(11.40 hodin)

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Pod písmenem B bychom hlasovali pozměňovací návrh pana poslance Sklenáka, kdy příspěvek na mobilitu bychom zaváděli bez rozdílu pro všechny lidi se zdravotním postižením. Stanovisko zpravodaje záporné. (Stanovisko navrhovatelky pozitivní.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 218. Kdo souhlasí s návrhy D1 a D2? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 218 přítomno 162, pro 83, proti 77. Tento návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Pod písmenem E bychom hlasovali legislativně technickou připomínku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pardon, já vás přeruším, paní kolegyně. Ještě bude kontrola předchozího hlasování. Prosím tedy všechny o chvíli trpělivosti. (Probíhá kontrola hlasování.)

Pan kolega Boris Šťastný. Prosím.

 

Poslanec Boris Šťastný: Paní předsedkyně, dámy a pánové, omlouvám se, zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem proti návrhu, na sjetině však mám ano.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová O námitce rozhodneme v tomto hlasování. Nese pořadové číslo 219. Zahajuji je. Ptám se, kdo souhlasí s námitkou. Kdo je proti námitce?

V hlasování pořadové číslo 219 přítomno 164, pro 139, proti 3. Námitku jsme přijali.

 

Budeme opakovat hlasování o návrzích D1 a D2. Stanoviska byla negativní paní zpravodajky a kladné paní navrhovatelky. Je to tak.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 220. Kdo je pro přijetí těchto návrhů? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 220 přítomno 165, pro 81, proti 82. Návrh přijat nebyl.

 

Budeme tedy pokračovat dál. Prosím paní zpravodajku.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Pod písmenem E je legislativně technická změna, kterou podal pan ministr Drábek. Stanovisko zpravodaje je pozitivní. (Stanovisko navrhovatelky pozitivní.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 221. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu? Proti?

V hlasování pořadové číslo 221 přítomno 165, pro 162, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o celém návrhu zákona. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Milady Emmerové, Dany Váhalové, Vladimíry Lesenské, Romana Sklenáka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 366/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 594, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 222. Táži se, kdo je pro přijetí zákona. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 222 přítomno 165, pro 126, proti 9. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní navrhovatelce i paní zpravodajce. Končím projednávání bodu 82, sněmovního tisku 594 ve třetím čtení. Pan kolega Látka se hlásí. Prosím. (V sále je neklid.)

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, já bych chtěl jenom pro stenozáznam. V hlasování 216 mám na sjetině ne, a hlasoval jsem ano. Nezpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji vám.

 

My se teď budeme věnovat bodu

 

80.
Vládní návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi
a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů
(zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi)
/sněmovní tisk 580/ - třetí čtení

Rozprava k tomuto bodu byla přerušena v pátek 15. 6. a nyní budeme v této rozpravě pokračovat. Seznam přihlášených máte na informačních tabulích, není úplný, ještě jsou tam další jména. První, kdo je přihlášen v tuto chvíli, je pan poslanec Miroslav Opálka, který dostává slovo. Po něm je přihlášen pan poslanec Jiří Paroubek. (V sále je neklid a hluk!)

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Vážení kolegové, kolegyně, vážená vládo, jsme u posledního bodu třetích čtení, předpokládám, že teď už to bude odsýpat. (Veselost v sále.) Nevím, jakého přesvědčení byli hackeři -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane kolego, já vás nechci hned v úvodu přerušit, ale dámy a pánové, probíhá rozprava! Prosím, aby všichni věnovali pozornost právě této rozpravě. Pokud nechtějí sledovat rozpravu, ať opustí jednací sál.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych upozornil, že budu hovořit asi půl hodiny, takže pokud mě někdo nechce poslouchat, tak má prostor.

Znovu. Nevím, jakého přesvědčení byli hackeři, kteří včera napadli a zneužili webové stránky Poslanecké sněmovny, ale každopádně je jejich úspěch důvodem, proč dnes nemůže veřejnost sledovat přímý přenos jednání Sněmovny na internetu, tedy i tento závažný bod. To jen jako má poznámka.

Jinak se ve svém vystoupení budu snažit problém nevykrystalizovat jen v ideologickém pojetí, ale verbálně zde vznést některá fakta. K mému vystoupení v rozpravě ve třetím čtení mě vyprovokovaly neustálé proklamace o krádeži církevního majetku komunisty, respektive, že co bylo ukradeno, musí být vráceno.

Již několikrát jsem z tohoto místa poznamenal, že krádež si představuji zcela jinak. Třeba jako rozkradení České republiky po roce 1989, když stát výrazně zchudl a v případě nápravy již nebude co vracet. Podotýkám, že po roce 1948 se majetek státu naopak zvětšoval, tuším šestkrát, a stal se tak zdrojem bohatství dnešních vyvolených, nezřídka dnes žijících v jiných destinacích, než je Česká republika, kde je stíhají nejen orgány České republiky.

Nevypořádání se s navrácením takzvaného historického církevního majetku církvím a náboženským společnostem, respektive jejím právnickým osobám, je údajně protiústavní. To považuji za silná a neprůkazná slova, i když se opírají o výrok ústavního soudce. (Smích poslance Vidíma.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP