Pondělí 16. října 1871

Mezi tím však došly nejponíženější adresy, slavným sněmem k J. Velič. podané, nejvyšším reskriptem královským ze dne 12. září 1871, kterým státní právo království Českého slavně uznáno bylo, nejmilostivějšího a zajisté blahosklonného vyřízení. A tím tedy odpadl důvod, pro který sl. presidium sněmovní, vyhovujíc přání od sl. sněmu vyslovenému, nekladlo na denní pořádek volbu zemsk. výboru. Krom toho ale nastoupila nyní i nezbytná nutnost, aby se tato volba vykonala. Dne 16. září 1871 podali totiž veškeří dosavádní přísedící zemsk. výboru, kteří také dosavád poslanci zemskými a tedy členové sl. sněmu jsou, totiž: Pp. Dr. Schmeykal, Dr. Görner, Dr. Tedesco, Dr. Forster, Dr. Wiener a Dr. Pickert u sl. presidia sněmovního vyjádření, že jim nelze na déle podržet mandáty co přísedící zemsk. výboru, jim od sl sněmu svěřené, a že se tedy vzdávajíce se tohoto úřadu, na sl. presidium obracejí s prosbou, aby položilo na denní pořádek volbu nového zemsk. výboru Poněvadž ale mandáty ostatních p. přísedících zemského výboru tím, že nebyli více voleni do sněmu dle čl. XIV. již samy sebou uhasnuly, totiž mandáty pánů rytíře Koptze MDra. Lumbe, dvor. rady Junka, rytíře Kotze z Dobrže, Dr. Theumera, bar. Zd. Malovce. Dr. Stengla, tak se tím přihodil případ ten, že se správa zemská nyní nachází beze všeho správního a výkonného orgánu.

Uváží-li se ale, že tak značné jmění zemské a správa jeho svěřena jest zemskému výboru a že se bez poškození samosprávy správa tato ani na čas odevzdat nedá jakémusi sboru pouze z úředníků sestavenému; uváží-li se dále. že zemskému výboru rozhodující moc v třetí stolici ve všech skoro záležitostech samosprávy obecní a okresní se týkajících a rozličných jiných do veřejného i soukromého života tklivě zasahujících právních poměrech svěřena jest a že by tedy nevyřizování těchto záležitostí zemskou správu v největší zmatek uvedlo, - uváží-li se konečně, že zemský výbor povolán jest, aby vykonával uzavření slavného sněmu, duchem a směrem sněmem samým vytknutým, a že se to dá docílit jen členy sněmu samého, že ale žádná komise sněmovní mimo výbor zemský po ukončení sněmu co taková zasedati nesmí, tedy nemůže povstat o tom žádná pochybnost, že se záležitosti do kompetence zemského výboru náležející žádným jiným orgánem vykonávati nedají, než právě výborem zemským, a že tedy největší nutnost teď před slavný sněm předstoupila, aby se tento tak důležitý orgán samosprávy zemské opět obnovil a konstituoval. Komise uznávajíc a vyslovujíc tuto nutnost pokládá ale za potřebné, aby před slavným shromážděním konstatovala, že se právní existence zemského výboru nezakládá jedině na zemském zřízení ze dne 26. února 1861, nýbrž že zakládá se v starém ústavním právu království českého a že sněmové tohoto království vždy nejen za své právo ale i za svou povinnost pokládaly správu zemskou svěřovati jen zřízencům svým od nich zvoleným a od nich ustanoveným a že tedy slavný sněm, když i nyní přikročí k volbě zemského výboru, tím jen vykonávat bude své staré ústavní právo.

Nicméně ale vidělo se přece komisi nutným býti, navrhnouti slavnému sněmu, aby konaje tuto volbu zemského výboru konstatoval, by se předešlo všem snad nepravým výkladům neb nedorozuměním, že konaje tuto volbu pohnán k tomu jsa nezbytnou nutností správy zemské a povolán k tomu jsa postavením, které mu vykázáno jest zemským zřízením ze dne 26. února 1861, při tom nezvratné své stanovisko zachovává, které zaujal ve své nejponíženější adresse k Jeho Veličenstvu dne 10. října t. r. podané.

Ze všech příčin těchto činí komise slavnému sněmu návrh:

Slavný sněme račiž uzavříti:

1.   V uvážení, že mandáty dosavadních přísedících zemského výboru, kteří více zemskými poslanci nejsou, pominuly a že ostatní přísedící zemského výboru ze svých úřadů se poděkovali, budiž vykonána nová volba 8 přísedících zemského výboru, z nichž se voliti mají: 2 od poslanců zvolených ve volební třídě velkostatků, 2 od poslanců zvolených ve volební třídě měst, průmyslových míst a obchodních a průmyslových komor, 2 od poslanců zvolených ve volební třidě venkovských obcí a ostatní 2 jednotlivě od celého sněmu z jeho středu.

Tímtéž spůsobem vykonána budiž volba 8 náhradníků přísedících zemského výboru.

2.    Zemský sněm, konaje volbu přísedících zemského výboru v postavení zřízením zemským ze dne 26. února 1861 jemu vykázaném, nucen jsa k tomu nezbytnou potřebou správy zemské, prohlašuje, že své stanovisko, které ve své nejponíženější adrese ze dne 10, října 1871 byl zaujal, nezvratně zachovává.

Die Kommission stellt den Antrag: 1.,, In Erwägung, daß die Mandate der bisherigen Landesausschußbeisitzer, welche in diesen Landtag nicht gewählt würben, erloschen sind und daß die übrigen Landesausschußbeisitzer auf ihre Stellen resignirt haben, ist eine Neuwahl von 8 Landesausschußbeisitzern vorzunehmen, von deuen

2 durch die von ber Wählerklasse des Großgrundbesitzes gewählten Abgeordneten,

2 durch die von ber Wählerklasse der Städte, Inbustrialorte und Handels= und Gewerbekammern gewählten Abgeordneten,

2 durch die von ber Wählerklasse der Landgemeinden gewählten Abgeordneten und die übrigen

2 einzeln vom ganzen Landtage aus seiner Mitte zu wählen sind.

Auf dieselbe Weise ist die Wahl von 8 Ersatzmännern vorzunehmen.

2. Indem ber Landtag in Gemäßheit ber ihm burch die Landesordnung vom 26. Feber 1861 augewiesenen Stellung und in Anbetracht des un= abweisbaren Bebürfnisses der Landesadministration zur Wahl von 8 Landesausschußmitgliebern schreitet, erklärt derselbe seinen in ber allerunterthänigsten Adresse vom 10. Oktober 1871 bezeichneten Standpunkt unverrückt zu bewahren.

Nejv. maršálek zemský: Jelikož tento návrh komise záleží ze 2 částí, tedy si dovoluji především činiti dotaz, zdaliž někdo žádá za slovo k generální debatě.

Nachdem sieser Antrag aus 2 Theilen besteht, so erlaube ich mir die Anfrage zu stellen, ob Jemand zur Generaldebatte das Wort verlangt.

Jelikož nikdo se nehlásil, tedy přejdeme k specielnímu rokování. Žádá někdo za slovo stran 1. odstavce?

Verlangt Jemand das Wort zum 1. Theil des Antrages? Wenn nicht, so werbe ich zur Abstimmung schreiten.

Ich bitte biejenigen Herren, welche mit dem 1. Absatze des Kommissionsantrages einverstanden sind, die Hand zu erheben. (Geschieht - stane se.;

Der Antrag ist angenommen.

Návrh jest přijat. Žádá někdo slovo stran 2. odstavce návrhu komise?

Verlangt Jemand das Wort bezüglich des 2. Theiles des Antrages der Kommission ?

Není-h tomu tak, tedy žádám, aby oni páni, kteří s návrhem komise souhlasí, ruku vyzdvihli. (Stane se). Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Následkem tohoto uzavřeni dám vykonati volbu zemského výboru v nejblíže příštím sezení.

Zpravodaj Dr. Roth: Dovoluji sobě učiniti návrh, aby se volba zemského výboru ještě v dnešním sezení vykonala.

Ich erlaube mir den Antrag zu stellen, es möge die Neuwahl der Landesausschußbeisitzer und deren Ersatzmänner noch in der heutigen Sitzung vollzogen werben.

Se. Erc. Heinrich Graf Clam Martinic: Ich würbe mir den Gegenantrag zu stellen erlauben, daß dies auf die Tagesordnung der, nächsten Sitzung gestellt werbe; die Wahl des Landesausschußes steht heute, glaube ich, nicht auf der Tagesordnung, es müßte also erst auf die Tagesordnung gelangen, und ich glaube, daß es auch besser sein wird, wenn wir es bis auf die nächste Sitzung verschieden.

Dovoluji si učiniti návrh, aby skutečné vykonání volby se odložilo na příští sezení.

Nejv. maršálek zemský: Pánové, já upozorňuji na to, že ustanoviti denní pořádek jest mou úlohou. Já jsem nepostavil volbu zemského výboru na dnešní denní pořádek, poněvadž jsem nemohl věděti, jaký návrh komise učiní. Následkem dnešního uzavření může se dáti tato volba na denní pořádek. Jak jsem sobě dovolil již upozorniti, nemohl bych tedy o návrhu pana zpravodaje v té věci jinak dáti hlasovati, než jako o přání, by se volba zemského výboru ještě dnes na denní pořádek dala.

Kdyby se toto přání vyslovilo, učinil bych tak; kdyby se však tak nestalo, zůstali bychom při tom, jak jsem si dovolil říci; návrh Jeho Excellenci pana hraběte Martinice tuším, jest vlastně takový, že o něm nemohu dáti hlasovati, poněvadž ho považuji za negativní; který odporuje návrhu vyslovenému panem zpravodajem. Dovoluji sobě tedy učiniti dotaz na pány, zdali sobě většina sněmu přeje, abych dal volbu ještě na dnešní denní pořádek?

Ich erlaube mir, an die Herren die Bitte zu stellen, mir durch Handaufheben bekannt zu geben, ob sie wünschen, daß die Wahl des Landesansschußes noch auf die heutige Tagesordnung zu fetzen fei?

Žádám pány, kteří takové přání mají, aby vyzdvihli ruku. (Stane se). Je to patrně menšina, a dám tedy tu volbu na denní pořádek příštího sezení.

Zpravodaj Dr. Roth: Komisi byly odevzdány také předlohy týkající se účtů o správě zemského jmění za rok 1869, pak o účtech o správě zemského jmění pro rok 1870, a o rozpočtu zemském též pro rok 1870 k předběžné poradě.

Komise radíc se o tom, jak by se tyto předlohy vyříditi měly, přišla ovšem k uvážení, že jest velmi žádoucno, aby zejména účty z roku 1869 a 1870 proskoumány a schváleny byly tak brzy jak možná. Dále ale přišla komise také k uvážení tomu, že jsou předlohy tyto tak rozsáhlé, a že jest v nich tak hojný materiál nahromaděn, jenž zpracován býti má, že by komise i při největší píli a při docela výhodném rozdělení práce nebyla s to, práci tuto před uplynutím několika týhodnů vykonati, má-li se totéž tak, jak předmět vyžaduje, důkladně pracovati. Za touto příčinou a hledíc dále k tomu, že neodkladné jest přece vyřízení těchto záležitostí, že snad sněm nebude míti dlouhé již trvání a že nemůže jinak komise mimo zemský výbor po ukončení sněmu zasedati, dovoluje si komise učiniti návrh, aby slavný sněm uzavřel: předlohy a sice:

A)  Učet o správě zemského jmění za rok 1869 spolu s účetními závěrami fondu domestikálního, fondu Bubenečského, fondu zemského, fondu porodnice, fondu nalezince, fondu blázince, fondu káznice pod čís. 29 sněm.

B)  Účet o správě zemského jmění z r. 1870 spolu s podrobnými účetními závěrami fondu domestikálního, fondu Bubenečského, fondu zemského, fondu porodnice, fondu nalezince, fondu blázince a fondu káznice pod čís. 92 sněm.

C) Rozpočet českého vyvazovacího fondu na rok 1871 pod čís. 47 sněm.

D) Rozpočet zemský na rok 1871 spolu se zvláštními rozpočty fondů: domestikálního, zemského a bubenečského, jakož i fondu pro porodnici, pro nalezinec a pro donucovací pracovnu čís. 48 sněm., buďtež odkázány zemskému výboru, aby je proskoumal a zprávu o nich podal.

Der hohe Landtag wolle beschließen: die Landtagsvorlagen und zwar:

A. Die Rechnung über die Landesvermögens= Verwaltung für das Jahr 1869 sammt den Spezialrechnungsabschlüssen für den Domestikalfond, den Bubentscher Fond, den Landesfond, den Gebärhausfond, den Findelhausfond, den Irrenhausfond und den Zwangsarbeitshausfond unter Nr. 29 Ldtg.

B.    Die Rechnung über die Landesvermögens= Verwaltung für das J. 1870 sammt den Spezialrechnuugsabschlüssen für den Domestikalfond, den Bubentscher Fond, den Landesfond, den Gebärhausfond, den Findelhansfond, den Irrenhausfond und den Zwangsarbeitshausfond unter Nr. 92 Ldtg.

C.    Der Voranschlag des Grundentlastungs= fondes für das J. 1871 unter Nr. 47 Ldtg.

D.   Das Landesbudget für das Jahr 1871 sammt den Voranschlägen für den Domestikalfond. für den Landesfond, den Bubentscher Fond, den Gebärhansfond, den Findelhaus=, den Irrenhaus= und den Zwangsarbeitshausfond unter Nr. 48 Ldtg. dem Landesausschuße zur Prüfung und Berichterstattung zuzuweisen.

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo. (Ne. )

Verlangt Jemand das Wort?

Wenn dies nicht der Fall ist, werde ich zur Abstimmung schrelten und ersuche diejenigen Herren, die mit dem Antrage der Kommission überein= stimmen, die Hände zu erheben; der Antrag ist angenommen.

Návrh jest přijat.

Nejv. maršálek zemský: Tím, pánové, jest dnešní denní pořádek vyčerpán, žádám, by po ukončení sezení každá kurie ráčila zvoliti 3 členy pro komisi ustanovenou k správě o návrhu p. prof. Zeleného.

Ich ersuche nach Schluß der Sitzung die Kurien je 3 Mitglieder für die Kommission zu wählen, welche heute über Antrag des Hrn. Abgeordneten Zelený beschlossen worden ist.

Žádám, by členové této komise, jakmile budou zvoleni, ráčili se skonstituovati a sice v zasedací síni zemského výboru.

Ich bitte die gewählten Herren, sich sofort im Sitzungssaale des Landesausschußes zu konstituiren.

Příští sezení jest ve středu o 10. hod., na denním pořádku je volba zemsk. výboru a po případě správa komise o návrhu p. prof. Zeleného.

Nächste Sitzung Mittwoch um 10 Uhr.

An der Tagesordnung ist: Wahl des Landesausschußes und eventuell Bericht der über den Antrag des Hrn. Prof. Zelený gewählten Kommission.

Schůze jest skončena.

Konec sezení 12 hod. 30 min.

Verifikatoren: Moriz Graf Rumerskirch. Jan Černý. Dr. Stanisl. Neumaun.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP