Úterý 29. listopadu 1921

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s přečtenými kandidáty výboru sociálně-politického, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržení kandidáti jsou zvoleni za členy tohoto nového výboru sociálně-politického.

Podle 2. odstavce § 22 jedn. řádu svolám ustavující schůze obou nově zvolených výborů ihned po ukončení dnešní plenární schůze.

Výbor sociálně-politický svolávám do síně č. 14 v budově klubů a výborů a ústavně-právní do místnosti č. 23 v budově klubů a výborů. Podle §u 25 jedn. řádu k řízení schůzí výborů ustanovuji ve výboru sociálně-politickém p. posl. Johanise a ve výboru ústavně-právním p. posl. dr. Hrubana.

Tím jest vyřízen třetí odstavec denního pořadu dnešní schůze a denní pořad vůbec. Podle dohody, učiněné v poradě pánů předsedů klubovních, přistupuji ještě k

pokračování v rozpravě o naléhavých interpelacích, týkajících se bankovní stávky.

Jsou to naléhavé. interpelace pánů posl. Johanise, Brodeckého a soudr. vládě, o stávce bankovního úřednictva a zřízenectva (tisk 2499),

posl. dr. Czecha, Schäfera, Hirsche, Pohla, Palme, Kirpalové a soudr. předsedovi vlády a min. financí, o zasahování bankovního úřadu do stávky bankovních úředníků (tisk 2524),

posl. Tučného, Hrušovského, Davida a spol. min. předsedovi ve věci stávky bankovních zaměstnanců (tisk 2550),

posl. Bubníka, Toužila a druhů min. předsedovi, ministrům vnitra a financí o příčinách a událostech, souvisejících se stávkou bankovního úřednictva (tisk 2561).

Slovo si vyžádal pan ministr soc. péče Habrman. Uděluji mu je.

Ministr soc. péče Habrman: Slavná sněmovno! V měsíci červenci t. r. podány byly slavné sněmovně naléhavé interpelace v podstatě stejného obsahu v záležitosti všeobecné stávky bankovních úředníků a zřízenců p. posl. Johanisem a soudr., posl. dr. Czechem a soudr., posl. Tučným a soudr., posl. Bubníkem a soudr. Smysl a účel těchto podaných a projednaných interpelací ve slavné sněmovně byl předstižen událostmi, souvisejícími se zakončením stávky, a řízeny byly na odstoupivší vládu.

Této vládě nebyla poskytnuta možnost jakýmkoli způsobem na události uvedené působiti. Nová vláda, jejímž jménem mám čest zde mluviti, mohla již jen věnovati svou pozornost stavu nastalému po ukončení stávky. To také učinila. Projevila svoji snahu k odstranění zbytečných tvrdostí, způsobených nepřijetím značného počtu starších zřízenců a úředníků bankami a peněžními ústavy a počínáním některých činitelů bank, ve kterém postižení spatřovali nátlak a omezení koaliční svobody. Ministerstvo soc. péče jednáním se zástupci Svazu bank považovalo za svou povinnost působiti k odstranění těchto poměrů a k umožnění nastolení normálních poměrů v bankách a peněžních ústavech. Ministerstvu soc. péče bylo dáno se strany zástupců bank ujištění, že bude naléhavě působeno na jednotlivé správy bank a peněžních ústavů, aby zejména starší, delší dobu zaměstnaní úředníci a zřízenci zpět byli přijati. Dále bylo mu sděleno, že zrušeno bylo usnesení Svazu, podle něhož úředníci z jedné banky do banky jiné nemají býti přijímáni, a že ústavy přijímají tudíž zřízence i úředníky v jiných ústavech před stávkou zaměstnané. Ministerstvo soc. péče upozornilo důtklivě zástupce Svazu bank na nepřístojností jakéhokoli naléhání a nátlaku na smýšlení zaměstnanců v ohledu omezení koaličního práva působením na příslušnost nebo nepříslušnost k té které organisaci. (Předsednictví převzal místopředseda dr. Hruban.) Poukázalo na znění zákona, přijatého sněmovnami Národního shromáždění o teroru, s poukazem, že vláda svými orgány považuje za svou z nejpřednějších povinností chrániti koaliční svobodu veškerého občanstva a všech jednotlivců vůči všem také v tomto případě. (Výborně!)

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Dávám slovo dalšímu řečníku p. posl. Špačkovi.

Posl. Špaček: Slavná sněmovno! Jsem toho přesvědčení, že nově vzniklý stát po takové světové válce, jakou jsme prožili, potřebuje od všech svých dobrých občanů umírněnost a trpělivost, a jsem proto proti každé stávce a každé výluce. Poněvadž tato stávka se stala již neaktuelní a poněvadž máme před sebou věci daleko naléhavější, vzdávám se v této věci slova. (Výborně!)

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): K formálním návrhu jest přihlášen p. posl. Dubický.

Posl. Dubický: Slavná sněmovno! Činím návrh na konec debaty.

Místopředseda dr. Hruban: Prosím, aby mi ten návrh byl podán písemně. (Děje se.)

Pan posl. Dubický činí návrh na konec rozpravy. Prosím, aby se páni poslanci posadili na svá místa. (Děje se.)

Budeme hlasovati. Kdo jest pro návrh p. posl. Dubického na konec debaty, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To jest přijato většinou.

Přihlášeni jsou k témuž předmětu ještě pp. posl. Hirsch, Pechmanová a Stivín. Žádám, aby si zvolili generálního řečníka.

(Po vykonané volbě:)

Bylo mně sděleno, že generálním řečníkem byl zvolen p. posl. Stivín. Dávám mu slovo.

Posl. Stivín: Vzhledem k prohlášení p. ministra soc. péče a vzhledem k tomu, že tato stávka je již dávno skončena a rovněž sami bankovní úředníci nepřejí si, aby zde o ní bylo dále obšírněji jednáno, vzdávám se dalšího slova.

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Tím jest rozprava skončena.

Podle §§ 69, 65 a 68 jedn. řádu jest rozpravu zakončiti hlasováním, zda sněmovna prohlášení, jímž bylo na naléhavou interpelaci odpověděno, schvaluje čili nic. Sněmovna může se však také usnésti, aby se hlasování odložilo. Návrh na odložení hlasování nebyl mně podán, přikročíme tedy k hlasování.

Kdo souhlasí, aby se odpověď vlády schválila, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím sněmovna schválila odpověď vlády naléhavé interpelace tisk 2499, 2524, 2550 a 2561, týkající se stávky bankovních úředníků.

Pořad schůze je vyčerpán a přikročím k ukončení schůze.

Dovolenou na dobu od 1. do 7. prosince t. r. udělil jsem posl. Špatnému za účelem cesty do ciziny a posl. dr. Šmeralovi na dnešní a příští schůzi pro úřední zaměstnání.

Nemocí omlouvá se pro dnešní schůzi posl. Jan Černý z klubu soc. demokratického.

Mezi schůzí byl tiskem vydán vládní návrh. Žádám, aby byl sdělen.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 3197. Vládní návrh, kterým se předkládá ke schválení N. S. úmluva mezi republikou Československou a republikou Rakouskou o vedení rakousko-československé hranice a některých souvislých otázkách, uzavřená v Praze dne 10. března 1921.

Místopředseda dr. Hruban:

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala v pátek dne 2. prosince 1921 o 10. hod. dopol. s tímto

pořadem:

1. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se mění částečně § 3 zákona ze dne 13. března 1919, č. 139 Sb. z. a n., jímž se upravuje vyhlašování zákonů a nařízení (tisk 1642).

2. Zpráva výboru kulturního o usnesení senátu N. S. R. Č. (tisk 3017) k návrhu senátora dr. Krejčího a druhů ve příčině pohřbívání ohněm (tisk 3204).

3. Zpráva výboru kulturního o usnesení senátu N. S. R. Č. (tisk 2896) týkajícím se návrhu sen. dr. Mareše a spol. o zřizování fakult neb oddělení na vysokých školách (tisk. 3206).

Není žádných námitek proti tomuto dennímu pořadu? (Nebyly.)

Námitek není. Návrh můj je přijat.

Prohlašuji schůzi za skončenou.

Konec schůze ve 2 hod. 30 min. odpol.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP