Pátek 23. března 1928

Zpravodaj posl. dr Fritz: Slávna snemovňa! Osnova tohto zákona je ďalším krokom k zjednodušeniu práva v našej republike. Čiastočne zastaralé predpisy rakúske, dosiaľ platné v historických zemiach a uhorské platné na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi s rôznymi vládnymi nariadeniami, sú prameňom terajšieho pasového práva. Bezpochybné je, že svetová vojna privodila značné zostrenie pasovej policie, čo zračí sa v pasovej povinnosti pri prekročení hraníc alebo vo vízach zastupiteľského úradu príslušného štátu.

Prísné ustanovenia tieto boly síce v dobe povojnovej postupne zmiernené, nemohly byť však úplne zrušené nielen z dôvodov bezpečnostných, ale i hospodárskych a sociálnych. Uvoľnenie pasovej policie javí sa zvlášte vo zrušení víz s niektorými štáty, ako Franciou, Dánskom, Lucemburgskom, Portugalskom a Švajčiarskom, a pevne verím, že v dohľadnej dobe bude vízová povinnosť, až na nepatrné výnimky, vôbec zrušená. Aby tento stav mohol byť predpísaný a do cestovných pasov náležite zachytený a aby predpisy o cestovných pasoch boly postavené na jednotný, pevný, zákonný podklad, predkladá sa osnova zákona o cestovných pasoch.

Navrhnutý zákon vychádza zo zásady, že každý, kto hodlá prekročiť hranice štátu, a to bez rozdielu, či ide o tuzemského občana, či o cudzinca, potrebuje platný cestovný pas. Nie je porušením tejto zásady, lež len prirodzeným dôsledkom ustanovenia §u 9, ktorý dáva vláde možnosť zaviesť potrebné úľavy, ak sa vyvinú pomery v budúcnosti tak, že nebude potrebné trvať na pasovej povinnosti. Výnimku z tejto zásady tvorí § 11, ktorý z príčin praktických poskytuje úľavy v tak zv. malom pohraničnom styku.

Návrh zákona upravuje ďalej obsah pasov podľa medzinárodných dohôd v Paríži dňa 21. októbra 1921 a v Ženeve 18. februára 1926, ku ktorým i náš štát pristúpil. Určuje príslušnosť československých úradov vydávať pasy a tou zásadou je, že pasová policia patrí predovšetkým do pôsobnosti ministerstva vnútra a ponecháva ministerstvu zahraničia tak zv. pasy špeciálné, diplomatické atď.

Všeobecný nárok čsl. občana na pas však ho aj obmedzuje. Poskytuje opravné prostriedky občanom proti rozhodnutiam úradov, určuje ďalej trestné sadzby pasových priestupkov, prispôsobené sadzbe čl. III o organizácii verejnej správy. Napokon taxatívnym vypočítaním zrušuje doteraz platné zákonné normy.

Senát prijal vládnu osnovu a zmenil iba § 1, rozdeliac tento z dôvodov štylistických i meritórne na 2 samostatné paragrafy.

Ústavno-právny výbor poslaneckej snemovne rokoval na dvoch schôdzkach o osnove zákona a prijal tiež všetky paragrafy tak, ako sa na nich usniesol svojho času senát. Zmeny urobil len v §§ 7 a 16.

Zmeny tieto, ktoré značia - ako to z nížuvedených plynie - podstatné zlepšenie pôvodnej osnovy, sú tieto:

Ustanovenie §u 7, lit. b) bolo zmenené tak, že slovo "řízení" nahradené je slovom "vyšetřování" a obrat: "může býti uložen" obratom "zákon stanoví". Zmena prvá znamená nakoľko ide o trestné činy, ktoré stíhajú súdy - podstatné zúženie pôvodného návrhu a tým tiež i obmedzenie pasových úradov, čo sa týka dôvodov, pre ktoré by mohly odoprieť výdaj cestovného pasu.

Podľa pôvodného návrhu stačilo totiž na odoprenie vydať pas, ak bolo pasovému úradu známe, že proti osobe uchádzajúcej sa o pas bolo zahájené trestné pokračovanie (řízení) pre trestné činy, stíhané z úradnej povinnosti, avšak teraz je treba, keď ide o trestné pokračovanie pred súdom, aby bolo zahájené trestné vyšetrovanie, nestačí teda aby bolo zahájené prípravné vyšetrovanie a stopovanie.

Z tejto zmeny plynie ďalej i to, že trestné činy súdne stíhateľné, z príčiny ktorých môže byť odoprený pas, musí byť zločin alebo prečin a nemôže to byť len priestupok, lebo pri tomto nie je prípustné vyšetrovanie. Čo sa týka policajných a finančných priestupkov, navrhnutá zmena samozrejme nemá významu.

Druhá zmena spravená v tom istom paragrafe lit. b) má význam skôr štylistický. Touto má byť vyjádrené spôsobom vytvárajúcim pochybnosť, že keď nie je zákonom ustanovená minimálna pokuta trestu, ustanovenie tohoto odstavca platí, akonáhle maximálna sadzba trestu prevyšuje hranice 14 dní väzenia alebo peňažitý trest 5000 Kč.

Ďalšia zmena urobená v lit. d) §u 7, a to tak, že záverečné ustanovenie "nebo jež by mohly padnouti v cizině pravděpodobně na obtíž veřejné dobročinnosti" je nahradené stručnejším a presnejším výrazom: "jakož i světoběžníkům ze zvyku". Výraz tento vyjadruje úplne to, čo chce podľa dôvodovej zprávy k vládnej predlohe zákona vláda postihnúť, lenže ďaleko presnejší a vylučuje prílišný extenzívny výklad, tak ako to bolo pri pôvodnom znení.

V lit. c) tohože paragrafu sú urobené dve zmeny. Prvá z nich nahrádza výraz "v takové výši že" obratom: "v poměrně značnější výši takže" - dáva administratíve prípadnejšie smernice, ako posudzovať okolnosti, kedy sa môže pas odoprieť. Druhá zmena je v tom, že ustanovenie pôvodnej osnovy je doplnené slovami: "ustanovení toto neplatí, je-li za tyto daně a dávky dostatečná jistota". Dodatok tento má jasne stanoviť, že pas nesmie byť odoprený vtedy, keď je požiadavka na sročných daniach a dávkach akýmkoľvek spôsobom zaistená. Môže sa tak stať na príklad, keď žiadateľ má dostatočný nemovitý majetok, alebo keď je v zaistenom služobnom postavení, alebo keď sa zaň zaručí tretia osoba (banka).

Ustanovenie toto istotne značí podstatné uľahčenie oproti doterajšiemu stavu, menovite keď uvážime, že stránka nebude musieť dokazovať, že nedlhuje dane, ale naopak pasový úrad môže odoprieť pas vtedy, keď o tom vie bez dokazovacej povinnosti stránky.

Čo sa týka odstavca č. 2 tohoto paragrafu, doplnený je týmto stanovením: "Osobám, chtějícím se trvale vystěhovati, smí býti pas odepřen též tehdy, neprokáží-li, že plně vyhověly svým povinnostem ve príčině daní a veřejných dávek." Ustanovenie toto je úmyselne prísnejšie, ako prv spomenuté, a to plným právom, lebo trvalé vysťahovanie znamená takmer úplné uvoľnenie hospodárskych vzťahov k otčine, je teda spravodlivé, aby takýto vysťahovalec splnil svoju finančnú povinnosť v oči štátu, poťažne k verejno-právnym korporáciam. Aby však vo výnimočných prípadoch nebolo toto ustanovenie pociťované snáď ako prikruté, je to ustavovanie úmyselne štylizované fakultatívne.

Posledná zmena je urobená v odstavci 11 §u 16 tým doplnkom, že dňom, keď pasový zákon nadobudne účinnosti, zrušujú sa tiež: "nařízení ze dne 22. prosince 1918, č. 87 Sb. z. a n., a ze dne 18. ledna 1919, č. 46 Sb. z. a n., o vydávání cestovních pasů". Z dôvodovej zprávy k vládnemu návrhu zákona bolo úmyslom pôvodne tieto nariadenia zrušiť iba koncom roku 1928, takže až do tejto doby bolo by vydávanie pasov zásadne vždy závislé od svolenia príslušného finančného úradu, čo nemá významu už i preto, že osnova zákona v §e 7, lit. e), dáva dostatočnú záruku na obhájenie oprávnených finančných záujmov štátu.

Ústavno-právny výbor predkladá takto pozmenené usnesenie a rezolúciu senátu plnému shromaždeniu poslaneckej snemovne na schválenie. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): K této věci jsou přihlášeni řečníci. Zahajuji proto rozpravu.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla 30 minutami. (Námitky nebyly.)

Námitek proti tomu není, navržená lhůta je přijata.

Ke slovu jsou přihlášeni na straně "proti" pp. posl. Klein, Haken a Heeger.

Dávám slovo prvnímu přihlášenému řečníku, p. posl. Kleinovi.

Posl. Klein: Vážená sněmovno! Právě v době, kdy se v Praze koná XVI. vzorkový veletrh, v době zvýšeného přílivu cizinců, projednávají zákonodárné sbory osnovu zákona, která znamená ve své podstatě a ve svých důsledcích nejen omezování cestování z Československa do ciziny, nýbrž, jak také máme obavy, může ztěžovati cestování cizinců do Československa. Jestliže se právě dovolávám této časové okolnosti, dovolte, abych pánům, kteří dnes pro zákon budou hlasovati, připomenul, že ředitelství pražských vzorkových veletrhů vydalo statistiku, podle níž na dosavadních 15 veletrzích vystavovalo 33.000 firem, mezi nimiž byla značná část cizinců vystavovatelů vedle úctyhodného počtu zájemců z ciziny, z čehož je patrno, že i z tohoto čistě hospodářského hlediska stává se Praha a Československo středem, tepnou hospodářského života v Evropě. Praha stává se místem, kde je plno nadějí upevniti život hospodářský a usměrniti konečně celou státní hospodářskou politiku podle povinností státu exportního tak, abychom opravdu jednou již mohli se zadostiučiněním konstatovati, že konáme politiku dobrou.

Máme-li zaujmouti stanovisko k zákonu o cestovních pasech, je dlužno především postaviti otázku, zda je pasů vůbec třeba. My říkáme: nikoliv! Zkušenosti poválečné nás poučily, že reelní osoba cestující za hranice pasu vůbec nepotřebuje a osoba nereelní také ne, prostě proto, že přechod přes hranice dovede si obstarati i bez pasu.

Na různých mezinárodních konferencích bylo jednáno o těchto problémech a r. 1923 na kongresu Mezinárodního sdružení pro sociální pokrok v Basileji byl to vládní delegát italský, který doporučoval místo cestovních pasů mezinárodní legitimace, které by byly mezinárodně uznaným dokumentem, při čemž by nebylo také třeba omezovati dobu takovéto legitimace. Jestliže by někdo namítl, že vůči osobám, které se provinily proti státním zájmům nebo hospodářským zájmům jednotlivých zemí, je nutno činiti preventivní opatření, pak odvolání takové mezinárodní legitimace znamenalo by zostření dozoru nad těmito osobami, takže by toho účelu, ačkoliv s tím plně nesouhlasíme, bylo spíše dosaženo než reglementováním vydávání cestovních pasů.

Zákon sám po stránce legislativní znamená zhoršení dnešního stavu. Zákony platné v historických zemích i na území Slovenska a Podkarpatské Rusi vlastně neznají povinnost cestovních pasů.

Tento zákon již v §u 1 tuto povinnost nesporně deklaruje, takže i po této stránce můžeme vlastně zaznamenati zhoršení stavu dosud platného. Avšak § 9 osnovy ještě více zúžuje možnost vydávání cestovních pasů. Dává vládě mandát, aby "nařízením omezila pasovou povinnost buďto vůbec nebo ve styku s určitými státy. Vyžadují-li toho mimořádné poměry nebo důležité zájmy veřejné, zejména státní bezpečnost nebo důležité hospodářské zájmy státu nebo reciprocita vůči státům cizím, může vláda nařízením uvolnění toto buď úplně nebo částečně opět odvolati." Obsah tohoto ustanovení dokazuje, že se ho může užíti ve smyslu kladném i záporném.

S hlediska zaměstnaneckého postrádáme jako obvykle, aby v těchto důležitých otázkách byly také slyšeny odborové ústředny zaměstnaneckých organisací. Dělníci a zaměstnanci jsou zvláště interesováni na vydávání cestovních pasů. Jsou to nejen obchodní cestující, obchodní zástupci a jednatelé, jsou to i inženýři, montéři, tedy dělníci, kteří za svým povoláním cestují do ciziny a kteří již dnes mají co dělati s obtížemi, tím více však za platnosti tohoto nového zákona. Protestujeme proto proti tomu, že tak důležité disposice dějí se bez spolurozhodování příslušných a odpovědných ústředen dělnických.

Platnost cestovních pasů dovoluje § 3, odst. 3 na dobu nejdéle 5 let. Zdá se nám, když již jsou tak přísné kautely pro vydávání pasů, že by doba mohla býti jistě delší než 5 let. Je to úzkoprsost a malichernost, jestliže někdo prochází takovou trnitou cestu, než dosáhne cestovního pasu, že se mu ještě omezuje platnost tohoto důležitého dokumentu.

Postrádáme dále, aby bylo úřadům, oprávněným k vystavování cestovních pasů, uloženo ještě do pasu dáti t. zv. dodatky, je-li pas těmi různými razítky a visy tak už plný, aby nebylo potřebí ještě dalších jiných formalit pro nový pas. Myslím, že tato věc jinak rázu formálního je velice důležitá pro toho, kdo cestovní pas potřebuje k výkonu svého zaměstnání.

§ 7 je nejen po stránce zaměstnanecké, ale také po stránce politické velmi nebezpečný. Dává totiž vystavujícím úřadům právo, aby za určitých předpokladů odepřely cestovního pasu osobám, proti nimž je zahájeno vyšetřování pro trestní činy stíhané z povinnosti úřední, na které zákon stanoví trest vězení delší než 14 dní nebo trest na penězích vyšší než 5000 Kč nebo které byly odsouzeny pro takové činy, a na nichž má býti trest vykonán. Zdálo by se, že je to věc z důvodů mravních samozřejmá, ale víme, že se může takové vyšetřování také vyprovokovati, že prostě nepohodlná osoba bude stíhána, bude vyšetřována. Postačí období, které je nutné pro vydávání pasů, a pak se toto vyšetřování může prostě zastaviti. (Předsednictví převzal místopředseda Horák.)

Ale daleko horší s hlediska politického jest ustanovení téhož §u 7 v lit. d), kde se praví, že cestovní pas smí býti odepřen jen osobám, "jejichž cesta do ciziny mohla by ohrožovati důležité zájmy státní bezpečnosti, nebo důležité hospodářské zájmy republiky Československé, jakož i světoběžníkům ze zvyku." Tu se, prosím, dává naprostá volnost nazírání příslušného úřadu o tom, zdali některá osoba ohrožuje důležité zájmy státní bezpečnosti nebo zájmy jiné, zejména hospodářské. Tedy ponechávati úřadům na libovůli, aby podle tohoto kriteria posuzovaly, kdo má nárok na cestovní pas, je tak nebezpečné, že z důvodů demokracie a z důvodů politické mravnosti musíme proti tomuto ustanovení protestovati. Znamená tudíž § 7 ve svém rozsahu a ve svých důsledcích jen řadu možností šikanování t. zv. nepohodlných politiků, nepohodlných dělníků, funkcionářů odborových organisací a jiných útvarů, které snad nejsou dočasnému režimu po chuti.

Již několikrát jsme také protestovali proti tomu, že vydávání cestovních pasů váže se na vyřizování daňových povinností. Zdá se mi, že není věcí formalit, spojených s vydáváním cestovních pasů, aby spolu řešily povinnost poplatníkovu, neboť tuto věc má si vyříditi příslušný berní úřad, nebo má o to pečovati berní správa, aby poplatník svým povinnostem dostál, a jestliže nový daňový zákon do příjmu 23.550 Kč znamená automatickou srážku pro dělníka a zaměstnance, tedy i toto opatření je naprosto zbytečné. Potvrzení o tom, že daň má zaplacenu, již samo o sobě znamená zdržení dotyčného zaměstnance ve výkonu jeho zaměstnání a jiné těžkosti, které se při úřadech objevují. Tedy zákon o cestovních pasech nemá podle mého přesvědčení s inkasem daní nic společného. Resoluce, která byla ústavně-právním výborem přijata, nám naprosto nemůže v tomto směru postačovati.

Pokud osnova opírá se o příslušné mezinárodní smlouvy, vyslovuji obavy, že ještě dlouho potrvá, než obsah těchto mezinárodních smluv bude ve všech státech uplatněn. Nevím, jestli § 2, který zní velmi konkretně, že cizinci smějí překročiti hranice republiky Československé nebo v nich se zdržovati jen s cestovními pasy, které vyhovují ustanovením tohoto zákona o pasech cizinců, nepovede k velkým nepříjemnostem na hranicích. Leckterý obchodník nebo průmyslník nebo zájemce o naše produkty, který chce v Československu nakupovati, bude zdržen na hranicích a bude se zkoumati, jestli jeho cestovní pas odpovídá všem těm formalitám, a tak zabijeme pro jednu špatnou věc deset věcí dobrých.

Upozorňuji na to, že uplatňování mezinárodních dohod, jak známo, v jednotlivých státech naráží na určité obtíže. Ratifikace mezinárodních úmluv a vtělování příslušných zásad do národních zákonů je tak zdlouhavá, že v tomto přechodném stadiu, než dojdeme k ideálnímu stavu naprosto jednotného typu cestovního pasu, jistě se vyrojí řada velmi nepříjemných důsledků.

Stejně jako v zákonech předchozích, zejména v zákoně o veřejné správě a jiných zákonech, které pokutují a trestají občana, jestliže je neslušným vůči úřadům a pod., i v tomto zákoně máme ustanovení v §u 12, kde je určen trest pro přestupky tohoto zákona, jakož i předpisů na jeho základě vydaných, na penězích až do 5000 Kč anebo trest na svobodě do 14 dnů. Pánové, když ustanovení o trestu je takřka již v posledních paragrafech této osnovy a předchozí paragrafy již beztak znamenají vnášení nepokoje do řad zejména zaměstnanců a také nespokojenost s tímto zákonem, a když si pak přimyslíte všechny ty nutnosti spojené s vydáváním cestovních pasů, táži se vás, což se může státi, aby úřad někoho ještě pak pokutoval částkou až do 5000 Kč, a bude-li to ten dělník a zaměstnanec, který nemá této hotovosti, tedy trestem do 14 dnů? To je pouze odlesk celkových poměrů, vyvolaných dnešním režimem, a není pochyby, že i s tímto ustanovením nemůžeme souhlasiti.

§ 5 dává právo politickým úřadům II. stolice, že mohou vydávati poukazy na způsob cestovních pasů osobám bez státní příslušnosti a těm osobám, jichž státní příslušnost nelze zjistiti. Ať chceme nebo nechceme, musíme a jsme povinni přímo počítati s poměry. Převzali jsme do dnešního útvaru Československé republiky nejenom silné minority, nýbrž také neurovnané poměry o státní příslušnosti. Slovensko, Karpatská Rus, Hlučínsko a i četné případy v historických zemích ukazují, že tisíce a tisíce obyvatelů tohoto státu nemá svoje státní občanství v pořádku. Mohlo by se všeobecně tvrditi, že tento nedostatek tkví právě v ledabylosti dotyčných úřadů. To vyplynulo z těch minulých poměrů. Na území Slovenska a Karpatské Rusi, tedy na býv. území Maďarska nebylo prostě, já bych řekl, té zvyklosti, že někdo se staral o své státní a domovské právo.

Neomlouváme to, ale musíme počítati se skutečností. Naproti tomu pochopitelně v nových poměrech se hledí k tomu, aby každý měl svoje státní občanství v pořádku. Ale, pánové, kdo měl co dělati s intervencemi u ministerstva vnitra, aby zakročil ve věci státního občanství, dá mně za pravdu, že toto oddělení ministerstva vnitra úplně zaspalo dnešní dobu. V ministerstvu vnitra jsou přímo stohy žádostí o státní občanství. A já tvrdím, že 90% těchto žádostí je plně oprávněných, takže není důvodů, aby ministerstvo vnitra stěžovalo vyřizování těchto žádostí, zejména dělníků a zaměstnanců, poněvadž dělníci a zaměstnanci odnášejí tuto zdlouhavou manipulaci v ministerstvu vnitra ztrátou své existence.

Pánové, jděte do Bratislavy a kamkoliv a uvidíte, že u města a u jiných celků samosprávně veřejných jsou dělníci 30 let a ještě delší dobu zaměstnáni a nyní jim příslušné korporace dávají šibeniční lhůtu: nebudeš-li míti do 3 nebo 6 měsíců státní občanství, musíš býti propuštěn. A já se táži, pánové: Může ten dotyčný dělník za to, že dotyčné oddělení v ministerstvu vnitra nefunguje, může on za to, že jeho žádost správně adjustovaná a dokonce doporučená není vyřízena? Prosím, zde mohu uvésti případy ze Svazu zaměstnanců samosprávných, že před 4 lety byly podány žádosti zaměstnanci vodárny a plynárny v Bratislavě doporučené ministerstvem, které však do dnešního dne ještě nejsou vyřízeny. A tito dělníci, jinak věrní občané republiky Československé, mají poslední lhůtu. Nedosáhnou-li státního občanství, budou propuštěni. Oni ani neznají svoji t. zv. domovskou příslušnost v nějaké obci rakouské, maďarské nebo jinde a nyní se mají vystěhovati, ale kam? Je to státní zájem? Ti lidé jdou za svým chlebem, konají i vůči státu svoji povinnost. Myslím, že tento zákon i předchozí předpisy o státním občanství nijak neposlouží státní resoně a myslím, že by bylo dobře, aby v tomto směru nastala důkladná náprava.

Ale je zajímavo, že udělení státního občanství je spojeno s dávkou z úředních úkonů a že by i z důvodů fiskálních, hospodářsky státních stát jen čerpal, kdyby těch tisíce a tisíce žádostí bylo vyřízeno. Když tedy zde zákon o dávkách z úředních úkonů existuje, pak by konec konců ten každý žadatel rád nějakým obnosem přispěl k tomu, aby svou věc měl vyřízenu. Toho se nedbá a věci se nevyřizují. Zamítne-li se pak žádost a jdeme-li po stopě, tedy zpravidla shledáváme, že nebylo vůbec důvodu, aby se žádost zamítla. Žádosti zamítají se proto, poněvadž jsou vyhotoveny tiskopisy; ty se prostě vyplní a žadateli cestou úřední zašlou. Prosím proto, aby při této příležitosti otázka udílení státního občanství byla také ventilována a adresuji na příslušné oddělení ministerstva v nitra jménem všech těch postižených prosbu, aby žádosti jejich vyřizovalo, a kde není opravdu podstatných námitek, tož kladně.

Na Slovensku máme ovšem ještě jednu specialitu. Tam máme zákon t. zv. lex Dérer, zákon, který dává právo za určitých podmínek nabýti státního občanství československého. Úřad nemá právo odmítnouti takovou žádost, odpovídá-li jinak příslušným předpisům, ale přesto vidíme z praxe, že valná část žádostí podaných podle zákona lex Dérer není vyřizována, a že dokonce jednotlivé žádosti proti duchu a obsahu zákona jsou zamítány. Pánové, zákon, pokud jde o státní občanství, nejnovější, vytvořený před několika lety naším Národním shromážděním, a přesto tak obcházený, dokazuje jen, jak je neudržitelná dnešní praxe ve věci udílení státního občanství.

Jestliže jsem se dotknul při §u 9, že není zde umožněna součinnost s odborovými ústřednami ve věcech nesmírně důležitých pro zaměstnance, platí tatáž zásada také u §u 10 a stejně tak u §u 11, poněvadž zde postrádáme toho nutného kontaktu.

Otázka vis není přirozeně tímto zákonem řešena a připomínám, že když vláda předložila osnovu zákona o ochraně domácího trhu práce, tuto osnovu vázala na zrušení vis mezi jednotlivými důležitými státy, Rakouskem, Německem atd. Zákon už je v platnosti, ale visa dosud nejsou odstraněna. V §u 16 se sice také mluví o vyhláškách ministerstva vnitra, jak budou visa formálně zrušena, ale pánové, jestliže jsem začal s tím vzorkovým veletrhem, pak byste měli slyšeti mínění cizinců o Československu. Československo dnes patří mezi nejposlednější státy, které váží příchod cizinců na povinnost visovou. Jestliže by snad byly pochybnosti v tom směru, aby byly odstraněny cestovní pasy, pak mám dojem, že převážná většina hospodářsky myslících lidí u nás stojí na stanovisku odstranění pasových vis. Jsou to zbytečné šikany, je to zase zdržování všech praktických lidí, kteří rychle potřebují cestovati do ciziny, a myslím, že je nejvýš na čase, aby se naše vláda odhodlala odbourati visa se státy, s kterými je to jen poněkud možno.

Při této příležitosti dovolte mi ještě, abych jménem obchodních cestujících a jednatelů v Československu znovu upozornil na nutnost zjednodušení celních formalit, zejména pokud jde o odbavování t. zv. vzorkovnic obchodních cestujících. Obchodní cestující, který je pionýrem našeho obchodu a průmyslu, jistě má právo žádati, aby nebyl zdržován zbytečně na hranicích, neboť jeho vzorkovnice neznamenají nic jiného než vzorky našich výrobků, tedy naše zlato, náš poklad aktivní obchodní bilance, ale přesto je dohoda na hranicích nesmírně těžká a tak důležitá funkce, jako je prodávání našich produktů za hranicemi, ztěžována. Bylo by tedy jistě jenom v zájmu věci, kdyby tyto zbytečnosti, mající snad nějaké oprávnění několik měsíců po převratu, ale dnes bez každé podstaty, zmizely.

Pánové, nechci znova opakovat to, co jsem řekl s tohoto místa, když se projednávala osnova zákona o ochraně domácího trhu práce. Reklamoval jsem, aby republika Československá dovedla v krátké době uplatniti veškeré zásady zakotvené v usneseních mezinárodní hospodářské konference v Ženevě. Upozornil jsem, že to tempo příprav t. zv. národní hospodářské konference, která je nám známa jenom v hrubých obrysech z Poradního sboru pro otázky hospodářské, je tak vleklé, že máme obavy, že ten celý elaborát ženevské konference zůstane pouze historickým aktem a nebude v dohledné době proveden. I zde bych znovu zdůrazňoval nutnost, aby veškeré zásady, jež jsou ztělesněny v resolucích ženevské hospodářské konference, byly u nás realisovány, aby bylo pamatováno na to, že republika Československá svým životem je odvislá prostě od toho, kolik můžeme exportovat našich výrobků za hranice. Proto máme býti přímo, řekl bych, průkopníky všeho zjednodušení pasových a celních formalit a máme prostě ty šraňky celní a všechny ty obtíže odstraniti.

Osnova ve svém celku, jak jsem dovodil na některých ustanoveních, docela přesně se vkliňuje do všech opatření dnešní vlády, neznamená pokrok, naopak, znamená nové zatížení a nové šikanování občanstva, zejména také zaměstnanectva a dělnictva. A proto náš klub připravil k některým ustanovením své opravné návrhy, proti vládní osnově bude však hlasovati. (Potlesk poslanců čsl. soc. demokratické strany dělnické.)

Místopředseda Horák (zvoní): Dalším řečníkem je pan posl. Haken. Dávám mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP