(14.10 hodin)

 

Poslanec Marek Benda: Poslední je návrh pana poslance Hulinského k původnímu návrhu zákona, který nedoporučujeme. (Ministr: Také nedoporučuji.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 148. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 148, přítomno 142, pro 37, proti 78. Návrh přijat nebyl.

 

Jsme u závěrečného hlasování. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 310."

Zahajuji hlasování číslo 149. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení? Kdo je proti?

Hlasování číslo 149, přítomno 142, pro 85, proti 10. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji a panu ministrovi. Končím bod č. 81, sněmovní tisk 310, ve třetím čtení.

 

Omlouvám pana poslance Farského, který se omlouvá dnes od 14 hodin. Mohli bychom panu poslanci, dámy a pánové, možná zatleskat, protože takový důvod jsme tu ještě neměli (s úsměvem). Omlouvá se dnes od 14 hodin, protože po této hodině se musí zúčastnit svatebního obřadu na radnici v Semilech, kde musí být jakožto oddávající přítomen. Ať to dobře dopadne. (Potlesk.)

 

Zahajuji projednávání bodu

 

83.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení
soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 335/ - třetí čtení

Pan ministr Pospíšil je na místě, zpravodajkou je paní kolegyně Marie Nedvědová, je zpravodajkou ústavněprávního výboru. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisk 335/2.

Nejprve otevírám rozpravu ve třetím čtení. Pan ministr Pospíšil, prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, chci pouze konstatovat, že tato novela je velmi důležitá, protože zavádí videokonference, mění vazební řízení atd., řeší také otázku hranice typu trestných činů, kdy můžou být použity odposlechy pro vyšetřování nové trestné činnosti. Zmiňuji to zde z toho důvodu, že je zde doporučeno, aby se snížila hranice z 10 na 8 let. Tedy skupina trestných činů, kde mohou být při vyšetřování použity odposlouchávací zařízení, je vymezena takto druhově podle hranice řekněme sazeb, které za takovouto trestnou činnost hrozí. To je také důvod proč ministerstvo bude dávat negativní stanovisko k návrhu pana poslance Bublana. My nerozporujeme to, že trestné činy, které se dotýkají víceméně zboží označeného nálepkami a zboží, které má kvazitabákový charakter, ty trestné činy jsou závažné, nicméně ty sazby jsou v jiné kategorii a my se domníváme, že není vhodné, aby došlo k vymezení konkrétních skutkových podstat ve chvíli, kdy se ta hranice nyní vymezuje konkrétním trestem. To je důvod, proč to stanovisko bude negativní. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Nyní jsme v rozpravě. Ptám se, zda se do ní ještě někdo hlásí? Nehlásí se nikdo, proto rozpravu končím.

Můžeme přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Slovo má zpravodajka paní poslankyně Marie Nedvědová.

 

Poslankyně Marie Nedvědová: Dobré odpoledne. Návrh na zamítnutí zákona podán nebyl. Jsou zde pouze pozměňovací návrhy ústavněprávního výboru uvedené pod bodem A a pozměňovací návrh pana poslance Bublana pod bodem B. Domnívám se, že bychom mohli hlasovat nejprve v celku o pozměňovacích návrzích pod bodem A a pak samostatně o pozměňovacím návrhu pod písmem B a nakonec o zákonu jako celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je námitka proti tomuto postupu? Není žádná. Prosím o uvedení prvního návrhu.

 

Poslankyně Marie Nedvědová: Pod bodem A je pozměňovací návrh ústavněprávního výboru. Já mám kladné stanovisko. (Ministr: Kladné stanovisko.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 150. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 150, přítomno 145, pro 128, proti 1. Konstatuji, že tento návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Marie Nedvědová: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Bublana. Kladné stanovisko. (Ministr: Negativní stanovisko.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 151. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 151, přítomno 145, pro 56, proti 67, návrh přijat nebyl.

 

Budeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 335, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování číslo 152 a ptám se kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 152, přítomno 144, pro 103, proti 10. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi a paní zpravodajce. Končím projednávání bodu č. 83, sněmovního tisku 335 ve třetím čtení.

 

Budeme se věnovat bodu č. 91 Je to

 

91.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 265/1992 Sb.,
o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 318/ - třetí čtení

Pan ministr je u stolku zpravodajů, též zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Miroslav Petráň. Pozměňovací návrhy jsme obdrželi ve sněmovním tisku č. 318/2.

Hlásí se paní kolegyně Ivana Weberová.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, omlouvám se, ale bohužel jsem si nevšimla, že předložený návrh obsahuje již úpravu, kterou jsem navrhovala ve svém pozměňovacím návrhu. Proto bych si vás nyní dovolila požádat o souhlas se zpětvzetím svého pozměňovacího návrhu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já jsem ještě nestačila otevřít rozpravu, protože jsem si myslela, že se hlásíte s nějakým jiným návrhem. Teprve teď otvírám rozpravu. Paní poslankyně sdělila svoji žádost, jen ji zopakujeme v rámci obecné rozpravy.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Opakuji svůj návrh a děkuji za pochopení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Hlásí se někdo dále do obecné rozpravy? Nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu tedy končím. Přikročíme k hlasování o návrzích. Pan zpravodaj nás seznámí s postupem.***




Přihlásit/registrovat se do ISP