(13.10 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Takže závěr. Diskuse vedla k nějakým drobným parametrickým úpravám tohoto návrhu a je samozřejmě avizován nesouhlas opozice s tímto návrhem jako celkem. A já vás za chvilku provedu procedurou a jednotlivými pozměňovacími návrhy. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní ještě možnost vystoupení zpravodajů - za zahraniční výbor pan poslanec Bělor? Nemá zájem. Pan poslanec Králíček za výbor pro veřejnou správu? Také nemá zájem.

 

Nyní bychom tedy měli hlasovat návrh na opakování druhého čtení, který zazněl od paní poslankyně Mračkové Vildumetzové a připojili se k němu někteří další.

Zahajuji hlasování o návrhu na opakování druhého čtení. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 9 je přihlášeno 167 přítomných, pro 75, proti 91. Návrh byl zamítnut.

 

Dále ještě budeme hlasovat návrh na zamítnutí zákona. (Poslankyně Schillerová z prostoru před řečnickým pultíkem: Kontrola hlasování.) Kontrola hlasování, ještě tedy posečkejme... Pan zpravodaj, poslanec Vondráček, se hlásí k hlasování. (Pobavení v sále.)

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jsem byl - já jsem to ještě myslím nikdy nedělal. (Smích z pléna.) Byl jsem upozorněn, že jsem hlasoval proti návrhu, což neodpovídá projevu mé vůle. Hlasoval jsem pro a zpochybňuji výsledky hlasování.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, zpochybňujete hlasování. Je to legitimní, budeme hlasovat námitku.

 

Poslanec Radek Vondráček: Neodpovídá to projevu mé vůle. (Poslanec Adamec - připomínka z pléna.) Ano, já jsem asi... prostě spletl jsem se opravdu, ale neodpovídá to projevu mé vůle, jak to říká pan kolega přesně. Myslím, že to není až taková překážka dalšího postupu. Zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zpochybnění zaznělo, budeme tedy nejdříve o něm hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro námitku proti hlasování? Kdo je proti?

hlasování číslo 10 přihlášeno 167 přítomných, pro 162, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Ptám se - (Poslanci volají z lavic. Poslankyně Schillerová mimo mikrofon: Ne, vrácení do druhého čtení.) Promiňte, omlouvám se. Prohlašuji hlasování (číslo 11) za zmatečné, já jsem předběhla hlasováním. Máme tady hlasovat návrh na opakování druhého čtení. (Dívá se na světelnou tabuli.) Jen co tedy doběhne, tak jej zahájím.

 

Zahajuji hlasování a jde o návrh na opakování druhého čtení. Kdo je proti?

hlasování číslo 12 přihlášeno 167 přítomných, pro 77, proti 89. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní tedy návrh na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu zákona? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 13 je přihlášeno 167 přítomných, pro 76, proti 91. Návrh byl taktéž zamítnut.

 

Nyní tedy přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já už jenom malou technickou poznámku. Ten návrh na zamítnutí jsme v rámci ústavně-právního výboru zařadili do procedury, my jsme o něm měli hlasovat až za chvilku, ale -

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Podle mé prezidiálky nikoliv, ale je to odhlasováno, takže z procedury můžeme vyjmout.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jsem vázán tím, jak hlasoval ústavně-právní výbor. Takže já bych vám teď měl říct, že ústavně-právní výbor doporučuje takovouto proceduru:

(Za prvé.) Návrh na zamítnutí.

Za druhé, návrhy legislativně technických úprav, které nezazněly v rámci třetího čtení.

Za třetí, návrh B1. To je návrh můj, je pod mým jménem, ale je to původní návrh Karla Raise, pana poslance Raise, o tom, aby se hlasovací lístky tiskly a distribuovaly, nikoliv, aby si je voliči tiskli sami.

Za čtvrté, je to návrh B2, což je omezení - nebo korespondenční hlasování aby se konalo až po 1. 1. 2026, to znamená, to je zásadní pozměňovací návrh, změna účinnosti.

Dále je to návrh B3. To je omezení korespondenčního hlasování pouze na volby do Poslanecké sněmovny a prezidenta, aby se evropské volby vyňaly z režimu korespondenční volby.

Dále je zde návrh C paní poslankyně Bereniky Peštové a Zuzany Ožanové a to je, že se prokazuje určitý vztah korespondenčního voliče k České republice, a to je podmínkou možnosti volit korespondenčně.

Dále je to návrh D1, sedmé hlasování. To je návrh poslanců Maška a Strýčka a týká se povinnosti zastupitelského úřadu označovat doručovací obálku časem přijetí.

Dále je to návrh D2, opět Jiří Mašek, Jiří Strýček. Týká se údajů o voliči v seznamu voličů.

Dále je zde návrh D3, pan poslanec Jiří Mašek, Jiří Strýček, ověření podpisu voliče na identifikačním lístku.

Dále je to návrh paní poslankyně Renaty Oulehlové, což je ale původní návrh Jany Mračkové Vildumetzové, a týká se QR kódu na hlasovacích lístcích.

Dále zde budeme hlasovat návrh A1. To je návrh ústavně-právního výboru, že se zavádí limit na počet plných mocí.

Dále budeme hlasovat návrh A2, což je opět návrh ústavně-právního výboru, že se mění textace zmocnění k vydání nařízení vlády.

Dále je to návrh A3, ÚPV, rozdělení světa na čtyři části.

Následuje hlasování A4, což je opět návrh, který prošel a byl doporučen ústavně-právním výborem, a je to, že mohou kandidující strany nominovat do okrskových komisí své zástupce.

Pak je to hlasování návrhu A5, to znamená, že můžete osobně přehlasovat a změnit svoji distanční volbu, korespondenční volbu, když se dostavíte v zahraničí k volební komisi.

A poslední se bude hlasovat návrh A6, což je novela trestního zákoníku, skutková podstata trestného činu maření přípravy a průběhu voleb a referenda.

A konečně poslední hlasování by pak byl návrh zákona jako celku.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pokud někdo nenamítá, tak bych tuto proceduru dala hlasovat, pokud nemá někdo nějaký protinávrh - nikoho nevidím - s tím, že samozřejmě vypouštíme návrh na zamítnutí, ten už byl hlasován, a nejsou ani žádné legislativně technické úpravy, tudíž budeme hlasovat rovnou o pozměňovacích návrzích, které tady byly panem zpravodajem předneseny. Žádný návrh na jinou proceduru neeviduji.

 

Zahajuji hlasování o proceduře, tak jak jsem ji nyní představila s panem zpravodajem. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 14 je přihlášeno 167 přítomných, pro 164, proti nikdo. Návrh byl tedy přijat a budeme postupovat podle této procedury.

 

Prosím, pane zpravodaji. Děkuji.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Legislativně technické úpravy žádné nejsou. Budeme tedy první hlasovat návrh B1. Bude-li B1 přijat, stanou se nehlasovatelnými návrhy A1, A5, B2, B3, C, D1, D2 a D3. Opakuji, je to návrh Karla Raise, aby byly tištěny centrálně hlasovací lístky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko? (Zpravodaj Vondráček: A stanovisko - nebylo přijato.) Stanovisko navrhovatele? (Zpravodaj Vondráček: Ne, pardon, B1 - nedoporučuje. - Navrhovatel ministr Rakušan: Nesouhlasné.)

 

B1 nedoporučuje výbor a stanovisko od předkladatele zaznělo.

Tedy zahajuji hlasování o tomto pozměňovacím návrhu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 15 je přihlášeno 167 přítomných, pro 75, proti 84. Návrh byl zamítnut. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP