Korektura


(17.40 hodin)
(pokračuje Jan Hrnčíř)

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky. Za prvé, aby před čerpáním částky 30 miliard korun, o které má být navýšen schodek státního rozpočtu na rok 2024 provedla revizi doposud nespotřebovaných výdajů v rámci jednotlivých kapitol státního rozpočtu. Za druhé, aby navýšené finanční prostředky byly určené výhradně na úhradu škod způsobených povodní. Za třetí, aby vláda České republiky průběžně informovala Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o čerpání těchto prostředků. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? (Hlásí se poslankyně Schillerová.) Paní předsedkyně, prosím, odkažte se na načtené usnesení v obecné rozpravě.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tak, jak jsem načetla v obecné rozpravě usnesení, tak se k němu přihlašuji v podrobné rozpravě, a to ke sněmovnímu dokumentu 5037. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a ptám se, zda se ještě někdo další hlásíte do podrobné rozpravy? Nikoho takového nevidím, tak končím podrobnou rozpravu. Chci se zeptat, zda v tento moment chtějí pan zpravodaj nebo pan ministr závěrečné slovo? (Ministr: Ano.) Prosím, pane ministře. Současně avizuji (žádám?) - než vám udělím slovo - pana zpravodaje, aby určil následující postup, zda si vezmeme pětiminutovou přestávku, anebo budeme plynule pokračovat směrem k těm doprovodným usnesením. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já bych chtěl poděkovat za tu debatu, poděkovat za to, že nepadl žádný pozměňovací návrh. Nechám na vedení Sněmovny, zda dá pauzu na to, aby například všichni poslanci viděli doprovodná usnesení. Jak jsem říkal, doprovodné usnesení poslaneckého klubu hnutí ANO jsem viděl dopředu a doporučuji ho přijmout. Myslím si, že druhý a třetí bod usnesení, které před chvílí načetl pan poslanec Hrnčíř, se dublují. To znamená, tam považuji za zbytečné hlasovat.

První bod z mého pohledu není žádný problém také podpořit, abychom se podívali a udělali revizi nespotřebovaných výdajů v kapitolách do konce září. Takže body 5 a 6, pokud bych to takhle mohl očíslovat, jsou duplicitní. Body 1 a 4 jsou podle mého názoru nekonfliktní, logické a doporučuji všem, abychom je schválili. Z mého pohledu myslím, že není potřeba dělat pauzu mezi druhým a třetím čtením. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Chcete si vzít závěrečné slovo, pane zpravodaji? (Ne.) Není tomu tak. Pochopil jsem, že bude shoda v tom, že budeme plynule pokračovat třetím čtením. Já tedy nejprve končím druhé čtení tohoto návrhu.

Protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, zahajuji tedy třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona a očekávám, že zpravodaj rozpočtového výboru, poslanec Josef Bernard, bude spolu se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto otevírám. Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě končím rozpravu. Ptám se na závěrečná slova pana ministra? (Ne.) Pana zpravodaje? (Ne.) Není tomu tak. Nyní tedy žádám zpravodaje, pana poslance Josefa Bernarda, aby nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Josef Bernard: Ta je velmi jednoduchá. Máme tady vlastní návrh zákona, a potom dvě doprovodná usnesení. Jedno od paní předsedkyně Schillerové a jedno od pana poslance Hrnčíře. Takže budeme hlasovat o vlastním návrhu zákona a potom v pořadí tak, jak byla přednesena doprovodná usnesení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ještě se chci zeptat, pane zpravodaji. Vzhledem k tomu, že každé to doprovodné usnesení, myslím, mělo tři body, zda budeme hlasovat un block, anebo po jednotlivých bodech?

 

Poslanec Josef Bernard: Předpokládám, že můžeme hlasovat un block.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. V pořadí nejprve hnutí ANO a poté hnutí SPD.

 

Poslanec Josef Bernard: Napřed návrh paní předsedkyně Schillerové a potom pana poslance Hrnčíře.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Chci se zeptat, zda je nějaký rozpor s touto procedurou? Není složitá. (Ministr Stanjura hovoří mimo mikrofon.) Omlouvám se, pane ministře. Prosím, promluvte na mikrofon, ať všichni ví, o čem je váš návrh.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Vzhledem k tomu, že podle mého názoru druhý a třetí bod toho návrhu pana poslance Hrnčíře jsou duplicitní, tak buď to stáhneme, nebo pak navrhuji o těch bodech navržených SPD hlasovat samostatně. Potom se dají body 5 a 6, když to takhle očísluji, označit za duplicitní.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, jestli jsem tedy dobře rozuměl té proceduře, tak návrh hnutí ANO bychom hlasovali un block a návrh hnutí SPD bychom hlasovali po jednotlivých bodech. Jestli jsme v souladu, pane zpravodaji?

 

Poslanec Josef Bernard: Ano, jsme v souladu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ještě počkám, zda navrhovatelé neupraví proceduru s tím, že by byl některý z bodů stažen. (O slovo se hlásí poslanec Radim Fiala.) Chcete vystoupit, pane předsedo, k proceduře? Prosím, ještě pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Reaguji tedy na slova pana ministra. Pravdou je, že naše body číslo 2 a 3 už jsou obsaženy v návrhu usnesení hnutí ANO, takže stahuji z toho návrhu pana poslance Hrnčíře bod číslo 2 a 3 a nechávám tam jenom bod číslo 1. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Takže ještě tímto způsobem byla upravena procedura. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Bernard: Takže nyní budeme hlasovat o návrhu zákona tak, jak byl předložen. Já jsem ho načetl v tom svém vystoupení, takže s vaším dovolením už ho načítat dál nebudu. Máte ho všichni ve svých materiálech.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Každopádně přečtu návrh tohoto usnesení a pak o něm dám hlasovat. "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 433/2023 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2024, podle sněmovního tisku 802, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 9, přihlášeno je 170 poslankyň a poslanců, pro 166, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Prosím, můžeme pokračovat.

 

Poslanec Josef Bernard: Nyní budeme hlasovat o doprovodném usnesení, které předložila paní předsedkyně Schillerová. Rovněž bylo načteno v průběhu jednání.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 10, přihlášeno je 170 poslankyň a poslanců, pro 163, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto doprovodným usnesením byl vysloven souhlas. Prosím.

 

Poslanec Josef Bernard: Nyní je zde doprovodné usnesení pana poslance Hrnčíře. Pro vyloučení všech pochybností načtu ten článek 1 tak, jak byl načten. "Vyzýváme vládu České republiky, aby přečerpáním částky 30 miliard korun, o kterou má být navýšen schodek státního rozpočtu na rok 2024, provedla revizi doposud nespotřebovaných výdajů v rámci jednotlivých kapitol státního rozpočtu."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro toto doprovodné usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 11, přihlášeno je 169 poslankyň a poslanců, pro návrh 162, proti nikdo. Konstatuji, že i s tímto doprovodným usnesením byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme se vypořádali se všemi návrhy, které zazněly v podrobné rozpravě. Vzhledem k tomu, že o těch návrzích jsme hlasovali, tak končím projednávání tohoto bodu. Děkuji jak panu ministrovi, tak panu zpravodaji.

Ještě přečtu omluvy. Na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Bureš, od 18 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Josef Kott, od 17.30 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Drahoslav Ryba a od 17 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan premiér Petr Fiala.

Vzhledem k tomu, že jsme měli na programu pouze tento jeden bod, končím 114. schůzi poslanecké sněmovny. Děkuji a přeji pěkný zbytek dne.

Ještě, kolegyně a kolegové, pro pořádek připomínám, že zítra v 9 hodin ráno se zde scházíme na 113. schůzi Poslanecké sněmovny.

 

(Schůze skončila v 17.49 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP