Finanční výbor doporučuje Národnímu
shromáždění, aby dalo ústavní
sankci vládnímu návrhu tohoto znění:
Ustanovení §u 5. zákona o dani z líhu
ze dne 20. června 1888, č. 95 ř. z., týkající
se daně prosté výroby líhu pro domácí
potřebu, dále ustanovení článku
1. zákona ze dne 23. ledna 1914, č. 11 ř.
z. a císař. nařízení ze dne
9. dubna 1917, č. 157 ř. z., pokud se vztahují
na zavedení a vybírání státní
přirážky k dani z líhu, se zrušují.
Znění paragrafů 1., 2., 4., 6., 38. a 52.
zákona o dani z líhu ze dne 20. června 1888,
č. 95 ř. z., změněného II.
dílem císař. nařízení
ze dne 17. července 1899, č. 120 ř. z., pak
zákony ze dne 8. června 1901, č. 86 ř.
z. a ze dne 23. ledna 1914, č. 11 ř. z., mění
se a doplňuje takto:
Líh vyrobený v území republiky československé
podléhá dávce, jež podle různosti
lihovarů, v nichž líh byl vyroben, jest buď
dávkou výrobní, zapravovanou při výrobě,
nebo dávkou spotřební, zapravovanou při
přechodu líhu z úředního dozoru
do volného oběhu.
Obě dávky vyměřují se z každého
litru alkoholu (hektolitrového stupně) zjištěného
nařízeným stodílným alkoholometrem
objemovým při teplotě + 15° C (+ 12°
R).
Dávka výrobní činí 12 K.
Dávka spotřební má dvě sazby:
a) 12 K pro ono množství alkoholu, jež podle
platných ustanovení smí býti vyrobeno
za nižší sazbu spotřební dávky,
a
b) 12 K 20 h pro ostatní alkohol, podléhající
dávce spotřební.
Ministr financí se zmocňuje, aby při nutné
potřebě snížil sazby těchto dávek,
však nejvíce o 2 K.
Je-li s výrobou líhu spojena výroba lisovaného
droždí, určeného ku prodeji, budiž
za každý vyrobený, nebo při výrobě
dávkou výrobní stížený
litr alkoholu zapravena dávka 50 h.
Ministr financí se zmocňuje, aby v případu
nutné potřeby snížil sazbu této
dávky až na 30 h.
Za podmínek stanovených ve vykonávacím
nařízení pro ochranu státní
pokladny sproštěn jest spotřební daně
líh, který
1. se vyveze přes celní čáru, ať
již v původním stavu, nebo přimíšen
vínu ke zvýšení alkoholového
obsahu, pokud úhrnná alkoholovitost nepřesahuje
15%,
2. kterého bylo použito k výrobě zboží,
určeného k vývozu přes celní
hranici,
3. kterého bylo použito k výrobě octa,
k pálení, cídění, osvětlování,
pohonu motorův a k vědeckým účelům,
a
4. který slouží k živnostenskému
zhotovování výrobkův, určených
pro potřebu tuzemskou, pokud jich užíti nelze
k lidskému požívání.
K výrobě zboží voňavkářského
a kosmetického, lékův a farmaceutických
výrobků, které ve stavu hotovém ještě
líh obsahují, nesmí být užito
líhu prostého daně.
Líh vyrobený v lihovarech, podléhajících
dávce výrobní, jehož alkoholový
obsah byl zjištěn kontrolním měřidlem
nebo nádržkou, může být uložen
k účelům, uvedeným pod č. 1.
až 4, bez zapravení výrobní dávky.
Z líhu, uvolněného k účelům
prostým daně, vyznačeným pod č.
3. a 4., zapraví příjemce kontrolní
poplatek 20 h za každý litr alkoholu.
Bližší o použití líhu, prostého
daně bude upraveno nařízením.
Denní výkonnost destilačního přístroje,
to jest v litrech vyjádřené množství
zápary, které může ve 24 hodinách
na přístroji býti zdestilováno, stanoví
se
1. devítinásobnou, v litrech vyjádřenou,
náplňovou prostorou odpařovacího kotlíku
při destilačním přístroji,
pokud tento nemůže býti jinak plněn,
než po sejmutí klobouku, a nemá jiných
součástí, než jediný kotlík,
který smí být opatřen výpustným
kohoutem i míchadlem, dále klobouk, jednoduchý
chladič a rouru, spojující klobouk s chladičem;
2. dvanáctinásobnou, v litrech vyjádřenou,
náplňovou prostorou odpařovacího kotlíku
při destilačním přístroji,
jenž
a) má sice jen součásti, uvedené pod
č. 1., avšak může býti plněn
také bez sejmutí klobouku,
b) může býti sice naplňován jediné
po sejmutí klobouku, má však kromě součástí,
uvedených pod č. 1. buď nahřívač
zápary, nebo rektifikátor, nebo nádržku
na lutr, nebo jakékoliv opatření, působící
deflegmačně;
3. patnáctinásobnou, v litrech vyjádřenou,
náplňovou prostorou odpařovacího kotlíku
při destilačním přístroji,
jenž má kromě součástí,
udaných pod č. 1., ještě dvě
součásti, pod č. 2. písm b) uvedené,
a může býti plněn jen po sejmutí
klobouku, dále při destilačním přístroji,
který má vedle součástí, pod
č. 1. uvedených, sice jen jednu ze součástek,
vyznačených pod čís. 2. písm.
b), ale může býti plněn bez sejmutí
klobouku. Náplňová prostora kotlíku
stanoví se 80 procenty prostorového obsahu, měřeného
až k okraji hrdla kotlíku.
Má-li klobouk více než 30 procent obsahu odpařovacího
kotlíku, čítá se jako náplňová
prostora celý obsah kotlíku; má-li klobouk
více než 60 procent obsahu odpařovacího
kotlíku, stanoví se náplňová
prostora 80 procenty obsahu kotlíku, zvětšeného
o obsah klobouku.
Náplňová prostora odpařovacího
kotlíku budiž vždy zaokrouhlena směrem
dolů na počet litrů dělitelný
deseti.
Je-li v jednom lihovaru, podrobeném výrobní
dávce, postaveno několik odpařovacích
kotlíků, z nichž každý sám
o sobě vyhovuje předcházejícím
ustanovením, jest pro přiznání výhody
paušalování rozhodnou úhrnná
náplňová prostora všech kotlíků.
V každém lihovaru, ať podléhá dávce
spotřební, nebo dávce výrobní,
vyměřované podle skutečného
výrobku, musí každý chladič,
spojený s destilačním přístrojem,
být opatřen buď kontrolním měřidlem,
anebo nádržkou, jež vyhovují platným
ustanovením. Vyjmuty jsou pouze chladiče, spojené
s přístroji rektifikačními, používá-li
se těchto ke zlušlechťování líhu,
prostého daně.
Podnikatel lihovaru jest povinen opatřiti vlastním
nákladem kontrolní měřidlo, nebo nádržku,
a provésti všecky úpravy, spojené s
jejich postavením a udržováním v bezvadném
chodu.
Kontrolní měřidla, pořízená
finanční správou a podle dosavadních
ustanovení bezplatně přikázaná
lihovarům, podléhajícím výrobní
dávce, ponechávají se, pokud není
závady, v dosavadním použití nejdéle
do 31. srpna 1920, kterýmžto dnem vzniká dotyčným
podnikatelům povinnost, uložená jim v předchozím
odstavci.
Podnikatel lihovaru jest povinen vykázati finančním
orgánům bezplatně vhodnou místnost,
neb aspoň stůl, opatřený uzavíratelnou
schránkou, umístěný v místnostech
způsobilých pro úřadování.
Článek III.
Tento zákon nabývá účinnosti
dnem 1. prosince 1919 pro celé území československé
republiky, a týmž dnem pozbývají platnosti
všecka odlišná ustanovení.
Ministr financí se zmocňuje, by pro Slovensko učinil
zvláštní opatření, odchylná
od § 33. a 35. zák. o dani z líhu a §
9. písm. a) prováděcího nařízení
o zjišťování výroby alkoholu v
lihovarech, spadajících pod § 32 čl.
VI. o dani z líhu.
Provedením tohoto zákona pověřuje
se ministr financí.
Finanční výbor se usnesl, aby vládní
osnova zákona byla pozměněna a doplněna
v § 1., 2., 4., 6., 38., a v článku III., což
tímto odůvodňuje:
V § 1. vsunuje se v posledním odstavci za slovo alkoholometrem
slovo »objemovým« na rozdíl od
alkoholometru jiného druhu.
V § 2. navrhuje snížiti dávku z každého
litru alkoholu ze 16 K na 12 K, nebo ze 16 K 20 h na 12 K 20 h.
Na konci tohoto §u navrhuje v posledním odstavci,
aby byl zmocněn ministr financí, aby při
nutné potřebě snížil sazby těchto
dávek nejvíce o 2 K, tedy na 10 K nebo na 10 K 20
h.
Tato změna odůvodněna jest okolností,
že v krátké době může nastati
nutná potřeba značného snížení
ceny líhu, aby jeho odbyt a tím i výroba
byly v zájmu pokladny státní a průmyslu
lihovarského udrženy na určité výši,
a konečně také v tom případě,
kdyby v některém sousedním státě
nastaly nižší ceny líhu, jež by umožňovaly
podloudný dovoz do naší republiky.
Finančnímu ministru dána bude tak možnost,
aby na cenu líhu měl určitý vliv přiměřeným
snížením dávky.
Netřeba podotýkati, že, dokud líhová
komise hospodaří s líhem a stanoví
jeho ceny, zůstávají zákonem stanovené
ceny líhu bez vlivu na státní pokladnu, které
připadá nyní celý rozdíl mezi
cenou nákupní a prodejní. Rozdíl tento
jest značně vyšší, nežli daň
16 K vládou navrhovaná.
V § 4. připojuje se v posledním odstavci ustanovení,
jímž zmocňuje se finanční ministr,
aby stanovenou zvláštní dávku 50 h za
litr alkoholu, vyrobeného v drožďárnách,
snížil při nutné potřebě
na 30 h. Tato potřeba jevila by se zvláště
tehdy, kdyby nastalo také snížení ceny
líhu, že by jeho destilace z řídkých
zápar v drožďárnách při
vysoké zvláštní dávce 50 h nebyla
více lukrativní nebo kdyby příliš
nízká cena droždí činila tento
průmysl nevýnosným.
§ 6. odst. 1. doplňuje se ustanovením: pokud
úhrnná alkoholovitost nepřesahuje 15%.
Toto doplnění jest nutné, aby zamezeno bylo
zneužívati t. zv. nezdaněného líhu
pod záminkou zvýšení alkoholového
obsahu vína pro jiné účely.
§ 38. doplněn posledním odstavcem, aby zamezeno
bylo zneužití výhod, poskytnutých malým
lihovarům, zdaněným paušalovanou dávkou
výrobní, tím, že postaví si několik
malých odpařovacích kotlíků.
V § 52. nahrazen byl poslední odstavec účelnějším
ustanovením, neboť nelze vždy v malých
hospodářských lihovarech získati pro
úřadování zvláštní
místnost.
Konečně v článku III. stanoví
se den, jímž nabývá zákon účinnosti,
místo 1. září - 1. prosincem 1919
a vsunuje se na přání generálního
finančního ředitelství pro Slovensko
ustanovení, jímž se ministr financí
zmocňuje, by učinil pro lihovary, výrobní
dávce na Slovensku podléhající, zvláštní,
od tohoto zákona odchylná opatření.
Ustanovení toto jest odůvodněno zvláštními
poměry na Slovensku:
Po rozumu § 31. zák. o dani z líhu zjišťuje
se množství alkoholu podle výrobních
látek, destilačního přístroje
a velikosti kvasné prostory paušalováním,
dohodou, a podle skutečné výroby.
K tomu konci jsou lihovary v § 32. zařaděny
do VI tříd. Paušalování připuštěno
jest (§ 33.) pro třídu I. a VI. a je při
třídě VI. ponecháno na vůli
strany, žádat o zjišťování
podle skutečné výroby.
Toto opatření je očividně učiněno
pro případy, že by výrobní látky
byly kvality menší, než činí výtěžek
alkoholu zákonem stanovený (§ 40.), je však
právo toto stíženo tím, že přiznáno
býti může toliko pro jedno celé výrobní
období.
Maďarské ministerstvo financí, vystihujíc
finanční stránku placení daně
podle zjištěného skutečného výrobku,
zavedlo během války t. zv. »Ústřední
lihovary«, pro které přiděleny byly
kotle, zrekvirované pro válečné účely.
»Ústřední lihovary« byly rayonovány
tak, že každá osada byla určitému
lihovaru přidělena. Co do výrobních
látek vyslovena zásada, že se v nich kromě
jalovinek, - při kterých ponecháno dosavadní
paušalování - spracovati musí veškeré
ostatní suroviny, pro které dosud připuštěno
bylo paušalování. Látky tyto odpovídají
surovinám, naznačeným v § 32. č.
VI. zák. o dani z líhu.
Tento systém soustředěného pálení
nutno na Slovensku podržeti jednak z důvodů
fiskálních, hlavně však proto, že
lze touto cestou také účinně čeliti
alkoholovému moru na Slovensku. »Ústřední
lihovary« poskytují totiž možnosti kontroly
při odbytu líhu a jeho vázání,
kdežto při volném systému paušalováním
nelze příliš velkou spotřebu líhu
v jednotlivých místech držeti v hranicích
zákona, zvláště po dobu, dokud nebude
lze důchodkovou kontrolu pro nedostatek sil intensivně
prováděti.
Bude ovšem důležitou úlohou finančních
úřadů na Slovensku, aby »Ústřední
lihovary« povoleny byly pouze podnikatelům, kteří
poskytují naprosté záruky, že
této výhody nezneužijí tak, jak
se dělo za režimu maďarské vlády,
kdy tohoto práva poskytováno bylo určitým
politickým straníkům na škodu slovenského
lidu.