Korektura


(15.50 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

Nejprve Ministerstvo zahraničních věcí Spojených států doporučí nějaký prodej, pak ten prodej teprve jde do Kongresu. Ve chvíli, kdy ten prodej za nějakých podmínek schválí Kongres, tak pak následně se vyjednává o tom konkrétním kontraktu a pak se dá říkat, pane kolego Okamuro, že je uzavřený nějaký kontrakt. Rumuni kupují 32 letounů F-35 na rozdíl od České republiky, která kupuje 24 letounů F-35. První dezinformace. Druhá, motor, náhradní motor kupuje i Česká republika. Kdybyste byl důsledný, tak byste našel v těch našich dokumentech, že i my kupujeme ten jeden motor, stejně jako Rumuni. Dále jste nebyl důsledný v tom, že jste si neporovnával, jaké další komponenty k těm letounům Česká republika pořizuje, že k tomu pořizuje nějakou munici, že k tomu pořizuje prostě nějaké další věci, které jsou součástí toho balíku, a že vlastně Rumuni ještě před sebou mají opravdu dlouhou cestu, než budou moci říct: My jsme uzavřeli kontrakt. Jsou v první třetině. A vy už tady vykřikujete, že je něco levnějšího, než to pořizovala Česká republika. Pane Okamuro, nelžete!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní ministryně, a nyní udělím slovo panu poslanci Oklešťkovi, který o to požádal o doplnění svého bodu.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Já jenom v tom víru vášně jsem zapomněl sdělit, že ten bod chci zařadit po již zařazených bodech. Děkuji vám, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Myslím, že jsme vyčerpali všechny přihlášky, které se týkaly pozměňovacích návrhů k programu, k návrhu pořadu 114. schůze. A nyní budeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Já přivolámám kolegy z předsálí. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení. Všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

Jen zopakuji, že budeme hlasovat o návrzích změn v programu schůze. Jako první vystoupil pan předseda Babiš. Navrhl nový bod s názvem Analýza průběhu povodní. Ano, pardon. Ještě jedno oznámení, paní poslankyně Opltová hlasuje s náhradní kartou číslo 31.

 

Zopakuji tedy název bodu Analýza průběhu povodní a návrh vlády, jak zabránit v budoucnu podobným škodám. Počet přihlášených se nám ustálil. Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno 150 poslanců a poslankyň, pro 72, proti 33. Návrh byl zamítnut.

 

Mám zde jedno sdělení pan ministr Jurečka hlasuje s náhradní kartou číslo 38.

 

Dalším navrhovatelem byl pan poslanec Bělica. Navrhl nový bod s názvem Konkrétní návrh opatření pro Moravskoslezský kraj.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 72, proti 3. Návrh byl zamítnut.

 

Posledním návrhem byl návrh pana poslance Oklešťka, který navrhl nový bod se zněním Opatření v povodních 2024 pro Olomoucký kraj.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 71, proti 3. Návrh byl zamítnut.

 

Tím jsme se vypořádali se všemi návrhy změn v programu schůze. Před projednáváním vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 433... (Poslanec Benda upozorňuje na chybějící hlasování.) Ano, omlouvám se, samozřejmě zapomněla jsem nechat hlasovat o návrhu pořadu jako celku.

 

Zahajuji tedy hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, přihlášeno 154 poslanců a poslankyň, pro 153, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

A nyní přistoupíme k jedinému pořadu, kterým je bod číslo 1. Před projednáváním vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 433/2023. Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2024, sněmovní tisk 802, zkrácené jednání, bychom podle § 99 odst. 5 měli posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. Otevírám rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu tedy končím a přikročíme k hlasování.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 433/2023 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2024,  sněmovní tisk 802, ve zkráceném jednání."

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 155 poslanců a poslankyň, pro 154, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní otevírám bod číslo

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 433/2023 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2024
/sněmovní tisk 802/

Zkrácené jednání. Předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych jménem vlády odůvodnil navrženou novelu o rozpočtu na rok 2024 . A ve svém úvodním slově s dovolením zareaguji na vystoupení kolegů a kolegyně, kteří vystoupili v rozpravě k návrhu programu. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP