(15.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Paní poslankyně Jana Černochová žádá o pevné zařazení bodu číslo 56, sněmovní tisk 566 jako bod 3 na čtvrtek 2. 2. - byl by to třetí bod po písemných interpelacích.

Zahajuji hlasování číslo 17. Kdo je pro tento návrh. Proti?

Hlasování číslo 17, přítomno 186, pro 103, proti 29. Návrh byl přijat.

 

Pan kolega Stanjura navrhuje vyřadit z programu schůze body 11 a 12, jsou to sněmovní tisky 351 a 352 ve druhém čtení, a také k tomu třetí čtení, jedná se tedy o body 68 a 69. To bude první hlasování z návrhu pana poslance Stanjury.

Zahajuji hlasování číslo 18. Táži se, kdo souhlasí s vyřazením z programu schůze těchto bodů - 11, 12, 68, 69. Kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 18, přítomno 186, pro 103, proti 72. Návrh byl přijat.

 

Nyní návrh na vyřazení bodu 25, je to sněmovní tisku 52.

Zahajuji hlasování číslo 19. Kdo souhlasí s tímto návrhem na vyřazení z programu schůze? Proti?

Hlasování číslo 19, přítomno 186, pro 102, proti 75. Tento návrh byl přijat.

 

Další návrh na vyřazení - bod 39, sněmovní tisk 435.

Zahajuji hlasování číslo 20. Kdo je pro tento návrh na vyřazení? Kdo je proti?

Hlasování číslo 20, přítomno 185, pro 139, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Dále pan kolega Stanjura navrhuje zařadit pevně na pátek, tedy tento pátek 3. února, bod číslo 35, sněmovní tisk 580, jako první bod ráno.

Zahajuji hlasování číslo 21. Ptám se, kdo je pro tento návrh na pevné zařazení. Kdo je proti?

Hlasování číslo 21, přítomno 186, pro 102, proti 66. Návrh byl přijat.

 

Pan kolega Sobotka navrhuje vyřadit bod 35, sněmovní tisk 580, z pořadu schůze.

Zahajuji hlasování číslo 22. Kdo je pro tento návrh? Proti?

Hlasování pořadové číslo 22, přítomno 186, pro 80, proti 93. Návrh nebyl přijat.

 

Pan kolega Vít Bárta navrhuje vyřadit bod 80, sněmovní tisk 555, z pořadu schůze.

Zahajuji hlasování číslo 23. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 23, přítomno 186, pro 101, proti 74. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Michal Doktor navrhuje zařazení nového bodu Informace ministra zemědělství o možném ohrožení ochranné známky Budvar. Je to tak správně?

Zahajuji hlasování číslo 24. Ptám se, kdo je pro tento návrh na zařazení nového bodu do programu schůze. Kdo je proti?

Hlasování číslo 24, přítomno 186, pro 79, proti 71. Návrh přijat nebyl.

 

To byly všechny návrhy, které byly vzneseny v průběhu zahájení schůze.

 

Budeme nyní hlasovat o celém návrhu pořadu 33. schůze Poslanecké sněmovny tak, jak byl písemně předložen a posléze upraven schválenými pozměňovacími návrhy.

Zahajuji hlasování číslo 25. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem pořadu 33. schůze Poslanecké sněmovny. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 25, přítomno 186, proto 106, proti 71. Pořad schůze byl schválen.

 

Budeme se moci věnovat prvnímu bodu. Než ale přistoupíme k jeho projednávání - jsou to zákony vrácené Senátem - musíme umožnit vystoupení, nebo schválit umožnit vystoupení senátorům, tak jak navrhuje předseda Senátu, a to senátorce Martě Bayerové, senátorům Jiřímu Bisovi, Jiřímu Dienstbierovi, Miloši Vystrčilovi - a to je vše - tak aby mohli vystoupit ve Sněmovně.

Zahajuji hlasování číslo 26. Kdo souhlasí s tím, aby jmenovaná senátorka a jmenovaní senátoři mohli vystoupit? Kdo je proti?

Hlasování číslo 26, přítomno 185, pro 171, proti nikdo. Tento návrh byl schválen.

 

Budeme se tedy věnovat prvnímu bodu naší schůze. Zahajuji projednávání bodu

 

1.
Návrh zákona o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 369/7/- vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 369/8. Vítám mezi námi senátora Jiřího Bise.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Prosím, pane ministře, o vaše slovo, všechny kolegy naopak prosím, aby teď nemluvili.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, kolegové, po projednání v Senátu je vám znovu předkládána právní úprava, která implementuje směrnici Evropského parlamentu a Rady o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů. V podstatě již není nutné opakovat, co všechno tento zákon obsahuje, myslím, že s tím jste byli seznámeni při podrobném projednávání jak ve výborech, tak při prvním i druhém čtení.

V rámci projednání a schválení tohoto zákona byla v celém legislativním procesu podána velká řada pozměňovacích návrhů, které byly ve většině případů akceptovány. Vládní návrh byl doplněn o úpravu provozní podpory tepla z obnovitelných zdrojů, podporu biometanu a podporu decentrální výroby elektřiny.

Při projednání návrhu zákona o podporovaných zdrojích v Senátu byl připraven a schválen komplexní pozměňovací návrh. Tento pozměňovací návrh v podstatě upravuje, dokresluje a odstraňuje některé nepřesnosti v zákoně. Já musím za sebe říct, že jsem byl přítomen projednávání před - nebo jednání před projednáním v Senátu, kde jsme i se zástupci výborů dolní komory, Poslanecké sněmovny, hledali kompromisní variantu, protože vzhledem k tomu, že se jedná o implementaci směrnice evropského práva, tak velmi důležité je, aby tento zákon našel podporu v obou komorách Parlamentu, a jsem přesvědčen, že senátní návrh, tak jak byl vydiskutován, by měl být touto variantou, a za Ministerstvo průmyslu a obchodu jako předkladatele má tedy moji podporu.

Prosím a navrhuji Poslanecké sněmovně schválit návrh zákona o podporovaných zdrojích energie ve znění pozměňovacího návrhu Senátu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi Kubovi. Zeptám se, zda se chtějí vyjádřit k usnesení Senátu zpravodajové Sněmovny - nejprve zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Milan Urban - nechce se vyjádřit. Ptám se zpravodaje výboru pro životní prostředí pana poslance Josefa Novotného staršího, zda se chce vyjádřit. Není tomu tak. Zpravodajem výboru zemědělského je pan poslanec František Dědič - také nemíní nyní vystoupit.

Proto otvírám rozpravu a slovo jako první dostane pan senátor Jiří Bis. Prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP