(12.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je ještě s faktickou poznámkou přihlášena paní poslankyně Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju, paní předsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, Pandořina skříňka, popsaná velmi přesně mým kolegou, panem poslancem Ferancem, má ještě jednu takovou nepříjemnou vlastnost, protože nikdy nemůžete předvídat, do jaké míry zasáhne - tam to je nepředvídatelnost, a v právu nepředvídatelnost je známkou slabého právního státu - další právní oblasti a právní zákazy a příkazy.

Navážu na to a pokusím se odpovědět na to, co tady řekl teď předřečník, že nebyla zodpovězena otázka vymahatelnosti práva. Nebyla. Na druhé straně si musíme uvědomit, že máme hodně právních předpisů, včetně trestněprávních předpisů, které bohužel nejsou dostatečně vymahatelné, a v praxi často nefungují právě proto, že ty orgány, které je mají aplikovat, buď to neumí, nebo to dělají špatně, anebo dokonce někde to nedělají vůbec. Nemám čas ve dvou minutách uvádět konkrétní příklady. Ale zrušíme i tyto právní předpisy jenom kvůli nízké vymahatelnosti práva? Já myslím, že to určitě nikdo z nás nechce.

Čili upozorňuji na to riziko. Po otevření Pandořiny skříňky nepředvídatelný efekt. A trošku i upozorňuji na to, že vymahatelnost českého práva je zatím nedostatečná, a neměla by nás ale vést k tomu, že nebudeme přijímat právní úpravy, kde si nejsme stoprocentně jistí, že bude lepší. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já děkuji i za dodržení času. Nyní už se nikdo v rozpravě nehlásí, pokud tomu tak stále je, tak rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Ani pan navrhovatel, ani pan zpravodaj zájem nemají. Já tedy přivolám kolegyně a kolegy z předsálí a přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, protože návrh na opakování druhého čtení nepadl.

Prosím tedy zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím.

 

Poslanec Jiří Hájek: Takže máme před sebou celkem pět hlasování. Hospodářský výbor jako garanční výbor doporučuje hlasovat v následujícím pořadí. Přečtu pořadí a teprve před hlasováním řeknu stanoviska.

Takže za prvé budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A, následně PN B1, PN B2 a PN B3. A páté hlasování o zákonu jako celku. Takže pokud bychom mohli přikročit k vlastnímu hlasování, tak já bych...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se ještě táži, zda nebyly návrhy legislativně technických úprav? Pokud nikoliv, tak nejsou naplněny. Ano, dobře, tak pak je to v pořádku.

Myslím, že samotná procedura je v tomto případě poměrně snadná, přesto se ptám, zda je nějaký návrh na změnu procedury, či ji chce někdo hlasovat? Myslím si, že to opravdu není nutné.

Protože žádný takovýto návrh neeviduji, já ještě jednou prosím, kolegyně a kolegové, abychom se ztišili před samotným hlasováním. Poprosím pana zpravodaje, aby tedy nejdříve nám přednesl k pozměňovacímu návrhu A, jaké je stanovisko.

 

Poslanec Jiří Hájek: Stanovisko garančního výboru je bez stanoviska. A já jenom krátce připomenu, o čem hlasujeme. Je to pozměňovací návrh garančního výboru a je to o vyloučení odpovědnosti vůdce malého plavidla za přesně stanovených podmínek souvisejících s plavbou pod vlivem alkoholu. Opakuji, hospodářský výbor bez stanoviska.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko předkladatele? (Ministr: Souhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování o předloženém pozměňovacím návrhu. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 65 přihlášeno 147 přítomných, pro 86, proti 33. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji, o čem hlasujeme dále?

 

Poslanec Jiří Hájek: Takže teď už bychom měli hlasovat o třech pozměňovacích návrzích poslance Munzara. Za prvé je to pozměňovací návrh B1 - možnost držitelům průkazů způsobilosti k vedení malého plavidla vyměnit si své již neplatné doklady v dodatečně stanovené době, je to jeden rok od nabytí účinnosti zákona. Stanovisko hospodářského výboru: Doporučuje.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A stanovisko předkladatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 66 přihlášeno 150 přítomných, pro 140, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím, posuňme se k dalšímu návrhu.

 

Poslanec Jiří Hájek: Budeme hlasovat o PN B2, odstranění stávající nadbytečné agendy v působnosti Státní plavební správy týkající se šetření určitého druhu nehod na vodní cestě. Stanovisko hospodářského výboru: Doporučuje.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko předkladatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování, ptám se, kdo je pro předložený návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 67 přihlášeno 150 přítomných, pro 140, proti 0. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Jiří Hájek: Nyní hlasujeme o pozměňovacím návrhu B3, úprava účinnosti zákona. Zákon nabyde účinnosti 1. dnem 3. kalendářního měsíce po vyhlášení zákona.

Stanovisko hospodářského výboru: Doporučuje.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A stanovisko předkladatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro předložený návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 68 přihlášeno 150 přítomných, pro 139, proti žádný. A návrh tedy byl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy, pokud se nepletu, pane zpravodaji. Je tomu tak? (Zpravodaj: Ano, je tomu tak.)

A proto přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 206, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Je zájem o odhlášení, proto vás všechny odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Připomínám, že máme před sebou závěrečné hlasování o předneseném návrhu usnesení.

A já jej zahajuji. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 69 je přihlášeno 139 přítomných, pro 119, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. A děkuji jak panu předkladateli, tak panu zpravodaji.

Hlásí se paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní předsedkyně. Já pouze k hlasování 65. Hlasovala jsem proti a na sjetině mám pro. Nezpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Vzhledem k tomu, že tedy nikdo další se k hlasování... Ještě se hlásí pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Mně se nepodařilo zprovoznit hlasovací zařízení po tom odhlášení. Hlasoval jsem pro, nezpochybňuji hlasování. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP