(9.50 hodin)
(pokračuje Juříček)

Jestliže si uvědomíme, že ekonomizér by měl být od pěti litrů, měl být například revidován, tak my technici víme, že to je úplná hloupost, protože maximálně vám tam může prasknout membrána - a teď nemyslím žádnou jinou membránu než membránu toho tlakového zařízení, abyste si z toho nevyvodili úplně některé jiné důsledky. Nicméně proto navrhuji, aby: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby zabezpečila aktualizaci klasických požadavků na revize a kontroly, které vyplývají z ČSN 33 1600, revize a kontroly elektrických zařízení, ostatních technických zařízení a dalších norem, kterých se návrh zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení, o změně souvisejících zákonů, týká, tak, aby odpovídaly potřebám současné praxe."

Toto je návrh mého usnesení, aby skutečně vláda měla čas všechny ty desítky norem, nařízení a vyhlášek upravit, aby to skutečně odpovídalo dnešnímu stavu, technické úrovni. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pavlu Juříčkovi. Kdo dál do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova? Paní ministryně ano, potom ještě jestli tady je kolega Novák a Růžička, kteří jsou zpravodajové a dalších... jenom se ptám. Máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. K doprovodnému usnesení pana poslance Juříčka: nařízení vlády budou projednávána standardně se všemi klíčovými partnery, je jich asi dvacet pět, tam budou potřeba vyjasnit detaily, a jenom připomínám panu poslanci, že ty normy má v gesci Ministerstvo průmyslu a obchodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan kolega poslanec Novák nemá zájem. Kolega Juříček ještě, ale už jsme v závěrečných slovech, už vám nemůžu dát slovo do rozpravy. (Poslanec Juříček mimo mikrofon: Mohu?) Ne, ne, ne... Paní poslankyně Ožanová se závěrečným slovem. Máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Nechtěla jsem, ale jenom musím opravit paní ministryni, že tam není, že pan Juříček dal návrh, že žádá vládu České republiky, a nespecifikoval, v které gesci to dané ministerstvo to má, a je tam obecně "vyplývající z ČSN" a jestli to má na starost Ministerstvo průmyslu a obchodu, tak samozřejmě se to týká tohoto ministerstva. Je tam dáno, že se žádá vláda.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. (Hluk v sále.) Pokud není zájem o jiná závěrečná slova od zpravodajů jiných výborů, výboru pro obranu a výboru pro bezpečnost, tak v tom případě přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, a prosím zpravodajku garančního výboru paní poslankyni Ožanovou, aby nás seznámila s procedurou hlasování, přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. O stanoviska požádám paní ministryni také. Prosím o klid a máte slovo, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Dobrý den, takže návrh procedury. Návrh legislativně technické úpravy, jelikož byla ve třetím čtení přednesena. Za druhé, prosím vás, dělám změnu oproti tomu, co bylo v usnesení hospodářského výboru tak, aby pozměňovací návrhy týkající se změn účinnosti byly u sebe. To znamená:

Za prvé, legislativně technické úpravy.

Za druhé, pozměňovací návrh A20, který se týká rovněž data, ovšem ten bude nehlasovatelný, přijmeme-li tu legislativně technickou úpravu.

Potom pozměňovací návrhy A1, A4 až A7, A10 až A19.

Pozměňovací návrh A2 - bude-li přijat, je pozměňovací návrh A3 nehlasovatelný. Nebude-li přijat pozměňovací návrh A2, budeme hlasovat.

Pozměňovací návrh A3.

Pozměňovací návrh A8. Bude-li přijat, je pozměňovací návrh A9 nehlasovatelný.

Pozměňovací návrh A9.

Pozměňovací návrh C.

Pozměňovací návrh B.

Pozměňovací návrh D.

A zákon jako celek.

Posléze budeme hlasovat navržené usnesení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Má někdo návrh na změnu procedury? Nikoho nevidím. O proceduře budeme hlasovat, není to tak jednoduché (jako) u předchozího zákona. A je to hlasování číslo 225. Ještě zagonguji. Posečkám, jestli se někdo ještě dostaví do sálu.

 

Budeme hlasovat o proceduře.

Zahájil jsem hlasování číslo 225. Kdo souhlasí s procedurou navrženou k hlasování? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 225, přítomno 97 poslanců, pro 94, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Můžeme začít.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Takže návrh legislativně technických úprav, byly-li předneseny, byl přednesen návrh legislativně technické úpravy, a to nabytí účinnosti zákona dne 1. července 2022. O tom to návrhu se hospodářský výbor nevyjadřoval.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 226 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 226, z přítomných 97 pro 94, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Další návrh?

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Tím se stává bod A20 nehlasovatelný. Nyní pozměňovací návrhy A1, A4 až A7, A10 až A19. Jsou to pozměňovací návrhy týkající se dopřesnění vládou předloženého návrhu. Jsou technického charakteru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Hospodářský výbor doporučuje.) Paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 227. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 227, z přítomných 97 pro 95, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Pozměňovací návrh A2. Ten, bude-li přijat, je nehlasovatelný A3. Jsou to opět úpravy původního návrhu vlády.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Výbor doporučuje.) Paní ministryně? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 228. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 228, z přítomných 97 pro 94, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Pozměňovací návrh A3 se tak stal nehlasovatelným. Nyní pozměňovací návrh A8. Opět, bude-li tento návrh přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh A9.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Výbor doporučuje.) Paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 229. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 229, z přítomných 97 pro 84, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Další návrh?

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Tím pádem A9 se stal nehlasovatelným a pokračujeme k pozměňovacímu návrhu C. Jedná se o precizaci právní úpravy obdobných zařízení v gesci Ministerstva obrany. Pozměňovací návrh má zpřesňující charakter k pozměňovacímu návrhu uplatněnému v rámci výboru pro obranu. Výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 230. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 230, přítomno 97, pro 92, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Další návrh? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP