Potravní daň na čáře zakládá
se na cís. patentu z 25. května 1829, sb. z. a n.
č. 67., sv. I, d. č. 74., a byla součástí
»Všeobecné daně potravní«,
která byla tímto patentem v bývalých
zemích rakouských stejnoměrně upravena.
Daň tato rozlišovala jednak místa, která
byla pro potravní daň prohlášena za
uzavřena, kde se daň vybírala při
přechodu zboží přes čáru,
uzavřená území ohraničující,
a jednak místa ostatní, t. zv. venkov.
Kdežto na venkově se daň tato vztahovala jen
na víno, vinný a ovocný mošt, na pivo,
líh a lihoviny, dále na dobytek a maso, obsahoval
tarif daně potravní v městech uzavřených
ještě řadu jiných předmětů,
jež nebylo lze na venkově z technických důvodů
postihnouti a jež přece tvoří logický
doplněk ostatních spotřebních daní,
jako drůbež, zvěřinu, ryby, melivo,
obilí a četné jiné potraviny a dokonce
i látky k svícení (oleje) a otopu (uhlí,
dříví).
Postupně byly zaváděny pro zdanění
jednotlivých předmětů zvláštní
zákony, jako pro pivo, líh, dobytek a maso, minerální
oleje; kdežto daň z piva, lihu a minerálních
olejů nabyla všeobecné platnosti bez rozlišování
míst uzavřených a venkova, a zůstala
pro uzavřená místa na pivo zvláštní
přirážka; položky ohledně dobytka
a masa a ohledně ostatních potřeb zůstaly
až na jednotlivé změny nedotčeny.
Stejně jako v ostatních hlavních městech
zvolen byl i pro Prahu a Brno systém potravní daně
na čáře, t. j. vybírání
na obvodu města v bývalých branách
městských. Obyčejně nešlo při
tom o zavedení nové daně, neboť v podobné
formě vybírala jednotlivá města v
branách svých vlastní dávky (clo)
celkem z týchž předmětů, na které
se vztahovala shora uvedená státní potravní
daň na čáře (na př. v Praze
Pražské obecní mejto).
Při zavedení státní potravní
daně na čáře byla poskytnuta městům
náhradou za současné zrušení
zmíněných obecních dávek obecní
přirážka k státní dani; mimo
to vybírány byly pro obce různé dávky
obecní, jako hlavně dávky z lihovin, a v
Praze zvláště i t. zv. dlažebné.
Sazby státní daně zůstaly až
na 20% válečnou přirážku zavedenou
v r. 1859 po dnešní dobu nezměněny.
Potravní daň na čáře vybírána
byla časem v režii státní, časem
bývala propachtována v dražbě soukromým
nájemcům a v posledních desítiletích
byla bez veřejné dražby z volné ruky
přenechávána na 3letá období
obcím do pachtu.
Původně byly poměry této daně
příznivé. Režie byla malá, poněvadž
daň se vybírala v malém počtu bran
a konsum hlavního města byl velice značný.
Ale časem se tyto poměry pro jednotlivá města
valně zhoršily. Tak v Praze, zrušením
hradeb a vzrůstem velkých předměstí,
které s Prahou přímo souvisely povstaly velmi
četné vchody do území potravní
daně na čáře, které vyžadovaly
zřízení četných nových
úřadů výběrčích
a ještě četnějších orgánů
ku střežení, čímž režie
značně vzrůstala. K tomu nastalo stěhování
obyvatelstva z centra Prahy do částí vně
čáry ležících, a do předměstí,
poněvadž v Praze zabíraly stále více
místa veřejné budovy, bankovní a obchodní
závody, a i assanace celých čtvrtí
(Josefov, Podskalí) přispěly silně
k vylidnění vnitřní Prahy. Poněvadž
sazby tarifu zůstaly stejné, hrubý výnos
daně ale klesal, a režie stoupala, je přirozeno,
že mělo to nepříznivý vliv i
na pachtovné, které stát od Pražské
obce vybíral. Pachtovné toto, které do roku
1900 obnášelo 2 mil. K ročně, při
každém pozdějším obnovení
smlouvy pachtovní muselo býti snižováno,
až těsně před válkou obnášelo
okrouhle 1.500.000 K. Při tom ale i obec Pražská
doplácela ročně značné sumy.
Světová válka však působila na
poměry tyto přímo katastrofálně.
Hrubý výnos daně klesal úměrně
se stále citelnějším obmezováním
konsumu a stával se tak nejistým, že obec se
nemohla do budoucnosti vůbec k žádnému
pevnému paušálu zavázati. Uzavřena
tedy počínajíc II. pol. 1916 mezi státem
a obcí smlouva toho způsobu, že obec se zavázala,
vybírati daň na čáře za 10%
podíl na výnosu daně po srážce
restitucí a režie, při čemž stát
hradí náklad na režii věcnou úplně
a na režii osobní podle určitého základu.
Základ ten tvoří služební platy
personálu, upravené předpisy z roku 1912,
jakož i drahotní přídavky v té
míře, jak je platí stát svým
zaměstnancům. Ale i přes tuto úpravu
stal se poměr pro obě strany, jak pro stát,
tak pro obce neudržitelným. Následkem stále
stoupajících drahotních přídavků
a čtvrtletních výpomocí zvětšoval
se náklad osobní; též náklad
věcný (na udržování místností,
inventáře, na tiskopisy atd.) stoupal, a hrubý
výnos klesal, takže státu vynáší
potravní daň na čáře nyní
měsíčně pouze 15 - 20.000 korun, často
i značně méně. Ale ještě
nepříznivěji se utvářil poměr
ten pro obec. Poněvadž obec poskytuje personálu
při potravní dani tytéž přídavky
drahotní a výpomoce jako ostatnímu obecnímu
personálu a poněvadž musí ze svého
hraditi náklad, pokud jest větší, než
by obnášel dle státní výměry
těchto platů, a dále že nese taktéž
stále stoupající břemeno platů
pensijních a zaopatřovacích, má obec
z potravní daně jen stálý schodek,
který pro rok 1919 bude obnášeti asi 2 mil.
K a jenž takřka pohlcuje výnos obecní
přirážky a samostatných obecních
dávek, při dani na čáře vybíraných.
Výnos daně této tedy nestačí
ani na režii, a pro dohlednou dobu není vyhlídky
na zlepšení.
Poněkud příznivěji na tom bylo město
Brno. Zde nebylo toho svírajícího tlaku velkých
předměstí jako v Praze, a dále požadovala
vídeňská vláda na Brnu podstatně
menší pachtovné než na Praze, ačkoliv
počet obyvatelstva uzavřeného města
Brna byl takřka stejný jako počet obyvatelstva
v uzavřených čtvrtích města
Prahy a ačkoliv v Brně nebylo zapotřebí
zříditi tolik úřadů a stráží
jako v Praze. Přece však ani město Brno nemohlo
následkem válečných poměrů
a jimi způsobeného zmenšení konsumu
a zvýšení režie vydržeti placení
pachtovného. Ministerstvo financí uzavřelo
tedy v roce 1917 s městem Brnem smlouvu na způsob
smlouvy Pražské, jen s tím význačným
rozdílem, že poskytlo městu Brnu 20% podíl
na zisku, a na režii paušál určité
výše (700.000 K až 850.000 K).
Město však přes tyto mimořádné
výhody značně na udržení podniku
doplácí, poněvadž přiznaný
paušál daleko nestačí na režijní
výlohy, a finanční správě vzhledem
k zcela nepatrnému výnosu, jež se jí
z potravní daně na čáře v tomto
městě dostává, není naprosto
možno, aby Brnu další výhody přiznala,
spíše by bylo nutno, přiznaný 20% podíl
na výnosu daně snížiti na míru
městu Praze poskytnutou.
V Bratislavě je upravena potravní daň na
čáře podle cís. patentu z 21. listopadu
1850 resp. nařízením říšského
ministerstva financí ze dne 23. listopadu 1850 č.
460 ř. z. Daň tato obmezena jest na víno,
vinný a ovocný mošt a na dobytek a maso; odpovídá
to intencím uherského zákona, že v městech
s více než 20.000 obyvateli lze daně tyto vybírati
ve způsobu daně na čáře. Právo
vybírati daň bylo státem zadáno obci
Bratislavské posledně smlouvou, platnou od r. 1917
do konce roku 1919. Obec Bratislavská platí za daň
z vína a masa uvnitř uzavřeného města
a v připojeném venkovském obvodu 400.000
K. Dle bilance za rok 1918 činil hrubý výnos
daně z masa a vína dohromady 346.288 K, a s městskými
přirážkami k dani z masa a vína a obecní
dávkou z lihu a drobnými jinými příjmy
celkem 478.390 K. Celkové vydání činí
včetně shora uvedeného pachtovného
a vydání na vybírání daně,
udaného obnosem 209.605 K, a některých dalších
drobných vydání celkem 612.354 K, takže
se jeví schodek 133.964 K. Poněvadž však
podle VI. zák. článku uherského z
r. 1899, jímž vyhradil uherský stát
výnos těchto daní pro sebe, zaručuje
stát obci čistý výnos 210.192 K, který
pro obec vyplývá z největšího
zisku, docíleného v některém z let
1895 - 97, žádá obec od státu náhradu
344.156 K za jediný rok 1918; i v předcházejících
letech byly podobné obnosy obcí požadovány,
a pro dohlednou dobu nelze čekati nápravu. Ve skutečnosti
však je celková bilance ještě nepříznivější;
neboť pouze služné pro personál činí
ročně 454.000 K, nehledíc k nákladům
za požitky zaopatřovací, a položka tato
se v bilanci potravní daně zmenšuje zřejmě
jen tím, že personál tento vybírá
pro obec současně ještě jiné
dávky, jako mýtné, dlažebné,
místné atd., které se zvláště
účtují.
Jisto je, že potravní daň na čáře
ve všech městech, kde jest t. č. zavedena,
se stala v nynějším stavu přímo
neudržitelnou, a nezbývá, než ji buď
zrušiti nebo nově upraviti. Na rozřešení
této otázky mají zájem čtyři
faktorové: stát, obec, obyvatelstvo a konečně
personál, který je při vybírání
daně zaměstnán, a z těchto hledisek
chceme v následujícím význam této
otázky posouditi.
Pro stát je rozhodnutí usnadněno tím,
že hlavní součástku potravní
daně na čáře tvoří daň
z masa a daň z vína, vinného a ovocného
moštu. Kdyby byla zrušena potravní daň
na čáře, nastoupilo by v obvodu touto čárou
uzavřeném automaticky platnost předpisů
o dani z masa a vína, jak jsou zavedeny na venkově.
Stát by se zbavil drahé režie, jaká
jest podmíněna střežením čáry,
a získal by tím výnos nepoměrně
vyšší, než jaký dosud poskytuje daň
na čáře. Nelze arciť upříti,
že i pro stát je ve velkých městech
forma daně na čáře při vybírání
zmíněných daní technicky výhodnější,
než způsob, jakým se na daně vybírají
v obvodu venkovském, čehož důkazem je
zajisté skutečnost, že dle uherských
zákonů mohl tento způsob býti zaveden
v každém místě čítajícím
více než 20.000 obyvatel; ale ohledy tyto ustupují
vzhledem k ohromnému břemenu režijnímu
do pozadí.
Pokud jde o súčastněné obce, jsou
tyto v takové situaci, že výnosu z přirážek
a dávek naprosto nemohou postrádati. I když
obce jako Praha a Brno velkou část jich výnosu
musí dosazovati i na platy personálu, tu nebylo
by jim nijak pomoženo zrušením potravní
daně, neboť personál by nemohly jen tak beze
všeho propustiti; odpadly by jim tedy příjmy,
ale výlohy by zůstaly. Nehledíce k přirážce,
která tvoří pouhé accessorium potravní
daně a automaticky by zanikla s jejím zrušením,
mohly by sice obce dávky ostatní vybírati
samy, ale náklad na toto vybírání
by byl tak velký, že by pravděpodobně
vyčerpal výnos dávek. A zajisté by
také zkušenost ukázala, že dávky
ty lze nejlépe vybírati na obvodu města,
a vznikla by tím nová čára, čára
obecních dávek. Kdyby obce dávky tyto musely
nahraditi jiným zdrojem příjmů, nezbylo
by jim než zvýšiti přirážky
k přímým daním.
Výnos obecní přirážky k potravní
dani a obecních dávek, na čáře
vybíraných, činí u obce Pražské
v době normální asi 3 mil. korun, předpis
všech přímých daní, jež
podléhají obecní přirážce,
obnášel pro rok 1918 na 17 mil. K. Musely by tudíž
dosavadní přirážky obecní býti
zvýšeny o celých 18%, což by zvláště
u daně činžovní mělo za následek
všeobecné a značné zvýšení
činží. U obce Pražské jest ale
ještě jiná příčina, proč
obec tato nemůže postrádati příjmů,
které ji plynou z existence potravní daně
na čáře, a to jest utvoření
Velké Prahy. Tato neodkladná akce způsobí
nové veleobci veliká finanční břemena,
která dle výsledku dosavadního jednání
zástupců Pražské obce s vládou
nelze jinak hraditi než převážně
z výnosu přirážek k nově upravené
potravní dani na čáře a dávek
dosavadních resp. nových, které vesměs
závisí na instituci potravní daně
na čáře; bez těchto nových
příjmů nelze Velkou Prahu uskutečniti.
U obce Pražské nejedná se ostatně při
otázce nové úpravy potravní daně
na čáře o nic nového; tato otázka
začala se intensivně projednávati již
od roku 1890, kdy byla provedena reforma potravní daně
na čáře ve Vídni, až v r. 1905
akce tato nadobro uvázla, a teprve v roce 1917 opět
oživla, až se konečně nyní stala
přímo nevyhnutelnou.
Totéž platí, byť i v menším
měřítku o Brnu, kde ostatně obec následkem
utvoření velkého Brna byla také postavena
před mimořádné úkoly, které
bude moci vykonati jen pomocí mimořádných
finančních prostředků. A vydatný
zdroj těchto prostředků lze právě
nalézti v nové úpravě potravní
daně na čáře.
Obec Bratislavská je oproti Praze a Brnu na tom o to líp,
že jest jí zaručen minimální
výnos daně; ale i tím není obci valně
pomoženo, poněvadž příjem tento,
ustálený dle výnosu z roku 1895, nemůže
ji stačiti vzhledem k stále rostoucím potřebám
finančním, nehledíc k tomu, že stát
musí takřka celý výnos pachtovného
opět vrátiti obci na poskytnutí tohoto zaručeného
zisku a na náhradu schodku, při vybírání
daně vzniklého; ostatně není vyloučeno,
že by v brzku mohl nastati okamžik, kdy ani pachtovné
na tyto náhrady nestačí.
Pokud jde o obyvatelstvo není pochyby, že by toto,
najmě v Praze, podle prvního dojmu vítalo
zrušení daně na čáře.
Tak, jak dosud daň tato existuje, je obyvatelstvem skutečně
a ne neprávem nenáviděna. Daň na čáře
vybírána na nejfrekventovanějších
křižovatkách mezi obcemi předměstskými
a přiléhajícími částmi
Prahy, tvoří velkou překážku
komunikační; zdržuje obecenstvo pěší,
i vozy, a pouliční dráhy. To však přestane
tím okamžikem, kdy daň bude přeložena
na obvod Velké Prahy, takže uvnitř Prahy nikdo
z obecenstva nepřijde s ní do styku, leda na nádražích,
kde je však o hladkou expedici postaráno paušálním
daněním, které již od delší
doby pro cestující obecenstvo s naprostým
úspěchem jest zavedeno. V Brně a Bratislavě
nebyly ani dosavadní poměry pro obecenstvo tak obtížné.
Ale hlubší význam má daň na čáře
pro ony živnostníky, kteří by v případě
jejího zrušení byli podrobeni zákonům
o dani z masa a vína; je nesporno, že daň na
čáře jest pro tyto živnostníky
přímo ideálním rozřešením,
neboť dostávají zboží již
zdaněné, nemusejí se v tom ohledu o nic dále
starati a hlavně jsou též ušetřeni
všech revisí, ohlašovacích povinností,
a jiných nezbytností, spojených se zákony
pro venkovský obvod platnými. Podnikatelé
těchto velice četných živností
by byli velmi nepříjemně rozčarováni
náhlou změnou, která by pro ně nastala
jich podřízením pod zákony ve venkovském
obvodu platné, třeba že se finanční
správa i u těchto zákonů obmezuje
na požadavky a kontrolní opatření jen
nejnutnější.
A konečně personál, zaměstnaný
při vybírání potravní daně
na čáře, má přímo existenční
zájem na dalším trvání této
instituce. U obce Pražské čítá
personál ten 400 úředníků a
zřízenců, s členy rodinnými
na 2000 hlav, a týž jest na základě
služebních předpisů z r. 1912, schválených
městskou radou Pražskou, veskrz jen v provisorním
smluvním poměru, jen na dobu, po kterou obec Pražská
vybírá potravní daň na čáře.
Kdyby daň na čáře byla zrušena,
a obec nemohla z důvodů shora uvedených pomýšleti
ani na samostatné vybírání svých
dávek pomocí tohoto personálu, tu pominul
by i důvod pro další držení tohoto
personálu, neboť obec by nemohla tak četný
počet zaměstnanců bez škody umístiti
v jiném oboru obecního hospodářství,
nehledí-li se ani k tomu, že v jiném oboru
zaměstnání by specielní kvalifikace,
kterou si tito zaměstnanci v oboru potravní daně
získali, nemohla býti uplatněna. U obce Brněnské
jest sice personál zaměstnaný při
potravní dani na čáře vůči
obci v definitivním postavení; není však
pochybnosti, že by se obec zrušením daně
na čáře ocitla ve velkých nesnázích,
co by si s tím personálem čítajícím
na 50 úředníků a úřednic
a 140 dozorců, počala. Podobně jest tomu
zajisté i u obce Bratislavské, kde personál
čítá 15 úředníků
a 52 dozorců.
Finanční správa, ačkoliv nemá
žádných závazků vůči
tomuto personálu, je ochotna převzíti ony
zaměstnance, od kterých lze očekávati,
že bude možno jich k aktivní službě
s prospěchem použíti, a pokud ovšem budou
ochotni podrobiti se pravidlům platným pro státní
zaměstnance.
Z důvodů těchto považuje vláda
reformu potravní daně na čáře
za nevyhnutelně nutnou. Reforma tato musí se pohybovati
ve třech směrech: v rozšíření
potravní daně na čáře na celý
obvod dotyčného města i s obcemi okolními,
pokud byly nebo dodatečně budou politicky spojeny
neb pokud jest toho z ohledu na střežitelnost čáry
zapotřebí, dále v úpravě tarifu
a konečně v převzetí podniku do správy
státní.
Nový tarif potravní daně na čáře
dozná zásadní změny v první
řadě tím, že nebude obsahovati pro maso
a nápoje sazby zvláštní, od obvodu venkovského
odlišné, jako dosud, nýbrž že platnost
tohoto zákona o všeobecné dani nápojové
a současně předloženého nového
zákona o dani z masa vztahuje se i na obvod, uzavřený
čárou potravní daně, a tvoří
součást sazby. Přes to však jsou zákony
tyto resp. sazby jimi zavedené rozhodujícími
pro výnosnost nově upravené daně na
čáře. Ačkoli by mohla býti
do sazby vhodně pojata ještě řada nových
předmětů, jimiž by se výnos daně
zvýšil; aniž by stoupla režie a aniž
by konsum těchto předmětů byl citelně
zatížen, přece vládní předloha
od této na snadě ležící myšlenky
upouští, a vylučuje do konce i z dosavadní
sazby úmyslně řadu významných
položek, jako obilí, mouku, oves, seno, slámu,
vosk, oleje strojní a dříví. Nová
sazba obsahuje maso, jež se zdaňuje podle současně
předložené osnovy zákona o dani z masa,
dále drůbež, ryby a zvěřinu,
při čemž výměra daně byla
upravena se zřetelem jednak na základní sazbu
nové daně z masa a průměrnou váhu,
jednak na luxusní ráz některých druhů
těchto potravin; dále máslo a jedlé
tuky, ovoce, zeleninu, luštěniny, vejce, sýrv,
a konečně ještě některé
jiné předměty, jichž ponechání
jest nutným jednak k ochraně domácí
výroby a vzhledem na součástky, z nichž
se vyrábějí (mýdlo z tuků),
jednak k zajištění výnosnosti daně
(na uhlí, s dosavadní nezvýšenou daní).
U piva zavádí se na místo dosavadní
státní přirážky 14 h z 1 hl a
stupně, jež se vybírá k všeobecné
dani z piva, vyrobeného v uzavřeném obvodu,
a místo pivní dávky 1 K 68 h z 1 hl dováženého
piva jednotná dávka 3 K z 1 hl piva vystaveného
a dováženého. Dávka tato je v úzké
souvislosti s dávkou obecní, která t. č.
u Pražské obce činí u piva vyrobeného
uvnitř čáry 25% státní daně,
a u piva dováženého jest stanovena sazbou 3
K 19 h (t. j. 25% ze základní daně státní,
88 h za stupeň a 1 hl a ze státní přirážky
pro Prahu 14 h ze stupně a hektolitru na základě
121/2 stupňového piva). Podobně
jest upravena obecní dávka brněnská.
Praha a Brno jsou jedinými obcemi, které vybírají
dávku ve formě přirážky k státní
dani, kdežto ostatní obce vybírají samostatné
dávky, a již bývalé rakouské
ministerstvo financi usilovalo o to, by obce zavedly si samostatné
dávky místo řečené přirážky.
Pro obce pomýšlí se na zavedení dávky
5 h za 1 hl vystaveného neb dovezeného piva, takže
spolu se státní dávkou obnášeti
bude celková dávka 8 h, až do tohoto obnosu
musí jíti úhrnná dávka, aby
jí bylo lze snadno a beze ztráty rozvrhnouti i na
menší, v obchodě pivem obvyklé míry.
V této nové formě nebude se vybírati
dávka, jako dosud, z polovýrobku (z mladinky) podle
obsahu lihu, nýbrž z hotového výrobku
podle množství, které skutečně
do obchodu přichází. Tím se umožní
též spravedlivá úprava restituce za
pivo, z uzavřeného obvodu opět vyvezené;
kdežto podle nynějšího právního
stavu se vybírá státní a obecní
přirážka z mladinky podle stupňovitosti,
t. j. z mladinky 6 -80, vrací se tato dávka
při vývozu pevnou sazbou 1 K 48 h za mladinku 101/20
za stát a podobně i za obec, takže se
vrací podstatně více, než se vybírá.
Nová úprava obecních dávek z piva
jest ostatně nevyhnutelně nutnou vzhledem k současně
provedenému vládnímu návrhu na zvýšení
státní daně z piva.
Konečně poskytuje se i obci Bratislavské
příležitost, by zavedla si obecní dávky
z piva ve spojení s potravní daní na čáře
a tím získala nový zdroj příjmů.
Sazební položky 1. až 22. jsou vyměřeny
s ohledem na 50%ní přirážku, na níž
se mohou obce volně usnášeti. Mimo tyto přirážky
budou pro obce ve spojitosti s daní na čáře
vybírány dávky z lihu a lihovin, dávka
z nápojů, podléhajících všeobecné
dani nápojové, dlažebné atd.
Hrubý výnos nové potravní daně
na čáře lze odhadnouti pro Velkou Prahu na
25 mil. K a pro Velké Brno na 6 mil. K ročně;
v Bratislavě přistoupí k dosavadní
dani z masa a vína (mimo daně výrobní
z vína, která byla zrušena) daň z položek
2. až 23.; ačkoliv výnos daně v Bratislavě
vzhledem na toto nové rozšíření
nelze spolehlivě odhadnouti, není pochybnosti, že
i zde nastane týž poměrný přírůstek
výnosu. Zisk jmenovaných obcí z nové
úpravy potravní daně na čáře
záleží jednak na výnosu 50%ní
přirážky k této dani, jednak na výnosu
obecních dávek, jež lze v souvislosti s touto
daní zavésti a jež samy o sobě jsou
podstatně vyšší než ony, které
dosud mohly býti vybírány. Konečně
není pochybností, že za normálních
konsumních poměrů výnos tento jak
pro stát tak pro obce ještě stoupne.
Převzetí vybírání daně
do správy státní stalo se nutným,
poněvadž podle získaných zkušeností
jedině přičleněním dosavadního
aparátu úředního k organisaci státní
správy lze zajistiti správné vybírání
daně s nutnou ekonomií v režii. Mimo to zvýšen
byl zájem finanční správy na potravní
dani na čáře tím, že součástí
její staly se resp. stanou se dvě nové velké
berně všeobecná daň nápojová
a daň z masa. V osnově zákona o potravní
dani na čáře jest však obcím
poskytnuta záruka, že státní správa
bude pro obce za podmínek, pro ně velmi příznivých,
vybírati vedle přirážky též
samostatné obecní dávky, pokud je lze spojiti
s organisací potravní daně na čáře.
Předložená osnova zákona úmyslně
se neobmezuje pouze na stávající již
uzavřená místa, nýbrž přihlíží
i k možnosti, by daň tato mohla býti zavedena
i v jiných obcích, vynikajících svým
počtem obyvatelstva. Důvodem k tomuto opatření
jest v přední řadě ohled na zvýšené
potřeby finanční těchto obcí
a nutnost, poskytnouti jim též zvýšení
příjmů.
Navrhovaný zákon má vstoupiti v platnost
1. lednem 1920 současně se schváleným
již zákonem o všeobecné dani nápojové
a současně předloženým zákonem
o dani z masa. Brzké uskutečnění předložené
osnovy zákona jest též nevyhnutelným
předpokladem pro sanování financí
zúčastněných obcí a pro úpravu
platů, jíž se personál, při vybírání
potravní daně zaměstnaný, podle vzoru
úpravy platové, povolené státním
zaměstnancům, domáhá.
V ohledu formálním se navrhuje, by osnova byla přikázána
finančnímu výboru s tím, by o ni podal
zprávu do 8 dnů.
Ministr financí: