Úterý 14. června 1927

Ke konci dopisu, jehož originál mám v ruce a mohu jím posloužiti, stojí: "Bez této strany se zásadně vyjednávati nebude." Pan ministr zemědělství v odpovědi na interpelaci, kterou obdržel kol. Kříž, říká: My jsme neudělali výsadu agrární organisaci, dali jsme povel, aby žádná z organisací dělnických odmítána nebyla. Když jsem vytýkal řediteli státních statků tento teror, řekl, že s tím nesouhlasí a že k tomu popud nedal. My jsme obvinili p. inž. Komárka z tohoto násilí, z teroru. V odpovědi na interpelaci p. ministr zemědělství sám přiznává, že on to byl, který dal k tomu popud. Děkujeme za přiznání! Tím je omluveno ředitelství státních statků i onen úředník, který tento teroristický ferman sekretariátu soc.-demokratickému zaslal. Vina padá na ministerstvo zemědělství, resp. na ministra zemědělství, který si takovýmto způsobem počíná, ačkoli jako ministr státu má býti prvním, který by měl zákon o teroru respektovati. V dějinách odborového hnutí jsme nebyli nikdy svědky toho, co se stalo pod patronancí ministerstva zemědělství a ředitelství státních statků. Odpadá již nyní odpověď na dotaz, zda úředníci, kteří terorisují, jak na konkrétních případech dokáži, učinili tak z osobních důvodů či z nařízení, poněvadž máme prokázáno, že toto nařízení se stalo z ministerstva zemědělství.

Třeboňská lesní správa uzavřela pracovní smlouvu s agrárním sekretářem, ač týž v tomto obvodu ještě žádného členstva neměl. (Tak jest!) Tedy z nařízení ministerstva se bezpodmínečně agrární organisace protežovati musí. Třeboňská správa letos v lednu vozila agrární veličiny třemi kočáry na ples a z plesu. Na interpelaci odpověděl p. ministr, že to byla stará zvyklost. (Veselost čsl. soc. dem. poslanců.) Dokáži, jak p. ministr dal popud, aby zvyklosti nebyly dodržovány, až budu mluviti o bídě a umírání lesního dělnictva, které zaviňuje ministerstvo zemědělství společně s ředitelstvím státních lesů. Vztahuje-li se stará zvyklost na kočáry, musí se vztahovati i na dary z milosti, kterých požívali dělníci od Schwarzenberga, což bylo státními statky, resp. ministerstvem zemědělství zamítnuto a dělnictvo pro nějakých 25.000 Kč vystaveno hladu. O tom ani lesní statky, ani ministerstvo zemědělství nevědí. Proto jsem na začátku své řeči uvedl, že jsem rád, že p. ministr uslyší, jak se přímo zločinně hazarduje se životy zemědělského dělnictva.

Přecházím k dalšímu případu. Pan inž. Voda, jak mně bylo sděleno, zahájil ústní dotazovací akci, kde je kdo organisován, a kdo nebyl u t. zv. odborové jednoty agrární, tomu řekl, že by bylo lepší, kdyby nebyl vůbec nikde. Lesní správa v Chlumu u Třeboně sdělila svému dělnictvu v únoru, že se práce chýlí ke konci, ale že, kdyby byli členy agrární organisace, by práci dostali. A skutečně, kdo se stal jejím členem, byl i nadále zaměstnán. Již tento případ by stačil jako doklad teroru, který došel sankce ministerstva zemědělství, že totiž z úředníků a zaměstnanců státních nadělalo agitátorů agrární organisace.

Pan inž. Pražák sám vedl přihláškovou akci pro organisaci agrární a pak v kanceláři v Třeboni socialistickým zástupcům tyto přihlášky ukazoval a jim se vysmíval. V revíru Majdaleně byli dělníci zváni do myslivny a agitováno mezi nimi pro organisaci agrární.

V revíru Suchdol-Hrdlořezy v únoru k výplatě dostavil se jakýsi pan Novotný, který se představil jako redaktor časopisu Odborové jednoty a za účasti lesních hajných nutil dělnictvo do agrární organisace.

Týž měsíc voděn byl agrární sekretář Leška revírem Šalmanovice-Jílovice dva dny revírním asistentem tamějším a hajným radou a nutili dělnictvo do agrární organisace. (Výkřiky: To je skandál! - Posl. Koudelka: Kdo poroučí, ministerstvo zemědělství, či ten korteš Chloupek?) Myslím, že Chloupek je větší pán než pan ministr.

Při jednání o smlouvu v Nových Hradech, kde agrární sekretář neměl ani jednoho člena k zastupování, když protestovali zástupci jiných stran proti tomu, řekl jim p. lesmistr Haniel, že má z ředitelství zakázáno jej odmítnouti a týž smlouvu podepisoval. Zase nový doklad o vině ředitelství státních statků, jakož i ministerstva zemědělství.

Touž dobou bylo hlášeno správou v Nových Hradech na státní pilu do Jakule, že dostaví se tam agrární tajemník, aby mu byl dán průvodce od party k partě dělnické, aby mohl s nimi navázati styky. (Předsednictví převzal místopředseda inž. Dostálek.) Hajný Vlček nabádal dělnictvo, aby vstoupilo do agrární organisace, že jim bude moci v práci více vyhověti. Hajný Vaněček, revír Mláka, prohlásil dělnictvu, že má nařízeno od p. správce Zocha, že kdo není v jeho partě organisován u agrární organisace, musí si jíti do party socialistů, poněvadž agrární parta dostala přídavek a jednalo se o přídavek 25%. Za tyto státní peníze byli korumpováni dělníci proti sociální organisaci, aby dělali korteše, resp. volitele agrární organisace. (Výkřiky posl. Koudelky.) Ptáme se, kde je respektován zákon o teroru? Strana agrární vydržuje si různá politická neseriosní individua, která neodváží se postaviti odpůrcům tváří v tvář, a celou svou činnost založila na špinění socialistů a na lživém tvrzení. K tomu cíli posílají celé stohy tiskovin dělnictvu socialistickému s razítkem "zdarma". Mám náhodou exemplář časopisu, který je po celé dva roky posílán již dávno mrtvému. Tam toto "zdarma" nemusili psáti, poněvadž ten mrtvý to stejně nevrátí. Když počítáme, že přes 240 exemplářů těchto tiskovin je, pokud víme, posíláno našim dělníkům, a děje se to několik roků, seznáme, co to znamená do roka. Tyto peníze jsou jistě sbírány, resp. dotovány někým, komu záleží na korumpování dělnictva tímto způsobem. Markantní příklad, jak se rozbíjí dělnické hnutí, máme v našich zemědělských dělnických družstvech, o čemž je dobře zpraveno ministerstvo zemědělství a také agrární strana, která nejen, že to nezastavuje, nýbrž proti tomu ani neprotestuje. To také neudělal ani p. ministr zemědělství, ani státní statky. A poněvadž terorisují, mají tutéž vinu jako ti, kteří to páší.

Nyní přejdu k tomu, jak státní správa zachází s chudáky, že zachází s nimi hůře než Schwarzenberg. Rozumí se pro každého, že s převzatým majetkem lesů přebírají se též zaměstnanci s jejich právy, jak to řekl pan kol. Mikuláš. Státní statky převzaly majetek Schwarzenbergův, ale se zaměstnanci, a to za patronace podařené agrární organisace, která prý nejlépe chrání dělnictvo, naloženo hůře, než by byl učinil Schwarzenberg nebo Czernin. Kolegové z jiných stran mohou potvrditi, že to na Jihočesku bylo právě dělnictvo bez rozdílu politického přesvědčení, které samo navrhovalo a pracovalo, aby tento ohromný majetek na českém jihu se dostal pod správu státní, a těšilo se na to, až se to stane. Jakmile však státní statky převzaly tento majetek, počínají si, jak dokáži na konkrétních případech, hůře než bývalí majitelé. Prosím, jděte a poslouchejte, jak my jsme toho svědky, ty chudé dělníky, jak proklínají nového zaměstnavatele, a jak svědčí o péči se strany státu, když dělníci následkem takovéhoto jednání chválí potom bývalé majitele, Schwarzenbergy nebo Czerniny, o nichž přece není možno říci, že by této chvály zasluhovali.

A nyní ke konkrétním případům. Schwarzenberg i Czernin platili mnoha lidem dary z milosti. (Výkřiky posl. Koudelky.) Mně nemůže býti vytýkáno, mluvím-li o Schwarzenbergovi, resp. vyzdvihuji-li jeho přednosti vůči správě státních statků, že bych zde chtěl mu dělati advokáta. Ale uvážíte-li, že Schwarzenberg a Czernin platil mnoha lidem dary z milosti, které po převzetí těchto statků státem byly okamžitě zastaveny a všichni tito sedření chudáci odmítnuti, pochopíte, že naprosto není možno něco takového schváliti. Když jsme se v zemědělském výboru nemohli dovolati soucitu, dovoláváme se mimo republikánskou stranu soucitu těch, kteří, odmyslí-li se u nich politické přesvědčení, zůstanou aspoň lidmi a budou ze soucitu člověka k člověku posuzovati těch několik nejkřiklavějších příkladů, které uvádím na důkaz, jak je nezbytně nutno upraviti pracovní poměry dělnictva a zameziti bídu jeho při úrazech a starobě.

Růžička František z Mirochova pracoval na czerninském panství Jindřichův Hradec 41 roků a požíval 160 Kč ročně pense, kterou mu státní statky okamžitě, jako všem následujícím, odebraly a dodnes ani haléře nedaly. Celé bezúčelné jednání, které měl v té věci se státními statky, ještě uvedu. (Posl. Kříž: A při tom používají kočárů na účet státu!) To jsem také na začátku uvedl.

Radostová Barbora v Jemčině pracovala 55 let a požívala renty 1 q obilí, 150 kg zemáků a 80 Kč ročně.

Stará rodina Drábova, muž pracoval 40 let a žena taktéž 40 let, požívala 5 arů půdy, byt, 2 m3 dřeva a 200 Kč ročně. Nyní z pole musí platiti nájemné a také i z bytu. Byt pro tuto rodinu je světnice 2·50 m dlouhá a 1·50 m široká, kde je jenom stůl, na který prší, a ostatní je jim odebráno. Byt tento je bývalý panský holubník a z tohoto bytu, který měl dříve tento sedřený dělník zadarmo, vybírá státní správa ještě poplatek.

Terezie Trníková ze Stejce požívala daru 50 Kč ročně a ač je nyní 87 let stará, byl jí dar odebrán. (Slyšte!)

Petr Vlček v Libořezích pracoval na panství 47 let, požíval 50 Kč ročně, což mu také bylo odebráno.

Též dělníku Vojtěchu Tesařovi z Libořez, ač pracoval 50 let na panství a požíval též jen 50 Kč ročně, byla tato almužna vzata.

Vilém Šindelář v téže obci pracoval na panství taktéž 50 let a požíval ročně 144 Kč a 2 m2 dřeva, což mu taktéž bylo zastaveno.

Kateřina Bavzalová, nyní ve věku 90ti let, v téže obci dřela se 50 let na panství a dostávala 200 Kč ročně, a ač nemůže ani žebrotou choditi, byla jí almužna tato odepřena.

Dělník Vojtěch Bizek v Šimanově ztratil v práci u jedné ruky všechny prsty a v lese mu byla rozštípnuta klíční kost při tahání dlouhého dříví. Poněvadž nemůže konati těžkou práci, je místo podpory ještě vyháněn z bytu.

Lidé jsou, jak uvedl kol. Mikuláš, mrzačeni pod patronancí státu, a místo aby se nějak zajistily dělnické zájmy, dovolí se takovýmto způsobem s dělnictvem nakládati. Uvedl jsem jen několik případů z počtu asi 500, jež máme v rukou. Nedivte se, že dělnictvo je ve svém očekávání lepšího života, až stát dostane lesy, zklamáno. Když jsme před 4 lety prosili ředitelství státních statků o těch několik korun - uváděli jsme, že to dělá při těch 500 starých zmrzačených lidech 25.000 Kč - a domáhali jsme se, aby to nějakým způsobem upravilo, odpovědělo nám ředitelství státních statků, že je to povinností Schwarzenbergovou, jim že po tom nic není. Schwarzenberg se ovšem vymluvil, že to není jeho povinností, ježto byl mu odňat majetek, tím méně, poněvadž šlo o dary z milosti a nikoli o pensi. Samozřejmě, kdo používá výnosu ze státních lesů, je povinen bezpodmínečně z tohoto titulu něco pro dělnictvo udělati.

Na jinou intervenci nám bylo odpověděno ředitelstvím státních lesů, že to je povinností Státního pozemkového úřadu, že se musí nový nabyvatel starati o všechny zvyklosti, tedy i o ty kočáry, když se o tom mluví, a že zejména státní statky jsou povinny bezpodmínečně, i kdyby tu povinnost neměly, aby šly v tomto humánním - když už ne sociálním - opatření napřed. Na to nám odpověděl pozemkový úřad, že je to ministerstvo zemědělství, resp. státní statky. Pan ředitel státních statků, který osobně uznával tuto těžkost, řekl: "Já to zařídím tak, aby to aspoň těmto chudákům bylo vyplaceno zálohou na účet státu a ponecháme rozhodnutí, kdo to na konec bude povinen platiti, zdali Schwarzenberg či Státní pozemkový úřad nebo ministerstvo." Jeho nařízení však - čísla neuvádím - respektováno nebylo a nikomu se nic nedalo.

Na poslední intervenci v tomto smyslu, když už byl byl vydán ferman, že se to má vypláceti zálohově, sdělilo nám ředitelství státních lesů: My bychom to rádi vyplatili, bylo nám však s vyššího místa pohroženo: Když to vyplatíte, zaplatíte to z vlastních kapes. (Posl. Kříž: Kdo je to vyšší místo?) To je ministerstvo zemědělství, jiný to býti nemůže. Tedy až po tuto chvíli se vleče jako červená niť vina ministerstva zemědělství, a když ne přímá, tedy aspoň vědomá, poněvadž o tom bylo mluveno a byla podána interpelace. Ta ležela rok u vlády a za rok bylo odpověděno stejně bezvýznamně, jako bylo odpověděno na interpelaci kol. Křížovi před 3 dny.

Když se uváží, že v tomto případě je marná námaha, když se uváží také to - aspoň mám za to, že mluvilo ředitelství státních statků pravdu - že letošní zisk ze státního hospodaření prý je 90 mil. Kč, a že zde jde o 25 tisíc Kč, které by byli potřebovali tito sedření lidé, když se uváží, co zde bylo za 25.000 Kč nevyplacených státem, které nic neznamenají, napácháno hanby státu a křivd v tomto chudém, tradičně dávno známém jihu, kde tito lidé čekali spásu od státu - vidíme, že stát nekoná vůči dělnictvu ani tolik, jako Schwarzenberg, který neměl sice tolik dělnického smyslu, ale přece jenom něco konal. Pak ovšem nás nemůže překvapiti, že dělnictvo nemá lásky ke státu a protestuje plným právem proti teroru agrární organisace, který je tolerován ministerstvem zemědělství. (Posl. Koudelka: V Písku měli agrárníci sjezd a poslali tam 10 státních úředníků!) Mohl bych uvésti mnoho a mnoho případů, kde jsou komandováni úředníci státní služby, aby agitovali v agrárních organisacích a na schůzích agrárníků. (Odpor poslanců čsl. republikánské strany. - Výkřiky posl. Koudelky.) Kol. Koudelko, neříkej, co pánové už vědí. Pánové ze strany republikánské jsou přesvědčeni o neseriosnosti svých individuí a přece jen v tomto případě žádnou nápravu neudělali.

Já jsem s tohoto místa uvedl... (Posl. Koudelka: Pro chudáky, kteří se sedřeli, nemá ministerstvo, které rozdává miliony, pár tisíc korun!) Kdyby šlo o subvence a byli by to příslušníci republikánské strany, ti by nevolali nadarmo. Kdyby šlo o nějaké koryto nebo jámu na močůvku, to by peníze ministerstvo zemědělství mělo, ale pro tyto lidi peněz není.

Já s tohoto místa jsem přednesl některé věci, resp. konkretní případy, které, myslím, jak p. ministru zemědělství, tak i p. řediteli státních statků stačí, aby uvěřili. Nejmenoval jsem ony osoby dělnické, ale, bude-li z toho šetření, jak říká pan ministr zemědělství, stojím k disposici, ačkoliv věřím, že každé šetření ministerstvem zemědělství je plácnutím do vody, že se nikomu z úředníků, kteří se dopustí přestupku zákona o teroru, nic nestane, ani příslušníkům strany, kteří neseriosním způsobem postupují na státních statcích, ať zemědělských, ať lesních v každém případě, kde jde o protežování politické organisace. Dělnictvo s tohoto místa mými ústy a perem soudr. Kříže nejen protestuje, nýbrž dovolává se mimo stranu agrární soucitu druhých, aby zákon tento bezpodmínečně vyřídil také otázku bídy a mrzačení, jak to již uvedl kol. Mikuláš. Dělnictvo zemědělské i lesní je si vědomo politické tyranie a vyřazování ze zákonů vládní koalicí. (Výkřiky posl. dr Zadiny.) Pan kol. Zadina mluví zde o zemědělství. Jak slyším, mluvil o zemědělských družstvech. To nejméně p. kol. Zadinovi a jeho straně sluší. Kdyby řekl pravdu, musil by přiznati těžkosti, s jakými musí zemědělské dělnictvo na těchto družstvech pracovati a doznati, že vlastně strana republikánská živí rozbíječe a korumpuje tyto lidi, aby nám v zemědělských družstvech dělali potíže. Kdyby jednala seriosně, nebude tato individua prodejná vydržovati k tomu, aby rozbíjela tato družstva. (Výkřiky. - Hluk.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid.

Posl. A. Chalupa (pokračuje): Pánové, řekl jsem málo, ale plně to stačí, aby zde byla obžalována strana republikánská, jakož i ministerstvo zemědělství z naprostého nesociálního, třídně vyhraněného cítění proti dělnictvu a odsouzena. Zákon nyní, jak je předložen... (Výkřiky. - Hluk.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid.

Posl. A. Chalupa (pokračuje): ... je přece jen určitou odchylkou od dosavadních poměrů, ale je nedokonalý, a to z toho důvodu, že prostě na sociální otázky, resp. na sociální poměry dělnictva pamatováno nebylo. Proto dělnictvo protestuje a nezapomene teroru nynější vládní koalice. (Potlesk čsl. soc.-demokratických poslanců.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Dalším řečníkem je pan posl. Kvasnička. Uděluji mu slovo.

Posl. Kvasnička: Slavná sněmovno! Důvodová zpráva k předloženému vládnímu návrhu tisk 222 o prozatímní ochraně lesů začíná slovy: "Aby bylo čeleno nemírnému kácení lesů a tím i vážným újmám, které by s hlediska národohospodářského mělo v zápětí přílišné využitkování lesní půdy, proto atd." Čta tento úvod mám za to, že mohu v souhlase se všemi občany republiky, jimž zájem celku, celého našeho hospodářského života jest nad zájem stranicko-politický, prohlásiti, že žádný, sebedokonalejší, ať prozatímní či definitivní zákon o ochraně lesů nám nestačí k záchraně našeho lesního bohatství, které jest odkazem generací předcházejících, když definitivně neodvalíme balvan, který leží od převratu na našem lesním podnikání, a tím balvanem jest nejistota, kdo bude majitelem těchto lesů, a hlavně co bude s těmi, jichž existence jest s osudem těchto lesů spiata.

Těmi jsou jak lesní úředníci a zřízenci tak i lesní dělníci.

Nedobře to myslí s lesy ten, kdo úmyslně přehlíží a nechrání též ty, jimž děkovati máme za to, že máme vůbec možnost co chrániti.

Podle všech příznaků daných na veřejnost hodlá Státní pozemkový úřad v době velmi krátké přikročiti k provádění reformy lesní; jest k tomu prostě nucen též okolností - a to asi bude hlavní - že pozemková reforma bude bezmála skončena a on bude nucen ohlížeti se zase po několikaletém vhodném zaměstnání.

A tu nestačí dosti varovati, by nebylo dopuštěno, aby při provádění lesní reformy rozhodovaly důvody jiné než důvody hospodářské. národní a snad i strategické. Na dočasný prospěch politicko-stranický nesmí dopláceti obyvatelstvo celé republiky. Myslím, že můžeme již vrchovatě míti dosti na ostudách a korupcích, které přivedeny byly na svět při provádění reformy pozemkové. Dosud nikdy neuplatňovalo se u nás na úkor všem mravním principům tak protekcionářství jako při provádění pozemkové reformy a dosud nikdy neměli takové žně pokoutní dohazovači a pokoutní advokáti jako při této příležitosti, aby tak co nejdokonaleji byl sdiskreditován ušlechtilý cíl, jímž uzákonění pozemkové reformy bylo motivováno. Až jednou historik nestranně pojednávati bude o historii naší půdy (Výkřiky posl. Mikulíčka), tu neubrání se jistě srovnání, aby nepoznamenal: "Jako vítěz bělohorský odměňoval své věrné pomocníky zabranou půdou, tak vítězové političtí v osvobozeném státě rovněž své věrné odměňovali!" (Výkřiky posl. Štětky.) A stalo-li se to již při půdě zemědělské, kde se to konec konců dalo jakž takž aspoň ve většině případů hospodářsky zdůvodniti, nedopusťme, aby se tak stalo i u lesů, kde se to nijakým způsobem zdůvodniti nedá a kde škody tímto způsobem vzniklé bychom nikdy nemohli odčiniti. Kam se poděl všechen stud, když v této slavné sněmovně - není tomu snad ani měsíc - při projednávání imunitního případu jistého poslance komunistické strany, kde sněmovna byla žádána o jeho vydání pro obvinění, že vydíral úplatky za intervence u Státního pozemkového úřadu, ozvaly se v tomto zákonodárném sboru chorem výkřiky: "Jste tu všichni zlodějové, jste všichni namočeni v pozemkové reformě", a obviňovatelům z tak těžkých zločinů, že ten, kdo se jich dopustil, nemá seděti v parlamentě, nýbrž v kriminále, nedostalo se kategorického odmítnutí, tak jako by se nic nestalo. Takováto urážka nesměla by pronesena býti v tom nejhorším zapadáku, aby na místě nebyla ztrestána, ale v československém parlamentě ano. Pak se divte, že upadá vážnost parlamentního sboru, když si poslanci mezi sebou nadávají zlodějů a na to nereagují, divte se pak, že se venku sejdete u prostých lidí s názorem, že parlament jest taková banda zlodějská, kterou by bylo nejlépe vyházet. Vždyť to přece není doslova pravdou a nedopusťme aspoň, abychom jen možnost těchto obvinění mohli připustiti při zamýšlené reformě lesní.

Ostatně směrnice při provádění reformy lesní musí býti jiné, než při reformě pozemkové, neboť i podstata hospodaření jest do. cela jiná. (Hlasy: Dostanete za to vynadáno!) Nemám strachu. Lesní hospodářství se nemůže racionelně prováděti na území malém, rozparcelovaném, právě naopak. A sklizeň není u lesního hospodářství každého podzimu, nýbrž až za 60 až 70 let. Do té doby nutno investovat, a to na velmi nízký úrok. Zde nelze experimentovati, na jednoroční experimentování by snadno mohly dopláceti dvě generace.

Byla-li pozemková reforma hospodářskou a sociální nutností, nelze to dobře tvrditi o reformě lesní.

Při lesní reformě přicházejí v úvahu jedině lesy velkostatkářské. A tu jest právě faktem, že to jsou lesy v nejlepším stavu a že není nemístnou obava, aby lesní reformou nevzaly pohromy. Byla by to pak divná reforma! Dosavadními majiteli byly lesy šetřeny, namnoze vhodně arondovány, zkušenými lesními hospodáři s láskou ošetřovány a tak tvoří dnes nedoceněné bohatství našeho státu. Těm jsme povinováni díky! Oni se svými lesy srostli, ony jim byly odkazem předků, přecházejíce neztenčené z generace na generaci, bylo vždy proti dobrým tradicím odkázati je ve zhoršeném stavu. A právě této tradici, hraničící místy až na nemístný konservatismus, kdy lesní hospodář musel sváděti boje s majitelem o povolení k vykácení přestárlého lesa, tomu děkují naše lesy za svou téměř světovou pověst. Noví nabyvatelé nemají pravidlem těch vlastností, naopak velmi často hledají cesty, jak by mohli liberální předpisy k ochraně lesů směřující obejíti. Byť to snad bylo nepopulární, zůstane to přec pravdou, kterou každý demokratický člověk musí přiznati.

Dnes se jedná o osudu těchto lesů a jich zaměstnanců, a proto předem prohlašujeme, že jen taková reforma lesní dozná našeho souhlasu, kde ani těmto ani oněm nebude ublíženo. Nesmí býti proto lesní reforma prostým převodem vlastnictví bez náležité záruky v obou zmíněných směrech. A přes všechny stinné stránky státního obhospodařování jest stát jediným činitelem, který nám tyto záruky poskytuje.

Zvětšení rozsahu státních lesů uznává se za účelné, neboť lesní majetek státní oproti soukromému jest poměrně malý, jen asi 13% celkové lesní plochy. Téměř všechny státy, které dřívějšími vládami o lesní majetek byly připraveny, snaží se v moderní době pomoci si k lesnímu majetku, ku př. Francie. A jest proto jen chvalitebným, že podobnou snahu při nynější příležitosti má i stát náš. Zejména v pohraničních lesích jest nezbytno zajistiti vliv státní.

V ohledu výrobním nezadají si státní lesy s dobře vedenými lesy velkostatkářskými, v ohledu obchodním ovšem trpí těžkopádností, nehledě také k tomu, že velmi často při prodejích značných kvant uplatňují se i vlivy politické na úkor hospodářských.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP