Čtvrtek 10. června 1926

Samy socialistické listy včerejšího dne, zejména "Nová Doba", zaznamenaly pokles cen ječmene, žita a pšenice, a to právě v době, kdy zvýšenou měrou volá se: drahota, musí býti drahota a kdy se sugeruje spekulaci, aby kupovala obilí, poněvadž bude drahota a kdy se jde vstříc velkonákupnám a různým družstvům socialistickým a komunistickým. (Posl. Zoufalý: Řekněte nám, jak chcete zavésti cla, aby nebyla drahota, to nám vysvětlete!) Já bych vám vysvětlil to tím, že se divíme vašemu postupu, že takto můžete jednati. Kdybyste se nad těmito věcmi vážné zamyslili, poznali byste marnost a škodlivost svého počínání. Vy to sice víte, ale nechcete toho přiznati. Víte dobře, že zemědělství je nejdůležitějším odborem lidského podnikání a jako takové musí býti chráněno, ale vám o zemědělství nejde, naopak, vaše snahy směřují k rozvratu a ožebračení všech středních stavů, (Výkřiky komunistických poslanců.) neboť na troskách středních stavů chcete nastoliti diktaturu proletariátu a diktaturu velkokapitálu, který chcete strhnouti do svých rukou pomocí zákonů, které vám zde pomohli odhlasovati lidé, do kterých dnes kopete. (Výkřiky na levici.)

A i pokud snad uznáváte nutnost celní ochrany, stavíte se proti ní, protože je dělána bez vás, a vy jste si navykli příliš, že bez vás v tomto státě nesmí se nic dělati.

Předstíráte zájem o chudý lid, ale o chudinu se nestaráte, ač jsou mezi vámi lidé se statisícovými příjmy, pro chudé a ubohé lidi nemáte haléře. Kde máte, vy páni socialisté a komunisté, jaké humanitní ústavy? (Výkřiky komunistických poslanců.) Slepé, hluché, mrzáčky a nezhojitelné nemocné ponecháváte tak zv. klerikálním ústavům a vydržování těchto ústavů ponecháváte nám lidovcům. (Výkřiky. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.) Odtud jste vyhnali ty, kteří s největší péčí, láskou a obětavostí ošetřovali právě tyto ubožáky. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Krejčí (pokračuje): Vyhnali jste milosrdné sestry, které staraly se o tyto ubožáky (Výkřiky.) a na místo nich dali jste tam lidi nesvědomité. A jak to vypadá, jak se pak těm ubožákům daří, o tom by mohly vyprávěti chovanky městského sirotčince ve Veltrusích, spravovaného laickou ředitelkou a navštěvovaného českými socialisty. (Výkřiky.)

Dnešní vaší starostlivost o blaho chudého lidu tento chudý lid už dávno dobře prohlédl. (Výkřiky. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.) Strašíte drahotou... (Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Krejčí (pokračuje): ... a sami jste největšími zdražovateli. Po 7 týdnů děláte ve svých časopisech náladu pro drahotu, působíte paniku mezi lidem, aby překotně nakupoval životní potřeby a pak ve svých konsumech za předražené peníze prodáváte to, co jste za laciný peníz z ciziny bezcelně dovezli, abyste z tohoto lidu vydřeli nové kapitály, kterých chcete použíti k novému ujařmení a vykořisťování chudého pracujícího lidu. (Potlesk poslanců strany lidové. - Výkřiky komunistických poslanců.) Ale přes veškeré vaše snahy tendence na burse není stoupající, a sami jste to musili doznati. Jestliže tedy dnes je tendence klesající a na měsíc srpen dělají se uzávěrky na pšenici o 20 až 30 Kč levnější proti ceně dnešní, jestliže toto děje se za dnešní vlády, která je známa svou bezmocností a netečností k současným zjevům, a jestliže při tom přece nelze vyvolati paniku, tím méně to bude možno za vlády energické a dbalé.

Není také při náležité bdělosti potřebí báti se zdražení životních potřeb, neboť rozpětí cen mezi cenami u výrobců a cenami v drobném prodeji připouští nezvýšení i při slušném zisku meziobchodu.

Státní správa má prostředky, jimiž by nezřízenou spekulaci a zdražení potírala. (Výkřiky.) Mohou-li četnictvo a lichevní soudy postihnouti sedláka, který soukromě doma prodá za zvýšenou cenu podsvinče, tím spíše mohou postihnouti velkoobchod, který k svému podnikání používá státních dopravních prostředků. (Výkřiky.) Ovšem od té vlády, která tak netečné chová se k současným zjevům, nemůžeme žádnou pronikavou činnost očekávati a proto donutíme ji, aby konala svoji povinnost nebo udělala místo vládě schopnější.

Je potřebí zachovati klid a rozvahu a pohlížeti na tuto věc se stanoviska celostátního prospěchu, odložiti všechno tendenční nazírání, všechno nepoctivé využívání, rozdmychování lidských vášní, dívati se na navrženou a projednávanou předlohu s hlediska celonárodního prospěchu a pak přeneseme se hladce přes předstírané obtíže a projednávaný zákon ukáže výsledky nejen pro zemědělství, ale pro veškeré vrstvy národa blahodárné.

Naše strana, ač obsahuje v sobě všechny složky hospodářského rozvrstvení, již v roce 1923 ústy posl. Janalíka promluvila zde pro cla, klidně a bez bázně tuto předlohu navrhuje, za ní stojí, ji prosazuje a za ni odpovědnost béře v tom dobrém vědomí, že zákon, který má vyrovnati sociální nespravedlnost... (Hluk.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Krejčí (pokračuje): ... nemůže přinésti zmatků a škod, nýbrž, když nebude zneužíván - a zneužíván býti nesmí - přinese prospěch našemu státu a všemu lidu tento stát obývajícímu. (Výborně! - Potlesk.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): O slovo se přihlásil pan posl. dr Schollich. Uděluji mu slovo.

Posl. dr Schollich (německy): Dámy a pánové! Stanovisko naší strany k předloženému návrhu celnímu, jak jsem měl příležitost včera při řeči kolegy Matznera zjistiti, u stran jak na levici, tak na pravici způsobilo jakousi nevoli, což se vybilo v rozčilených výkřicích. To nás nutí, abychom ještě jednou k témuž předmětu zaujali stanovisko a abychom své politické chování obšírné a důkladné odůvodnili, aby každý jasně a zřetelně poznal, že jsme se stanoviska své strany a tím i německého lidu nemohli se naprosto jinak zachovati, než jak jsme se zachovali. Dal jsem se zapsati jako řečník pro předlohu, protože jak kolega posl. Matzner včera a sen. Brunar onehdy v senátě dokázali a dovodili, národní strana německá uznala oprávněnost ochrany zemědělské výroby, byť i dnes z politických důvodů je nucena hlasovati v tomto případě proti předloze. Německá strana národní jako pravá strana lidová musí dbáti zájmů všech stavů a proto, sledujíc svůj program, vždy zastávala se stejně oprávněných požadavků živností, stavu obchodnického, průmyslu, úřednictva jakož i dělníků. Proto se musí důsledně zastávati oprávněných požadavků zemědělství a dopřávati zemědělským výrobcům oné ochrany, které nezbytné potřebují k životu. To není požadavek, který snad teprve dnes klademe, to je stanoveno v programu naší strany, od dávných let opakuje se to v projevech strany.

K tomu názoru jsme došli také z národnostních pohnutek, protože víme, že rolník je pevným sloupem našeho národa, že stoje na své půdě, může nejlépe čeliti počešťování a že tedy je národním úkolem, aby byl na své půdě a statku, jejž zkropil svým potem, udržen. Jestliže přes to hlasujeme proti této předloze, pak je naše oposice oproti oposici českých a německých socialistických stran a oproti oposici komunistů naprosto rozdílnou, poněvadž nepovažujeme předlohu za věc hospodářskou, nýbrž za politickou věc nesmírného významu a nechápeme, jak kdysi mohl Německý svaz prohlásiti, a sice jednomyslně, tedy také hlasy německých národních socialistů, že předloha o clech nemůže býti vzhledem na svou převážně hospodářskou povahu označena jako věc svazová. Každý asi poznal - a průběh dosavadní rozpravy to úplné potvrdil - že my zde, jak jsem řekl v úvodu, máme co dělati s věcí národně-politickou. V tomto nazírání setkáváme se se stejným míněním zástupců jiných stran. Uvádím pouze, že v křesťansko-sociálním "Landbote" v Krumlově vyšel dne 6. května článek o obilních clech, kde se mezi jiným praví: "Něco jiného však jest, jestliže německými hlasy má býti nejen pomoženo rolníku, nýbrž i zachráněn nynější vládní systém, jestliže je rozhodnou ne hospodářská, nýbrž politická stránka této otázky. K tomu se nemohou německé hlasy propůjčiti. Neboť více než nedostatkem ochranných cel trpí rolník jako celý německý národ vládnoucím systémem, jenž svou pochybenou hospodářskou politikou nechává všechny kruhy propadati bídě, jenž všechny Němce neustále více a více zbavuje majetku a jehož opatření k útisku jsou dnes hlavním dílem národnostní a hospodářské bídy našeho národa. V tomto případě je rolnický stav částí národa, jehož zájmy stojí před zájmy jednotlivých stavů. Německému rolníkovi se prokáže větší služba, jestliže se nám podaří povaliti vládnoucí systém, než jestliže zadržíme, zastávajíce se vládní předlohy, rozkladný proces české politiky. Nemůže-li vláda obstáti bez pomoci Němců, ať se na ně obrátí. Němci mohou však hlasovati jen pro jednu vládu, na které budou míti podíl. Pomáhati však vládě z této nesnáze hlasováním bez odplaty, abychom se pak dali opět s kopancem poslati domů, to by znamenalo nehájiti zájmů národa, nýbrž je zraditi."

Stejným způsobem líčí pak věc "Deutsche Presse" 27. dubna, píšíc: "Co je pro nás lepší? Tři zákony s námi, nebo bez nás pád systému? To poslední. Po stránce hospodářské požadujeme snad rovněž tak naléhavě jeden jako druhý a třetí bod. S národní stránky musíme však uznati, že tyto body mohou býti hrobem koalice a základnou, na které může počínati nový život v tomto státě. Kdo má pak ještě odvahu nebýti pro to poslední? Nemůže-li česká koalice tyto otázky vyříditi sama, pak nemůžeme propůjčiti my německé hlasy k její záchraně, k záchraně české vlády." A dále: "Německé hlasy není možno dostati na záchranu koalice za přátelský úsměv nebo za stisk ruky, nýbrž jen za spoluúčast na moci v míře, jež nám přísluší. Co nedovede česká vláda Černého, má provésti jen národnostně smíšená vláda."

Stejné vyjadřuje se "Volkspost", kde dr Fritz Keiner výslovně prohlašuje, že z obilních cel budou míti prospěch jen větší statkáři, a dochází k závěru: "Dá-li se dnes úřednické vládě možnost, aby vyřešila ony nevyřešené otázky, pak se tím připravuje jen návrat odstoupivší koaliční vlády."

"Deutsche Presse", hlavní list německé křesťansko-sociální strany lidové, shrnula onehdy svůj úsudek v článku, v němž se pravilo: "Jsme přesvědčeni, že německá křesťansko-sociální strana lidová hodnotí otázku zemědělských cel tak, jak dnes musí býti hodnocena, totiž ne jako otázku hospodářskou, nýbrž také jako záležitost svrchované politickou." A několik dnů později k témuž předmětu: "Bez zásadních autonomních výhod pro německý sudetský lid nemůže žádná strana sudetských Němců vzdáti se svého oposičního chování, nechceme-li na věčné časy oddáliti splnění svých zásadních požadavků."

Myslím, že jsem tím dostatečně dokázal, že názory všech německých stran již předem směřovaly k tomu, že při celní předloze jde o předlohu národnostně-politickou. Později ovšem se toto jasné stanovisko poněkud odsunulo, když počalo smlouvání, při němž se jednotlivým stranám dělaly jednotlivé ústupky, kterých potřebují se stanoviska své strany, jedněm slíbena byla kongrua, druhým to a ono, jedním slovem každá strana dostala něco. Dnes však činí se nám právě z této strany těžká výtka, že naše chování je nepochopitelné, nám, kteří jsme se vždy od počátku zastávali téže věci. Chodí na venkov, aby mezi naším voličstvem dělali náladu proti nám, a vyprávějí rolníkům, že jsme od počátku proti obilním clům, jak to udělal posl. Hodina v Berouně. Ve zprávě o tom se praví: "Zavládlo rozhořčení zvláště nad tím, že německá strana národní hlasuje proti zemědělským ochranným clům, ačkoliv na všech jejích sjezdech vždy bylo tvrzeno, že je rovněž ochotna zastávati se prospěchu zemědělců. Dnes však vychází na jevo, že všechna tato krásná slova byla jen demagogií a těch málo přátel rolníků v národní straně snad nyní pozná, že byli již po léta voděni za nos."

Velectění pánové, přenechávám vám, abyste si sami utvořili úsudek o té demagogii, jak se projevuje v těchto výrocích. Na naše stanovisko to nebude míti vlivu. Mohou mluviti a psáti, co chtějí, německá strana národní nenechá se při projednávání této otázky vésti nějakými ohledy stranickými. Neprovozuje politiku od špičky nosu až k nejbližší kostelní věži, politiku, jež je diktována zájmy stavovskými, zájmy vlastní kapsy nebo nějakého malého hospodářského prospěchu. Sledujíc svůj cíl, je vedena jediné hlediskem lásky k národu a národního celku. Víme a vyslovujeme také očekávání, že naši přívrženci pochopí toto naše stanovisko a že se nepodaří zviklati politicky osvícené rolníky ve věrnosti k naší straně. Budoucnost nás poučí, že naše chování bylo jediné správným.

Nyní se také mstí, že tyto strany vždy a stále opět stavěly do popředí zájmy stavovské a že se tím jejich přívrženci stali materialisty. Nyní se mstí to úplně nesprávné heslo, jehož bylo vždy používáno ve vašich schůzích a ještě se používá, že "nejprve musíme hleděti, abychom byli silni hospodářsky, pak budeme silni i politicky." Opak toho je správným a my jsme vždy a stále tvrdili, že oba tyto pojmy nesmí býti odlučovány a že jsme proto dnes hospodářsky slabí a utištění, protože nemáme politické moci a že proto musíme nejprve hleděti, abychom se stali také politickým činitelem v tomto státě. Posud jsme byli Popelkou, posud jsme byli nulou, přes kterou se šlo k dennímu pořadu. Šest let činnosti v této sněmovně leží za námi. Víte, že mnoho z nás vstoupilo do této sněmovny s velikými nadějemi, s ochotou ke spolupráci. Bylo podáno nesčetně návrhů na zlepšení, všechny byly buď pohřbeny v iniciativním výboru nebo, přišly-li již do sněmovny, nebylo zde o nich jednáno. Bylo podáno na sta interpelací, jež se zabývaly četnými přehmaty a jinými nepravidelnostmi ve státě. Tyto interpelace zůstaly buď vůbec nezodpověděny, i takové případy můžeme dokázati, nebo byly zodpověděny vyhýbavě tak, že se odpovídající ministr tazateli ještě přímo vysmíval. Máme po ruce mnoho takových případů, že nám bylo i toto ubohé právo podávati dotazy ještě dalekosáhle oklešťováno, nebo učiněna z něho fraška. Přes náš odpor, přes naše hlasy a přes náš boj nebylo možno zabrániti těžkým útokům proti našemu německému národu. Vzpomínám rdoušení škol, sestátňování lesů, pozemkové reformy, placení válečných půjček, sestátňování drah, jako na př. Ústecko-Teplické dráhy. To má původ v tom, že jsme stáli proti všenárodní koalici, jež se šířila od mezinárodních sociálních demokratů až ku Kramářovcům, národním demokratům, jež úplně národně semknuta byla jednotnou v myšlence porobiti německý lid, počeštiti co možno nejrychleji německý kraj, aby byl vybudován český národní stát. Tomu účelu sloužil jednací řád, brutální ve své podstatě, výsměch, fraška na pojem demokracie, k tomu účelu byly všechny návrhy, jež byly již v koalici vypracovány, bez přibrání oposičních stran zde v rychlém tempu promrskány v denních a nočních schůzích, a každý návrh, který byl podán v této věci, byl bezvýjimečné zamítnut. Ani při každoročním státním rozpočtu nebyla nám dána možnost, abychom k jednotlivým ustanovením a položkám tohoto rozpočtu zaujali stanovisko. Všechny naše návrhy byly udupány, musili jsme to trpce cítiti, bránili jsme se proti tomu, zuřili jsme, nic to nebylo platno, neboť konec konců přišla parlamentní stráž a byli jsme vytlačeni. Všechny německé strany byly za jedno v myšlence, že tento násilnický jednací řád musí býti především odstraněn. Musíme to pociťovati tím bolestněji, že se dnes propůjčují německé strany k tomu, aby samy používaly tohoto jednacího radu, že si osvojují staré praktiky koaliční vlády, aby celní předloha byla promrskána ve stejném tempu, ve vynucených denních i nočních zasedáních, aby, jako dříve, byla omezena lhůta řečnická a aby žádným zlepšovacím návrhům, kterých by bylo třeba skutečné velmi mnoho podati, nebylo vyhověno. Předloha musí býti přijata tak, jak byla vypracována českými stranami, českými agrárníky, národními demokraty a lidovou stranou, tak a ne jinak. Rozumný návrh oposice, aby byli pozváni ministři a odborní referenti, abychom poznali jejich stanovisko k předloze, byl zamítnut. Vládě Černého bylo velmi ulehčeno, aby se vyhnula odpovědnosti, neboť ve skutečnosti jde o předlohu stran a ne vlády, ne však všech tak zvaných celních stran, nýbrž je to jen předloha českých stran celních, poněvadž i německé strany, jež pro tuto předlohu hlasují, nebyly slyšeny o svém mínění, za jejich zády byla upečena tato předloha, neměly možnosti vnésti do předlohy svá německá přání, neměly možnosti vhodným způsobem projeviti přání německých zemědělců.

Předloha je také určena pro české zemědělce. Nebylo tam možno vložiti ani prostou ochranu na len. Právě clo na len bylo by bývalo pro německé kraje neobyčejně důležitým. Odvolávám se tu na krajský sjezd Svazu zemědělců, jenž se konal v Berouně a kde podle zprávy "Landpost" bylo řečeno: "Nesluší se, aby právě nejchudší vrstvy zemědělců, pěstitelé lnu, byli obětováni měšcům několika velkoprůmyslníků s jejich bankami, kdežto k tak zvaným zemědělským clům počítají se pravděpodobně i dovozní cla na umělé hnojivo a jiná, jež postihují velmi citelné zemědělství." Vyslovena byla jednomyslná vůle postaviti se na nejostřejší odpor proti zničujícím choutkám několika peněžních magnátů a raději zříci se obilních cel, jež pro rolníky na horách mají beztoho pouze illusorní význam, a hlasovati pro zrušení všech cel, tedy i nynějších cel průmyslových.

Německé strany neměly ani možnosti vynutiti si, aby tento český návrh celní byl vydán v německém jazyce. Podepsaly jej v české řeči, a poněvadž vím ze své zkušenosti, že mnoho německých kolegů neovládá češtiny, podepsaly něco, čeho obsah ani neznaly. Spokojí-li se německé strany s takovým nakládáním s jejich oprávněnými přáními a požadavky i v této hospodářské otázce, je to jejich věcí. Spokojí-li se tím, že budou nakrmeny resolučními návrhy, musím přece podotknouti, že cena těchto resolučních návrhů, jak víme, rovná se nule. Ve starém Rakousku ovšem dala vláda něco na takové resoluční návrhy, poněvadž to byl projev vůle sněmovny. Avšak zde jsme prorazili i v dřívější sněmovně s mnohým resolučním návrhem, proběhl pak všemi novinami, byl jásot po ulicích, bylo prý docíleno velikého úspěchu, ve skutečnosti se však nestalo zhola nic a vláda prohlásila jednou, když šlo o válečné půjčky, ohledně resolučního návrhu jednohlasně přijatého v senátě, že z toho vládě nevzniká pražádný závazek. Ano, pan ministr dr Nosek prohlásil, že ony závazky, které na se vzala předešlá vláda, netýkají se již vlády následující, že tedy není vázána provésti to, co slíbila její předchůdkyně. Nechápu tedy, jak se mohou německé strany spokojiti s takovou směnkou s dalekou splatností nyní ve chvíli, kdy mají moc, aby uplatnily svou vůli a pomohly také německým rolníkům na horách. Že toto postavení bylo již v našich krajinách poznáno, vychází jisté z výroku v křesťansko-sociálním "Landbote", kde byl otištěn článek o agrárních clech, v němž se praví: "Ovšem veliká část rolnictva, zvláště největší díl rolníků na Šumavé, nebude míti z agrárních cel žádného prospěchu. Neboť daleko široko nemůže většina rolníků v Pošumaví skliditi tolik, aby mohli se svými rodinami z toho žíti a jsou často nuceni, v lednu, únoru již kupovati obilí a mouku. Postavení této části rolnictva, rolníků na horách, je však nejhorší, jaké si možno pomysliti. Je tedy povinností vlády, povinností zástupců lidu působiti k tomu, aby postavení i těchto ubožáků bylo zmírněno. Podnět k zlepšení jejich údělu je vítán, ať jej podá kdokoliv!"

Z toho vidíte, že zvláště rolníci na horách nemohou od této předlohy naprosto nic očekávati. Nechápu, že německé strany celní nepodnikly vše, aby vymýtily z předlohy tato nepříznivá ustanovení, nebo aby dosáhly lepších. Nechápu, jak mohl někdo souhlasiti s novým ustanovením o umělých hnojivech, jež přece určitě zdraží jen výrobu. Nechápu, jak někdo mohl připustiti, že určité průmyslové výrobky, především zemědělské stroje a motory, byly v něm ponechány s tak vysokou sazbou, a rovněž tak clo na žito bude těžkým zklamáním pro naše německé rolníky. Řekl jsem, že německé strany celní mohly dosíci ultimatem změn a zlepšení. Byly by musily prohlásiti: Budeme hlasovati pro předlohu jen tenkráte, jestliže budou učiněna tato zlepšení. Je to chyba, jejíž těžké následky se projeví v budoucnosti, až náš lid pocítí následky této předlohy na vlastním těle, a jež snad, jak doufáme, budou jednou odpykány hlasovacím lístkem.

Naprosto nepochopitelným mně je, jak mohou německé strany hlasovati pro článek 8, jenž dává vládě zmocnění, aby měnila libovolné celní sazby, aby je zvýšila, plnou moc pro veškeru budoucnost, pro všechny budoucí vlády, přese všechny bolestné zkušenosti, jež jsme již učinili s českými vládami v tomto státě. Vždyť jsme přece viděli, co si české vlády dovolí podle nynějších zákonů, když prostě zcela klidně přešly přes zákonná ustanovení. Jak teprve budoucí nějaká vláda bude moci podle tohoto zmocnění prováděti vše proti nám, co je nám nemilé! (Posl. Neurath [německy]: A což teprve, až v ní budou seděti Němci!) Ať stojí v čele kdokoliv, ať kdokoli vede ministerstva, to je pro věc úplné lhostejno. To jsme už prožili. Viděli jsme již přicházeti a odcházeti nejrůznější vlády, počínaje Kramářem přes mezinárodního, prý Němcům nakloněného soc. demokrata Tusara, přes starého Rakušáka Černého až k ministru vyrovnání Benešovi, kterému tento titul byl propůjčen Němci těšícími se nadějí s prominutím poplatků. Myslilo se, že Beneš musí v zájmu své zahraniční politiky nezbytně také uspokojiti Němce uvnitř země. Po něm, když úkolu svého nesplnil, přišel Švehla. Všichni byli stejní, úplně stejní, jak jsem předem řekl, ovládáni stejným duchem, stejnou snahou porobiti německý národ a vybudovati co nejrychleji, nejjednodušeji a pokud možno s nejmenšími bolestmi český stát národní. Lhostejno, zda sociální demokrat či národní demokrat nebo strana lidová či živnostenská. Mám vám, pánové z německé strany, připomenouti, co zlého spácháno bylo za soc. demokratického ministra vyučování Habrmana na německém školství, jenž zasadil našemu školství nejtěžší rány a dal klidně zrušiti tisíce a tisíce tříd? Mám vzpomínati, že to byl sociální demokrat Bechyně jako ministr vyučování, který v té evropské školské ostudě pokračoval, ošidil v rozpočtu německé vzdělávací ústavy o mnoho milionů ročně?

A zatím co němečtí studenti musí strádati a hladověti, vyhazují se miliony, i z německých daní, na ruské vystěhovalce a studenty. Mám vám připomínati, že to byl český národní socialista dr Franke, jemuž jako ministru železnic padly tisíce a tisíce německých úředníků za oběť, kteří byli bez slitování propuštěni a vyhozeni na dlažbu jenom proto, že byli Němci? Jeho strana se tím ještě chlubila. A těm málo německých úředníků, kteří ještě mohli ve službě zůstati, byl život výnosy ztrpčen. Bylo jim zakázáno i mluviti vzájemně německy pod pohrůžkou okamžitého propuštění ze služby. Všichni němečtí přednostové úřadů a ředitelé byli odstraněni. Nebo mám vám připomínati, že po dobu všech měnících se vlád český agrárník Viškovský jako předseda Pozemkového úřadu vyvlastnil, jak praví ten krásný český výraz, sta a tisíce hektarů německého statku a půdy? Vyvlastniti! Tak nazývají v tomto státě vyloženou krádež německého statku a půdy, loupení půdy, jež se provádí, není ničím jiným, než krádeží. Tisíce a tisíce úředníků na statcích bylo bez slitování vyhozeno na dlažbu.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Žádám pana řečníka, aby používal parlamentárních výrazů.

Posl. dr. Schollich (pokračuje): Myslím, že je to velmi parlamentární výraz. Tisícové německých úředníků na statcích byli zbaveni chleba a všechny oprávněné nároky na půdu byly odepřeny. Němečtí uchazeči o půdu, především i německé obce, byli se svými nároky odmítnuti.

Chci vybrati jen jeden příklad z poslední doby, jenž je přímo typickým, vyvlastnění lichtensteinského panství Knížecí Dvůr u Opavy. Tento zbytkový statek je pro hlavní město Slezska a jeho okolí životní nezbytností. Proto podnikla obec vše, aby získala tento zbytkový statek ve svůj majetek, po případě aby jej mohla najmouti. Všechny tyto snahy byly marny. Proti zákonu a právu, jak se v posledních dnech povídá, toto lichtensteinské panství bylo dáno českému chráněnci pozemkového úřadu. (Posl. inž. Kallina [německy]: Darováno!) K tomu se ještě vrátím, za jakých podmínek odevzdání bylo provedeno. Je to pro opavské Němce rána pěstí. Lze to ovšem snadno pochopiti, víme-li, že pozemková reforma má především plniti úkoly národní a sloužiti počešťování německého jazykového území. S jakou hanbou musíme to často při návštěvách pociťovati, jestliže němečtí uchazeči o půdu přijdou k českým přídělovým komisařům, žádajíce o své právo, jež jim podle zákona přísluší, tam prosí, ale jsou odbýváni a namnoze vyhozeni.

Právě v posledních dnech byl vydán výkaz o výsledku vnitřní kolonisace. Práce byly již koncem dubna 1926 skončeny. Ukazuje se, že bylo vytvořeno 59 nových kolonií a že 1023 rodin kolonistů bylo poděleno 12.395 ha zemědělské půdy. Těmto novým osadníkům byly poskytnuty úvěry 114 milionů. Musíme prohlásiti, že všichni tito usídlení kolonisté příslušeli jen k české, případně slovenské národnosti, v četných případech ke koaličním stranám, a dále musíme prohlásiti, že všechna tato osídlování provedena byla v německém jazykovém území, nejvíce na jazykové hranici s vědomým úmyslem a cílem, aby tento kraj byl co možno rychle kolonisován. Žádá se ovšem také nový miliardový úvěr k tomuto účelu, aby těmto novým usedlíkům byl umožněn na útraty i německých berní rozvoj a počešťovací činnost. To vše, pánové, stalo se a děje se pod patronací pana Viškovského, a proto musili jsme s bolestí cítiti, že právě tento muž vystoupil jako první řečník pro tuto předlohu, ruku v ruce s německými stranami celními. To jsme pociťovali přímo jako výsměch německým stranám.

Budeme s důrazem podporovati také návrh českých sociálních demokratů, kteří konečně chtějí poněkud odhaliti tajemství zbytkových statků. I my chceme viděti, jak se kdo obohatil německým majetkem, za jaké ceny se takové zcizování provádělo, chceme viděti, komu připadl německý statek a půda. Jak nestoudně se postupovalo, ukazuje příklad z posledních dnů. Prováděla se pozemková reforma na statcích mladého nezletilého Aehrenthala na Hrubé Skále. Majiteli bylo uvolněno něco z jeho zabrané půdy, avšak pod podmínkou, kterou zástupce nezletilého majitele přijal, že správa hradu Trosky s nejbližším okolím ve výměře 3 ha bude bezplatně odevzdána českému klubu turistů, tedy s podmínkou, že německý majetek bude bezplatné odstoupen. Koldštýn je druhým takovým příkladem. Zámek před krátkým časem vyhořel. Majitel Liechtenstein dostal příkaz, aby jej nově postavil, aby mu později mohl býti odňat. Nevěříme, že ten člověk bude tak hloupý, aby na tento český návrh přistoupil.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP