(9.30 hodin)
(pokračuje Petr)

Třetí otázka, třetí problém byl, co chce vláda dělat, když Česká republika už v roce 2014 dosáhne podílu obnovitelných zdrojů ve výši 13 %. V této záležitosti už v roce 2012 podal Energetický regulační úřad návrh zákona, který by to řešil a který by sice po roce 2014 umožňoval jakýkoliv rozvoj obnovitelných zdrojů, ale pouze za vlastní peníze toho, který by tento zdroj postavil, a nebyla by už tam žádná podpora. Ze zpráv, které jsou z Ministerstva průmyslu a obchodu, se dá očekávat, že v příštím roce těch 13 % dosáhneme, ale co budeme ze starých případů podporovat a co z nových případů podporovat nebudeme, není doposud vyjádřeno. Mám obavu, aby to neskončilo jako s fotovoltaikou v letech 2010-2011.

Čtvrtá nejdůležitější otázka se týkala toho, proč neustále u nás roste cena elektrické energie. V důvodové zprávě, kterou pravděpodobně zpracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu, je památná věta. Cena nemůže klesnout, dokud nedojde ke snížení ceny klasické elektrické energie. Nevím, z jakých předpokladů ministerstvo vycházelo, neboť cena klasické elektrické energie klesla ze 70 eur na 44 a pořád to nestačí na to, abychom snížili cenu elektrické energie. Stoupá nám podíl ceny z klasických zdrojů na 53 % a nejvíce na tom těží distributoři, kteří si asi musí žít nad poměry. Je otázka, kdy na to vláda zareaguje a kdy v tom udělá nějaký pořádek. Doposud ceny za přenos jsou stanovovány Energetickým regulačním úřadem a je otázka, která je mnohokrát publikována v tisku, proč by to nemohlo být také na základě soutěže, kde přenosové kapacity dostane ten, který nabídne nejnižší cenu.

Těch problémů je mnohem víc. Problémem taky je nákup fotovoltaických elektráren společnosti ČEZ od společnosti Amun.Re, které se to doposud nepodařilo nějakým způsobem zdůvodnit. Takže otázka zní: Nic se neděje, proto sociální demokraté požadovali a budou požadovat zřízení vyšetřovací komise, která by měla některé z těchto postupů včetně příjetí zákona o podporovaných zdrojích prověřit, zda tam skutečně byly prezentovány zájmy státu, anebo jistých lobbistických skupin. Soudím, že i tato odpověď, která byla pro vás zpracovávána, byla odflinknuta a není možno s ní souhlasit.

Poslední otázka směřovala k otázkám státní energetické koncepce. Příchodem pana ministra Kuby, který nahradil pana ministra Kocourka, snad jsem předpokládal, že došlo k výraznému zlepšení, ovšem řada termínů, které tady byly prezentovány, ať už se týká za prvé schválení státní energetické koncepce, nebo surovinové politiky, byly sliby, stejně jako že novela celého horního zákona bude hotova do konce roku 2014, je prozatím jenom nástřel a nic se na tom nedělá.

Je třeba si říci jednu věc. Energetika, jak soudím nejen já, ale snad všichni, má rozhodující podíl na tom, jak bude prosperovat naše hospodářství, nebo ne. Tím, že prakticky deset let nevíme, co se bude dít, ustal zájem investorů a prakticky se neděje vůbec nic. Čili otázka zní: Kdy bude schválen tento dokument? Tento dokument má jeden nedostatek a ten spočívá v tom, že o energetické koncepci rozhoduje vláda, která ji vytvořila, a to aniž by ji musela s kýmkoliv konzultovat. Situace je taková, že na konečné redakci energetické politiky se podílí spíše různé aktivistické skupiny, s kterými je bohatě konzultována, a to dokonce i za přítomnosti ministrů, ale Poslanecká sněmovna není před schválením energetické koncepce o tomto materiálu prakticky vůbec informována. Takže zde se potvrzuje pravidlo, že ukončením působnosti vlády, která zpracovala energetickou koncepci, taky končí její platnost.

Chtěl jsem vás, pane nepřítomný premiére, interpelovat pouze z jednoho důvodu, neboť jsem jako bláhový a starý poslanec předpokládal, že tomu možná mému nesrozumitelnému vystoupení bude věnována větší pozornost. Ale co dělat. Díky i za tuto pozornost. A jako tvůrce interpelace na premiéra nesouhlasím s jeho odpovědí. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně panu poslanci Břetislavu Petrovi. Jsme v rozpravě. Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy k této interpelaci. Nikoho nevidím. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Táži se nyní pana poslance Břetislava Petra, jaké navrhuje usnesení k této odpovědi.

 

Poslanec Břetislav Petr: Já se omlouvám. Čili nedoporučuji přijetí odpovědi pana premiéra.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Je nutné návrh usnesení uvést právě po ukončení rozpravy. Děkuji za to doplnění.

 

Je zde návrh od interpelujícího poslance Břetislava Petra hlasovat o tom, že Sněmovna nevyslovuje souhlas s odpovědí premiéra Petra Nečase. Budeme nyní hlasovat.

Zahajuji hlasování číslo 40. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 40, přihlášeno 103 poslanců, pro návrh 35, proti 43. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní zde vidím faktickou poznámku paní poslankyně Schejbalové. Je tomu tak? Nikoliv. Odhlašuji tedy paní poslankyni Schejbalovou.

Než půjdeme k další interpelaci, seznámím vás s dalšími omluvenkami z dnešního jednání Poslanecké sněmovny. Pan poslanec Petr Braný se omlouvá z dnešního dne jednání z pracovních důvodů.***




Přihlásit/registrovat se do ISP