(18.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě paní poslankyně Weberová.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Děkuji za slovo. Já se jdu jenom přihlásit ke svému návrhu na zamítnutí, který jsem tady říkala již předtím ve zpravodajské zprávě.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to bylo připomenutí návrhu na zamítnutí v obecné rozpravě. Můžeme začít gongovat, protože rozprava probíhá a rozprava končí. Prosím, gonguji. Může ještě vystoupit někdo se závěrečným slovem - Jaroslav Foldyna nebo paní poslankyně Weberová...

Prosím všechny, kdo chtějí hlasovat. Ještě odhlášení. Budeme tedy hlasovat nejdřív návrh na zamítnutí. Všichni jsou, všichni hlasují.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 138, přihlášeno je 134, pro hlasovalo 69, proti 43. Takže nakonec to zamítnutí prošlo.

 

Budeme tedy zřejmě pokračovat dále. To znamená, že končím projednávání bodu.

 

Dalším bodem je

 

39.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti
pojišťovnictví a penzijního připojištění v souvislosti se zrušením
výjimky ze zásady rovného zacházení v právu Evropské unie
/sněmovní tisk 735/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Jsme zase tedy v prvním čtení, ale tentokrát se jedná o návrh zákona v oblasti pojišťovnictví a penzijního připojištění. Tady bylo původně navrženo, abychom vyslovili souhlas již v prvém čtení. Nicméně já jsem obdržel veto 50 poslanců, takže to v té devadesátce nejde.

Po tomto sdělení mohu dát slovo panu ministru financi Miroslavu Kalouskovi, který nám tento první bod série bodů uvede. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vám jménem dnes možná již menšinové vlády předložil vládní návrh, který reaguje na rozsudek Evropského soudního dvora.

Nikoliv tato vláda, nicméně pánbůh zařídil skutečnost, že ženy se dožívají delšího průměrného věku než muži. Tuto skutečnost celkem férově reflektovaly pojišťovny v České republice i česká pojišťovací legislativa, která tady umožnila, když se někdo dožívá vyššího věku, tak je tam pro pojišťovnu menší riziko, která tedy umožnila, aby ženy platily v případě penzijního pojištění se státním příspěvkem či životního pojištění nižší pojistku, neboť jsou méně rizikovým klientem než oni zhýralí muži, kteří umírají dříve. (Silný hluk v sále.)

Touto otázkou se zabýval Evropský soudní dvůr, který to shledal jako mimořádnou diskriminaci mezi pohlavími a zrušil výjimku z tohoto pravidla. A v zásadě uložil všem členských zemím Evropské unie, aby tento - v uvozovkách - nepřijatelný genderismus -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, já prosím, kdyby tady byl větší klid! To téma je ženy a muži a je to zajímavé, tak prosím, poslouchejte. (Zvoní zvoncem.)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Aby tento v zásadě nezákonný genderismus, který odporuje Listině základních práv Evropské unie, byl odstraněn a aby byla odstraněna tato diskriminace na základě pohlaví. Nezbývá vládě ČR nic jiného, než předložit Poslanecké sněmovně tuto úpravu legislativy.

Já samozřejmě respektuji - termín Evropského soudního dvora byl stanoven na 21. prosince 2012, proto si vláda dovolila požádat o § 90 - já samozřejmě respektuji, že některé poslanecké kluby daly veto. Ale v zásadě nám nic jiného nezbývá. Protože spojenecké závazky jsou spojenecké závazky a nález Evropského soudního dvora je pro členskou zemi závazný.

Na druhé straně v okamžiku, kdy přijmeme tento návrh, duha rovnoprávnosti rozklene se na Českou republikou. Žádný pojišťovák už nebude zkoumat vaše pohlaví. Ženy v zájmu rovnoprávnosti budou platit stejně vysoké pojistné jako muži a tak učiníme výrazný krok k odstranění diskriminace na základě pohlaví. Proto si vás dovoluji požádat o schválení návrhu tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Možná určitý realismus by byl na místě. Ale pan poslanec Radim Fiala jako zpravodaj to možná zkoriguje. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, nemám co korigovat. Myslím si, že pan ministr financí naprosto dokonalým způsobem osvětlil tento návrh zákona a to, co pro nás Evropská unie připravila. Já jenom mohu na doplnění přečíst, co je cílem předloženého návrhu zákona. Je to implementovat předmětný rozsudek Soudního dvora Evropské unie a dosáhnout tak do stanoveného data slučitelnosti právního řádu České republiky s právem Evropské unie. To datum je, jak už jste slyšeli, 31. 12. 2012.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji zpravodaji. Teď otevírám rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Petr Braný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, členové vlády, co říct k tomuto materiálu. Je to další antidiskriminační tažení pod praporem Evropské unie. Tak se nám podařilo pod touto péči uvolnit ženám, že můžou tahat břemena těžší jak 15 kg a jsou si rovny s muži. Takže toto jsme zlikvidovali. Druhé, co se nám například povedlo - ženy už můžou fárat podle Evropské unie! (Potlesk.) Představte si tu hrůzu! Ony nemohly fárat! To jsme také vyřešili. No a teď - teď jsem se dozvěděl novinku, že to udělal pánbůh, dobře, ženy se dožívají více než muži, v Evropě na to přišli. A někdo si stěžoval, že to neřeší legislativně úplně čistě, vrh se na soud a soud jim dal za pravdu, těm stěžovatelům. A my chudáci jsme v situaci, že dostáváme takovéto krásné rady, nikdo po nás nechce nic za ty rady. Jenom chce jedno - abychom to rychle schválili.

Já jsem tady chtěl hovořit o podstatě této normy, ale už pan ministr se do ní docela s vervou pustil, já to nebudu dál rozmělňovat. Já jen vidím několik problémů.

Zásadní problém je ten, že smlouvy, než bude účinnost tohoto, budou ve starém režimu. A ejhle, tam je několik nebezpečí. První, že narostou - budiž, tak bude větší pojištění žen co do počtu žen. Ale také můžou se dostat do pasti, že tahle ta honba..., která ještě není pojištěna, tak každá žena bude přepadávána před supermarketem pod hrozbou zlé Evropy a hloupého českého parlamentu, který to schvaluje: tak rychle se pojistit, s různými výjimkami, a ty všechny budou platit od účinnosti. Takže to je jedno takové problémové místo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP