Korektura


(16.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní rozhodneme, zda povedeme obecnou rozpravu. Já přivolám kolegy z předsálí.

Ještě jednou zagonguji.

Mezitím přečtu omluvy. Omlouvá se Foldyna Jaroslav od 16 hodin ze zdravotních důvodů.

 

A já pro poslance, kteří přicházejí, zopakuji, že nyní budeme rozhodovat o tom, zda povedeme obecnou rozpravu.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno 159 poslanců a poslankyň, pro 117, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Já otevírám obecnou rozpravu a s přednostním právem mám nejprve přihlášeného pana místopředsedu Karla Havlíčka a poté pana předsedu Radima Fialu. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, jsme v naprosto mimořádné situaci a já naprosto rozumím, že je třeba pomoci postiženým regionům, firmám, živnostníkům, rodinám a podobně, konečně jako jsme to museli dělat my, ať už v důsledku pandemie, nebo třeba v důsledku tornáda.

V rozpočtové rezervě v tuto chvíli nejsou zdroje, takže rozumím i tomu, že tak má nastat ve stavu legislativní nouze. A já dopředu anoncuji, že i když řeknu některá kritická slova, přesto se budu snažit vidět i některé věci objektivně a něco - to, co probíhá - tak i pochválit, tak dopředu anoncuji to, že ruku pro to zvednu. A zvednu proto, že jsme skutečně v situaci, která si to zaslouží.

Nerozumím už třeba ale tomu, proč se zde sehrálo to z mého pohledu naprosto zbytečné divadlo s tzv. povodňovými zdroji z Bruselu. Tím spíše, že se jednalo o předvolební období. Musím zopakovat větu pana premiéra, kterou pronesl den před volbami: Ve Wroclawi jsme dohodli, že Evropská unie uvolní na pomoc Česku 2 miliardy eur, jinými slovy 50 miliard korun, a sdělil to krátce po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von Der Leyenovou. Den po volbách jsme se dozvěděli to, co jsme všichni tušili, že nám Brusel žádných 50 miliard povodňových peněz nepošle. A chyba není v Bruselu v tomto případě. Oni skutečně neslíbili žádné peníze, popravdě řečeno, ani nemohli. Ty zdroje tam na to nejsou. Evropská komise pouze sdělila, že povodněmi postižené země, mimo jiné tedy Česká republika mohou přealokovat již přidělené naše peníze, jinými slovy, to jsou ty peníze, co čerpáme ze strukturálních fondů, na povodňové škody.

Jinými slovy, není to nic jiného než to, co my jsme dělali v době tornáda. Tam jsme si okamžitě nechali schválit Evropskou komisí a takzvanou notifikací, jinými slovy to, že naše peníze, které máme přiděleny, okamžitě můžeme využívat na odškodňování ať už živnostníků, nebo rodin. Nijak jsme to nehlásili do světa, už vůbec ne, že dostaneme nějaké nové peníze. Bylo zcela jasné, že si musíme pomoci sami. Ale popravdě, byli jsme rádi, že nám Evropská komise tehdy nedělala žádné problémy v přealokování, což nastalo úplně stejně nyní.

Ten rozdíl je v tom, že vláda si z toho udělala kampaň, aniž by sdělila fakta a pravdu. A není pravdou, že od počátku bylo jasné, a tak jak tvrdí dnes pan premiér, že to nejsou nové, ale tedy v uvozovkách ty naše peníze. Fakt to tak není. Ministr Ženíšek to řekl jasně. Na svých sítích uvedl: "Evropská unie nám pošle 50 miliard na pomoc s ničivými povodněmi." Jestliže i vládní představitelé žili v tom, že dostaneme takzvané nové peníze, tak je zjevné, že národ a lidé si nemohli myslet nic jiného. My jsme nad tím kroutili hlavou. Říkali jsme si, kde by se tam ty peníze vzaly, ale pochopitelně slovo premiéra jsme brali, že platí. Vzpomínám si, jak letěl ten žlutý pásek na ČT24. Nevyčítám to České televizi, ta to také nemohla vědět, že tedy nám přijde 50 miliard. V tu chvíli jsme všichni mohli být v uvozovkách v klidu v tom, že státní rozpočet to zas až tolik stát nebude, možná dokonce vůbec nic.

Čili jsou dvě varianty. Buď se to udělalo schválně marketingově, pak to považuji za katastrofu, anebo se to fakt nevědělo, byla to chyba, ale pak tedy jaksi je to známka nekompetence. Ale to je věc, která mně u toho skutečně vadí.

Znovu říkám, kdyby to nebylo den před volbami, tak by to možná člověk ještě vzal s pokrčením ramen, ale toto není možné vnímat jinak, než že to byla součást marketingové kampaně. Bohužel ale ty informace nebyly správné. Kdyby byly správné, pak to i chápu, že je to marketingová kampaň. Prostě získali jsme nových 50 miliard, proč se tím nepochlubit. Jenže ono to tak není!

Za další je třeba připomenout jednu věc, a ano, s tím se musíme smířit, a znovu opakuji, já zvednu ruku pro, pane ministře, že se nám součtový schodek zvýší za ty čtyři roky vašeho vládnutí na, počítám-li dobře, 1 170 miliard korun. Možná to bude plus minus jinak, ale vycházím z toho, kde jsme dnes, kolik se plánuje tento rok, kolik se plánuje rok příští. Když to přepočteme na čtyři roky a vztáhneme to ku jednomu roku, tak to vychází, zaokrouhluji to, na přibližně 300 miliard korun za rok. Jenom připomínám, že za našich vlád za těch osm let - čtyři roky jsme byli vedoucím hnutím a stranou, čtyři roky jsme nebyli, tak to bylo v průměru 100 miliard korun za rok.

A já to připomínám proto, že koaliční kritika našeho vládnutí, jinými slovy kritika současné vlády vůči naší tehdejší vládě, byla postavena právě na rozpočtových skocích. Řka, že tedy s novou vládou, rozumějme s vládou Petra Fialy, bude vše úplně, ale úplně jiné. A měli jste pravdu. Je to jiné. Je to horší. Je to výrazně horší. Trojnásobně horší.

Ano, máte pravdu v jedné věci, když řeknete: měli jsme nečekanou energetickou krizi. Plně s tím souhlasím. Měli jsme povodně. Máte pravdu. Ale my jsme měli covid. My jsme měli tornádo, byť je pravda, že to tornádo bylo v menším měřítku. To znamená, jak vy, tak my jsme se museli potýkat s nečekanými skutečnostmi. Covid byl výrazně horší, než jak byla energická krize, ale uznávám, ty povodně samozřejmě do toho padají velmi negativně. Ale ten rozdíl je jediný, vážení členové vlády! My jsme v té době docela zásadním způsobem podpořili firmy, podpořili jsme domácnosti. Všichni si vzpomínáte na ty desítky programů, které byly. A já netvrdím, že všechny byly geniální. Dneska bychom celou řadu z těch programů možná dělali trochu jinak, ale byli jsme pod obrovským tlakem a museli jsme dodat podporu pro 700 tisíc firem a živnostníků, které beru samozřejmě.

Za další. Zvyšovali jsme investice, a to zejména v dopravě a podotýkám bez triků, bez mimorozpočtových půjček. Prostě regulérně jsme to přiznali v rozpočtu. Také nás to netěšilo, že to přiznáváme v rozpočtu, ale věděli jsme, že tu dopravu musíme podpořit, a zvýšili jsme tam výdaje o 50 procent během dvou let. Drtivá většina staveb, které se dnes kolaudují, tak byla zahájena za nás, a když nebyly zahájeny kopnutím do země, tak byly zahájeny samozřejmě projektově. A já jsem rád, že vláda v nich pokračuje, v těch projektech, že je nezabrzdila. To není výčitka, to je jenom konstatování toho, že jsme v té době zvýšili zásadním způsobem výdaje na investice bez půjček mimorozpočtového charakteru.

Ale hlavně, to nejhlavnější, měli jsme, respektive v našem případě jsme neměli rostoucí příjmy, myslím tím, v těch krizových letech 2020-21. Když se podíváte na příjem v roce 2019 a poté v roce 2020 a v roce 2021, tak nastalo něco naprosto neuvěřitelného. Vlivem poklesu HDP jsme měli nižší příjmy v roce 2021, a protože logicky ten schodek je výsledkem příjem minus výdaj, tak nezpochybňuji, že jsme měli vyšší výdaje, protože jsme podpořili, jak už jsem říkal, jak živnostníky, firmy, tak domácnosti, tak pochopitelně ten příjem v tom sehrával naprosto, naprosto zásadní roli. Takže neměli jsme zdaleka takové příjmy jako vy, a už vůbec ne rostoucí v těch dvou kritických letech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP