Korektura


(15.20 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

My jsme vždy říkali, že jsme rádi, že důchody takto rostou, a ten nárůst cen, to zdražování pokrývají. Ale víte co? Když má člověk dvě malé děti, tak i ten zvýšený rodičovský příspěvek stejně vychází na to, že jeden z páru má měsíčně 10 až 14 tisíc korun, takovéto částky. Vydělává je ten druhý. A právě pro toto období, pro období péče o malé děti, se v naší zemi nedá úplně o stát opřít. V tomto období rodiny prostě zažívají reálný propad hodnoty toho rodičovského příspěvku.

Takže to, co bychom si přáli a co za Piráty navrhujeme, je, abychom totožný přístup, jaký máme k důchodům, a ten je správný, a sice valorizaci o inflaci, jako společnost zaujali i k mladým rodinám a právě v tomto období k navyšování rodičovského příspěvku. Proč? Aby lidé věděli, že přinejmenším hodnota toho takzvaného rodičáku neklesne. Vždyť jsou to rodiny, které si potřebují kupovat stejné věci jako rodiny seniorské, a stejně jako ve stáří, tak i v tomhle věku péče o maličké děti není možné chodit do práce, není možné se zabezpečit jinak.

Ten konkrétní návrh se opírá o valorizační mechanismus, jaký český právní řád zná, a to jak v oblasti důchodového pojištění, ale tak i v rámci systému veřejného zdravotního pojištění. My totiž máme také automatickou valorizaci pojistného na zdravotní pojištění za státní pojištěnce.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, paní místopředsedkyně, že vás přerušuji. Kolegové, kolegyně, prosím o klid! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A já se tím dostávám k té druhé části, o kterou nám velmi jde, a sice aby se neměnila ta část důchodové reformy, která se týká náročných profesí. Právě na vládě, jíž jsme byli donedávna součástí, prošla verze, kdy se náročné pozice jasně definované v situaci, v které prostě se zvyšuje ten věk odchodu, tak se tam řeší, že ne každý může v tom vyšším věku pracovat na své náročné pozici. Ty náročné pozice ve verzi, která prošla vládou, se týkají zhruba 120 tisíc lidí.

A nyní se už zveřejnila dohoda, že bude prosazována verze zúžení, aby ty náročné pozice se zvýšenými odvody na pojistné a s tou možností odejít do předčasného důchodu bez jeho krácení, to je to podstatné, se týkaly pouze zhruba 14 tisíc lidí. To nám přijde nemoudré. Už jsme to vysvětlovali a zopakuju to. Lidé, kteří opravdu mnoho směn, mnoho tisíc hodin strávili v podmínkách, které se nedají nijak kompenzovat - v horku, vedru, prachu, v zimě, tam jsou prostě definované ty podmínky - od chladu až třeba pro chemickou výrobu, tak ti byli vystaveni rizikům, která je fér kompenzovat právě těmi náročnými profesemi s nárokem na dřívější odchod do nekráceného starobního důchodu.

Tohle chci zdůraznit za nás. Mohou to být třeba - dám příklad jedné profese, když dřevorubec pracuje v létě, v zimě...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, paní místopředsedkyně, že vás opět přerušuji. Kolegové, kolegyně, prosím o klid, aby paní místopředsedkyně měla klid pro své vystoupení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pro představu závěrem, co jsou to takové náročné pozice. Může to být dřevorubec, který v zimě, v létě pracuje s motorovou pilou, může to být člověk právě v tom zátěžovém chemickém provozu, mohou to být obráběči strojů, ale u každého individuálně se pak má řešit, jak dlouho byl vystaven těm rizikovým podmínkám, kolik toho reálně v takto zátěžovém prostředí odpracoval. Zkrátka ten návrh má pojistky a mně přijde vyvážený a dobrý.

Když to shrnu, my podpoříme ty pozměňovací návrhy, které považujeme za dobré a přínosné. Rozhodně se nebojíme podporovat dobré věci a stejně tak bychom byli rádi, abyste zvážili, jak se jako společnost postavíme k mladým rodinám. Já si myslím, že bychom měli být země mezigenerační soudržnosti, měli bychom...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, paní místopředsedkyně. Kolegové, kolegyně, už potřetí vás žádám o klid, tak to prosím dodržte. Pokud nemůžete vydržet, prosím, opusťte sál a své hovory přeneste do předsálí. Děkuji. Vydržte ještě paní místopředsedkyně. (Předsedající zvoní.) Zdá se, že to funguje, děkuji, v pravé části. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně, už jsem opravdu v závěru. My jsme přesvědčeni, že se jako společnost máme starat o všechny, kteří pracovat nemohou, jak v tom vyšším věku, tak právě v období péče o malé děti. Chceme, aby takovým tempem, takovým způsobem, jako rostou důchody seniorům, a je to správně, tak abychom stejnou garanci hodnoty rodičovského příspěvku dali i mladým rodinám. Předkládáme konkrétní návrh. Navazuji na tohle téma i z minulého volebního období, kde jsem to také předkládala, a přeji si, aby když oba typy rodin nakupují obdobné potraviny, potřebují zaplatit obdobné věci a nemohou si zvýšit příjmy vlastní prací, tak abychom jim jako společnost opravdu tu inflaci, která bohužel věci dnes zdražuje, kompenzovali. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Táži se ještě, zda se někdo hlásí s přednostním právem. Není tomu tak. Nyní se tedy nacházíme v jednání o pořadu schůze a nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 113. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Než se ustálí počet přihlášených, přečtu omluvy. Omlouvá se Fridrich Stanislav od 17 hodin z rodinných důvodů, Maříková Karla od 18 hodin z pracovních důvodů, Richterová Olga od 16.30 z rodinných důvodů a Jan Síla od 15 hodin z pracovních důvodů.

Zdá se, že se nám počet přihlášených ustálil.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno 150 poslanců a poslankyň, pro 84, proti 66. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že pořad schůze byl schválen.

 

A nyní přistoupíme k prvnímu bodu pořadu, kterým je

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 696/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr pro místní rozvoj Marian Jurečka. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré odpoledne, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, my jsme se po více než šesti hodinách konečně dostali k obsahu této schůze, a to je druhé čtení návrhu důchodové reformy. Musím říct, že těch šest hodin tady bylo věnováno celé řadě témat, která vlastně vůbec nesouvisela s tímto tématem důchodové reformy, ale často se věnovala různým velmi vzdáleným věcem. Já si dovolím přesto nejenom uvést tento návrh, ale i drobně zareagovat na některé věci, které tady zazněly... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP