(16.40 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Tady, a teď to řeknu bez jakéhokoliv politického zabarvení, konstatuji, že ty návrhy byly podávány z pohledu nebo z perspektivy čtyřech politických subjektů, tedy klubu hnutí ANO, poslaneckého klubu SPD a potom koalice SPOLU a koalice PirSTAN. Ještě několik dalších slov k tomu usnesení. Podle článku V, bod 1 našeho volebního řádu rozhoduje Sněmovna hlasováním o potvrzení kandidátky předložené volební komisí. Pokud by Sněmovna ustavení některého výboru nepotvrdila, tak poslanecké kluby musí podle článku V, bod 7 předložit volební komisi nové návrhy. Takže říkám to proto, že za malou chvíli bude rozprava. Pokud by některý z klubů teď přišel s návrhem na změnu nebo úpravu, tak už to v tuto chvíli není možné, není možné tu kandidátku změnit nebo upravit.

Další poznámka míří k organizačnímu výboru. Tady povím, že Poslanecká sněmovna přijala 10. listopadu svoje usnesení číslo 14, podle kterého má organizační výbor 16 členů, a to včetně předsedy a místopředsedů, kteří jsou členy tohoto výboru ze zákona. Když se do toho usnesení, které máte před sebou, podíváte, uvidíte, že organizační výbor, pokud ho tady odhlasujeme, bude v tuto chvíli naplněn do toho počtu 16 členů. Vycházíme tedy z logiky, že pokud v některé z dalších tajných voleb bude to šesté místo místopředsedy obsazeno, tak pak podle politického klubu, za nějž bude místopředseda vystupovat, by hned následně muselo být jedno místo uvolněno ze strany řadových členů, aby byl dodržen ten počet 16.

Další důležitá informace se týká těch poslanců a poslankyň, těch pěti, kteří teprve dnes složili slib. Jsou to paní poslankyně a poslanci: Balaštíková, Carbol, Flek, Golasowská a Jílková. My po dohodě i s legislativním odborem jsme nechali poslanecké kluby už tato jména, tyto kolegy a kolegyně do výborů nominovat a jsou tak součástí tohoto usnesení. Jejich slib byl dnes složen, takže vše je v pořádku a můžeme o tom hlasovat.

Dále povím, tak jak jsme se rozhodli o počtech, o velikostech těch výborů, tak pouze jediný, a to výbor pro bezpečnost nebude naplněn zcela, budeme hlasovat o návrzích na 15 členů. Chybí tam jedno místo pro koalici SPOLU, s kterou to ale bylo dojednáno. Ta informace byla komunikována, takže není to chyba, ale je to záměr pro tuto chvíli.

No, a poslední informace se týká kolegyň a kolegů z vlády, ať tedy z vlády končící, respektive nastupující, a především teď budu mluvit o té vládě v demisi, kde podle Ústavy nemohou být členové vlády členy výborů. Takže předpokládám, že další kluby v budoucnosti, v dalších dnech obsadí svá místa poslanci, kteří zatím v tuto chvíli jsou ve vládě, ale až nebudou, tak se ta místa uvolní a pak bude moci dojít ke změnám. To se dělá standardně pak v bodu, který se nazývá Změny v orgánech Poslanecké sněmovny, komise je vypisuje víceméně na každé schůzi Poslanecké sněmovny.

Tak a nyní navrhuji, paní předsedající, abychom nejdříve vedli rozpravu o těch kandidátkách u všech výborů a po jejím ukončení, abychom hlasovali tady veřejně, aklamací o ustavení každého výboru zvlášť. Takže prosím o otevření rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Otevírám tedy rozpravu a táži se, zda se chce někdo vyjádřit k tomuto návrhu. Není tomu tak. Rozpravu končím a opět předávám slovo panu předsedovi volební komise. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak, děkuji. Já nyní budu číst každý jednotlivý výbor, o kterém budeme hlasovat, ale pouze pokud budete souhlasit, kolegyně, kolegové. Pouze ho představím, jeho název a řeknu ten počet a odvolám se na usnesení, které máte na stolech. Nebudu číst všechna ta jména. Bylo by to zbytečné. Není to potřeba ani pro stenozáznam, protože je to předmětem usnesení číslo 13 volební komise z 22. listopadu. Všichni ho znáte, takže myslím si, že není potřeba, pokud tedy nechcete něco jiného, všechna jména číst.

Letmým pohledem do sálu jsem viděl, že je vysloven souhlas s mým postupem. Postupovali jsme tak i v roce 2017. Takže můžeme zahájit, paní řídící, paní místopředsedkyně, a první prosím Sněmovnu, aby hlasováním odsouhlasila naplnění petičního výboru, který bude mít 16 členů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s navrženým složením petičního výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 10: přihlášeno bylo 183 poslanců, pro 166, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že jsme ustavili petiční výbor.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak děkuji. Druhé hlasování bude o rozpočtovém výboru, který bude mít 25 členů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, zahajuji tedy hlasování. Kdo souhlasí s navrženým složením rozpočtového výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 11: přihlášeno 184 poslanců, pro 170, proti nikdo. Konstatuji, že jsme rozpočtový výbor ustavili. Pane předsedo, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Třetí v pořadí je kontrolní výbor. Zde se Sněmovna usnesla, že bude mít velikost 16 členů, takže prosím hlasování o kontrolním výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s navrženým složením kontrolního výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 12: přihlášeno 184 poslanců, pro 174, proti nikdo. Konstatuji, že jsme kontrolní výbor ustavili. Pane předsedo, prosím pokračujte.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Další v pořadí je organizační výbor, už jsem tu informaci řekl, je 16členný, ze zákona jeho členy je paní předsedkyně plus pět místopředsedů a dále dalších deset členů, v případě v dalších dnech nebo týdnech až bude zvolen šestý místopředseda, tak dojde k úpravě v rámci změn v orgánech Sněmovny. V tuto chvíli tedy organizační výbor plně naplněn v počtu 16 členů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s navrženým složením organizačního výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 13: přihlášeno 184 poslanců, pro 171, proti nikdo. Konstatuji, že jsme organizační výbor ustavili. Pane předsedo, prosím pokračujte.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pátý v pořadí je volební výbor, někdy bývá i v médiích zaměňován s tou volební komisí, tak toto ne, toto je výbor, jmenuje se tedy volební. Jinak v uvozovce mohu říci mediální, zabývá se mediální problematikou. I tento výbor bude 16členný. Prosím o hlasování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP