(17.10 hodin)
(pokračuje Polčák)

Je zde návrh pana kolegy Chvojky, který podle mého názoru nejde úplně špatným směrem a který se týká uplatnění zaměstnávání právě osob vazebně stíhaných z hlediska jejich pracovní náplně. Takže já jenom pouze upozorním na to, že pan kolega poslanec Chvojka předkládá pozměňující návrh, kterým řeší zaměstnávání osob obviněných, tedy držených ve vazbě, a já chci upozornit na to, že bych možná doporučil potom v rámci hlasovací procedury, jestli by se mohla část C1 hlasovat odděleně od bodu C2 a C3.

Zároveň chci upozornit na to, že výbor OSN proti mučení kritizoval Českou republiku právě za skutečnost, že osoby ve vyšetřovací vazbě a vězni odsouzení na doživotí nemohou pracovat a musejí být ve vězení v nečinnosti, bez adekvátní aktivity. Chci říci, že jsem zaznamenal i včerejší vyjádření pana našeho bývalého kolegy Ivana Fuksy v tomto smyslu. Zároveň výbor doporučil České republice, aby zvážila možnosti vytvoření dodatečných činností pro všechny zadržené osoby, aby nebyly nuceny trávit čas v nečinnosti. Myslím si, že na tuto otázku by měla vláda reagovat.

Pan poslanec kolega Chvojka se o to nějakým způsobem snaží. V jisté části si myslím, že důvodně, ale v jisté části myslím, že ne zcela vhodně. A myslím, že především vláda by měla odpovědět na otázku, jak na tyto záležitosti vytýkané výborem OSN proti mučení bude reagováno ze strany výkonných orgánů České republiky. Protože jak říkal pan kolega Nečas, vazba se může dotknout každého z nás.

Děkuji mockrát.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Faktická poznámka paní poslankyně Bebarová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Nechci dnešní jednání zdržovat, jenom bych si dovolila upozornit v návaznosti na vystoupení předřečníka, že v současné době, i když bychom si všichni přáli stoprocentní zaměstnanost odsouzených i vazebně stíhaných, tato možnost prakticky neexistuje. Tak jako máme nezaměstnanost mimo věznice a mimo výkon trestu, tak je nezaměstnanost i ve věznicích. Pokud by pan poslanec Chvojka do svého návrhu uplatnil vid nedokonavý, tak pro to ráda zvednu ruku. Ale jestliže uložíme věznicím povinnost tyto vazebně stíhané zaměstnávat, tak je dostáváme do neřešitelné situace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Polčák.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Děkuji. Zcela souhlasím s tím, co říká paní kolegyně Rujbrová, protože to je ten důvod, proč bych prosazoval oddělení hlasování bodu C1 od těch zbylých. Ty si myslím, že jsou už potom přijatelné. A bod C1 je skutečně nešťastně formulován. Já bych rovněž souhlasil s videm nedokonavým. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Ještě oznámím, že jsem nyní obdržel omluvenku pana poslance Josefa Dobeše, který se omlouvá ze zdravotních důvodů z odpolední části schůze.

Pokud zde nejsou další přihlášky do rozpravy, tak rozpravu ukončím. Zeptám se na závěrečná slova, zda paní ministryně chce vystoupit. Chce vystoupit. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, přestože je to vazba a je to dneska asi velmi prožívající institut, tak si myslím, že zákon je velmi dobrý. Chci ho podpořit, protože je to modernizace vězeňství a sleduje to především ekonomické úspory, zvýšení bezpečnosti ve věznicích a konkretizaci práv obviněných. Chtěla bych jenom říci, že je to posun k lepšímu.

A pokud jde o stanoviska k pozměňovacím návrhům, tak myslím, že můžu podpořit všechny v oddělení A, B. Pokud jde o C, tak tady souhlasím s předřečníky a tam je to obtížné, práce pro obviněné a podobně, tak tam bych si dovolila nesouhlasit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Paní zpravodajka chce vystoupit se závěrečným slovem? Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Ve druhém čtení nezazněl návrh na zamítnutí návrhu zákona. Ve třetím čtení nezazněl návrh na opakování druhého čtení. Ústavněprávní výbor přijal pozměňovací návrhy obsažené v tisku 928/1 stejně jako výbor pro obranu ve sněmovním tisku 928/2. Dále ve druhém čtení přednesl pozměňující návrh kolega Chvojka. Všechny pozměňovací návrhy byly zpracovány jako sněmovní tisk 928/3 a máte je před sebou.

Návrhy pod písmenem A přijal ústavněprávní výbor. Návrhy pod písmenem B výbor pro obranu a pozměňovací návrhy pod písmenem C jsou kolegy Chvojky. Až budu vyzvána k tomu, abych popsala proceduru, tak ji popíšu.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Ano, k tomu se záhy dostaneme za předpokladu, že pan zpravodaj Polčák nechce vystoupit. Nechce vystoupit. Prosím, nyní je ten moment na proceduru.

 

Poslankyně Jana Černochová: Navrhuji proto proceduru nejdříve hlasovat o všech návrzích pod písmenem A jako o celku. Následně o všech návrzích pod písmenem B jako o celku a následně návrhy pod písmenem C také jako o celku. A potom schválit novelu ve znění obsahovaných návrhů.

Pokud bude kolega Polčák trvat na svém návrhu na oddělené hlasování, tak nechť o tom Sněmovna hlasuje, ale já v souladu s navrhovatelkou, s paní ministryní, se také domnívám, že to C v tomto znění není v tuto chvíli hlasovatelné, a proto bych nedoporučovala postup, který navrhoval kolega Polčák, a navrhuji tedy proceduru, kterou jsem teď řekla na mikrofon.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Ano, registruji to. Pan kolega Polčák chce vystoupit.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Po mém soudu tedy návrh C1 je oddělitelný od těch zbylých, ale já bych především chtěl znát stanovisko předkladatele, to je pana Chvojky, zdali by s odděleným hlasováním souhlasil. Pokud by souhlas z jeho strany nebyl, tak v tu chvíli bych nechal na stanovisku paní kolegyně zpravodajky. To znamená, jestli pan Chvojka nepožaduje oddělení hlasování, pak bych tedy samozřejmě zůstal na stanovisku paní Černochové. Pokud tady pan Chvojka není, tak potom tedy platí stará římská zásada: vigilantibus iura - starej se o svá práva. A pokud tady pan Chvojka není, v tom případě já svůj návrh samozřejmě nestahuji a nepodávám ho.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Dobrá. Takže tím pádem je zde pouze jeden návrh procedury, a to ten, který přednesla paní zpravodajka Černochová. Prosím vás, paní zpravodajko, abyste se vrátila k řečništi a provedla nás hlasováním. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Takže prosím, pane místopředsedo, abyste nejprve dal hlasovat o návrhu ústavněprávního výboru pod písmenem A.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Ano, zeptám se na stanovisko. (Ministryně i zpravodajka: Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má číslo 37. Přihlášeno je 160, pro 140, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Prosím dál.

 

Poslankyně Jana Černochová: Za B je návrh výboru pro obranu, takže prosím, aby se nyní hlasovalo B, návrh výboru pro obranu. Stanovisko zpravodaje je souhlas. (Ministryně: Rovněž souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má číslo 38. Přihlášeno je 160, pro 141, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Jana Černochová: Nyní jsme u bodu C, to je návrh pana poslance Chvojky. Stanovisko zpravodaje je nesouhlas. (Ministryně: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 39. Přihlášeno je 160, pro 44, proti 76. Tento návrh byl zamítnut.

 

Mám za to, paní zpravodajko, že jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích.

 

Poslankyně Jana Černochová: Ano, pane místopředsedo. Hlasovali jsme o všech, proto nyní navrhuji hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Ano, tak učiníme. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 293/1993 Sb., o výkonu vazby, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 169/1999 Sb., o výkonu trestu odnětí svobody a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 928, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zeptám se na stanoviska. Paní zpravodajka? (Kladné.) Paní ministryně? (Kladné.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP