Úterý 18. října 1921

Předseda: Dne 9. září 1921 byly poštou tiskem rozeslány naléhavé interpelace:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2808. Naléhavá interpelace posl. Svetlika, Hakena, Mikulíčka a soudr. ministrům zemědělství, financí, zásobování a vnitra o katastrofální živelní pohromě v hornatých částech republiky, najmě pod Tatrami a v pastvinových obvodech Slovenska a Podkarpatské Rusi.

Tisk 2809. Naléhavá interpelace posl. Berana a soudr. vládě o neudržitelné praxi lichevních soudů.

Tisk 2846. Naléhavá interpelace posl. Švehly, Udržala, dr. Blaho, Rychtery, Staňka, Berana, Bradáče a soudr. vládě o neutěšených hospodářských poměrech v zemědělství.

Předseda: Dne 9. září 1921 byly poštou tiskem rozeslány odpovědi:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2738. Odpověď min. vnitra a min. školství a nár. osvěty na interpelaci posl. dr. Uhlíře a spol. o poměrech v kinematografii (tisk 1487).

Tisk 2739. Odpověď vlády na interpelaci posl. Bergmana a soudr., kdy hodlá zrušiti vázané hospodářství (tisk 1479).

Tisk 2740. Odpověď vlády na interpelaci posl. Dubického a druhů o finanční pomoci zemědělskému obyvatelstvu na Mělnicku, postiženému živelní katastrofou (tisk 2588).

Tisk 2793. Odpověď správce ministerstva pro zásobování lidu a ministra zemědělství na interpelaci posl. Nejezchleba-Marchy a soudr. o drakonických pokutách a rozsudcích, kterými okresní obilní úřady na Moravě pronásledují zemědělce, že z různých příčin nemohli dodati předepsaný obilní kontingent (tisk 1746).

Tisk 2810. Odpověď min. soc. péče a veř. prací na interpelaci posl. Veverky a soudr. o nadržování protizákonnému zadávání a provádění družstevních staveb v politickém okresu Mladá Boleslav (tisk 1330).

Tisk 2898. Odpověď min. školství a nár. osvěty na interpelaci posl. dr. Franke, Zeminové, Sladkého a spol. stran obsazení místa ředitelky na měšťanské škole dívčí v Chrasti (tisk 2443).

Tisk 2899. Odpověď min. financí na interpelaci posl. Votruby, Petrovického, Veverky a soudr., proč nebyly dosud zaplaceny maloživnostenské dodávky, odvedené starému Rakousku před 28. říjnem 1918 (tisk 19).

Tisk 2900. Odpověď vlády na interpelaci posl. Hampla, Brožíka, Tayerle a druhů o hornické katastrofě na dole "Kukla" v Oslavanech a neštěstí na dole "Mayrau" v Kladně (tisk 2102).

Předseda: Dne 7. října 1921 byl poštou tiskem rozeslán vládní návrh, kterým se předkládá ke schválení Národnímu shromáždění úmluva uzavřená v Paříži dne 18. ledna 1921 mezi republikou Francouzskou a republikou Československou o štacích, právech a zájmech soukromých. (tisk 2804).

Dne 7. října 1921 byly poštou tiskem rozeslány interpelace:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2902. Interpelace posl. dr. Lelleye a spol. min. spravedlnosti pro opětné přehmaty státního zastupitelství v Nitře ve věcech censury.

Tisk 2903. Interpelace posl. Čuříka, Rýpara a spol. vládě o nutných opatřeních na zmírnění nouze, která hrozí valašskému kraji následkem velkého sucha a neúrody.

Tisk 2904. Interpellácia posl. Braneckého, Mašaty, Dubického a spol. min. predsedovi v zálež. poškozených ucházačov o půdu z velkostatku Szent Iványiho v obci Prílepy (župa Tekovská).

Tisk 2905. Interpelace posl. Hackenberga, Čermaka, Häuslera a druhů min. vnitra, že okresní politická správa ve Šternberku nevydává cestovních pasů českoslov. státním příslušníkům německé národnosti.

Tisk 2917. Interpelace posl. Hillebranda, dr. Holitschera, Palme a druhů min. soc. péče o účincích bankovní stávky na lázeňská místa.

Tisk 2918. Interpelace posl. dr. Baerana a druhů min. vnitra o odpírání pasů maďarským stát. příslušníkům.

Tisk 2919. Interpelace posl. Schuberta a druhů min. vnitra o zřízení četnické stanice v Koutech.

Tisk 2920. Interpelace posl. dr. Baerana a druhů min. železnic, že na nádraží v Brně jsou protizákonné jednojazyčné nápisy.

Tisk 2921. Interpelace posl. dr. Schollicha a druhů min. železnic o změtení jazyků na železnicích.

Tisk 2922. Interpelace posl. dr. Schollicha a druhů min. vnitra o přehmatech při sčítání lidu v obci Bravinné.

Tisk 2923. Interpelace posl. Zierhuta, Kaisera a druhů min. železnic o staničních názvech a nápisech v německém jazykovém území.

Tisk 2924. Interpelace posl. dr. Matouška a soudr. min. financí a min. obchodu o tom, jak "Gablonzer Zeitung" obviňuje úředníky ministerstva financí.

Tisk 2925. Interpelace posl. dr. Schollicha, Pittingera, dr. W. Feierfeila, Simma dr. Kafky a druhů vládě, že předseda německé okresní školní rady v Moravské Ostravě Žilka zneužil úřední moci.

Tisk 2928. Interpelace posl. dr. Schollicha a druhů min. vnitra o zabavení časopisu "Deutsche Volkswehr" ve Frýdku ze dne 9. dubna.

Tisk 2932. Interpelace posl. dr. Kubíčka a společníků vládě o neodkladném vyšetření škod a finanční pomoci obyvatelstvu východní části okresu opočenského, postiženého krupobitím.

Tisk 2933. Interpelace posl. dr. Kubíčka a soudr. min. vnitra a min. zemědělství ohledně pomoci pro pohořelé v Mezilesí u Nov. Města n./Metují.

Tisk 2934. Interpelace posl. J. Mayera a druhů min. nár. obrany o událostech v posádce stříbrské.

Tisk 2935. Interpelace posl. dr. Kafky a druhů vládě o přehmatech úřadů proti obci Děvínu.

Tisk 2936. Interpelace posl. dr. Keibla a druhů min. spravedlnosti o rozličných nepřístojnostech u krajského soudu v Litoměřicích.

Tisk 2937. Interpelace posl. dr. Schollicha a druhů min. vnitra a min. školství a nár. osvěty, že četnictvo za vyučování vniká do školních tříd.

Tisk 2938. Interpelace posl. Křepka, dr. Baerana, inž. Junga, dr. Kafky a druhů min. vnitra a min. spravedlnosti, že v Mor. Ostravě mělo býti 5000 osob oloupeno o volební právo tím, že zmizely stálé voličské seznamy.

Tisk 2939. Interpelace posl. dr. Brunara, Matznera a druhů min. nár. obrany o vojenském obsazení slezské hranice proti Německé říši.

Tisk 2943. Interpelace posl. dr. Brunara a druhů min. nár. obrany a min. pro věci zahraniční o nedůstojném nakládání s říšsko-německými důstojníky.

Tisk 2944. Interpelace posl. inž. Kalliny a druhů předsedovi vlády o nepřípustném vlivu na rozhodování bytové komise karlovarské.

Tisk. 2945. Interpelace posl. dr. Schollicha, Pittingera, dr. W. Feierfeila, Simma dr. Kafky a druhů vládě, že ministerstvo školství odepřelo schváliti IV., VII., VIII. díl čítanky Bernt-Lehmann-Wepsovy pro gymnasia a VII. díl pro reálky.

Tisk 2946. Interpelace posl. dr. Schollicha, Pittingera, dr. Feierfeila, Simma, dr. Kafky a druhů vládě o zrušení německého ústavu pro vzdělání učitelů v Praze a o spojení jeho s ústavem pro vzdělání učitelek.

Tisk 2947. Interpelace posl. dr. E. Feyerfeila a druhů min. železnic o jazykové praxi na staničním úřadě v Nových Hradech.

Tisk 2948. Interpelace posl. dr. Raddy a druhů min. financí, že v obvodu berní správy ve Znojmě nespravedlivě se předpisují daně.

Tisk 2949. Interpelace posl. dr. E. Feyerfeila, dr. Lehnerta a druhů vládě o přehmatech, jichž se dopustili státní činitelé vůči členům německého tělocvičného spolku v Nové Bystřici.

Tisk 2950. Interpelace posl. dr. Brunara, Schälzkyho a druhů ministrovi financí o zadání hlavního tabákového skladu v Šumperku českému legionáři Bořivoji Nemayerovi.

Tisk 2951. Interpelace posl. Schweichharta, Beutela, Grünznera, Kirpalové a druhů ministerstvu veř. prací o potížích plavby po Labi.

Tisk 2996. Interpelace posl. Schweichharta, Hackenberga a druhů vládě, že povolila vývoz dobytka.

Tisk 2997. Interpelace posl. dr. Kafky Kostky, dr. Lehnerta a druhů vládě o soustavném zkracování a utlačování práv německých universitních klinik, umístěných v zemských ústavech.

Tisk 2998. Interpelace posl. Krause, dr. E. Feyerfeila, dr. Lehnerta a druhů vládě, aby státní zásobování potravinami v novém hospodářském roce vztahovalo se i na živnostníky a obchodníky.

Předseda: Dne 7. října 1921 byly poštou tiskem rozeslány odpovědi:

Sněmovní tajemník dr. Říha (čte):

Tisk 2901. Odpověď ministra spravedlnosti na interpelaci posl. dr. Kubíčka a soudr. o nedostatečném provádění výkupu dlouholetých pachtů na velkostatku novoměstském pro neschopnost okresního soudce Filsaka v Novém Městě nad Metují (tisk 2147).

Tisk 2907. Odpověď předsedy vlády a ministra spravedlnosti na interpelaci posl. Zierhuta a druhů ve věci dlouhodobých drobných pachtýřů v obcích Dolních Habarticích, Horní Dobrné a Habendorfě v okrese děčínském (tisk 1959).

Tisk 2908. Odpověď ministra spravedlnosti na interpelaci posl. inž. Kalliny a druhů o neslýchané konfiskační praxi prvního státního zástupce v Chebu Mayera, směřující obzvláště proti časopisu "Egerer Kreisblatt" (tisk 2406).

Tisk 2909. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci posl. Budiga, Schälzkyho a druhů stran české školy menšinové ve Fryšavě (tisk 1795).

Tisk 2910. Odpověď ministra vnitra na interpelaci posl. Josefa Fischera a druhů o trestním nálezu okresní politické správy v Chebu proti divadelnímu spolku "Heimatliebe" v Horním Lomu (tisk 2140).

Tisk 2911. Odpověď předsedy vlády a ministra zemědělství na interpelaci posl. dr. Schollicha, Matznera a druhů o tom, jak se vyjádřil ministr zemědělství vůči německým rolníkům ve Slezsku (tisk 1180).

Tisk 2912. Odpověď ministra financí na interpelaci posl. J. Mayera a druhů o vyhlášce ministerstva financí, aby bankovky s padělanými kolky odevzdaly se poštovním úřadům (tisk 2277).

Tisk 2913. Odpověď min. soc. péče na interpelaci posl. dr. Hanreicha a druhů, týkající se vrácení prémiových reserv (tisk 2160).

Tisk 2914. Odpověď vlády na interpelaci posl. dr. E. Feyerfeila, dr. Brunara a druhů o porušení jazykového zákona, vládním nařízením ze dne 22. prosince 1920, č. 657 Sb. z. a n. (tisk 1921).

Tisk 2915. Odpověď správce ministerstva pro zásobování lidu na interpelaci posl. Kostky, dr. Kafky a druhů o dopravních osvědčeních na potraviny v pohraničních okresích (tisk 2347).

Tisk 2916. Odpověď ministra národní obrany na interpelaci posl. dr. Lodgmana a druhů o právních základech vojenských odvodů v roce 1921 (tisk 2209).

Tisk 2926. Odpověď min. vnitra a min. s plnou mocí pro správu Slovenska na interpelaci posl. Čundrlíka a soudr. v příčině umístění politického sekretariátu Národní a rolnické strany v domě županského)řadu v Rimavské Sobotě (tisk 2121).

Tisk 2927. Odpověď min. spravedlnosti na interpelaci posl. Svetlika a soudr. ohledně trestního jednání při sedriálním soudě v Levoči, župa spišská (tisk 2457).

Tisk 2931. Odpověď min. průmyslu, obchodu a živností a správce ministerstva pro zásobování lidu na interpelaci posl. dr. Hanreicha a druhů o úpravě mletí v pohraničním styku s Rakouskem (tisk 1966).

Tisk 2940. Odpověď min. železnic na interpelaci posl. inž. Junga a soudruhů o převzetí košicko-bohumínské dráhy do státní správy (tisk 1650).

Tisk 2941. Odpověď min. školství a národní osvěty na interpelaci poslance dr. Schollicha, Pittingera, dr. W. Feierfeila, Simma, dr. Kafky a druhů o užívání školních knih (tisk 2271).

Tisk 2942. Odpověď ministra železnic na interpelaci posl. inž. Junga a soudr. pro soustavné stíhání německých zaměstnanců (tisk 1740).

Tisk 2952. Odpověď min. školství a národní osvěty na interpelaci posl. dr. Schollicha a druhů o nesprávných údajích v odpovědi na dotazy o zrušení německé reálky v Prostějově a německého reálného gymnasia v Břeclavě (tisk 2137).

Tisk 2953. Odpověď min. financí na interpelaci posl. dr. Schollicha a druhů o vypsání konkursu na místo lékaře v tabákové továrně v Novém Jičíně (tisk 2298).

Tisk 2954. Odpověď předsedy vlády a ministra pověřeného řízením Úřadu pro zahraniční obchod na interpelaci poslance dr. Medingera a soudr. o přibrání německého hlavního svazu průmyslového k spolupráci na všech hospodářských otázkách (tisk 949).

Tisk 2955. Odpověď min. železnic na interpelaci posl. inž. Junga a druhů o utlačování a pomíjení německých železničních zřízenců (tisk 1805).

Tisk 2956. Odpověď vlády na interpelaci posl. Votruby, Rosolové a soudr. jak ministerstvo školství zanedbává české menšinové školy na Vyškovsku (tisk 2171).

Tisk 2957. Odpověď min. zahraničních věcí na interpelaci posl. dr. Hálka a druhů ve věci leteckých důstojníků Václava Vlčka a Rudolfa Horáčka nevinně vězněných maďarskými úřady v Maďarsku (tisk 2655).

Tisk 2958. Odpověď ministra vnitra a min. s plnou mocí pro správu Slovenska na interpelaci posl. Svetlika a soudr. ohledně škod způsobených divokou zvěří v župě Liptovské a Gemerské (tisk 1871).

Tisk 2959. Odpověď ministra zahraničních věcí a min. národní obrany na interpelaci posl. Petrovického a druhů v příčině věznění leteckého nadporučíka V. Vlčka a pilota Horáčka v Budapešti (tisk 2292).

Tisk 2960. Odpověď min. školství a nár. osvěty na interpelaci posl. Trnobranského, Spatného a spol. o výkladu § 22 škol. řádu, jímž se zakazuje posluchačům středních škol a učitelských ústavů členství v organisacích politických stran (tisk 2574).

Tisk 2961. Odpověď min. financí na interpelaci posl. Nejezchleba-Marchy a spol. o postupu zemského finančního ředitelství v Brně při placení válečných daní (tisk 2213).

Tisk 2962. Odpověď min. financí na interpelaci posl. Nejezchleba-Marchy a soudr. o předpisování a vybírání daní berními úřady Československé republiky (tisk 2062).

Tisk 2963. Odpověď min. zemědělství na interpelaci posl. Adámka a soudr. o krocích podniknutých státní správou i na ochranu lesů před mniškou (tisk 2577).

Tisk 2964. Odpověď min. veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy na interpelaci posl. Kasíka a soudr., že lékaři odepírají očkování (tisk 2293).

Tisk 2965. Odpověď min. spravedlnosti na interpelaci posl. Veverky a soudr., aby se zabránilo poškozovati živnostníky živnostenskou prací, prováděnou trestanci (tisk 2176).

Tisk 2966. Odpověď min. vnitra a veř. prací na interpelaci posl. Šamalíka, Bezděka a spol. o zneužití úřední moci obecních a četnických orgánů oproti členům spořitelního a záloženského spolku v Opatovicích, okres Hustopeč na Moravě (tisk 1245).

Tisk 2967. Odpověď správce min. pro zásobování lidu na interpelaci posl. Drobného, Netolického, Buřívala, Tučného a spol. o úpravě státního zásobování moučnými výrobky (tisk 2515).

Tisk 2968. Odpověď min. školství a nár. osvěty na interpelaci posl. Housera, Hakena, Warmbrunna a soudr. o prázdnu ve školách o církevních svátcích (tisk 2511).

Tisk 2969. Odpověď min. zahr. věcí a min. soc. péče na interpelaci posl. Pelikána, Tučného a soudr. v zálež. odpírání podpor v nezaměstnání švýcarskými úřady tamějším nezaměstnaným dělníkům českoslov. státním příslušníkům (tisk 1657).

Tisk 2970. Odpověď vlády na interpelaci posl. inž. Kalliny a druhů o pronásledování německé opatrovny v Kolešovicích (tisk 2210).

Tisk 2971. Odpověď min. vnitra na interpelaci posl. dr. Schollicha a soudr. ohledně spolku "Nordmark" Opavě (tisk 708).

Tisk 2972. Odpověď min. pošt. a telegr. na interpelaci posl. J. Mayera a druhů o výrocích poštovních úředníků, že nebudou dopravovati dopisů s německými nápisy (tisk 1154).

Tisk 2973. Odpověď min. vnitra a min. železnic na interpelaci posl. Surányiho a soudr. o propuštění železničních zřízenců ve Vrútkách (tisk 1423).

Tisk 2974. Odpověď vlády na interpelaci posl. dr. Kafky, Kostky a druhů o šikanováni poštovními úřady z důvodů jazykových (tisk 2374).

Tisk 2975. Odpověď min. pověřeného řízením Úřadu pro zahr. obchod na interpelaci posl. Jokla, Hausmanna, Heegera a druhů o dovozu a vývozu stavebního materiálu (tisk 2275).

Tisk 2976. Odpověď min. obchodu a min. pověřeného řízením Úřadu pro zahraniční obchod na interpelaci posl. Roschera a druhů, aby "Union der Textilarbeiter" v Liberci dostalo se většího zastoupení v odborných komisích textilních (tisk 1799).

Tisk 2977. Odpověď vlády na interpelaci posl. dr. Kafky, Kostky a druhů o nezákonném a neoprávněném postupu proti četníkům německé národnosti (tisk 2229).

Tisk 2978. Odpověď min. spravedlnosti na interpelaci posl. dr. Körmendy Ékese a spol. o postupu soudů na Slovensku, jenž příčí se jazykovému zákonu (tisk 2467).

Tisk 2979. Odpověď vlády na interpelaci posl. dr. Bartoška a spol. o nezákonném omezování práva svobodného projevu mínění jednotlivých občanů i celých obecních zastupitelstev (tisk 1449).

Tisk 2980. Odpoveď min. školstva a národnej osvety na interpelláciu posl. Tománka a spol. pre uponižovanie našej milej slovenčiny pri školách ľudových na Slovensku (tisk 2290).

Tisk 2981. Odpověď min. vnitra a zemědělství na interpelaci posl. Bergmana a druhů o otázce Kubatových Blat (tisk 2173).

Tisk 2982. Odpověď min. vnitra a zemědělství na interpelaci posl. Al. Kříže a soudr. o otázce Kubatových Blat (tisk 2295).

Tisk 2983. Odpověď min. vnitra na interpelaci posl. Tesky a soudr. o vypovídání občanů z obvodu politických správ (tisk 1974).

Tisk 2984. Odpověď min. vnitra na interpelaci posl. Tučného a spol. o protizákonném stanovisku některých okres. správních komisí proti okresním cestářům (tisk 1570).

Tisk 2985. Odpověď min. zahr. věcí na interp. posl. Adámka a spol. o zrekvirovaných zvonech ve Vídni ležících (tisk 2517).

Tisk 2986. Odpověď min. zahr. věcí na interp. posl. dr. Lodgmana a druhů o účasti Československa na listinovém případu Schuller-Sullay (tisk 2722).

Tisk 2987. Odpověď min. vnitra na interpelaci posl. dr. Schollicha a druhů o tom, jak správce okres. pol. správy v Novém Jičíně jednal s žilinskými nováčky (tisk 2394).

Tisk 2988. Odpověď min. vnitra a min. spravedlnosti na interpelaci posl. dr. Lodgmana a druhů o zabavení 84. čísla týdenníku "Völkerbund", vycházejícího v Karlových Varech (tisk 2437).

Tisk 2989. Odpověď min. vnitra na interpelaci posl. dr. Luschky, dr. Schollicha, inž. Junga a druhů o vypsání obecních voleb ve východním moravsko slezském průmyslovém území a na Hlučínsku (tisk 2149).

Tisk 2990. Odpověď min. zemědělství na interpelaci posl. Leibla, Schweichharta a druhů, jak u drobných pěstitelů chmele provádí se zákon o strojeném hnojivu (tisk 1935).

Tisk 2991. Odpověď min. vnitra na interpelaci posl. dr. Lodgmana a druhů, jak se provádí t. zv. "Prügelpatent" ze dne 20. dubna 1854, č. 96 ř. z. (tisk 2174).

Tisk 2992. Odpověď vlády na interpelaci posl. dr. Lodgmana a druhů o postupu úřadů a státních činitelů proti obyvatelstvu České Cejle a proti poslanci dr. E. Feyerfeilovi (tisk 1792).

Tisk 2993. Odpověď předsedy vlády na interpelaci posl. dr. Medingera a druhů o svévolném odepření státního občanství (tisk 2392).

Tisk 2994. Odpověď min. pošt a telegr. na interpelaci posl. Kostky, dr. Kafky a druhů o rozdělení obvodů poštovních a telegrafních ředitelství (tisk 2228).

Tisk 2995. Odpověď min. školství a nár. osvěty na interpelaci posl. Hillebranda, Palme a druhů, že se zanedbává německé obchodní vzdělání v Československu (tisk 2402).

Tisk 2999. Odpověď min. školství a nár. osvěty na interpelaci posl. dr. Schollicha a spol. o vyřadění německých školních dětí v okrese novojičínském (tisk 2136).

Tisk 3000. Odpověď předsedy vlády, min. financí a min. obchodu na interpelaci posl. Kostky a soudr. o pohledávkách československých věřitelů za dodávky bývalé rakousko-uherské vojenské správě (tisk 245).

Předseda: Dne 7. října 1921 byly poštou tiskem rozdány těsnopisecké zprávy o 76, 77, 78 a 79 schůzi poslanecké sněmovny N. S. R. Č.

Počátkem dnešní schůze byla tiskem rozdána publikace knihovny N. S. R. Č. "Z cizích parlamentů", ročník II., číslo 7. - 9.

Počátkem dnešní schůze byly tiskem rozdány zápisy o 70. a 73. schůzi poslanecké sněmovny N. S. R. Č.

Počátkem dnešní schůze byly tiskem rozdány těsnopisecké zprávy o 80. až 83. schůzi poslanecké sněmovny N. S. R. Č.

Počátkem dnešní schůze byla tiskem rozdána usnesení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 3016. Usnesení senátu N. S. R. Č. o usnesení poslanecké sněmovny (tisk sen. 859) o vládním návrhu zákona (tisk 1940 a 2428), jímž se zřizuje Ředitelství československé státní dunajské plavby v Bratislavě (tisk sen. 980).

Tisk 3017. Usnesení senátu N. S. R. Č. o návrhu sen. dr. Krejčího a druhů (tisk sen. 868) ve příčině pohřbívání ohněm.

Tisk 3018. Usnesení senátu N. S. R. Č. o vládním návrhu zákona (tisk sen. 786) týkajícím se povolení zcizení několika pozemků města Frýdku (tisk sen. 829).

Tisk 3020. Usnesení senátu N. S. R. Č. o vládním návrhu zákona (tisk sen. 765) o zřízení vnuceného likvidátora pro rozvrh bavlny a bavlněné příze, zakoupené na státem zaručený úvěr (tisk sen. 1028).

Předseda: Počátkem dnešní schůze byly tiskem rozdány vládní návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2894. Vládní návrh, kterým se předkládají ke schválení Národnímu shromáždění:

1. smlouva obchodní a plavební,

2. závěrečný protokol k obchodní a plavební smlouvě s přílohami,

3. dohoda o výsadách a ulehčeních ve prospěch československého provozu v terstském přístavu,

4. úmluva právně-finanční,

5. protokol o stanovení úvěru Italie na účet vlády československé za dodávky válečného materiálu a živin a

6. obchodní úmluva s protokolem, uzavřená dne 23. března 1921 v Římě mezi republikou Československou a královstvím Italským.

Tisk 3001. Vládní návrh zákona o vystěhovalectví.

Tisk 3002. Vládní návrh zákona, jímž se mění § 21 g živnostenského řádu (zákon ze dne 5. února 1907, č. 26 ř. z.).

Tisk 3108. Vládní návrh zákona, jímž se povoluje užíti dílčích dluhopisů 5% české zemské investiční půjčky elektrisační v úhrnné jmenovité hodnotě 15,000.000 Kč k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů.

Tisk 3127. Vládní návrh finančního zákona republiky Československé pro rok 1922.

Předseda: Dále interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 3102. Interpelace posl. Kreibicha, Hakena a druhů vládě, že zemská správa politická a liberecká státní policie týrá lidové knihkupectví "Runge a spol." v Liberci.

Předseda: Dne 9. září 1921 byly tiskem rozeslány poštou a současně přikázány iniciativnímu výboru návrhy:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2745. Návrh posl. dr. Czecha, Čermaka, Hillebranda a druhů na novelování §u 11 říšského zákona ze dne 14. května 1869 o obecných školách.

Tisk 2746. Návrh posl. dr. Schollicha, Pittingera, dr. W. Feierfeila, Simma, dr. Kafky a druhů na změnu §§ 16 a 19 zákona ze dne 24. února 1873, č. 16 z. z., a na zrušení zákona ze dne 6. prosince 1882, č. 76 z. z., o zrušení školného.

Tisk 2747. Návrh posl. dr. Schollicha, Pittingera, dr. W. Feierfeila,Simma, Kostky a druhů na vydání zákona, jimž zřizuje se státní německá obchodní a hospodářská vysoká škola v. Ústí nad Labem jako oddělení německé vysoké školy technické v Praze.

Tisk 2791. Návrh posl. dr. W. Feierfeila a druhů na stavbu dráhy z Horního Litvínova do Nové Vsi v Horách.

Tisk 2838. Návrh posl. Trnobranského, dr. Uhlíře a spol. na zařadění města Náchoda do II. třídy místních přídavků.

Tisk 2840. Návrh posl. Pelikána, Pechmanové, Tučného a spol. na zajištění bytů zaměstnancům státním a státních podniků.

Tisk 2841. Návrh posl. dr. Mazance, Čuříka a soudr. na úpravu poměrů a služebních požitků lázeňských zřízenců.

Tisk 2842. Návrh posl. Vávry, Horáka, Bradáče a druhů, aby vláda převzala budovu reálky města Nové Paky ve svůj majetek a správu, jakož i veškerý věcný náklad.

Tisk 2844. Návrh posl. G. Navrátila a druhů na reorganisaci technické finanční služby.

Tisk 2845. Návrh posl. dr. Mazance, Čuříka a soudr. na stabilisaci a úpravu služebních požitků dělníků a dělnic stálých ve státních tabákových továrnách zaměstnaných.

Tisk 2892. Návrh posl. Schälzkyho a druhů k zákonu ze dne 18. března 1921, č. 126 Sb. z. a n., aby váleční poškozenci a organisace válečných poškozenců, kteří mají hlavní sklady tabáku, byli osvobozeni od upisování státní investiční půjčky dopravní.

Dne 7. října 1921 byly poštou tiskem rozeslány návrhy a současně přikázány výboru iniciativnímu:

Tisk 2906. Návrh posl. Záruby a soudr. o zřízení nutného, praktického přechodu přes koleje u erární silnice v Ouvalech.

Tisk 2929. Návrh posl. Hausmanna, Palme, Kirpalové a druhů o státní záruce pro společnosti s ručením omezeným.

Tisk 2930. Návrh posl. Hausmanna, Palme, Kirpalové a druhů o státní záruce pro konsumní spolky.

Počátkem dnešní schůze byl tiskem rozdán a současně výboru iniciativnímu přikázán návrh:

Tisk 2843. Návrh posl. Blatné, Kirpalové, Deutschové, dr. Haase a druhů o úpravě služebního poměru domácích pomocníků.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP