Úterý 21. září 1909

Sněmovní aktuár dr. Šafařovič (čte): Návrh poslanců dra Ed. Koernera, dra Jana Podlipného a soudr., aby byly změněny předpisy zemského zřízení, týkající se organisace, řízení a jednacího řádu sněmu král. Českého.

Slavný sněme! Uvažujíce, že nový volební řád pro zemský sněm král. Českého, stane-li se zákonem dle zásad návrhu předloženého tomuto sl. sněmu dne 15. m. m. (příl. č. 407., tisk XLVI. sten. prot.) podmiňuje důsledně, aby byla změněna některá ustanovení zemského zřízení, zejména ta, která se týkají voleb členů zemského výboru a jich náhradníků, jakož i příslušná ustanovení jednacího řádu sněmovního;

uvažujíce, že předpisy platného dosud zemského zřízení a způsobu povolávání a objemu právomoci předsednictva sněmu vylučujíce součinnost poselstva, obmezují autonomii sněmu a tím i práva voličstva, jehož vůli zákonodárný sbor vyjadřovati má;

uvažujíce konečně, že předpisy zemského zřízení a jednacího řádu o tom, jak záležitosti sněmovní se mají projednávati a jakých práv jednotliví poslanci požívají, jsou zastaralé a nevyhovují požadavkům parlamentarismu ani časovým potřebám a zvýšeným nárokům na dělnost sněmu, navrhujeme:

Slavný sněme, račiž se usnésti na tomto zákonu:

Čl. I.

Ustanovení §§ů 4., 8. - 13., 33., 35., 36., 38. a 41. - 43. zemského zřízení král. Českého, vydaného cís. patentem z 26. února 1861 a upraveného zemským zákonem ze dne 19. června 1863 č. 30 z. z. a pozdějšími dodatky, pozbývají platnosti a zníti budou nadále takto:

§ 1. K řízení sněmu zvolí se z plného sněmu předseda a dva jeho náměstci. Prve nežli volby tyto provedeny budou, náleží říditi sněm poslanci věkem nejstaršímu, který oba jazyky zemské dokonale ovládá.

Volba předsedy a jeho náměstků vykoná se, jakmile sněm uznáním voleb a vykonaným slibem dostatečného počtu poslanců stal se schopným k usnášení. Volba předsedy a jednoho každého z obou náměstků, koná se každá zvláštním úkonem volebním. Zvolen jest ten, pro nějž hlasovala nadpoloviční většina přítomných poslanců. Kdyby se prvou volbou nedošlo výsledku, budiž provedena volba užší mezi těma dvěma navrženýma, kdo dostali poměrně nejvíc hlasů. Hlasy, které by zněly na jinou osobu, jsou neplatny. Zvolen jest, kdo v této užší volbě dostal více hlasů. Kdyby nastala rovnost hlasů, rozhodni los tažený předsedajícím.

Předseda i oba jeho náměstkové ovládejte dokonale oba zemské jazyky.

§ 8. Sněm zemský svolán budiž panovníkem každý rok k řádnému zasedání, které trvej nejméně 4 měsíce, ač-li by sněm veškeré práce své dříve nebyl vyřídil. Mimo to v případech naléhavých buď sněm svolán k zasedání i mimořádnému, kdykoli alespoň sto poslanců skrze zemský výbor o to požádá.

Sídlo sněmu a jeho schůzí je král. hlav. město Praha.

§ 9. Poslanci, když vstupují do sněmu zemského, složte v ruce předsedy slib, že budou zemské zřízení a zemské zákony zachovávati a své povinnosti svědomitě plniti.

§ 10. Předsedovi sněmu přísluší sněmu zemskému předsedati, jednání jeho říditi a sněm, vykonal-li veškeré práce své, odročiti. Předsedu, je-li zaneprázdněn, zastupují náměstkové v pořadí předsedou určeném. Byl-li sněm panovníkem rozpuštěn, buďte současně vypsány nové volby.

§ 11. Výbor zemský jest spravujícím a vykonávajícím orgánem zastupitelstva zemského, a jakožto nejvyšší stolice v ústrojí samosprávném má dohlédací a výkonnou moc nad veškerými samosprávnými orgány nižšího rádu. Zemský výbor skládati se bude z deseti členů z plného sněmu volených, jimž bude předsedati předseda sněmu. Zašla-li by předsedu sněmu nějaká překážka, pojmenuj si náměstka z výboru zemského.

§ 12. Volba členů zemského výboru provedena buď dle zásad poměrného zastoupení a budiž ve příčině té užito obdobně předpisu § 20. volebního řádu pro sněm král. Českého současně vydaného (Zemský zákon ze dne ........ č. ... z. z.). Sdružení poslanců jednotlivých registrovaných stran politických ohlaste svoje zástupce předsedovi sněmu a témuž podejte před volbou členů zemského výboru své kandidátní listiny. Skrutinium proveď předseda, přibrav co svědky správnosti jeho po jednom poslanci ze sdružení poslanců kandidátní listiny podavších.

§ 13. Po volbě členů zemského výboru budiž vykonána volba deseti náhradníků tímže způsobem, jakým dle § 12. volba členů se provede. Jeden každý člen zemského výboru pojmenuj si ze zvolených náhradníků jednoho co svého náměstka, aby jej, bude-li třeba, zastupoval.

Kdyby z jakékoli příčiny nedošlo k tomu, aby náhradník takto byl stanoven, rozhodni předseda sněmu, který z náhradníků toho kterého člena zemského výboru zastupovati bude.

Zemře-li některý člen zemského výboru, vystoupí-li z výboru nebo přestane-li býti členem zemského sněmu, nastoupiž na jeho místo jeho náhradník. V tomto případě, jakož i v případě, že některý jeho náhradník zemře či úřadu svého se vzdá, nebo přestane býti členem sněmu, budiž za náhradníka povolán předsedou sněmu onen poslanec, na nějž dojde, užije-li se na původní volbu náhradníků obdobně předpisu § 22. volebního řádu pro sněm král. Českého současně vydaného (Zemský zákon z ........ č. ... z. z.)

Kdyby nebylo lze místa uprázdněného takto obsaditi, budiž náhradník zvolen z plného sněmu po způsobu tom, jakým dle § 4. voliti jest předsedu a jeho náměstky.

§ 13a. Dle zásad §§ 12. a 13. konány buďte také volby do výborů a komisí, jež sněm ze sebe zvolí k přípravě prací sněmovních, jakož i do ústavů zemských, do nichž sněm členy svoje vysílá.

§ 33. Sněm zemský, který řádně byv svolán se sejde, má o věcech k jeho působnosti náležejících v sezení rokovati a je vyřizovati.

Sezení nařizuje, zahajuje a končí předseda. Výbory a komise sněmovní (§ 13 a), usnese-li se na tom sněm, zasedejte i když schůze sněmovní na delší dobu byly přerušeny aneb sněm odročen (§ 10).

§ 35. Věci, které se mají v poradu bráti, docházejí na sněm zemský:

a) buď co předlohy vládní,

b) nebo co předlohy výboru zemského nebo některého výboru zvláštního, sněmem k tomu konci zvoleného,

c) nebo co návrhy toho kterého poslance (iniciativní).

Chce-li poslanec podati sněmu návrh o sobě, jenž by se nevztahoval k některé předloze vlády nebo zemského nebo jiného sněmovního výboru, předlož návrh písemně předsedovi a návrh ten buď předem ve výboru v poradu vzat. Návrhy pilné buďte projednávány v téže schůzi, ve které byly podány, ač-li sněm, vyslechnuv navrhovatele, většinou dvou třetin přítomných pilnost uzná. Učinil-li kdo návrh o věcech, jež nenáležejí k působnosti sněmu zemského, nebudiž návrh předsedou připuštěn k poradě.

§ 36. Předsedovi přísluší stanoviti jednací pořad schůze.

§ 36 a). Ve svých opatřeních dle §§ 33., 35. posl. odst. a 36. obmezen jest předseda potud, že bylo-li jeho rozhodnutí návrhem odchylným v odpor vzato, rozhodne sněm a to bez debaty.

§ 36 b). O odpovědích na dotazy podané na místodržitele, předsedu sněmu, členy zemského výboru nebo předsedy komisí, může býti zahájena v téže schůzi sněmovní rozprava, ač-li sněm, vyslechnuv navrhovatele, na tom se usnese.

§ 38. Aby sněm zemský o něčem mohl učiniti usnesení, potřebí, aby bylo pospolu nejméně 100 (sto) poslanců; aby pak usnesení bylo platné, potřebí absolutní většiny hlasů.

Jsou-li hlasové počtem sobě rovni, budiž návrh v poradu vzatý pokládán za zavržený.

Navrhlo-li by se, aby se učinila nějaká změna ve zřízení zemském, potřebí k usnesení o tom, aby bylo pospolu alespoň 160 poslanců a souhlasily se změnou nejméně dvě třetiny přítomných.

§ 41. Není dovoleno, aby sněm zemský v sezeních svých přijímal deputace; petice sněm zemský přijímati může toliko, byly-li mu podány některým členem jeho.

§ 42. Výbor zemský má práce jemu přikázané v poradách sborových na potaz bráti a je vyřizovati.

Aby usnesení výboru zemského bylo platné, potřebí, aby bylo alespoň šest jeho členů pospolu.

§ 43. Podle zásad tohoto zemského zřízení usnese se zemský sněm na jednacím řádu pro sněm a zemský výbor

Čl. II.

Zákon tento vejde v platnost současně se zákonem, jímž se vydává nový volební řád pro sněm království Českého (Zákon zemský ze dne ........ č. ... z. z.).

Čl. III.

Zákon tento budiž proveden ministrem vnitra.

Návrh tento budiž přikázán komisi 27členné, zvolené z plného sněmu, každou kurií po 9 členech.

V Praze, dne 21. září 1909.

Dr. Koerner, 2r. Podlipný

a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslance dra Baxy a soudruhů na zavedení všeobecného rovného přímého práva hlasovacího na sněm království Českého.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte): Návrh posl. dra Karla Baxy, Václ. Choce, dra Hliňáka, Václ. Klofáče, Václ. Prunara, dra Ant. Sobotky, K. Sokola, dra Karla Švihy na zavedení všeobecného rovného přímého práva hlasovacího na sněm království Českého.

Slavný sněme, račiž se usnésti:

I. Na místě dosavadních zákonů o volbě poslanců do sněmu nastupuje tento zákon:

§ 1. Sněm království Českého má 300 poslancův.

§ 2. Právo volební přísluší každé zletilé osobě mužské i ženské, příslušné do některé obce království Českého, pokud nenastalo vyloučení z práva volebního z důvodů v tomto zákoně výslovně udaných.

§ 3. Z volebního práva jsou vyloučeni:

a) všichni, kdož jsou pod mocí poručenskou neb opatrovnickou,

b) Kdož požívají práva chudinského,

c) kdož jsou v konkursu,

d) kdož byli právoplatně odsouzeni pro zločin neb přestupek krádeže, podvodu, zpronevěření a § 512. tr. z. a 515. tr. z. Následky odsouzení pomíjejí dle ustanovení zák. z 15. listopadu 1867 čís. 131.

e) ti, o nichž jest zjištěno úředně, že neumí čísti aneb psáti.

§ 4. Právo volební vykonávají oprávnění k volbě v té obci, v níž bydlí.

§ 5. Volení děje se přímo a osobně. Plné moci se nepřipouštějí.

§ 6. Volebním místem jest každá obec, mající nejméně 250 obyvatelů. Obce s menším počtem obyvatelů budou spojeny v jednu volební obec tak, aby počet obyvatelů spojených obcí činil počet 250 obyvatelů.

§ 7. Volitelnost: Za poslance do sněmu může býti volen každý, kdož jest oprávněn k volbě poslance, muž i žena, má-li své řádné bydliště v království českém a má-li 30 let věku.

§ 8. Volební okresy: Volební okresy tvoří se dle soudních okresů. Král. hlavní město tvoří 16 volebních okresů a sice: Staré Město 3, Nové Město a Vyšehrad 5, Malá Strana a Hradčany 2, Holešovice-Bubna 2, Libeň a Josefov 2.

Usnesením zemského výboru může pro ty soudní okresy, které mají více než 30.000 obyvatelů, býti zřízeno více volebních okresů.

Ohraničení volebních okresů v Praze a v okresích soudních, tvořících více volebních okresů, provede zemský výbor tak, aby volební okresy tvořily stejné množství obyvatelstva.

§ 9. Každý volič jest oprávněn napsati na svůj volební lístek jméno jednoho volence.

§ 10. Každý volič jest povinen k volbě se dostaviti a hlasovací lístek odevzdati. Opomenutí výkonu volebního práva stíhá se dle ustanovení zvlášť o tom vydaného zákona.

§ 11. Vypsání voleb. Den volby poslanců sněmu království českého oznámí se vyhláškou úřední zemského výboru království Českého. Vyzvání toto budiž oznámeno novinami denními a návěstími nalepenými v každé obci.

§ 12. Poslanci se volí jeden den ve všech okresích volebních.

§ 13. Voličové buďtež sepsáni do seznamů volebních.

Volební seznamy sestaví představenstvo každé obce a vyvěsí (vyloží) je na místě příslušném. Zároveň budiž ustanovena 14tidenní lhůta nepřestupná, v níž se mohou proti seznamu podati námitky.

Námitky se podávají u okresního výboru, úřadu, který rozhoduje o nich.

Odvolání proti rozhodnutí okresního výboru jde na zemský výbor.

§ 14. Každá oprava budiž zanesena do volebního seznamu.

§ 15. Osm dní před volbou nesmí se díti žádná oprava ve volebním seznamu.

§ 16. Oprávněnému voliči doručí legitimační volební lístek okresní výbor spolu s hlasovacím lístkem a úřední listinou kandidátní. Na lístku legitimačním musí býti udáno jméno voličovo, bydliště jeho, volební okres, den, hodina, jakož i místnost volební a doba, do které se lístky hlasovací přijímají.

§ 17. Úřední kandidátní listina sestavuje se zemským výborem.

Za tím účelem učiní zemský výbor současně s vypsáním voleb vyhlášku, jíž vyzývá všecky, kdož chtí kandidovati, aby to ohlásili do určité lhůty.

Ve vyhlášce té musí býti upozornění, že jednotlivé strany neb volební výbory mají ohlásiti své kandidáty hromadně. Až do dne, kdy se počnou legitimace voličské s hlasovacími lístky voličům doručovati, lze činiti v úřední kandidátní listině změny.

Ohlášení kandidátův musí obsahovati jméno, příjmení, stav i bydliště.

Neohlášením kandidatury na úřední kandidátní listině není nikterak dotčeno právo občana ke kandidování.

§ 18. na úřední kandidátní listině, opatřené rovněž úřední pečetí, buďtež uveřejněni kandidáti všech stran, které oznámily své kandidáty ve lhůtě ustanovené u zemského výboru.

Rovněž buďtež uveřejněna zde jména všech jednotlivých kandidátů (t. zv. samostatných kandidátů), ohlásili-li úředně ve lhůtě ustanovené své kandidatury.

§ 19. Jména kandidátů vytisknou se podle příslušnosti k jednotlivým stranám, všichni kandidáti jedné a téže strany musí býti uvedeni pohromadě. V jakém pořadí strana kandidáty přihlásivší chce své kandidáty sestaviti, jest jí ponecháno na vůli. Neučinila-li o tom bližšího určení, uveřejní se v pořadí abecedním.

Listiny stran voleb se zúčastnivších, uveřejní se dle abecedního pořádku pojmenování strany.

§ 20. Jména samostatných kandidátů vytisknou se dle abecedního pořádku a to za kandidátními listinami stran.

§ 21. Při jméně kandidátově musí býti uvedeno křestní jméno, příjmení, stav i bydliště.

§ 22. Hlasovací lístky musí býti opatřeny úřední pečetí. Musí na nich býti naznačeno, mnoho-li poslanců má volič voliti.

§ 23. Je-li jméno voleného na úřední kandidátní listině, stačí napsati jméno a příjmení. Jen v tom případě, kdyby bylo více úředně přihlášených kandidátů téhož jména, musí býti ještě přesně uveden stav i bydliště.

§ 24. napsal-li volič mimo jména na úřední kandidátní listině uvedeného, jméno jiného kandidáta, musí udati přesně vedle křestního jména a příjmení i stav a bydliště.

§ 25. Za ztracený neb zmařený lístek hlasovací vydá obecní výbor k volbě oprávněnému lístek nový.

§ 26. Volba děje se odevzdáním lístku hlasovacího do volebního osudí.

Současně se odevzdá předsedovi komise lístek legitimační. Že byl lístek hlasovací odevzdán, napíše se do protokolu vedle jména voličova.

§ 27. Když uplynula doba, do které se mají hlasovací lístky odevzdati, prohlásí předseda volební komise volbu za skončenou a přikročí se ihned k počítání lístků. Když je shledán pravý počet lístků hlasovacích, počnou se lístky jeden po druhém předčítati (skrutinium). Lístky předčítá nahlas předseda komise a dá je každému členu komise ku nahlédnutí.

Hlasy počítá každý člen komise zvlášť. Po skončeném předčítání sečtou se hlasy a vyhlásí se výsledek volení.

Vyhlášení děje se nejprve v místnosti volební před komisí ústně, pak psaným návěstím na budově, kde se volba konala.

§ 28. Nerovnal-li se počet odevzdaných hlasovacích lístků počtu voličů volby se zúčastnivších, jest volba neplatná.

§ 29. Bylo-li na některém lístku hlasovacím více jmen osob napsáno, než se jich má voliti, počítá se jen jméno první.

§ 30. Komise rozhodne většinou hlasů, je-li hlasovací lístek platný či nic.

§ 31. Po ústním vyhlášení výsledku volby podepíší členové volební komise protokol o volbě, přidají k němu všecky lístky legitimační a hlasovací.

Pak předseda komise vše zapečetí a zašle komisi okresního města volebního okresu.

§ 32. Tato komise sečte výsledky došlé ze všech volebních obcí, sepíše o tom protokol a spolu se všemi spisy zašle hlavní zemské volební komisi do Prahy, za účelem konečného prohlášení zvolených kandidátů.

Vedle toho jest povinna komise svým předsedou zaslati telegraficky konečný výsledek s udáním počtu hlasů každého kandidáta aspoň jednomu dennímu časopisu pražskému.

§ 33. Jak se sestavují komise. Komise volbu řídící skládá se z tolika členů, kolik stran v dotyčném okresu oznámilo v úřední kandidátní listině své kandidáty. Členy ty jmenuje po návrhu volebních výborů té které strany okresní starosta. Mimo to zasedá v komisi zástupce, jmenovaný okresním hejtmanstvím a obce, v níž se volba děje.

Takto sestavená komise volí ze sebe předsedu a jeho náměstka.

Předmětem rozhodování komise jsou všecky záležitosti, jež se během volby k rozhodování vyskytnou.

Jednání řídí předseda, v jeho nepřítomnosti náměstek.

Rozhodnutí komise děje se většinou hlasů; předseda neb jeho náměstek hlasuje jen pži rovnosti hlasů.

§ 34. Kdo se pokládá za zvoleného. Prohlášení zvolených provede po sečtení všech hlasů zemská volební komise. Tato se skládá z předsedy a 2 místopředsedů, jež jmenuje zemský výbor, dále dvou zástupců místodržitelství a ze zástupců všech stran, které se súčastnily voleb a ohlásily své kandidáty na úřední kandidátní listině.

Strany jmenují samy členy této komise a sice přísluší právo jmenování předsedovi volebního výboru té které strany.

Nejmenuje-li tento členy komise v čas, učiní tak na místě jeho sám předseda zemské volební komise k návrhu došlému ze členstva (voličstva) dotyčné strany.

Strany, které na úřední kandidátní listině postavily nejméně 100 kandidátů, mají právo na 4 členy zemské komise, strany s nejméně s 50 kandidáty na 2; ostatní strany s menším počtem kandidátů voleb se zúčastnivších, bez ohledu na počet, mají právo na 1 člena komise.

Samostatným kandidátům nepřísluší právo jmenovati člena komise, předseda zemské volební komise může však pro více samostatných kandidátů jmenovati jednoho, nejvýše dva členy komise.

§ 35. Vyhlášení zvolených děje se tímto způsobem:

Nejprvé se zjistí počet všech platných odevzdaných lístků.

Takto povstalé číslo dělí se počtem mandátů, čímž se zjistí základní číslo počtu hlasů pro jeden mandát vypadající.

Po té se určuje, mnoho-li zvolených poslanců přijde na jednotlivé strany.

U každé jednotlivé strany sečtou se hlasy, které v celém království na všecky její kandidáty v úřední kandidátní listině uvedené připadly.

Úhrnný počet tento rozdělí se základním číslem počtu hlasů pro jeden mandát vypadajících. Takto získané číslo znamená počet zvolených poslanců dotyčné strany.

Při tomto úkonu početním se však hledí pouze na čísla celá.

§ 36. Pokud se zlomků týče, přihlíží se k nim teprvé při doplňování celkového počtu mandátů.

§ 37. Vypadne-li na tu kterou stranu méně zvolenců, než bylo kandidátů na úřední kandidátní listině ohlášeno, vyhlásí se za zvolené postupně ti, kteří dostali největší počet hlasů.

Zjistí-li se však, že by mělo straně dle součtu hlasů jejím kandidátům odevzdaných připadnouti více poslanců, než byla ona v úřední kandidátní listině kandidátů jmenovala, prohlásí se všichni její úředně oznámení kandidáti za zvolené; pokud se pak zbytku týče, rozdělí se tento zbytek poměrně dle zásad v tomto zákoně ustanovených na ostatní strany ve volbách súčastněné.

§ 38 Když byl zjištěn počet zvolencův na každou stranu připadající, provede se týmže způsobem zjištění u kandidátů samostatných a určí se, kolik zvolencův na ně připadá. Za zvolené pak se prohlásí postupně ti, kteří obdrželi nejvíce hlasův.

§ 39. Když by počet kandidátů uvedeným způsobem za zvolené prohlášených nedosahoval čísla 300, přistoupí se k doplnění celkového počtu (§ 27). To se děje tím způsobem, že se při každé straně i při samostatných kandidátech hledí ku zlomkům, nedosahujícím základního čísla počtu na jeden mandát vypadajícího.

Opět se nejprve zjistí dle výše zbývajících hlasů, kolik by každé straně, pokud se týče samostatným kandidátům ještě dodatečně připadlo zvolenců.

Za zvolené pak se prohlašují postupně ti, kteří obdrželi nejvíce hlasů.

§ 40. O prohlášení zvolenců sepíše se zápis a předseda hlavní zemské komise oznámí výsledek voleb c. k. místodržiteli; mimo to zašle výsledek ihned do všech denních listů pražských.

§ 41. Stížnosti a odvolání. Proti rozhodnutí komisí volebních není před ukončením volby a vyhlášením zvolencův žádného odvolání.

Teprve po vyhlášení zvolenců přísluší každému voliči na zemský výbor stížnost do 14 dnů.

§ 42. O stížnosti zavede šetření zemský výbor, jenž rozhoduje právoplatně jen tenkráte, stalo-li se usnesení jednohlasně. Jinak musí zemský výbor předložiti spisy k rozhodnutí sněmu.

Došlo-li během děje volebního ke skutkům trestním, musí zemský výbor ihned oznámiti to příslušnému úřadu a vyčkati právoplatného rozhodnutí, jež pak předloží sněmu.

Ukázalo-li by se, že v některém volebním místě, nebo ve volební komisi místní, okresní nebo zemské staly se takové nesprávnosti, že jimi bylo přivoděno nesprávné neb nezákonné vyhlášení jednoho neb více kandidátů, budiž volba v dotyčném volebním okresu zrušena. O zrušení rozhoduje zemský výbor, stalo-li se usnesení jednohlasně, v případě opačném přísluší rozhodnutí sněmu.

Byla-li takovým způsobem volba zrušena, vypíše se ihned volba nová. Po výsledku jejím vykoná zemská volební komise opravu prohlášením zvolených poslancův jen v tom případě, nastala-li novou volbou změna poměru súčastněných stran. Je-li výsledek nové volby takový, že se na poměru súčastněných stran podstatně nic nezměnilo, zůstává při prohlášení zvolencův po všeobecných volbách učiněném.

II. Tento zákon nabude platnosti ihned po vyhlášení a provedení jeho ukládá se zemské vládě.

Po stránce formální navrhuji přikázání tohoto návrhu 18ti členné komisi zvolené z celého sněmu.

V Praze, dne 21. září 1909.

Dr. K. Baxa a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Naložím s těmito návrhy dle jednacího řádu.

Ich werde diese Anträge der geschästsordnungsmäßigen Behandlung unterziehen.

Přejdeme k druhému bodu dnešního denního pořádku:

Ustavení kurií a zvolení členů verifikačního výboru.

Mir übergehen zum zweiten Punkte der Tagesordnung:

Konstituierung der Kurien und Wahl des Verifikationsausschusses.

Zu diesem Punkte der Tagesordnung hat sich der Herr Abgeordnete Pacher das Wort erbeten.

Ich erteile ihm dasselbe. Abgeordneter Pacher: Hoher Landtag! Da für uns, Vertreter des deutschen Volkes in Böhmen, kein Anlaß vorliegt, von der in der letzten Landtagstagung eingenommenen Haltung abzugehen, erkläre ich hiemit, daß wir uns an der Konstituierung der Kurien und an der Wahl der Verifikatoren nicht beteiligen werden.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádám kurie, aby se ustavily a každá kurie aby zvolila 3 členy verifikačního výboru.

Ich ersuche die Kurien, sich zu konstituieren und je drei Mitglieder in den Verifikationsausschuß zu wählen.

Kurii velkých statků přikazuji zasedací síň zemského výboru v I. poschodí ku konstituování; kurii měst komisní síň číslo 1., kde zasedala komise rozpočtová, a kurii venkovských obcí síň číslo 13 vedle hovorny.

Zur Konstituierung wird der Kurie des Großgrundbesitzes der Sitzungssaal des Landesausschusses im ersten Stock, der Städtekurie das Kommissionszimmer Nr. 1, wo die Budgetkommission ihre Sitzungen abgehalten hat und der Kurie der Landgemeinden das Zimmer. Nr. 13, neben dem Sprechsaale, zugewiesen.

Není mi možno dnes ustanoviti den příští schůze, stane se tak cestou písemní.

Ich werde mir erlauben, den Tag und die Tagesordnung der nächsten Sitzung im schriftlichen Wege bekannt zu geben.

Die Sitzung ist geschlossen.

Schůze jest skončena.

Konec schůze v 1 hodinu odpol.

Schluß der Sitzung um 1 Uhr Nachm.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP