(10.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dále je do rozpravy přihlášen pan poslanec Rath. Nevím, zda s faktickou nebo s řádnou přihláškou. S řádnou přihláškou a to je, kolegyně a kolegové, zatím poslední přihláška. Poté budeme hlasovat.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, pán premiér mě upozornil, že toto je interpelace na něho, nikolivěk na ministra Dobeše. Já to samozřejmě vím. Nicméně mě zaujala právě ta informace ministra Dobeše, která zazněla při projednávání této interpelace. A myslím si, že by to mohlo zajímat i pana premiéra, zda jeho ministr byl, či nebyl odposloucháván a případně kým. A taky by pana premiéra podle mě mohlo zajímat, zda Mladá fronta skutečně totálně lže a všechno si vymyslela, což je skutečně úplně nový fenomén.

A jestli se panu premiérovi stýská a chce, abych se ho něco zeptal, tak samozřejmě mohu. Mohu připomenout, že mi neodpověděl na moji interpelaci ohledně platu jeho spolupracovníků, paní Nagyové a dalších, až jsem se musel dočíst v novinách, že je to nějakých 270 tisíc za to, že spolupracovníci pana premiéra dřou jako koně. To je pěkné za takovéto peníze. A možná by tady pan premiér mohl říci, jestli těch 270 tisíc je stejný výmysl jako ten odposlech v autě pana ministra Dobeše, nebo zda je to skutečně realita. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: To byla poslední přihláška. Já se ptám, zda ještě někdo chce vystoupit v rozpravě. Pokud ne, přistoupíme k hlasování.

Pan poslanec Grebeníček navrhl vyslovit nesouhlas s odpovědí premiéra na jeho písemnou interpelaci. Já vás odhlásím. (Do sálu přicházejí poslanci.) Prosím, abyste se přihlásili znovu hlasovacími kartami, a přistoupíme k hlasování.

 

Pro přicházející kolegy zopakuji informaci, že budeme hlasovat o návrhu pana poslance Grebeníčka, který navrhuje vyslovit nesouhlas s odpovědí premiéra vlády na jeho písemnou interpelaci.

O tomto návrhu zahajuji hlasování. Ptám se vás, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 60 z přihlášených 96 poslanců pro 51, proti 44. Návrh byl přijat.

 

Bude ještě kontrolována hlasovací listina, chvíli počkáme. (Po chvilce.) Hlásí se někdo? (Z lavic nalevo zaznívají hlasy: Ne.) Hlásí se někdo z kolegů? Hlásí se. Tak o slovo se hlásí pan poslanec Husák. Nikoliv. (Pouze přecházel od hlasovacího zařízení ke kolegům zcela napravo.) Nikdo se nehlásí a já v tuto chvíli mohu tedy konstatovat, že končím projednávání tohoto bodu.

Přistoupíme k bodu následujícímu. Dříve než k němu přistoupíme, tak vás seznámím s dvěma omluvami. Od 12 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Jiří Zemánek a od 11 do 13 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Miroslav Jeník. Tolik k omluvám.

 

Přistoupíme k následujícím bodu. Tím je

 

26.
Vládní návrh ústavního zákona o změnách státních hranic s Rakouskou republikou
/sněmovní tisk 548/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr vnitra Jan Kubice. Prosím, aby se pan ministr ujal slova.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych na základě pověření vlády uvedl vládní návrh ústavního zákona o změnách státních hranic s Rakouskou republikou.

Dne 3. listopadu 2011 jsem v Praze s rakouským velvyslancem v České republice podepsal mezinárodní smlouvu mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o změnách průběhu společných státních hranic. Cílem smlouvy je zohlednění změn souvisejících s vodohospodářským opatřením, jako jsou protipovodňová opatření na řece Dyji realizovaná již v 90. letech minulého století, a nalezení optimálních řešení problémů spojených se správou státních hranic. Tuto smlouvu vám předložím v následujícím bodě dnešního jednání.

Podle článku 11 Ústavy České republiky lze naše státní hranice měnit jen ústavním zákonem. Proto vám v návaznosti na uvedenou mezinárodní smlouvu předkládám vládní návrh ústavního zákona o změnách státních hranic s Rakouskou republikou, který představuje formu schválení změny státních hranic bezprostředně vyplývající z této smlouvy. Návrh ústavního zákona odpovídá z hlediska obsahu i formy ústavním zvyklostem a je v souladu s ústavním pořádkem České republiky i s mezinárodními smlouvami, jimiž je Česká republika vázána.

To je úvodem vše. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj. Zpravodajem pro prvé čtení je pan poslanec Jan Hamáček a já mu dávám slovo. Prosím.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, máme před sebou dva body, které spolu úzce souvisí. Tento ústavní zákon je nezbytný pro to, aby mohla být realizována smlouva, která byla podepsána mezi Českou republikou a Rakouskem o změně státních hranic, tudíž ta debata bude pravděpodobně velmi podobná i v následujícím bodě.

Já tento návrh zákona pokládám za technický a nekonfliktní. Pan ministr vysvětlil, že tím důvodem, proč je potřeba změnit státní hranici, jsou zejména vodohospodářské úpravy na jižní Moravě. Proto nevidím důvodu, proč bychom nemohli tento ústavní zákon v prvním čtení přikázat příslušnému výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Otevírám obecnou rozpravu a nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, a proto obecnou rozpravu ukončuji.

Budeme se nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru zahraničnímu. Já se ptám, zda někdo navrhuje ještě další výbor, který by se tímto zabýval. Žádný návrh není signalizován a my tedy přistoupíme k hlasování.

 

Hlasovat budeme o návrhu organizačního výboru na přikázání předloženého návrhu k projednání zahraničnímu výboru.

O tomto návrhu zahajuji hlasování a ptám se vás, kdo souhlasí s tím, aby návrh byl zahraničnímu výboru přikázán, stiskněte tlačítko ano. Kdo je proti návrhu?

V hlasování číslo 61 z přihlášených 106 poslanců pro 87, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Děkuji panu ministrovi, který zřejmě ještě zůstává u stolku zpravodajů, a končím projednávání tohoto bodu v prvém čtení.

 

Přistoupíme k bodu následujícímu. Tím je

 

48.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Rakouskou republikou
o změnách průběhu společných státních hranic v hraničních úsecích X a XI,
jakož i o změnách Smlouvy mezi Československou socialistickou republikou
a Rakouskou republikou o společných státních hranicích ze dne 21. prosince 1973,
ve znění Smlouvy ze dne 26. října 2001, podepsaná dne 3. listopadu 2011 v Praze
/sněmovní tisk 561/ - prvé čtení

Jsme v prvním čtení a úvodní slovo přednese ministr vnitra Jan Kubice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP