Neděle 29. února 1920

To jest většina, zákon jest schválen ve druhém čtení a tím také tento odstavec denního pořádku jest vyřízen.

Přistoupíme k dalšímu, jímž jest

5. zpráva ústavního výboru o vládním návrhu zákona, tisk číslo 1819, o volebním soudě tisk 2424.

Žádám pana zpravodaje dra Dérera, aby učinil případné pozměňovací návrhy.

Zpravodaj posl. dr. Dérer: Není jich.

Předseda: Míním dát hlasovati o tomto zákonu tímto způsobem. Nejprve o §§ 1. až 7. o organisaci volebního soudu, potom o §§ 8. až 13. (Působnost volebního soudu), na to o §§ 14. až 26., jakož i o nadpise zákona a příslušných nadpisech paragrafů a odstavců.

Jest snad proti tomu nějaká námitka? (Nebyla.) Není jí, dám hlasovat, jak jsem právě uvedl. (Zvoní.) Prosím o klid.

Kdo souhlasí s §§ 1.-7. podle zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, §§ 1.-7. jsou schváleny.

Kdo souhlasí s §§ 8.-13., jak jsou obsaženy ve zprávě výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, §§ 8.-13. Jsou schváleny.

Kdo souhlasí s §§ 14.-26. podle zprávy výborové, jakož i nadpisem zákona a příslušnými nadpisy odstavců a paragrafů, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, §§ 14.-26. jakož i nadpisy zákona jsou schváleny.

Přeje si pan zpravodaj ke druhému čtení slova?

Zpravodaj dr. Dérer: Nikoliv.

Předseda: Není tomu tak. Kdo souhlasí se zákonem, přijatým právě ve čtení prvním, v tomto znění, jak byl přijat, také ve čtení druhém, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, zákon jest schválen také ve druhém čtení a tím také tento odstavec denního pořádku jest vyřízen.

Přistoupíme k poslednímu odstavci, ke

6. zprávě výboru ústavního o návrhu zákona o zřízení župních a okresních úřadů republiky Československé, tisk číslo 2422.

Žádám pana zpravodaje kol. Malypetra, aby se ujal slova.

Zpravodaj posl. Malypetr: Vážené Národní shromáždění! Za debaty o návrhu na zřízení župních a okresních úřadů nebylo proneseno námitek proti tomu, aby veřejná správa v republice naší byla od základu upravena podle skutečných potřeb státu a podle zásad, které jsou uskutečněny v předložené osnově.

Různými řečníky byly vysloveny pochybnosti o tom, zabezpečuje-li zákon plnou ochranu všech našich zájmů národních. Mohu prohlásiti, že ústavní výbor věnoval zejména této otázce nejbedlivější pozornost, že uvažoval o všech projevených námitkách a podnětech a že při tom zástupci všech stran tohoto shromáždění vedeni byli stejně upřímnou snahou.

Rovněž otázka zachování autonomie zemí byla zevrubně probrána a mezi spornými názory nalezen byl kompromis, kterým zachováno ze samosprávy zemí to, čeho bude v budoucnosti potřeba a co jest slučitelno s jednotností státu a jeho veřejné správy.

K proneseným pochybnostem o tom, vyhovuje-li rozdělení žup plně potřebám veřejné správy, možno poukázati na ustanovení zákona, jímž na dobu 5 let dáno jest vládě právo, aby menší změny obvodů žup mohla provésti nařízením. Až budou vykonávati se přípravy k provedení zákona, shledá se, kde je třeba oprav a změn a bude to především župa pražská, o jejímž vhodnějším uspořádání s hlediska zájmů veřejné správy a obyvatelstva bude třeba rozhodnouti. Sám nepochybuji o tom, že přijdou tu v úvahu bývalé kraje Táborský a Čáslavský.

O navržených sídlech žup mohu prohlásiti, že bylo by chybou, kdyby umístění sídla župního v tom kterém městě bylo přeceňováno. Státní správa bude vždy nucena dbáti toho, aby - pokud bude to srovnatelno s nerušeným a správným chodem veřejné správy - nebyly úřady státní soustřeďovány jen do jednoho místa, nýbrž aby rozděleny byly do vhodných míst příslušných správních obvodů.

Doporučuji váženému shromáždění návrh ku přijetí a o podaných návrzích vyslovíme se, jakmile budou předneseny.

Předseda (zvoní): Prosím pány o zaujetí míst a prosím ještě o několik okamžiků klidu.

Dám hlasovati tímto způsobem: Nejprve u čl. 1.-9. úvodu, potom o §§ 1.-9. zákona podle zprávy výborové. O § 10. ve znění, navrženém poslancem drem Brabcem a kdyby byl zamítnut, o odst. 1. a. 2. podle zprávy výborové.

O odstavci 3. nejprve podle pozměňovacího návrhu poslance Tučného z "28. února", s nímž se pan zpravodaj konformoval, o odst. 4. pak budeme hlasovat podle zprávy výborové. (Hluk.) Prosím vás o klid.

Posl. dr. Vaněk a soudr. navrhují škrtnutí tohoto odstavce 4. a rovněž kol. Tučný, s čímž se pan zpravodaj konformuje.

O odst. 5., který by byl pak 4., budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O odst. 6., který by pak byl 5. § 10., hlasováno bude takto: Posl. Tučný a soudr. navrhují, aby termín po 15. únoru nahražen byl termínem po 28. únoru 1920, s čímž se pan zpravodaj konformuje. Posl. Vaněk a soudruzi navrhují, aby slova "a 4." byla škrtnuta.

Budeme tedy hlasovati nejprve o tomto odstavci dle zprávy výborové, avšak s vynecháním termínu "15. únor 1920", jakož i s vynecháním slova "a 4.". Na to bude hlasováno o termínu a sice nejprve, jak navrhuje posl. Tučný, totiž "28. únor 1920", a pak bude hlasováno o vsuvce "a 4.", jak jest obsažena ve zprávě ústavního výboru, jejíž vypuštění však navrhoval posl. Vaněk a s čímž se zpravodaj konformoval.

O posledním odstavci § 10. a o §§ 11. až 101., k nimž není pozměňovacích návrhů, bude hlasováno podle zprávy výborové. Také o nadpisu zákona a o nadpisech jednotlivých odstavců.

O dvou resolučních návrzích buď hlasováno až po druhém čtení.

Konstatuji dále, že jest nám hlasovati o příloze A, připojené k zákonu; o této dám hlasovati pak zvláště. Prosím pana zpravodaje, aby mne upozornil.

Je snad proti způsobu hlasování mnou navrženému nějaká námitka? (Nebyla.) Není jí. Budeme hlasovati, jak jsem právě uvedl.

Kdo souhlasí s úvodními články 1. až 9.? Jsou přijaty. Většina byla.

Kdo souhlasí teď s §§ 1.-9. podle zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, jsou přijaty.

O § 10. dám hlasovati ve znění, navrženém posl. drem Brabcem, aby totiž zněl takto: žádám pana zpravodaje, aby jej přečetl.

Zpravodaj posl. Malypetr: Podaný návrh zní: "Zaměstnanci (úřednictvo i zřízenectvo) zrušených autonomních korporací, jich ústavů, fondů a podniků budou převzati do státní služby. Podmínky tohoto převzetí buďtež stanoveny zákonem. Pro posouzení právních a hmotných poměrů jest rozhodným den 1. března 1920."

Kdo souhlasí s tímto § 10. ve znění právě přečteném podle návrhu pana kolegy dra Brabce, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest menšina. Návrh jest zamítnut.

Kdo souhlasí s odst. 1. a 2. § 10. podle zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Odst. 1. a 2. § 10. podle zprávy výborové jsou přijaty.

Teď o 3. odstavci § 10. budeme hlasovati podle návrhu posl. Tučného v tomto znění: žádám pana zpravodaje, aby toto znění přečetl.

Zpravodaj posl. Malypetr: Návrh zní: "Jsou-li dosavadní stálé požitky (služné, příbytečné nebo místní přídavek jako náhrada za příbytečné), jež převzatým zaměstnancům z jejích služebního poměru podle úprav nejpozději dnem 28. února 1920 usnesených příslušejí, vyšší nežli stálé požitky u státních zaměstnanců, budiž jím ona částka, o kterou požitky ty překročují stálé požitky státních zaměstnanců, placena, pokud jde o zaměstnance zemské, z prostředků dotčeného zemského župního svazu, pokud jde o zaměstnance ostatních zrušených korporací, z prostředků onoho okresu, do jehož území zrušená korporace náleží."

V důsledcích toho budiž i v odst. 6. termín 15. února 1920 změněn v termín 28. února 1920.

Předseda: Kdo souhlasí s tímto 3. odst. § 10. v tom znění návrhu p. kol. Tučného, jak byl právě přečten, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Odst. 3. § 10. podle návrhu kol. Tučného jest přijat.

Teď budeme hlasovati o odstavci 4., kde navrhuje kol. dr. Vaněk a Tučný jeho škrtnutí, s čímž se pan zpravodaj konformuje. O tomto negativním návrhu bude hlasováno tím, že se bude hlasovati o odstavci 4. podle zprávy výborové, a ti, kdož souhlasí s návrhem dra Vaňka, a Tučného tím, že nepovstanou, projeví vůli, aby odstavec ten byl škrtnut.

Dám hlasovati positivně, a kdož budou hlasovati negativně, hlasují pro škrtnutí.

Kdo souhlasí s odstavcem 4. ve smyslu zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest menšina. Nehlasoval nikdo. Odstavec 4. jest škrtnut. (Veselost.) Mojí povinností bylo rozhodnouti, je-li většina nebo menšina.

O odstavci 5., který teď bude číslován jako 4., poněvadž odstavec 4. před tím odpadl, budeme hlasovati podle zprávy výborové.

Kdo s tímto odstavcem 5., teď 4., souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. Jest přijat.

Poslanec Tučný navrhuje výměnu termínu 15. února 1920 za termín 28. února 1920.

Posl. dr. Vaněk navrhuje vypuštění slov "a 4.". Zpravodaj se tomu konformoval. Bude se hlasovati nejprve o odstavci tom podle znění zprávy výborové, avšak s vynecháním termínu "15. února 1920", o němž bude hlasováno zvláště, a pak s vypuštěním slov "a 4.", jak navrhuje dr. Vaněk a zpravodaj se konformuje. Potom bude hlasováno dodatečně o tom, mají-li tato slova býti v zákoně ponechána, jak navrhuje výbor ústavní, jichž škrtnutí však zpravodaj navrhoval.

Budeme tedy hlasovati o odst. 6., nyní 5., podle zprávy výborové s vynecháním toho termínu "15. února" a slov "a 4."

Kdo souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. Odst. 6. s vynecháním termínu a slov "a 4." jest schválen.

Kdo souhlasí teď s návrhem posl. Tučného, aby termín byl uveden "28. února 1920" na místo původního návrhu ústavního výboru "po 15. únoru 1920", prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. Návrh kolegy Tučného s termínem 28. února 1920 jest schválen.

Kdo souhlasí také s tím, aby slova " a 4." byla v zákoně ponechána, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest menšina. Není nikdo; proto tedy slova "a 4." jsou škrtnuta.

Teď budeme hlasovati o posledním odstavci § 10., dále o §§ 11.-101., jakož i o nadpisu zákona a nadpisech paragrafů a odstavců podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s tím posledním odstavcem § 10. a §§ 11.-101., nadpisem zákona a nadpisem odstavců i paragrafů podle zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP