průkaz způsobilosti.

§ 3.

(1) Od průkazu způsobilosti v předchozím paragrafu uvedeného jest osvobozen:

1. kdo před účinností tohoto zákona:

a) nabyl koncese hostinské a výčepnické anebo provozoval živnost hostinskou a výčepnickou jako schválený náměstek nebo schválený pachtýř,

b) byl zaměstnán nejméně šest let v živnosti hostinské a výčepnické jako číšník, kuchař nebo sklepmistr,

c) byl zaměstnán nejméně šest let při výrobě piva jako sládek, podstarší, sklepmistr, spilečný, vařič, nadsladovník, sladovnický,

d) byl zaměstnán nejméně šest let při výrobě vína jako sklepmistr;

2. majitel obchodní živnosti podle § 38, odst. 5. živnostenského řádu, který žádá za koncesi obmezenou na výčep vína v časové i místní spojitosti s vlastní živností obchodní;

3. cukrář, který žádá za koncesi obmezenou na podávání kakaa a čokolády v časové i místní spojitosti s vlastní živností cukrářskou;

4. právnické osoby, pokud jde o jejich náměstka nebo pachtýře při provozování živnosti hostinské a výčepnické ve vlastních spolkových domech v místech do 10.000 obyvatelů podle posledního sčítání lidu.

(2) Osobám, uvedeným v odstavci 1., bod 1. lit. b)-d), které v den účinnosti tohoto zákona ještě nedokončily šestiletou dobu zaměstnání tam požadovanou, započítává se do tohoto šestiletí také doba ztrávená v zaměstnání po účinnosti tohoto zákona. Ustanovení toto platí také tehdy, jestliže během tohoto šestiletí přešly k některému z ostatních zaměstnání, vytčených v lit. b)-d).

§4.

(1) Průkaz způsobilosti vytčený v § 2, odst. 1. může býti prominut při provozování živnosti hostinské v pensionátech nebo domech v místech lázeňských, je-li živnost hostinská omezena na podávání pokrmů v nich ubytovaným hostům a neslouží-li tyto pensionáty nebo domy k veřejné a všeobecné návštěvě.

(2) Rovněž může býti průkaz způsobilosti prominut ústavům a podnikům, které provozují živnost hostinskou a výčepnickou v zájmu veřejném pouze jako činnost vedlejší.

(3) O prominutí průkazu způsobilosti v případech v předchozích odstavcích uvedených rozhoduje živnostenský úřad I. stolice.

§ 5.

(1) Tomu, kdo chce zříditi nebo převzíti význačný hotelový podnik (se všemi nebo některými oprávněními podle § 16, odst. 1., lit. a)-g) živnostenského řádu), jehož provozování má význam pro povznesení ruchu turistického a cizineckého, může býti prominut průkaz způsobilosti předepsaný v § 2, odst. 1., prokáže-li, že svým rozhledem neb zkušenostmi a znalostmi podává záruku odborného vedení takového podniku.

(2) O tomto prominutí průkazu způsobilosti rozhoduje ministerstvo průmyslu, obchodu a živností.

§6.

Vládním nařízením bude stanoveno, pokud a za jakých podmínek může býti prominut průkaz způsobilosti, předepsaný v §u 2, odstavec 1., jde-li o přeložení živnosti hostinské a výčepnické z míst; ve kterých se průkaz způsobilosti nepožaduje, do míst, pro která se tímto zákonem zavádí. O přeložení této živnosti ze Slovenska a Podkarpatské Rusi na ostatní území republiky platí zákon ze dne 23. června 1925, č. 155 Sb. z. a n., kterým se upravuje teritoriální rozsah nabytých živnostenských oprávnění.

§ 7.

Ustanovení §u 23, odstavce 3. a 4. živnostenského řádu se zrušují; ostatní předpisy živnostenského řádu zůstávají nedotčeny, pokud tento zákon nemá odchylných ustanovení.

§ 8.

(1) Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

(2) Jeho platnost nevztahuje se na území Slovenska a Podkarpatské Rusi.

(3) Provésti jej přísluší ministru průmyslu, obchodu a živností ve shodě s ministry vnitra, školství a národní osvěty a zemědělství.

Důvodová zprva.

Již od dlouhých let domáhají se příslušníci stavu hostinského a výčepnického jak z kruhů zaměstnavatelských, tak i z kruhů zaměstnaneckých zavedení průkazu způsobilosti v živnosti hostinské a výčepnické. Zavedení tohoto průkazu vládním nařízením připouštěl již § 23, odstavec 3. a 4. živnostenského řádu v zemích historických platného. Poněvadž však vydání vládního nařízení v mezích citovaného předpisu zákonného narazilo na některé obtíže, jeví se potřeba upraviti tuto otázku ve formě zákona.

Pro zavedení průkazu způsobilosti v živnosti hostinské a výčepnické uváděly organisace, sdružující příslušníky této živnosti řadu důvodů, z nichž nejzávažnější spatřovaly v té okolnosti, že na živnost tuto klade moderní doba zvýšené požadavky s ohledem na zájmy veřejného zdravotnictví a cizineckého ruchu. Těmto požadavkům může podle názoru žadatelů vyhověti pouze takový uchazeč o koncesi hostinskou a výčepnickou, který veškeré potřeby svého stavu zevrubně seznal delším vyučením a zaměstnáním v živnosti, po případě i návštěvou odborné školy živnostenské. Dále uváděny důvody sociální, zejména organisacemi, sdružujícími hostinské pomocnictvo, akcentující potřebu, aby vyučený personál pomocnický mohl se uplatňovati vydatnějším způsobem při nastupování samostatné výdělečné činnosti. Hostinstvo a výčepnictvo i jeho pomocnictvo těžce neslo, že koncese hostinské a výčepnické byly udělovány podle dosavadních předpisů živnostenského řádu začasté osobám, nemajícím potřebného vzdělání odborného, takže do řad jejich přicházeli lidé stroskotavší namnoze v jiném oboru povolání životního. Těmto požadavkům má býti vyhověno předloženou osnovou.

K podrobnostem osnovy se připomíná:

K §u 1.

V §u 1 předlohy vypočítávají se kategorie živností hostinských a výčepnických, pro něž má platiti průkaz způsobilosti jednak se zřetelem k počtu obyvatelstva v dotyčných obcích, jednak se zřetelem k podnikům, při nichž počet obyvatelstva obce nepadá na váhu.

K §u 2.

Tento paragraf stanoví formu průkazu způsobilosti a pamatuje i na absolventy odborných škol.

K §u 3.

V tomto paragrafu obsažen jest výpočet úlev od průkazu způsobilosti a to v odstavci prvním, bod 1. k umožnění přechodu živnostníků hostinských a výčepnických z míst, ve kterých pro nastoupení této živnosti nebude požadován průkaz způsobilostí; dále pamatováno jest na ty, kdož šestiletým zaměstnáním v živnosti hostinské, pivovarské nebo hospodářství viničném prokázali svou způsobilost ku nastoupení živnosti hostinské a výčepní; v bodu 2. poskytuje se úleva pro majitele obchodních živností podle §u 38, odst. 5., živnostenského řádu, kteří mají již vlastní průkaz způsobilosti kupecké, aby jim nastoupení živnosti obmezené na výčep vína při živnosti kupecké ztěžováno nebylo. Podobně nepožaduje se v bodě 3. průkaz způsobilosti od cukrářů, žádajících obmezenou koncesi na podávání kakaa a čokolády. V bodu 4. osvobozují se od průkazu způsobilosti právnické osoby v místech do 10.000 obyvatel v zájmu podpory života spolkového. V místech o větším počtu obyvatelů musí však způsobilý náměstek nebo pachtýř podati průkaz způsobilosti podle tohoto zákona. Odstavec 2, pamatuje na případy, kdy šestileté zaměstnání v živnosti hostinské, pivovarské nebo v hospodářství viničném nebylo plně dokonáno před účinností tohoto zákona. Aby tato doba nepřišla na zmar a dotyčné osoby nemusely předložiti průkaz způsobilosti, jak se dnem účinnosti tohoto zákona zavádí, doplňuje se nedostávající se doba zaměstnání do účinnosti zákona na šest roků zaměstnáním také po účinností zákona.

K §u 4.

Tímto ustanovením pamatuje se na pensionáty a lázeňské domy, kterým může se prominouti průkaz pro podávání pokrmů hostům v nich bydlícím, vázané na koncesi, dále na ústavy, jako jsou kuchařské školy a pod., provozuje-li se živnost hostinská jako živnost vedlejší.

K §u 5.

Tímto ustanovením pamatuje osnova na případy, ve kterých by šlo o zřízení nebo převzetí význačných hotelových podniků v zájmu povznesení ruchu turistického a cizineckého takovými odborníky, kteří sice nemají formálního průkazu způsobilosti vyučením a delším zaměstnáním, za to však svým rozhledem neb zkušenostmi a znalostmi, zejména získanými pobytem v cizině, podávají záruku odborného vedení takovýchto význačných podniků. V těch případech může ministerstvo průmyslu, obchodu a živností výjimečně udíleti dispens od průkazu způsobilosti předlohou zaváděného a účelnost tohoto výjimečného opatření jest plně odůvodněna okolností, že takových význačných podniků se našemu státu nedostává a nebylo by tudíž účelno schopným jednotlivcům klásti meze jejich podnikavosti.

K §u 6.

Paragrafem tímto poskytuje se vládě zmocnění, aby nařízením upravila přechod živnostníků hostinských a výčepnických z míst, ve kterých se tímto zákonem průkaz způsobilosti nevyžaduje, do míst, pro která se takový průkaz zavádí v případech, že koncese hostinská a výčepnická byla nabyta po účinnosti tohoto zákona. Opatření tohoto bude použito pouze za okolností zvláštního zřetele hodných, které budou blíže vyznačeny ve zmíněném vládním nařízení.

Pokud jde o přeložení živnosti hostinské a výčepnické ze Slovenska a Podkarp. Rusi na ostatní území republiky, jest tato otázka upravena již platným zákonem č. 155/ 1925 Sb. z. a n., kterého se předloha pro úplnost dovolává.

K §u 8.

Tento zákon nevztahuje se na území Slovenska a Podkarp. Rusi, ježto tam není dosud vybudována odborná organisace společenstevní, ani není vytvořeno odborné školství pro živnost hostinskou a výčepní. Jakmile však tyto předpoklady budou splněny, bude jistě snahou vlády zavésti průkaz způsobilosti pro živnost hostinskou a výčepnickou i na tomto území.

Zákon tento nebude vyžadovati finančních nákladů se strany státu.

Vláda doporučuje, aby osnova byla přikázána v poslanecké sněmovně výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností a v senátě výboru živnostensko-obchodnímu k podání zprávy ve lhůtě co nejkratší.

V Praze dne 11. června 1926.

Předseda vlády:

Černý, v. r.

 
Ministr průmyslu, obchodu a živností:
 
Dr. P eroutka, v. r.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP