Korektura


(18.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tím jsme odhlasovali všechny návrhy, které zazněly, a já vám děkuji a končím projednávání tohoto tisku.

Otevírám další bod dnešního jednání, tím je

 

49.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 757/ - prvé čtení

A z pověření vlády předložený návrh uvede i v tomto případě pan ministr Martin Baxa. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, dovolte mi, abych v zastoupení pana ministra Mariana Jurečky předložil návrh novely zákona o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Poslední komplexní novelizace zákona č. 309/2006 Sb., proběhla již před sedmi lety. V průběhu těchto let byla tato právní úprava zkoumána a analyzována, na základě čehož byla identifikována ustanovení, která vyžadují úpravu, a to buď s ohledem na potřeby praxe, či s ohledem na poznatky vědy či techniky, vědy či techniky.

Návrh byl připravován v rámci pracovní skupiny se zastoupením sociálních partnerů, odborných expertů Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci, zástupců ministerstva, Státního úřadu inspekce práce a také akademické sféry.

Cílem předkládaného návrhu je zejména zajištění vyšší úrovně BOZP, snížení administrativní zátěže zákonem dotčených subjektů, ulehčení práce odborně způsobilým osobám k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi. Mezi hlavní navrhované úpravy patří posílení pravomoci již zmiňovaného koordinátora na staveništi a zvýšení podílu zadavatele stavby na zajištění BOZP, kdy dojde zejména k zakotvení povinnosti zadavatele stavby vytvořit podmínky pro činnost koordinátora, práva koordinátora, stanovit opatření zajištění BOZP a povinnost zhotovitele plnit opatření stanovená koordinátorem, zadavatel má povinnost podepsat koordinátorem zpracovaný plán BOZP a zavázat všechny zhotovitele, popřípadě i jiné osoby, k součinnosti s koordinátorem po celou dobu přípravy a realizace stavby, povinnosti koordinátora dát bezodkladně pokyn zhotoviteli k přerušení práce, pokud jsou fyzické osoby vystaveny bezprostřednímu ohrožení, s čímž je spojena nově zakotvená povinnost zhotovitele na pokyn koordinátora přerušit práci, úprava podmínek činnosti akreditovaných osob zajišťujících kvalifikaci odborníků v oblasti BOZP, kdy se navrhuje zakotvit povinnost žadatele o udělení akreditace předložit jako součást žádosti i etický kodex zkušební komise. K tomu bude vydán ještě speciální prováděcí předpis.

Dále rozšíření používání prvků digitalizace, a to zejména možnost odborně způsobilých osob vést chronologický seznam smluv o výkonu jejich činnosti též v elektronické podobě, zrušení povinnosti odborně způsobilých osob podepisovat seznam smluv a všechny zpracované dokumenty vlastnoručním podpisem.

Návrhem dojde k novelizaci dalších dvou právních předpisů zákona 250/2021 o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení, ve kterém se navrhuje rozšíření působnosti Technické inspekce České republiky a zpoplatnění prováděné vzdělávací činnosti a stejně tak i vydávání opisu dokladu o absolvování vzdělávání. Bude stanovena ale horní hranice poplatků.

Dále se novelizuje zákon č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, ve kterém se navrhuje úprava skutkových podstat přestupků na úseku bezpečnosti práce tak, aby bylo vše stanoveno v souladu se zákonem, povinnosti zadavatele a zhotovitele stavby. Úprava nemá negativní dopad na rozpočet MPSV, respektive na státní rozpočet. Poplatek za dobrovolnou vzdělávací činnost TIČR, tedy Technické inspekce České republiky, je výnosem státní příspěvkové organizace.

Účinnost návrhu zákona je navržena k 1. lednu 2025. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Zpravodajkou pro prvé čtení byla navržena paní poslankyně Vladimíra Lesenská, ale v prvním čtení ji zastoupí pan poslanec Vít Kaňkovský. Vzhledem k tomu, že jsme v prvním čtení, tak o změně zpravodaje budu muset dát hlasovat. Takže já jsem ještě přivolal kolegyně a kolegy z předsálí, aby se dostavili k hlasování.

 

A jenom zopakuji, o čem dám hlasovat. V prvém čtení budeme hlasovat změnu zpravodaje, místo paní poslankyně Vladimíry Lesenské se zpravodajem pro prvé čtení stane pan poslanec Vít Kaňkovský, když ho odhlasujeme.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro změnu zpravodaje? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 123, přihlášeno je 102 poslankyň a poslanců, pro 87, proti 1. Já konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

A poprosím pana poslance Kaňkovského, aby se jako zpravodaj ujal přečtením zpravodajské zprávy. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ještě jednou dobrý večer, vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, páni ministři, kolegyně, kolegové. Dovolte mi, abych vás seznámil s velmi krátkou zpravodajskou zprávou ke sněmovnímu tisku 757. Pan ministr Martin Baxa, byť v zastoupení velmi podrobně, a řekl bych i s velkým nadšením, nás seznámil s materií tohoto tisku, takže já jenom pro shrnutí.

Jde o novelu zákona č. 309/2006 Sb., kterou se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Tento tisk předložila vláda Poslanecké sněmovně dne 22. 7. 2024 a je označený jako sněmovní tisk 757. Jak již bylo zmíněno, zpravodajkou měla být paní kolegyně Vladimíra Lesenská, která je dnes ale řádně omluvena.

Pokud mohu shrnout za sebe jako zpravodaj, jde o hlavně technickou a harmonizační novelu, která reaguje na nařízení Evropského parlamentu, konkrétně číslo 1272/2008 a 1907/2006. Upravuje terminologii, podporuje digitalizaci agend, což by mělo ve finále snižovat administrativní zátěž.

Všechny ta další opatření, o těch mluvil pan ministr, a tam je asi nejdůležitější řešení BOZP na staveništích. A tady už pan ministr shrnul ty konkrétní úpravy, kterých se to týká. Tolik tedy stručně k této harmonizační technické novele. A já si dovolím jako zpravodaj ji doporučit k projednání ve výborech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, kde eviduji jednu přihlášku, a to je přihláška paní poslankyně Zuzany Ožanové. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, my se spolu setkáváme nejen u dopravy, ale i u těchto tisků. Já si myslím, že byste měl být jmenován superministrem, protože zvládnete úplně vše, ale my to máme v dobrém.

Takže k tomuto tisku já bych předestřela jednu věc. V minulém volebním období byl tady jeden tisk také, který dělalo MPSV, byla to vybraná technická zařízení. Došlo k tomu, že na půdě Sněmovny se stal garančním výborem hospodářský výbor, protože opravdu to byly velké technikálie a podobně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP