(14.00 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Jak jsem řekl, zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise a výbor navrhují volbu tajnou, proto, paní předsedkyně, prosím, abyste nejdříve k tomuto bodu otevřela rozpravu a poté abychom hlasovali o provedení této volby tajným způsobem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Otevírám tedy rozpravu. Neeviduji do ní žádnou přihlášku, rozpravu končím.

Jak zaznělo, budeme hlasovat o způsobu volby. Je navržen způsob volby tajné.

Je zájem o závěrečné slovo? Není.

 

Zahajuji hlasování o způsobu volby.

Ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Kdo je proti?

Hlasování číslo 56, přihlášeno 156 přítomných, pro 150, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat tajně. Přerušuji projednávání tohoto bodu k provedení volby.

Otevírám projednávání bodu

 

104.
Návrh na volbu člena Rady České televize na uvolněné místo
s funkčním obdobím do 27. března 2026

Opět prosím, aby se slova ujal předseda volební komise, předseda Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: U České televize je situace naprosto identická, je to první volba a první kolo. I zde obsazujeme jedno místo. Ten jediný rozdíl, jak bylo řečeno, je v tom, že ho neobsazujeme na celé funkční období, ale pouze na poměrnou část, a to do 27. března 2026. Je to z toho důvodu, že toto místo se uvolnilo rezignací, a to rezignací tehdejšího člena Rady České televize pana Pavla Kysilky, který rezignoval 30. listopadu 2022.

Lhůty jak Poslanecké sněmovny, tak volebního výboru byly stejné jako u rozhlasu, nebudu je opakovat. Zde byly doručeny Sněmovně čtyři platné nominace. I tyto volební výbor zúžil na trojnásobek počtu neobsazených míst, tedy na tři. Volební komise tyto tři nominace přijala do usnesení číslo 90, také ze dne 7. února. Jsou to nominace Jiří Bílek, Jakub Končelík a Tomáš Řehák, to za prvé v tom usnesení. Za druhé, i zde zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Navrhujeme volbu tajnou. Za třetí, nově zvolenému členu započne dnem volby zbývající funkční období do 27. března 2026.

I zde, paní předsedající, prosím o otevření rozpravy a poté o hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Opět otevírám rozpravu. Neeviduji žádného přihlášeného, rozpravu končím.

O závěrečné slovo zájem není.

 

Zahajuji hlasování o způsobu volby.

Kdo je pro tajnou volbu? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 57, přihlášeno 152 přítomných, pro 140, proti 3. Návrh byl přijat. Budeme tedy volit tajně.

 

Já se ještě zeptám, pane předsedo, jaká bude časová doba na volbu?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Jsou to pouze dva lístky, takže dávám na otevření volební místnosti 14 minut, budou tedy otevřeny do 14.15. Protože tímto už dnešní jednací den končí, výsledky voleb oznámíme zítra během pokračování této řádné schůze. Předpokládám, že to bude buď po písemných interpelacích, nebo v 11 hodin dopoledne. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Přerušuji pro provedení volby i bod číslo 104.

Ještě přišlo několik omluv, takže je načtu: pan poslanec Brabec Richard se omlouvá z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Ondřej Kolář od 12 do 13.30 z pracovních důvodů, Kubík Jan od 13.15 z pracovních důvodů, Richter Jan od 10.30 do 11.45 z pracovních důvodů, Vrána Petr od 12.30 hodin z pracovních důvodů a pan ministr Pavel Blažek se omlouvá od 13 hodin z pracovních důvodů.

Nyní tedy: do 14.15 probíhá volba, ale nenásleduje pak už další program dnešního dne, proto přerušuji 53. schůzi do zítřka, tedy čtvrtka 23. února, do 9 hodin, kdy se budeme věnovat bodu 127, což jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace.

Členům organizačního výboru připomínám, že po provedení volby se mají dostavit na jednání organizačního výboru. Hezké odpoledne.

 

(Jednání skončilo ve 14.03 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP