(10.00 hodin)

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Pozměňovací návrh B, jedná se o precizaci právní úpravy obdobných zařízení v gesci Ministerstva obrany. Hospodářský výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 231. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 231, přítomno 98, pro 97, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Pozměňovací návrh D je legislativně technického charakteru a reaguje na změny ve znění zákona o inspekci práce, ke kterým došlo v době od předložení návrhu zákona v Poslanecké sněmovně. Výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 232. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 232, 98 přítomných, pro 97, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali pozměňovací návrhy, paní zpravodajko?

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Ano, nyní návrh zákona jako celek. Výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů podle sněmovního tisku 535, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 233 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 233, 98 přítomných, 96 pro, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji paní ministryni práce a sociálních věcí, děkuji paní zpravodajce. A teď budeme hlasovat, protože byl zákon přijat, o doprovodném usnesení, které bylo předneseno v rozpravě ve třetím čtení. Paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Já si dovolím, protože bylo předneseno až v rozpravě, ještě jednou ocitovat toto doprovodné usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby zabezpečila aktualizaci klasických požadavků na revize a kontroly, které vyplývají z ČSN 33 1600, revize a kontroly elektrických spotřebičů a ostatních technických zařízení, a dalších norem, kterých se návrh zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů týká, tak, aby odpovídaly potřebám současné praxe."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Všichni slyšeli návrh doprovodného usnesení.

Rozhodneme v hlasování číslo 234, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 234, z 98 přítomných pro 96, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že i doprovodné usnesení bylo přijato, a mohu ukončit bod číslo 341.

Předám řízení schůze.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Dobrý den. Budeme pokračovat bodem číslo

 

344.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1116/ - třetí čtení

Místo u stolku zpravodajů již zaujala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a zpravodajka garančního výboru, kterým je výbor pro sociální politiku, paní poslankyně Jana Pastuchová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1116/2, který byl doručen 24. března tohoto roku. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 1116/3. Ptám se paní navrhovatelky, zda má zájem o vystoupení před třetím čtením, před rozpravou? Prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ve zkratce: Tato novela zákona o státní sociální podpoře obsahuje úpravu přídavků na dítě, konkrétně valorizaci částek o 26 %, na tom je shoda, dlouhé roky se částky nevalorizovaly, a potom také zvýšení násobku životního minima pro nárok na přídavek z 2,7 na 3,4. Jedná se o dlouhodobě očekávanou pomoc rodinám, které se snaží, pracují, ale stejně jsou chudé, respektive nízkopříjmové. Je to i jeden z velmi efektivních nástrojů, jak bojovat s krizí. Přistoupila k tomu celá řada našich sousedních zemí a nám to bylo i doporučeno všemi experty na sociální politiku, dokonce i experty z vládního NERVu.

Dnešní situace v přídavku na dítě je opravdu tristní. To, že má nárok na podporu jen jedno dítě z deseti, je špatně. Z přídavku na dítě se stala chudinská dávka a argument, že na tom jsou nyní rodiny dobře, proto nemají přídavky na dítě, ale vlivem krize se opět ekonomická situace zhorší a tyto rodiny se do současného nastavení vejdou, to mi přijde jako šílený argument. Současně aktuální nastavení znamená, že matka samoživitelka, která má příjem 15 000, zdůrazňuji to v tuto chvíli z hlediska státní sociální podpory, je takzvaně za vodou a nárok na přídavek nemá. Další příklad: Pokud oba rodiče pracují, mají minimální mzdu, tak opět podle současného nastavení nárok na přídavek na dítě nemají. Já se domnívám, že to není dobrá podpora státu pracujícím rodinám s dětmi, a proto navrhuji - je to vládní návrh - aby se okruh rodin s nárokem na přídavek na dítě podstatně rozšířil.

Ještě jednou připomínám, že je skutečně důležité, aby pracující rodiny s dětmi, které jsou chudé, aby měly nárok na přídavek na dítě. Pokud si máme zopakovat některá čísla, tak podle současného vládního návrhu bude mít nově nárok na dítě, to znamená při koeficientu 3,4 jeden dospělý a jedno dítě ve věku pěti let, pokud nepřesáhne příjem 18 700 - asi se shodneme, že 18 700 není žádná hitparáda. Dva dospělí, jedno dítě ve věku pěti let budou mít nárok na přídavek na dítě, pokud nepřesáhnou příjem 29 600.

Takže se domnívám, že to je velmi dobrý krok, který pomáhá pracujícím rodinám, které mají přesto nízké příjmy. Je to správná sociální politika, je to také dobré protikrizové opatření, protože cílí na podporu (rodin) s dětmi a ty finanční prostředky jdou okamžitě do spotřeby. Proto vás žádám o podporu tohoto vládního návrhu zákona. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Otevírám rozpravu, do které je jako první přihlášena paní poslankyně Richterová. Máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážená paní ministryně, vážené kolegyně a kolegové, jde o tisk, ke kterému je několik různých pozměňovacích návrhů. My za pirátský klub jsme pro, podpoříme i řadu z těchto návrhů. Je to tisk, kde je právě poměrně značná míra odborné shody, což nám přijde velice dobré. A co je asi dobré zvýraznit, že je k tomu přiložen jeden malý pozměňovací návrh týkající se místní příslušnosti úřadů práce. Byl schválen, byl podpořen na výboru a je to úprava, aby místní příslušnost krajských poboček úřadů práce byla možná, příslušná i pro žádání o všechny dávky státní sociální podpory. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP