(14.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji projednávání bodu

 

78.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 269/1994 Sb.,
o Rejstříku trestů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 281/ - třetí čtení

Ke stolku zpravodajů prosím pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, též zpravodajku paní poslankyni Ivanu Weberovou, která je zpravodajkou ústavněprávního výboru. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 281/2.

Otvírám rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy ve třetím čtení? Pan ministr Pospíšil, prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji. Vážená paní předsedkyně, pouze zopakuji, že jde o velmi důležitou novelu, která má posílit výměnu informací mezi rejstříky trestů jednotlivých členských států Evropské unie. Má přispět k lepšímu trestání pachatelů na území všech členských států.

A ještě mi dovolte obecně stanovisko předkladatele k předloženým návrhům. Plně souhlasíme s návrhem ústavněprávního výboru, který víceméně je z oblasti legislativně technických, a pak souhlasíme i s návrhy jak pana poslance Staňka, tak paní poslankyně Černochové, protože v případě pana Staňka je podle našeho názoru velmi dobře řešena otázka zkušební doby u osob, které jsou podmíněně propuštěné. Naše zkušenost je taková, že dnes je ona zkušební doba u bagatelních trestných činů často příliš dlouhá, respektive soudy je ukládána spíš v příliš velkém rozsahu a vězni pak sami často nemívají zájem na tom být podmíněně propuštěni, zkrátit si trest, například o několik měsíců, a pak mít několikaletou zkušební dobu, což komplikuje situaci a je to fenomén, který posiluje přeplněnost věznic. To je důvod, proč souhlasíme s návrhem pana poslance Staňka. A stejně tak souhlasíme s návrhem paní poslankyně Černochové, která se snaží dát svým návrhem vězeňské službě možnost zákonnou, zákonné oprávnění získávat informace z rejstříku trestů. Konkrétně pak opis z evidence rejstříku trestů. Podle našeho názoru to povede k efektivnější činnosti vězeňské služby.

Tolik naše stanovisko. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi a zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Nehlásí se nikdo. Obecnou rozpravu končím a přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím paní zpravodajku, aby nám navrhla proceduru, kterou se budeme řídit.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si dovolila navrhnout zcela jednoduchou proceduru. Vzhledem k tomu, že návrh na zamítnutí zákona podán nebyl a byly podány tři pozměňovací návrhy, tak jak je zde uváděl pan ministr, tak bychom hlasovali postupně o všech třech pozměňovacích návrzích. Pod písmenem A máme pozměňovací návrh ústavněprávního výboru, pod písmenem B je pozměňovací návrh pana poslance Staňka a pod písmenem C je pozměňovací návrh paní poslankyně Černochové. Takže pokud není námitka proti této proceduře...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, je to návrh procedury. Námitky proti ní nevidím. Prosím tedy o první návrh, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu ústavněprávního výboru č. 56 pod písmenem A.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Stanoviska prosím. (Zpravodajka: Kladné. Ministr: Také kladné.)

 

Zahajuji hlasování číslo 142. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem, který je uveden pod písmenem A. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 142, přítomno 145, pro 130, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pan poslance Staňka uvedeném pod písmenem B.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Stanoviska, prosím. (Zpravodajka: Kladné. Ministr: Také kladné.)

 

Zahajuji hlasování číslo 143. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 143, přítomno 145, pro 126, proti jeden. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Posledním pozměňovacím návrhem je pozměňovací návrh paní poslankyně Černochové pod písmenem C. Stanovisko kladné. (Ministr: Kladné.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 144. Kdo je, prosím, pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 144, přítomno 145, pro 90, proti 32. Návrh byl přijat.

 

Budeme teď hlasovat o návrhu zákona jako o celku. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 281, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 145. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 145, přítomno 143, pro 98, proti 25. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, paní zpravodajce. Končím projednávání bodu 78, sněmovního tisku 281 ve třetím čtení.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

81.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb.,
obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 310/ - třetí čtení

Prosím ke stolku zpravodajů pana zpravodaje Marka Bendu a pan ministr Jiří Pospíšil je přítomen. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 310/2.

Otvírám rozpravu. Hlásí se do ní někdo? Pan ministr Pospíšil.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Chci pouze konstatovat, že za důležité považuje Ministerstvo spravedlnosti to, co bylo přijato v usnesení ústavněprávního výboru, kde je doplněn tzv. střet funkcí mezi statutárem a manažerem obchodní společnosti, a proto také zejména podporujeme pozměňovací návrhy pana kolegy Bendy pod písmenem B, které ještě technicky upřesňují návrh ústavněprávního výboru. K dalšímu pozměňovacímu návrhu pod písmenem C je náš postoj zdrženlivý. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Hlásí se někdo ještě do rozpravy? Nehlásí se nikdo. Rozpravu končím a přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje Marka Bendu. A prosím o klid.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, máme před sebou tři dílčí hlasování a jedno konečné, jestli nebude žádná námitka. První by bylo o bodu A - o usnesení ústavněprávního výboru, pak o návrhu, který jsem podal já, a pak o návrhu pana poslance Hulinského. Myslím, že je to poměrně jednoduché.

Pokud se týká bodu A - usnesení ústavněprávního výboru - zpravodaj doporučuje.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já se zeptám nejprve, je-li námitka proti této proceduře. Pokud není, jsme u návrhu A. Pan poslanec Benda, zpravodaj, doporučuje. Pan ministr? (Ministr: Doporučuje.)

 

Hlasování číslo 146. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování 146, přítomno 142, pro 121, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Marek Benda: Další návrh je pod písmenem B, který doplňuje tento návrh, samozřejmě také doporučuji, když je to můj návrh.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr? (Ministr: Kladné stanovisko.)

 

Zahajuji hlasování číslo 147. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování 147, přítomno 142, pro 119, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím, další.***




Přihlásit/registrovat se do ISP