Čtvrtek 4. prosince 1919

Pokud se týče pana kolegy Slavíčka, mohu říci, že kolega Slavíček zašel ve svých vývodech trochu daleko. Kolega Slavíček mluvil o naprosté svobodě živnosti v cizině, zejména v Německu, ve Francii atd., a hned na to poukázal, že tam, kdo chce býti učitelem, musí to řemeslo uměti. (Posl. Slavíček: Konstatoval jsem jen malý průkaz způsobilosti!) Tedy malý průkaz způsobilosti v Německu a kumulativní způsob, který byl zaveden specielně v Maďarsku, mohl citovati také. Bylo by to jedno. Ale při té příležitosti povídal jeden z posluchačů následující věc: U nás je švec, který nemá průkazu způsobilosti a znamenitě šije boty. Tázal jsem se hned, kde nabyl toho vzdělání, a onen posluchač zcela prostě odpověděl, že obuvník ten byl tři roky zavřen a vyučil se to obuvnictví v kriminále.

Pánové, zde jest to drastický příklad pro p. Slavíčka, který byl řečen. Zde jest zase jen důkaz, že, chci-li něco prováděti, že se tomu musím naučiti. Tedy nárok na průkaz způsobilosti, který dnes panuje mezi námi, a který zde byl přednesen, je přehnaný, a pravdou přece zůstane, když bude někdo chtíti na příště provozovati živnost, ať v tom či onom oboru, že se jí musí vyučiti. Nezáleží na papírovém průkazu způsobilosti, o který se tak často vede spor, nýbrž o to faktické vyučení a naučení se řemeslu. Mohli bychom tedy říci, že s tím průkazem způsobilosti se to má jako s tím pověstným výrokem Galilea Galilei: "A přece se točí!" My budeme proti průkazu způsobilosti mluviti, ale de facto každý, kdo živnost bude chtíti provozovati, průkaz způsobilosti si opatřiti musí, t. j., bude se musit příslušnému řemeslu naučiti. To jsem chtěl říci k vývodům pana Slavíčka a při tom poukázati ještě jednou na to, že sám jsem již prohlásil, že průkaz způsobilosti nedává žádnému možnosti k výživě, nýbrž je to ochrana dělníka, zaměstnavatele i kupujícího, kteří musí míti jeden k druhému důvěru.

Co se týče kol. Němečka, který poukazoval na drahotu předválečných knih a říkal, že knihkupci za staré knihy počítali o tři sta až čtyři sta procent více, chci reagovati tolik, že v živnostenském výboru a v anketě živnostenského výboru knihkupci řekli otevřeně, že na staré knihy nepřiráželo se nic více než 20-30 procent. Kdo má pravdu z těchto dvou činitelů, zda-li kol. Němeček, či knihkupci, jest věcí další, kterou musí si mezi sebou vyříditi.

Předseda: Debata jest skončena, přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.) Kdo souhlasí s resolučním návrhem, obsaženým ve zprávě živnostenského výboru a kulturního výboru, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.) To jest většina, resoluční návrh jest přijat a tím tento odstavec denního pořádku jest vyřízen. Přistoupíme ještě k odstavci

6.: k zprávě imunitního výboru o žiadosti hlavného štátného zastupitelstva v Bratislave, aby bola zrušená imunita poslance Jana Jančeka ml., tisk č. 1911. Zpravodajem jest pan kol. dr. Dérer, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Dérer: Ctené Národné shromaždenie!

Proti poslancovi Jánu Jánčekovi ml. bolo pri okr. súde v Ružomberku 15. kvetna t. r. podané trestné oznámenie pre pomluvu podľa § 1. zákonného článku 61. z roku 1919, spáchanú proti Fedorovi Beniačovi, obyvateľovi z Lubochny 23. února t. r. okr. súd ružomberský cestou hlavného štátneho zastupiteľstva v Bratislave požiadal Národné shromaždenie, aby zrušilo imunitu menovaného poslanca.

Imunitný výbor v poslednom zasadnutí zaoberal sa touto otázkou a poneváč nenašiel žiadnej príčiny, pre ktorú by bolo hatené súdne vybavenie tejto veci, navrhuje, aby pan posl. Ján Jánček okresnému súdu v Ružomberku k trestnému stíhaniu vydaný bol.

Předseda: K slovu není nikdo přihlášen. Debata jest skončena. Přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Kdo souhlasí s návrhem imunitního výboru, aby člen N. S. Ján Janček byl vydán k trestnímu stihání okr. soudu, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina.

Návrh jest schválen a tím tento odstavec denního pořádku jest vyřízen. Přerušuji projednávání dnešního denního pořádku, a nebude-li proti tomu námitek, provedeme ještě některé doplňovací volby a to do výboru finančního, zásobovacího, právního, imunitního, do správního výboru pozemkového úřadu, do výboru pro pozemkovou reformu, technického, sociálně-politického, zemědělského. (Námitky nebyly.)

Námitky proti tomu nejsou. Přistoupíme k volbě.

Do výboru finančního:

za člena N. S. Zíku jest navržen člen N. S. Karel Svoboda;

do výboru zásobovacího:

za člena N. S. Josefa Ulricha člen N. S. Václav Němeček;

do výboru právního:

za člena N. S. dra Jana Hallu - dr. Milan Ivanka;

do výboru imunitního:

za člena N. S. dra Milana Ivanku - Andrej Devečka;

do správního výboru pozemkového úřadu:

za člena N. S. dra Milana Hodžu člen N. S. dr. Ludevít Medvecký;

do výboru pro pozemkovou reformu:

za člena N. S. Jos. Špačka člen N. S. Chaloupka;

do výboru technického:

za člena N. S. Klinderu člen N. S. Zíka.

Kdo s těmito změnami souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. Změny jsou schváleny.

Ještě zbývá: do výboru sociálně-politického za člena N. S. Josefa Špačka člen N. S. Ondřej Kypr a do výboru zemědělského za člena N. S. Drobného člen N. S. Jan Srnec.

Kdo s těmito změnami souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. Také tyto změny jsou schváleny.

V dohodě s předsedy klubův, a vyhovuje přání finančního výboru, navrhuji, by výbor rozpočtový, který dosud má 16 členů, rozmnožen byl na 32 členů.

Jsou snad proti tomuto návrhu nějaké námitky! (Nebyly.) Není jich. Prohlašuji návrh ten za přijatý a doplňovací volbu do výboru rozpočtového dám na denní pořad příští schůze.

Přistupuji k ukončení schůze a navrhuji, aby příští schůze konala se v pátek, dne 5. prosince, o 11. hodině dopolední, s tímto denním pořadem:

Odstavec, který dnes nebyl vyřízen,

1. zpráva sociálně-politického výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1869), kterým se zřizuje rozhodčí komise pro úpravu služebního poměru v kovodělném průmyslu (tisk č. 1915),

2. zpráva ústavního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1401), kterým se zřizuje kancelář presidenta republiky (tisk 1940).

3. Zpráva l. výboru právního, II. výboru pro Velkou Prahu o návrhu členů N. S. F. Síse, dra Matouška a soudr., tisk č. 119, o vyvlastnění pozemků v Praze a v okolí Prahy. Tisk 1924.

4. Zpráva imunitního výboru o žádosti zemského co trestního soudu v Praze za vydání členů N. S. Stříbrného a Vraného pro přestupek § 522. tr. z. Tisk 1925.

5. Zpráva imunitního výboru ve věci Josefa Stivína, redaktora v Praze, pro přestupek § 21. tisk. zákona k žalobě Ant. Petrboka v Zlomkovicích. Tisk 1926.

6. Zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu trestního v Brně o vydání člena N. S. Rudolfa Merty pro přestupek § 52 čís. 4 zákona o právu původcovském. Tisk 1927.

7. Doplňovací volba 16 členů rozpočtového výboru, vlastně 19 členů, proto, poněvadž 3 jsou - mně se zdá - společni oběma výborům, finančnímu a rozpočtovému.

Jest proti mému návrhu nějaká námitka? (Nebyla).

Není jí. Prohlašuji návrh svůj za přijatý a končím schůzi


Konec schůze v 5.56 hod. odp.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP