Korektura


(15.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní několik návrhů od pana předsedy Okamury. Je to zařazení nového bodu s názvem Za tři roky Fialovy vlády se lidem znehodnotily úspory o téměř jednu třetinu. Pětikoalice ničí životní úroveň našich spoluobčanů.

Zahájila jsem hlasování, kdo je pro zařazení nového bodu? Kdo je proti?

V hlasování číslo 99 je přihlášeno 139 přítomných, pro 64, proti 71. Návrh byl zamítnut.

 

Dále pan Okamura navrhuje nový bod s názvem Hrozí, že nelegální imigranti zůstanou na naše náklady na území našeho státu.

Zahájila jsem hlasování o zařazení nového bodu a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 100 je přihlášeno 139 přítomných, pro 59, proti 74. Návrh byl zamítnut.

 

Pan místopředseda Havlíček navrhuje nový bod pod názvem Stavební řízení v postižených oblastech.

Zahájila jsem hlasování o zařazení nového bodu a ptám se, kdo jste pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 101 je přihlášeno 139 přítomných, pro 61, proti 65. Návrh byl zamítnut.

 

Paní poslankyně Maříková navrhuje nový bod, a to pod názvem A dost Fialově vládě. Zahájila jsem hlasování o zařazení nového bodu. Ptám se, kdo je pro.

Hlasování číslo 102, je přihlášeno 139 přítomných, pro 63, proti 69. Návrh byl zamítnut.

 

Paní poslankyně Pošarová navrhuje nový bod Dobrovolní hasiči a profesionální hasiči a jejich plat.

Zahajuji hlasování o zařazení nového bodu. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V  hlasování číslo 103 je přihlášeno 139 přítomných, pro 63, proti 29. Návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Vondráček navrhuje nový bod Zajištění voleb.

Zahájila jsem hlasování o zařazení nového bodu a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 104 je přihlášeno 139 přítomných, pro 131, proti 4. Návrh byl přijat. Pevné zařazení bodu pan poslanec zatím nenavrhuje.

 

Nyní tedy k dalšímu návrhu. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová navrhla nový bod Poděkování složkám IZS. Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení nového bodu? Kdo je proti?

V hlasování číslo 105 je přihlášeno 138 přítomných, pro 59, proti 9. Návrh byl zamítnut.

 

A konečně návrh pana poslance Síly na zařazení nového bodu pod názvem Hospodaření privátních, přímo řízených a ostatních veřejnoprávních nemocnic.

Zahájila jsem hlasování, ptám se, kdo je pro zařazení nového bodu, Kdo je proti?

V hlasování číslo 106 je přihlášeno 139 přítomných, pro 60, proti 51. Návrh byl zamítnut. Pokud se nemýlím, tak jsme se vypořádali se všemi navrženými body, máme tedy schválené změny pořadu schůze.

 

Nyní otevírám projednávání bodu číslo

 

104.
Návrh poslanců Věry Adámkové, Vlastimila Válka, Toma Philippa, Miloslava Janulíka, Kamala Farhana a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 285/2002 Sb., o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů a o změně některých zákonů (transplantační zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 296/2008 Sb., o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka a o změně souvisejících zákonů (zákon o lidských tkáních a buňkách), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 162/ - prvé čtení

Stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 162/1. Prosím, aby opředložený návrh uvedla za navrhovatele poslankyně Věra Adámková. A vás, kolegyně a kolegové, žádám o ztišení, případě přesunutí vašich rozhovorů do předsálí!

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážení páni ministři, dámy a pánové, děkuji za zařazení tohoto bodu a musím říci, že málokterý bod programu za těch asi sedm let, co tady jsem, byl provázen tak těžkými porodními bolestmi, abychom vůbec projednali tento návrh zákona jako tento. Skoro - dovolte mi malý bonmo v přátelském duchu - bych řekla, že se to rovná porodním bolestem při konci pánevním rodící bělošky v pralese při monzunu na stromě, pod kterým číhá krokodýl. Ale díky boží přízni se všechno podařilo a bod máme zařazen. (Odmlka pro neklid v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás prosím, kolegyně a kolegové, o ztišení.

 

Poslankyně Věra Adámková: Takže dovolte mi krátce, abych jenom připomněla, o co se vlastně jedná. Vzhledem k tomu, že tady velmi málokdy byli přítomni koaliční poslanci, tak předpokládám, že samozřejmě nemáte všichni čas číst všechny dokumenty, tak si dovolím přiblížit, proč se vůbec o tento zákon nyní musíme snažit projednat.

Transplantační zákon hovoří i o dárcích dobrovolných, kteří poskytují kostní dřeň. A tento výkon je výkon chirurgický, který samozřejmě, protože jej dělají profesionálové, tak víceméně komplikace vidíme velmi zřídka. Nicméně život nám ukázal, že nepomýšlíme na všechno, jak to tak bývá, a že je rozhodně pestřejší, než si myslíme.

Před pěti lety se stalo, že mladý člověk - upozorňuji, že dárcem kostní dřeně musí být člověk, který splňuje velmi přísné podmínky darování, prakticky ve velké většině dominantně jsou to muži do 35 let, kteří skutečně nesmí mít řadu nemocí, ani v předchorobí, nesmí brát některé léky a podobně. Výkony provádějí odborníci a ty těžké komplikace infekční, které vyžadují pracovní neschopnost, jsou opravdu velmi řídké. Proto i když jsme v minulém období tady již jednou transplantační zákon projednávali a tehdy prošel v devadesátce, změna napravení určitých vztahů mezi našimi občany a dárci, tak jsme je četli velmi podrobně a toto nás prostě nenapadlo.

A důvod byl potom tak, jak to život přináší, takový, který jsme nečekali. U tohoto dárce se objevila velmi těžká infekční komplikace a my všem dárcům říkáme, že samozřejmě v případě, že je to dobrovolný dárce a je to provázeno neschopností, dostane plnou náhradu mzdy. Což se většinou stává. Je-li to dárce ledviny, prochází chirurgickým výkonem, dárce části jater chirurgickým výkonem, ani jinak není možné. U dárců kostní dřeně tomu tak není. To je ambulantní výkon a upozorňuju znovu, že ji provádějí profesionálové a skutečně ty komplikace jsou velmi řídké.

Ale stalo se. Představte si zděšení tohoto mladého člověka, který má doma rodinu a také má půjčku, což ve věku do 35 let je obvyklé, a náhle zjistil, že dostal prostě normální proplacení neschopenky, čili nikoliv to, že šel někomu dát kostní dřeň. Začali jsme se o to zajímat a nejprve jsme povolali právníky MPSV, aby nám vysvětlili, proč tento člověk nedostal podle zákona ten plný plat. Ale oni se nám vysmáli s tím, že podle právníků MPSV kostní dřeň není orgán.

Tak jsme povolali právníky Ministerstva zdravotnictví opět s tím, že teda je to nějak špatně. A ti nám řekli totéž. Tak jsme pochopili, že musíme zákon přepsat tak, abychom zabránili dalším takovýmto, řekněme, komplikacím a pro některé rodiny i do jisté míry katastrofám. Zdálo se mi to zcela, ale zcela jednoduché. Zmýlila jsem se. Upozorňuju znovu, že zdraví je opravdu apolitické. Bohužel, jak jsem tu říkala minule, i ten příběh té studentky, akutní leukémie si nevybírá, tak jako jiné choroby si nevybírají - ale zdravotnictví je velmi politické. Což vidíte, jak se tady již tři roky snažím tedy tento zákon zařadit a teď se podařilo, a já za to opravdu znovu děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP