(14.40 hodin)
(pokračuje Luzar)

A zase jsme pouze o tom, že tady se vytáhne určitý problém, který bude dle mého názoru minimální v tom klasickém vztahu mezi nájemcem a pronajímatelem, a bude to menšina, která tady bude chtít určitou jinou výpomoc oproti stávajícímu stavu. Uvedu příklad, a proto jsem také vystoupil. Dostal jsem informaci ze svého mateřského města. Nebudu uvádět jména firem, ale řeknu, že největší poskytovatel, obchodní centrum, odpustilo nájmy svým nájemníkům. Nejnovější nákupní centrum odmítlo. A takové to střední nákupní centrum teprve vyjednává se svými nájemci, ke které skupině se přidá, jestli odmítne umožnit slevu z nájmu, nebo ji poskytne. To je stav, který probíhá.

Zachytil jsem v televizi informaci ze svazu obchodu, který také hovořil o tom, že ano, daří se nám vyjednávat s velkými pronajímateli obchodních ploch a prostor a umožňovat našim nájemníkům slevy v nájmech, popřípadě úplné odpuštění. To oceňuji, protože samozřejmě všichni jsou v nějaké formě postiženi a v dnešní době přebytku nákupních prostor - zdůrazňuji přebytku nákupních prostor - si každý pronajímatel toho svého nájemce váží, že tam u něho je, a nečeká na možnost ho prostě zlikvidovat.

Proto bych to nechal v té rovině možných teoretických úvah co by kdyby, hovořit o tom, co se může stát, když, ale spíše bych to ratio nechal na vládě v tom návrhu, který tady je, schválil ho v tom duchu, v jakém je, a pouze doufal, že velice rychle už nebude potřeba takovéto omezení. Já si myslím, že si to všichni přejeme, že tady nesedí ministr průmyslu a obchodu, který se tetelí radostí, že může blokovat průmysl a obchod a že je tomu rád. Já si myslím, že naopak je velice nešťastný a že by chtěl, aby všichni už mohli fungovat a podnikat normálně. Takže zkusme to umožnit, zkusme to urychlit a držme si palce, ať se ten virus velice rychle dostane do úzkých a budeme moci fungovat normálně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já se rozhlédnu po sále, zdali má někdo zájem vystoupit v rozpravě. Žádného zájemce o vystoupení už nevidím. Pokud se dále nikdo nehlásí, tak rozpravu končím. Ptám se, je-li zájem o závěrečná slova. Pan ministr má zájem. Pan senátor má také zájem? Také máte zájem. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Děkuji všem. Jen krátce. Proč ne ten senátní návrh? On neřeší vůbec situaci nájemníků. Ano, ten náš návrh není geniální prostě v tom a nemáme radost z toho, že zasahujeme do toho vztahu, pochopitelně, ale do určité míry legalizuje to, co tady stejně dneska probíhá. A už jenom to, že nám to Senát vrátil, tak stálo minimálně jednotky, ale spíše desítky nájemníků jejich pozici, že dostali nekompromisní výpověď, protože neplatili. To je třeba, abychom si k tomu řekli.

A co řeší senátní návrh? Řeší to, že nájemníku, ty nebudeš platit, dobře, stát do toho vstoupí, ty zkrachuješ, a pronajímatel dostane 80 %. Takže pronajímatel je v pořádku. Ale my přece chceme pomoci těm nájemníkům, a my jim vůbec tímto senátním návrhem nepomáháme. Ta záruka neřeší problém toho nájemníka, který je dnes v té nejsvízelnější situaci. To mu bude řešit až to vládní usnesení, které umožní rozložit mezi pronajímatele, nájemníka a stát to riziko, které tam je, formou přímého příspěvku. Jinak skutečně senátní návrh v tom neřeší vůbec nic.

Že může vzniknout riziko platební neschopnosti? To máte pravdu, ale to tady vzniká přece už samo o sobě tím, co se v ekonomice děje. A jestliže my připustíme, že budeme dnes garantovat jedné skupině to, že nezaplatí svým věřitelům, tak logicky přijde kdokoli jiný další a řekne prosím vás, je tady koronavirus, máme tady odizolovanou ekonomiku, mně to také zagarantujte, mně to také zaručte. Proč by se to mělo dělat pouze téhle jedné skupině? To přece nemá vůbec logiku.

Co se týká DPH, ano, může se dostat do problémů s DPH, ale tady je jasně řečeno, a už to funguje, že se neplatí penále na pozdní DPH, a pokud někdo přijde s návrhem, že chce odložit DPH, je to daleko elegantnější řešení než dneska měnit celý zákon.

Takže toto opatření, které do 30. 6. jedinou věc, kterou umožní, je to, že nedostane výpověď, v podstatě chrání ty nejmenší nájemníky, protože ti velcí už si to dávno domluvili. Ti už dávno svou vyjednávací silou s těmi majiteli velkých center si dojednali podmínky, které jsou možná lepší než ty, které my nabízíme. My máme snahu alespoň na určitou dobu pokrýt riziko těch nejmenších, mezitím přijít s tím řešením, které jsme navrhli. Podle nás je to efektivní řešení. A to, co vy navrhujete, vůbec nepomůže nájemníkům.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní závěrečné slovo pan senátor Tomáš Goláň. Pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Tomáš Goláň: Děkuji za slovo. Budu reagovat na situaci, proč jiným nedáváme záruku. Samozřejmě jiným nedáváme záruku, protože jim zákonem neukládáme, aby strpěli to, že jim někdo neplatí. Pokud my zákonem někomu ukládáme povinnost strpět neplacení, tak proč bychom jim nedali záruku? Pokud bychom to dělali dalším skupinám, určitě by bylo namístě o té záruce uvažovat.

Tady proběhla několikrát věta "pojďme rychle". Už tady někdo řešil, že dnes budete řešit další zákon třeba o kompenzačním bonusu. Ale to není rychle, to je všechno pozdě, protože než se to dostane do Senátu, než to podepíše prezident, je to další odklad. Pojďme rychle, schvalme ten návrh tak, jak přišel ze Senátu, a všem pomůžeme. Já jsem si všiml, že spousta i vládních poslanců kývala na některé mé argumenty, tak pojďme těm lidem pomoci. Tady si nehrajeme na politiku. Tady není čas na falešné hrdinství. Pojďme a rychle to schvalme, ať ti lidé mají konečně aspoň nějakou naději, ať mají konečně něco, s čím můžou do budoucna počítat.

Proto vás prosím, podpořte senátní návrh. Podpořte senátní návrh a případně v budoucnu v něm dělejte další změny, ale ať už tady něco máme. Děkuji vám za pozornost. Na shledanou.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ještě se s námi loučit nemusíte. Nyní přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Já zagonguji. Ano, mám tady zájem o odhlášení, tak vás všechny odhlásím. Přihlaste se znovu svými hlasovacími kartami.

K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS-CoV-2 na nájemce prostor sloužících k podnikání, podle sněmovního tisku 816/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 816/4."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 59 přihlášeno 169 poslanců, pro 73, proti 4. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlas 101 poslance.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS-CoV-2 na nájemce prostor sloužících k podnikání, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 816/3.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 60 přihlášeno 173 poslanců, pro 129, proti 25. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Tím končím projednávání tohoto tisku. Děkujeme panu senátorovi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP