Úterý 11. února 1919

Velectění pánové! Když jsem přijal resort ministra veřejných prací, věděl jsem již tehda, co to bude asi za obtíže. Již jednou přinesl jsem úřední doklady, týkající se potřeb našich dolů již v prvních dnech trvání našeho státu, aby se mohlo v těžbě dále pokračovati. Interesantní jsou jisté telegramy, které zde mám v originálu, a kde různé, ne snad jednotlivé revíry telegrafují, že hrozí zastavení dolování, když se jim do několika dnů nedostane těch či oněch věcí, jichž doly nezbytně potřebují, aby těžba mohla býti dále vedena. Tato akta jsou každému k nahlédnutí, aby se přesvědčil, že se jedná zejména o třaskaviny, důlní svítilny a různý materiál, jehož největší potřeba je dnes samozřejma, a to šlo vždy nakvap a do tří dnů. Já kouzelníkem jsem nebyl, a musil jsem to tedy opatřovati, jak se to dalo; a poněvadž veškerý válečný průmysl dřívější soustředěn byl jen v Dol. Rakousích, jen kolem Vídně, daly se ty potřeby opatřiti jen tam. Nepomohli jsme si bohužel ani, když jsme obsadili Bratislavu, poněvadž ta mohla by na př. dynamon vyráběti jen tehdá, kdyby přišly suroviny ze Švédska. Opatření surovin trvalo by však 6 měsícův a, jestli bychom 6 měsíců, než by došly, mohli vydržeti bez dolování uhlí, ovšem nevím.

Že za těchto poměrů určité poruchy zameziti nelze, i kdyby to dělal anděl s nebe, je samozřejmo, poněvadž nemůžeme, bohužel, počítati s denní, aspoň přibližně přesnou těžbou, již by bylo ovšem velmi snadno děliti. Uvedu jen na ukázku dvě cifry. V prosinci byla průměrná denní těžba 40.000 tun denně všeho uhlí - mimo vlastní potřebu těch závodů, které nečítám, poněvadž to nerozdílejí a zůstává to hned těm podnikům, které tam jsou. Druhého ledna 1919 bylo 52.871 tun, 18. ledna 66.243 tun, ale dnes zase 61.982 tun. Z těch cifer poznáte, vážené shromáždění, že těžba silně a silně variruje. Proč, to těžko zkoumati. Dělníci říkají něco jiného, majitelé dolů a závodní inženýři, každý je jiného názoru. (Hlas: Passivní resistence!) Vážení pánové, pane kolego, o passivní resistenci se dá mluviti, ale passivní resistence záleží také v tom, že na příklad na některém dole se strhá drátěné lano, které nemohou nahraditi, musí se opraviti, důl tři dni stojí a je po těžbě. Lana, bohužel, nemáme v naší republice a musíme je opatřovati za drahé a drahé kompensace z ciziny, kde je náhodou mají, a to je zase německo-rakouský stát, odkud všechno to opatřujeme.

V poslední chvíli, velevážení, právě včera, stala se zde v Praze nemilá příhoda, že zastavena byla elektrická dráha, a tu, jako vždy, musí býti zde nějaký beránek, který snímá hříchy světa; bylo to ministerstvo veřejných prací, které prý nedodává s dostatek uhlí. Na to uhlí, když něco nejde, se všechno svede, to je ten nešťastný beránek, který musí vše nésti. Já však, poněvadž jsem svého času při veliké kalamitě, která zde v Praze byla, věnoval té věci pozornost, znaje význam Prahy, poslal jsem do elektrárny úředníka, aby se přesvědčil, co bylo vlastně příčinou, že porucha nastala, a zejména, je-li to skutečně pravda, že se uhlí nedostává, když kontingent, vyměřený pro elektrárnu, byl plně dodán. (Slyšte!) Nechci čísti ten protokol; koho by to zajímalo, jest zde k nahlédnutí, stojí k veřejné disposici. Konstatuji, že u elektrických podniků byly a jsou zásoby, které obnášejí 110 vagonů uhlí. (Tak jest!) Jest to uhlí, které se snad zcela k tomu účelu nehodí, ale bylo složeno tak, že nemohlo býti po kolečkách přiváženo ke kotlům a nebylo zde dosti sil v Praze, pánové (Hlasy: Nezaměstnaní!), které by kusové uhlí, jež musí býti rozdrobeno, roztloukli a ke kotlům dodali. Konstatuji to proto, poněvadž časopisy, které veřejně útočily, že jest nedostatek uhlí, nepřinesly, bohužel, opravu v tom smyslu, že v elektrárně uhlí bylo a to 110 vagonů. Tudíž nebyla porucha ta na několik těch hodin vůbec nutnou, kdyby uhlí reservní, tak zvaná železná reserva, bylo uloženo tak, aby v daném případě, kdy snad jest výpomoci jednoho anebo dvou dnů třeba, se mohlo skutečně a rychle upotřebiti. Velevážení pánové, že jsme i jinak na tom tak špatně, ukáže vám tabulka od 21. ledna do 3. února, kdy bylo na dolech přistaveno méně o 2730 vagonů a sice proto, poněvadž se musily různé vlaky poslati do Terstu, abychom sem dostali požívatiny, které (Hlasy: Nejsou!) zde nejsou, ale které, pánové (Hlas: Čekáme dva měsíce!), jistě nám přijdou. (Hlas: V Salzburku a Tyrolích stojí tisíce vagonů nákladních na každém nádraží! Jiný hlas: Jaké procento se vyváží uhlí, když se nedostává našim závodům, které musí státi?) To vám mohu dáti písemně, poněvadž jsme to již dávali. (Hlas: Podniky stojí, dělníci jsou nezaměstnáni, jaký jest to poměr, abychom to věděli!)

Řekl jsem vám, proč se vyváží: za ty kompensace a pod nátlakem ententy. Vidíte, že zde máme každou chvíli komise ze všech spojeneckých států, které přímo v dolech kontrolují, jestli skutečně zásob uhlí nemáme. (Hlas: Dává se do Bavor!) To bylo 50 vagonů falknovského uhlí, ale to bylo jenom na několik dní, poněvadž tam jsou sklárny. (Různé výkřiky.) Já konstatuji jen to, co nám řekl odborník, když byl povolán do ministerské rady, aby nám vysvětlil, proč se kompensuje uhlí do ciziny, a ten řekl: Pánové, dejte továrnám uhlí, dejte jim ho ještě více, když jim nedáte druhé potřeby, náhradní kovy, atd., vše, co ony potřebují, nebude jim to uhlí nic platné, poněvadž nemohou bez určitých součástek pracovati. (Posl. Pik: Ve Škodovce potřebují jen uhlí! Není-li, tedy deset tisíc lidí stojí bez práce!)

Vážení pánové, mám zde náhodou revisní akt, kdybyste si přáli, je sice dosti dlouhý, mohl bych jej přečísti, od inženýra, kterého jsem do Plzně poslal, aby konstatoval, jestli Škodovy závody nemohou pracovati proto, že by neměly s dostatek uhlí. Zde z toho vysvítá, že tam uhlí bylo. Neříkám: takový dostatek uhlí, aby mohl závody býti plně zaměstnány, ale i když jim uhlí dáme v plném rozsahu, jak ho žádají, pochybuji, že budou moci všechny své dělníky, jichž je asi 14.300, plně zaměstnati. (Posl. Pik: Okamžitě!) Říkám jen to, co říkají znalci, nechci se stavěti na takové stanovisko, že bych dovedl tak velký závod posuzovati. Dne 28. ledna bylo zaměstnáno při denní směně 7.038 dělníků, při noční 353 dělníků. Bude-li pravidelně denně dodáváno 820 tun uhlí, mohlo by býti asi 17. února - kdy budou tři martinské pece v pravidelném chodu - zaměstnáno circa 8590 dělníků.

Od 15. února musí býti dodáváno asi 1100 tun uhlí denně, aby mohly býti uvedeny v chod dílny mechanické, načež počet dělnictva stoupne asi 22. února na 12.500. (Posl. Pik: 200.000 K denně musí platit stát na podpory!)

Ale závody se musí připravovati na přechod z válečného hospodářství do hospodářství mírového. (Posl. Pik: To není již válečná, to je mírová výroba!) Dále bylo zjištěno, že odhaduje se celkové množství mouru - po odstranění jalových a spálených - k použití se hodících, přibližně na 600-800 vagonů. To je jistě značná zásoba. Mourové haldy za lesem činí asi 350 vagonů. Těchto zásob dalo by se výhodně použíti.

Ale, velevážení pánové, když nedocílíme těžby poněkud pravidelné, aby se do celé té záležitosti mohl zavésti určitý pořádek, když ta těžba bude jeden den o 2-3 tisíce tun klesati a druhý den stoupati, aniž dosáhne mírové těžby, pak není možno s tím střídajícím se výnosem uhelnou otázku rozřešiti a také čeliti nezaměstnanosti dělnictva, která se v různých směrech jeví. To jsou poruchy, které jsme viděli a které nebudou odstraněny, dokud není Karvín, kde je politická stávka, v pořádku, dokud Falknov nezačne pracovati. (Různé výkřiky.)

Já jsem s kolegou Zahradníkem sjednal, že dá všem továrnám a všem velikým městům - a tím jsme chtěli zásobiti Prahu a Brno - zvláštní uhelné vlaky k disposici, abychom uhlí, které náhodou po několik dní pro menší počet vozů musilo se dávati na haldy, odvezli, (Hlas: Dnes jsem mluvil s úřednictvem a řeklo se, že uhlí sypou na haldy!), poněvadž se nedodává vagonů tolik, kolik je inspektorátem žádáno. Na přednášky mezi horníky odebrali se také lidé nezaměstnaní ze Škodovky, aby horníkům vysvětlili, že nepravidelnou těžbou uhelnou přivádí se stagnace do všeho ostatního; jest-li se horníci neuvarují... (Hlas: Dělá se passivní resistence se strany závodů, kde si stěžují, že není uhlí pro nezaměstnané, ale v závodech mají uhlí dosti, ale přece elektrický proud velice často vypovídá službu, co dříve před válkou nebo v čase válečném nikdy nebylo! Hluk a různé výkřiky.)

Předseda (zvoní): Slovo má pan ministr.

Ministr Staněk (pokračuje): Já jako neodborník, když bylo tak zle s uhlím dne 2. ledna, chtěl jsem dát odvézti všechny zásoby na haldách. Byl jsem však hornickými kruhy upozorněn, že jistá část zásob musí být stále na dolech, aby v případě zastavení těžby mohly býti stroje dále obslouženy.

Tolik jsem si dovolil na objasnění těch záležitostí, které zde byly některými pány kolegy předneseny, uvésti. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Řečnická listina jest vyčerpána, debata jest ukončena, uděluji závěrečné slovo zpravodaji, p. dru. Englišovi.

Posl. dr. Engliš: Slavné Národní shromáždění! Žádným z řečníků nebyl podán pozměňovací návrh k vládní osnově zákona, jak byla přijata v sociálněpolitickém výboru. Proto na svých původních návrzích trvám.

Dovolil bych si pouze učiniti příslušný návrh k osnově resoluce, předložené panem posl. Johanisem. Pan kol. Johanis předložil návrh resoluce v souvislosti s vyřízením tohoto zákona na uzákonění pracovní povinnosti v Československé republice. Zákon náš sám přináší již v § 2. uzákonění, avšak jako lex imperfecta, jako zákonodárcův monolog, bez právní sankce a bez právních důsledků. Jsou jisté zásady, které sice mravně vysoko stojí, ale které uzákoniti jest někdy velice obtížno. Nebude zajisté v našem Národním shromáždění nikoho, kdo by nechtěl přijmouti zásadu lásky k bližnímu, avšak kdybychom ji chtěli uzákoniti, musili bychom ovšem provésti důsledky komunismu, poněvadž nemiluji bližního, pokud mám více než on.

Chci jen upozorniti na legislativní a technické obtíže uzákonění těchto zásad. Zajisté, že by uzákonění zásady pracovní se mohlo stát jen na dobu přechodnou, na dobu nouze, na určitou potřebu republiky a státu. Ale to jsou určité modality, které by bylo třeba domyslit. Jakkoliv jde jen o resoluci, byly by přijaty určité zásady v Národním shromáždění v určitém, detailním propracování a myslím, že bylo by záhodno, dříve než Národní shromáždění takové zásady přijme, aby je dalo k přepracování sociálně-politickému výboru.

Činím tudíž jako referent návrh, aby resoluce pana posl. Johanise byla přikázána sociálně-politickému výboru k podání zprávy. (Výborně.)

Předseda (zvoní): Přistupujeme k hlasování. Prosím, aby páni zaujali svá místa. (Zvoní.)

Hlasovat budeme tímto způsobem: celá předloha bude rozdělena na 4 skupiny paragrafů, a to: čl. I. a II. o pracovní povinnosti a potom skupinou druhou bude čl. III. a IV. o podpoře. Skupina třetí čl. V. a VI. o uplatňování nároku na podpory a skupina čtvrtá, poslední, článek VIII. až XI., článek XI., je ten dodatečný, který doporučil pan zpravodaj, - jakož současně i nadpis zákona a úvodní formule.

Jest proti tomuto návrhu snad nějaká námitka? (Nebyla.) Není. Budeme hlasovat.

Kdo souhlasí se skupinou první, čl. I. a II. o pracovní povinnosti, prosím, aby povstal. (Děje se.) To je většina. Články I. a II. jsou přijaty.

Kdo souhlasí s čl. III. a IV., se skupinou druhou, prosím, aby povstal. (Děje se.) To je většina. Jsou přijaty.

Kdo souhlasí s článkem V. a VI. o uplatnění nároku na podporu, prosím, aby povstal. (Děje se.) To je většina. Jsou přijaty.

Kdo souhlasí s čl. VII. až XI., jakož i s nadpisem zákona a úvodní formulí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To je většina. Čl. VII. až XI., jakož i nadpis zákona a úvodní formule jsou přijaty.

Tím je první čtení skončeno.

Zpravodaj dr. Engliš: V předposledním odstavci čl. IV. poslední slovo má státi na místě "příspěvek" - "příplatek". Dovoluji si navrhnouti tuto změnu textu.

Předseda: Kdo souhlasí s přijatou právě předlohou s textovou změnou, teď doporučenou p. zpravodajem, také ve druhém čtení, prosím, aby povstal. (Děje se.) To je většina. Předloha je schválena také ve druhém čtení.

Přistoupíme k resolucím. Pan zpravodaj navrhuje, aby resoluční návrh posl. Johanise a soudr. byl přidělen sociálně-politickému výboru. Kdo souhlasí s návrhem tímto, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. Jest přikázán sociálně-politickému výboru.

Dále výbor sám navrhuje 3 resoluce. Jest je potřebí snad číst? (Hlasy: Nikoli!) Máte je ve zprávě. Kdo souhlasí se 3 resolucemi, které navrhuje sociálně-politický výbor, prosím, aby povstal. (Děje se.) To je většina. Resoluce výboru sociálně-politického jsou schváleny.

Tím jest ten odstavec denního pořádku vyčerpán.

Přerušuji jednání.

Není-li proti tomu námitek, provedeme ještě některé volby doplňovací a to:

Do výboru školského: vystupuje dr. Horáček, navrhuje se kol. Babánek;

do výboru menšinového: vystupuje kol. Marcha, navrhuje se kol. Stoupal;

do výboru železničního: vystupuje kol. Stoupal, navrhuje se kol. Marcha.

Námitek proti provedení doplňovacích voleb není.

Kdo souhlasí s těmito navrženými změnami, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, jsou zvoleni.

Dodatečně pro dnešní schůzi omluvili se členové Národního shromáždění Sedláček, Charvát a Stoupal bez udání důvodů; churavostí omluvili se členové Národního shromáždění Kadlčák, Hucl a Zbořil pro dnešní a příští schůzi.

Přistupuji k ukončení schůze.

Navrhuji, aby příští schůze konala se ve čtvrtek dne 13. února 1919 o 2. hod. odpolední, s tímto denním pořadem:

1. Zpráva školského výboru o návrhu člena Národního shromáždění dra F. Krejčího, F. V. Krejčího, dra F. Mareše, dra o. Srdínka, dra F. Vlčka a soudr. na vydám zákona o úpravě platův učitelů vysokých škol. (Tisk 445.)

2. Zpráva školského výboru o návrhu týchž členů Národního shromáždění na vydám zákona o služebním poměru učitelů vysokoškolských. (Tisk 467.)

3. Zpráva právního výboru o návrhu zákona, jímž mění se ustanovení o způsobilosti k soudcovskému úřadu. (Tisk 461.)

4. Zpráva zásobovacího výboru o nařízeních pro odevzdání dobytka. (Tisk 429.)

5. Zpráva sociálně-politického výboru o návrhu člena Národního shromáždění F. Síse a soudr. na zamezení lichvy s potravinami a spotřebními věcmi vůbec. (Tisk 462.)

Jsou proti tomuto návrhu, jak pokud se týká dne, tak pokud se týká denního pořádku, námitky? (Nebyly.)

Není tomu tak, návrh jest přijat.

Prohlašuji schůzi za skončenou.

(Konec schůze v 6 hod. 15 minut odpoledne.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP